Από το μπλοκ του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση |
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία του μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καθώς και εκπρόσωπος από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.
Ο Π. Παναγούλιας, μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών, τόνισε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, για να μπορέσουν να βγάλουν κέρδη, να λεηλατήσουν το λαό. Αυτήν τη βασική προϋπόθεση την υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Συμπαράσταση σε αυτήν την πολιτική βρήκαν και από δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος που συμπορεύτηκαν στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μιλούσαν για κοινωνικό εταιρισμό, κορόιδεψαν το λαό».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, επεσήμανε ότι με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα που έβαλαν μπρος οι προκάτοχοί της όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα με «πανωπροίκι» επιδότηση 250 εκατ. ευρώ, που διασφαλίζει τα κέρδη του επενδυτή. Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, είναι αυτοί που θα κληθούν για ακόμα μια φορά να «πληρώσουν τη νύφη», με απολύσεις, μείωση προσωπικού, εντατικοποίηση, τσεκούρι στους μισθούς. Τόνισε, ακόμη, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «δίκαιη ανάπτυξη», όπως εκφράζονται και με τα σχέδια για τη «σιδηροδρομική Εγνατία», δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά το κεφάλαιο. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο, μαζί με όλο το λαό, να παλέψουν για φτηνές, σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνίες.
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ«καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων προχωρά στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ακολουθούν, μάλιστα, η ΕΕΣΣΤΥ (τροχαίο υλικό), ο ΟΣΕ, το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.
Η ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου και άλλων στρατηγικών υποδομών στην Ελλάδα γίνεται με την "πλάτη" και την αμέριστη στήριξη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου (...) άλλωστε οι κυβερνήσεις τους είχαν ανοίξει αυτόν το δρόμο που φτάνει τώρα στο τέρμα του η κυβέρνηση. (...) Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΜΕΤΑ στον κλάδο, που όλα αυτά τα χρόνια αποκοίμιζαν τους εργαζόμενους στη λογική του μικρότερου κακού. (...) Η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων και ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας πρέπει να έχει στην προοπτική του την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο αλλά και όλο το λαό σε έναν αγώνα για σιδηρόδρομο λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων».
Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του σιδηρόδρομου εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.
Από την προχτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων |
«Ξέρουμε ότι αυτή η ανάπτυξη αφορά μια χούφτα εκμεταλλευτές», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προχτεσινή Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 20/9, στις 10 π.μ.
Με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση και τις αποφάσεις τους, οι εργαζόμενοι στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση, στον παλιό εργοδότη που σταμάτησε τη λειτουργία της επιχείρησης, στον νέο ιδιοκτήτη που απέκτησε το ξενοδοχείο μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού, ότι συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά, με διασφάλιση όλων των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, μισθών, δώρων και υπερημεριών. Παλεύουν για νέα έκτακτη επιδότηση 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν σχέση εργασίας με το ξενοδοχείο μέχρι την αναστολή λειτουργίας του.
Οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra» συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι για 19 μήνες από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου (οικογένεια Παρασκευαΐδη), οι οποίοι ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση που τους καταδίκασε σε 10 χρόνια φυλάκιση, ως συνιδιοκτήτες της κατασκευαστικής «J&P ΑΒΑΞ» συνεχίζουν να κάνουν «ανενόχλητοι μπίζνες με την κυβέρνηση, ως "υγιείς επιχειρηματίες" και να απολαμβάνουν τον πακτωλό εκατομμυρίων μέσω της κατασκευής του αγωγού TAP».
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα δεν έχει καλέσει σε συνάντηση ούτε τους νέους ιδιοκτήτες ούτε τους διαχειριστές της ξενοδοχειακής μονάδας, με θέμα την επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. Επιπλέον, το Σωματείο καταγγέλλει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου οι απαιτήσεις του ασφαλιστικού ταμείου δεν αναγγέλθηκαν στον πλειστηριασμό στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν ένσημα έξι μηνών.
Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αναδεικνύοντας το πολύ σημαντικό θέμα των εργατικών «ατυχημάτων» στους δήμους (στο συγκεκριμένο κλάδο έχουν σημειωθεί 34 θανατηφόρα τα τελευταία τρία χρόνια) και διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.
Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και κατέθεσε υπόμνημα με το πλαίσιο αιτημάτων. Το Συνδικάτο ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών για τις πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε προσωπικό, τη μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την προώθηση ελαστικών και «ευέλικτων» μορφών εργασίας, συνθήκες που με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση του επαγγελματικού κινδύνου, εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες.
Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ανέφερε ότι η υπουργός αρκέστηκε να πει ότι τους επόμενους μήνες θα βγει μια υπουργική απόφαση για το θέμα, με κανόνες και μέτρα που πρέπει να τηρούνται. Ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, επεσήμανε ότι νόμοι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν και τώρα αλλά δεν τηρούνται. «Δεν εφησυχάζουμε. Από σήμερα να πάμε στους χώρους δουλειάς να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους για το θέμα, να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας».
Ενδεικτικά, ορισμένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλλει το Συνδικάτο είναι: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών. Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας. Κρατική μέριμνα για τις οικογένειες των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Εργοδοτική εισφορά στα ΒΑΕ για την κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.
Την προσπάθεια της επιχείρησης «Recycling South East LTD» στο ΚΔΑΥ Τρίπολης να επιβάλει «λοκ άουτ», ως αντίποινα στην απόφαση των εργαζομένων για κινητοποιήσεις, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα καταστήματα και τις ΑΕ Ν. Αρκαδίας.
Οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση να ξεκινήσουν από χτες στάσεις εργασίας, με αιτήματα που αφορούν τα δεδουλευμένα τους και τις συνθήκες εργασίας. Την Τετάρτη το μεσημέρι, αφού της κοινοποιήθηκε η απόφαση, η εργοδοσία πρότεινε στους εργαζόμενους να πάρουν άδεια την Πέμπτη και να πάνε για δουλειά το Σάββατο. Μετά την άρνησή τους, επέβαλε αναγκαστική άδεια για τη μέρα της κινητοποίησης. Μπροστά στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων που παρουσιάστηκαν στην έναρξη της βάρδιας, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των στάσεων εργασίας, η εργοδοσία άλλαξε τροπάρι και προφασίστηκε βλάβη για να μην τους δώσει αντικείμενο εργασίας. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο κατήγγειλαν το «λοκ άουτ» στην Επιθεώρηση Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας κατέγραψαν το συμβάν. Παραμένουν σε ετοιμότητα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, ανάλογα με τη στάση της επιχείρησης, ενώ καλούν τα σωματεία της περιοχής να σταθούν στο πλευρό τους.
Υπενθυμίζεται πως διεκδικούν: Αμεση και πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων (συμπεριλαμβανομένων υπερωριών και σαββατιάτικης εργασίας) και του επιδόματος άδειας. Καταβολή της μισθοδοσίας το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη μέρα κάθε μήνα όπως προβλέπεται από το νόμο. Απόδοση σε μηνιαία βάση αποδεικτικού μισθοδοσίας. Ανάληψη από την εταιρεία της ευθύνης πλυσίματος των στολών εργασίας σε καθημερινή βάση. Κατάλληλους χώρους αποδυτηρίων. Απολύμανση του χώρου εργασίας. Αμεση χορήγηση των εμβολίων που συστήνει ο γιατρός Εργασίας, των μέσων ατομικής προστασίας και προμήθεια ή επισκευή των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι.
Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η σωματειακή επιτροπή και οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΥ Ηρακλείου εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων τους στην Τρίπολη και καταγγέλλουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει. Οπως υπογραμμίζουν, «αντίστοιχες συνθήκες εργασίας υπάρχουν μέσα στα περισσότερα ΚΔΑΥ στην Ελλάδα».