ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας

Σε αγώνα για να μην περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί καλεί εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

ICON

Το λιμάνι του Βόλου παίρνει σειρά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει «ανοίξει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της στην προώθηση των σχεδιασμών των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ιδιωτικοποίηση ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), ανακοίνωση που επικροτήθηκε τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές όσο και βουλευτές της ΝΔ, εκπροσώπους της Περιφέρειας και βέβαια επιχειρηματίες (ναυτικοί πράκτορες, ναυπηγοεπισκευαστικές εταιρείες, εταιρείες ρυμουλκών κ.ά.), που ήταν παρόντες στη σχετική εκδήλωση.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας που εκδόθηκε χτες, ο Π. Κουρουμπλής, αφού βάφτισε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού «αξιοποίηση», είπε ότι αυτή «θα γίνει με τη διαδικασία των υποπαραχωρήσεων». «Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στον τομέα της κρουαζιέρας, είπε, και οι εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να κατασκευάσουν υποδομές, θα αποπληρωθούν με την προνομιακή χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων».

Απογειώνοντας την πρόκληση, «είδε» «αναβάθμιση της ακτοπλοΐας τα δύο τελευταία χρόνια» στις Σποράδες και συνολικά «στο Αιγαίο», προσθέτοντας ακόμα ότι «τα χρήματα που δαπανούνταν στον κλάδο», εννοώντας τα εκατομμύρια «ζεστού χρήματος» που τσεπώνουν οι εφοπλιστές με την πατέντα των άγονων γραμμών, «κάποτε εξυπηρετούσαν τους εφοπλιστές, ενώ τώρα εξυπηρετούν την κοινωνία»! Ο υπουργός βλέπει αναβάθμιση, όταν δύο ακτοπλοϊκά καράβια «βγήκαν εκτός» μέσα σε διάστημα 15 ημερών από ναυτικά ατυχήματα (σε Ιο και Σίφνο), όταν οι εφοπλιστές, με αβάντα την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, έχουν αποδεκατίσει τον ακτοπλοϊκό στόλο, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται πληρώματα και πλοία και ενώ οι τιμές των ακτοπλοϊκών είναι «άπιαστες» για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τονίζει ότι στην επίσκεψη του Π. Κουρουμπλή, πίσω από τον τίτλο «υποπαραχωρήσεις» βρίσκεται «η παράδοση υπηρεσιών του λιμανιού του Βόλου στα μονοπώλια». Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι «θα παραμείνει ο έλεγχος του Δημοσίου», σημειώνει η ΤΕ, αποκαλύπτει ότι το λιμάνι, είτε με δημόσιο έλεγχο είτε όχι, θα «θα εξυπηρετεί εξίσου τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους»

Τονίζει ότι τα λιμάνια και συνολικά οι υποδομές της χώρας θα μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για τη λαϊκή ευημερία και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων, «όταν υποταχθούν σε έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών». Καλεί εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, να μπουν μπροστά ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, δυναμώνοντας «την κοινωνική τους συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ».

ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Η Ενέργεια στα άμεσα ενδιαφέροντα

Τα «φιλέτα» της Ενέργειας προσελκύουν το ενδιαφέρον των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στη χώρα μας συνοδεύοντας τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν. Ανεπίσημες πληροφορίες έκαναν λόγο περί «σημαντικών συμφωνιών» που βρίσκονται στα σκαριά μεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE, με σκοπό τη συνεργασία τους για την από κοινού διείσδυση στις ενεργειακές αγορές των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων στη χώρα μας αλλά και η διαχείριση υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ βρίσκονται στο «επενδυτικό στόχαστρο» του γαλλικού μονοπωλίου «Suez», η οποία εκδηλώνει γενικότερο ενδιαφέρον για τη διαχείριση των εγχώριων υδάτινων πόρων.

Εκπρόσωποι της «Total» και της «Suez» σε δηλώσεις τους στο «Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» εξέφρασαν την επιθυμία των δύο γαλλικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιούν στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων αλλά και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας («Total»), όπως επίσης και στην εξαγορά ποσοστών και απόκτησης του μάνατζμεντ των εταιρειών ύδρευσης στην Ελλάδα («Suez»). Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της «Total» στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένας «σημαντικός ενεργειακός κόμβος» αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταφέρεται «φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, από τη Ρωσία, από την Τουρκία».

Επίσης χτες, υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύων διανομής ηλεκτρισμού με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, ανάμεσα σε άλλα, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη πρότζεκτ που θα αφορούν στην τεχνολογία των "έξυπνων" δικτύων και στις ψηφιακές τεχνολογίες, με ιδιαίτερη έμφαση στους "έξυπνους" μετρητές». Να σημειώσουμε ότι ήδη στη χώρα μας «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης 200.000 παλιών μετρητών της ΔΕΗ με τους νέας γενιάς ψηφιακούς μετρητές, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει γίνει αντικατάσταση στο 80% των συνδέσεων του δικτύου.

Η «ενεργειακή ασφάλεια» στο επίκεντρο ενεργειακού συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, η «ενεργειακή ασφάλεια» βρέθηκε στο επίκεντρο σχετικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Στο συνέδριο μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, εκφράζοντας τις σταθερές απόψεις των ΗΠΑ σχετικά με το ρόλο της Ενέργειας στην «ασφάλεια» της Ευρώπης καθώς και για τη θέση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία των νέων υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου που δημιουργούνται στη χώρα μας μέσω της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας και της κατασκευής πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, αφού δημιουργούν, όπως είπε, δυνατότητες εισαγωγής νέων πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα την είσοδο αμερικανικών εταιρειών προμήθειας ΥΦΑ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο ίδιο συνέδριο παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, και οι ομόλογοί του υπουργοί της Βουλγαρίας και της Σερβίας, υποστηρίζοντας και οι τρεις στις ομιλίες τους την ανάπτυξη έργων διασυνδέσεων των συστημάτων φυσικού αερίου των τριών χωρών. Ακόμη, η Βουλγάρα υπουργός ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Δέκα οι υποψήφιοι για την ηγεσία του «νέου» φορέα

Στους δέκα ανήλθαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του «νέου» φορέα της εγχώριας, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, σοσιαλδημοκρατίας. Χτες κατέθεσε και επισήμως την υποψηφιότητά της η Φώφη Γεννηματά.

Υποψηφιότητα κατέθεσε και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, ενώ υποψηφιότητες κατατέθηκαν επίσης από τον πρόεδρο της ΕΔΕΜ (συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης») Απ. Πόντα, τον Κ. Γάτσιο, πρ. πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον επικοινωνιολόγο Δ. Τζιώτη.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γ. Καμίνης, Γ. Ραγκούσης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Μανιάτης και Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε χτες με νόημα ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός απολύτως καινούργιου κόμματος. Δε θα είναι ΔΗΣΥ, δε θα είναι Ποτάμι, δε θα είναι νέο ΠΑΣΟΚ. Είναι μια καινούργια προσπάθεια, το νέο προοδευτικό Κίνημα».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο μνημείο της Λαμπούσας, στο Αλιβέρι, οι ΚΟ Αλιβερίου - Αυλωναρίου - Κύμης και τα Παραρτήματα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής για τα 73 χρόνια από τη μάχη του ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα ενάντια στα φασιστικά κατοχικά στρατεύματα. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 11 Σεπτέμβρη:

-- Στις 7.30 π.μ., περιοδεία στο αμαξοστάσιο ΟΣΥ του Κόκκινου Μύλου με επικεφαλής τον Γιάννη Κιούση, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Πετρούπολης διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο της Πετρούπολης (25ης Μαρτίου 168).

Την Τρίτη, 12 Σεπτέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις Πατησίων Αττικής της ΚΝΕ καλούν σε σύσκεψη στο μεζεδοπωλείο «Παρ' ολίγον Πατησίων» (Τσίλερ 55 Ανω Πατήσια) με θέμα την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Ερέτρια, στο Ειρηνοδικείο θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Θέμος Βασιλείου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ.

-- Στις 9.30 π.μ. περιοδεία στο αμαξοστάσιο ΟΣΥ στον Πειραιά με τον Ηλία Βάσση, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138), διοργανώνουν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης που επιμελήθηκαν, με τίτλο «Μεταλλεργάτες, Ιστορία και Αγώνες. Η συμβολή του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει βίντεο που επιμελήθηκε η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής. Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών Μετάλλου, και έκθεση βιβλίου.


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον κομμουνιστή εικαστικό Γιώργο Φαρσακίδη

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας την αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά του κομμουνιστή εικαστικού Γιώργου Φαρσακίδη, διοργανώνει προς τιμήν του έκθεση με τα έργα του, από την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη έως την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών (1ος όροφος του παλαιού κτιρίου).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., με την παρουσία του Γ. Φαρσακίδη.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει προγραμματιστεί για τις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ