ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Επιτυχημένη απεργία, εφαλτήριο για ένταση του αγώνα

Στιγμιότυπα από την περιφρούρηση και την απεργιακή συγκέντρωση (φωτ. κάτω δεξιά)
Στιγμιότυπα από την περιφρούρηση και την απεργιακή συγκέντρωση (φωτ. κάτω δεξιά)
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η κοινή απεργιακή μάχη των εργατών στα πρακτορεία διανομής Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών, που είχαν κηρύξει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με απόφαση στήριξης από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Η απεργία ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης και τελείωσε χτες το μεσημέρι. Αποτέλεσε μια μαχητική απάντηση στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας, που αυτό το διάστημα εκδηλώθηκε μέσα από την παύση εργασιών στο πρακτορείο «Ευρώπη», με τους 250 εργαζόμενους σε αυτό να βρίσκονται «στον αέρα».

Το βασικό αίτημα που προβάλλει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων είναι να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του πρακτορείου «Ευρώπη», με τα δικαιώματά τους, από το πρακτορείο «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Αυτόν τον αγώνα κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν από κοινού, προβάλλοντας τα κοινά προβλήματα, όπως η απληρωσιά, η εντατικοποίηση, τα ανύπαρκτα δικαιώματα των εργολαβικών, η υπονόμευση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων στα πρακτορεία και στα τυπογραφεία.

Η επιτυχία της απεργίας μετρήθηκε τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και ως προς την οργάνωσή της. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στην περιφρούρησή της στις πύλες των πρακτορείων και των τυπογραφείων ήταν καθολική, και στα πρακτορεία «Αργος» και «Ευρώπη», και στα εργοστάσια εκτύπωσης «Ιριδα», «Ναυτεμπορική», «News Press Hold». Αντίστοιχα, η μάχη της απεργιακής περιφρούρησης δόθηκε με καλή οργάνωση στα πρακτορεία, στην «Ιριδα», στη «Ναυτεμπορική» και την «Καθημερινή».


Από το μεσημέρι της Πέμπτης που ξεκίνησε η απεργία, στο χώρο της απεργιακής περιφρούρησης έξω από την «Ιριδα» παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξή τους, αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργίας και Φαρμάκου και πολλών συνδικάτων.

Κάθοδος απεργών από τη Θεσσαλονίκη

Στη 1 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο χώρο έξω από την «Ιριδα», όπου είχε καθοριστεί συγκέντρωση όλων των εργαζομένων, έδωσαν το «παρών», καταχειροκροτούμενοι, απεργοί από το υποπρακτορείο της «Ευρώπης» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αψήφησαν την κούραση της απεργιακής μάχης, που έτσι και αλλιώς έδιναν στην πόλη τους, και το πολύωρο ταξίδι, για να βρεθούν μαζί με τους συναδέλφους τους στην Αθήνα.

Αρκετοί από τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη είχαν γίνει μέλη του κλαδικού Σωματείου Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας και μετά τις εξελίξεις στην «Ευρώπη» γράφτηκαν και οι υπόλοιποι. Σε περιοδεία που έγινε πριν από λίγο καιρό ήταν οι ίδιοι που ζήτησαν να κατέβουν στην Αθήνα όταν γίνει απεργία.

Ο Π. Κατάρας, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων και Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, υποδεχόμενος τους απεργούς από τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως «η παρουσία τους εδώ δείχνει ότι οι εργάτες χρειάζεται να καταθέσουμε και την ψυχή μας ακόμα στον αγώνα». Παίρνοντας το λόγο ο Χαράλαμπος Αναγνώστου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, επισήμανε: «Ο αγώνας μας είναι κοινός. Το κλαδικό σωματείο ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της Ενωσης Πρακτορείων και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και στηρίξαμε την πρωτοβουλία των συναδέλφων να κατεβούν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα».

Πρώτα βήματα στον αγώνα

Μια από τις επιτυχίες της απεργίας είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι περπάτησαν για πρώτη φορά στα βήματα του αγώνα. Οπως η περίπτωση της Θεσσαλονίκης που προαναφέρθηκε, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των εργατών στην «Ιριδα», που είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη.

Μέσα από μια κουβέντα που κάναμε με τον Κώστα, έναν από τους εργάτες στο εργοστάσιο της «Ιριδας», φαίνεται πώς άλλαξε η αντίληψή τους για πράγματα. «Ερχονταν - μας λέει - για καιρό η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων αλλά δεν τους ακούγαμε. Ερχόταν ο συνδικαλιστής και τον λοιδορούσαμε. Παίζαμε τα παιχνίδια των εργοδοτών, που μας έβαζαν να κάνουμε ακόμα και κινητοποιήσεις για να στηρίξουμε τα συμφέροντά τους. Νομίζαμε ότι έτσι εξυπηρετούμε τα δικά μας συμφέροντα. Τώρα όμως είμαστε εδώ, στην απεργία».

Για τη νέα εργοδοσία σημειώνει ότι προτείνει στους εργάτες να τους απολύσει αλλά αντί να τους καταβάλει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, τους λέει να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά όπου διατυπώνεται η αναγνώριση χρέους προς αυτούς...

Στο στόχαστρο όλοι οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία

Η παύση εργασιών στο πρακτορείο «Ευρώπη» προκλήθηκε από τη μεταφορά του όγκου εργασιών στο πρακτορείο «Αργος». Αν και όχι στη σημερινή έκταση, αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Κάθε φορά που στο πρακτορείο προκαλούνταν με αυτόν τον τρόπο πτώση του όγκου εργασίας, σημειώνονταν μειώσεις προσωπικού και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

Ετσι και σήμερα, η παύση εργασιών στην «Ευρώπη» έχει προκαλέσει εντατικοποίηση της εργασίας στο πρακτορείο «Αργος». Εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μεγάλο όγκο εργασίας, δουλεύουν συνεχόμενα 10ωρα, χωρίς να ξέρουν καν αν θα πληρωθούν οι υπερωρίες.

Ακόμα, η εργοδοσία στο πρακτορείο «Αργος» αντί να προσλάβει εργάτες που ήταν στην «Ευρώπη» με τα δικαιώματα που είχαν, δίνει δουλειά σε εργολάβους που χρησιμοποιούν εργαζόμενους χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα και ενοικιαζόμενους εργάτες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και εργάτες από την «Ευρώπη», με χειρότερους όρους από πριν...

«Σήμερα κάναμε ένα τεράστιο βήμα μπροστά...»

Στις 11 το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από την «Ιριδα».

Σε αυτήν μίλησαν ο Π. Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Διανομής Τύπου, και ο Λ. Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Χαιρετισμό εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Β. Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

Ο Π. Κατάρας επισήμανε: «Σήμερα κάναμε ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Οι εργοδότες δεν τόλμησαν να βγάλουν φύλλα. Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι δεν θα βγει φύλλο, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν κάποια σωματεία, που δεν πήραν θέση από την πρώτη στιγμή, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι εργοδότες. Πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. Ο αγώνας μας βρίσκεται στην αρχή του, θα κλιμακώσουμε, και το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο δύσκολος». Για την κυβέρνηση σημείωσε ότι «νοιάζεται μόνο για τον ανταγωνισμό. Την ενδιαφέρει να λύσει το πρόβλημα των εκδοτών, να μοιράσει την πίτα της ενημέρωσης. Μια ενημέρωση μονομερής, που στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, στηρίζει τη βαρβαρότητα στους χώρους δουλειάς».

Ο Λ. Σακκάς ανέφερε ότι «οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, που τα αξιοποιούν για να στηρίξουν την επιχειρηματική τους δράση. Συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση, τη σημερινή και τις προηγούμενες, για να νομοθετούν υπέρ τους. Απέναντί μας έχουμε ένα ενιαίο μπλοκ κυβέρνησης και εργοδοσίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες τριμερείς συναντήσεις. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι δήθεν με τους εργαζόμενους αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να αφήνει ελεύθερους τους εκδότες να δουλεύουν με απλήρωτους εργάτες, ενώ όταν αποφασίσουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, τους δίνει όλα τα εργαλεία για να το κάνουν». Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για την τακτική τους και απέναντι στην απεργία, την οποία παρεμπόδιζαν μέχρι τελευταία στιγμή στο όνομα της επίσκεψης του Εμ. Μακρόν. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη οι εργάτες να συνεχίσουν τον ταξικό αγώνα με πειθαρχία, αποφασιστικότητα και μαζικότητα.

Ο Β. Συρίγος σημείωσε: «Εχουμε σήμερα αυτόν τον αγώνα, που δείχνει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Από την άλλη, παίζονται δισεκατομμύρια μεταξύ των εργοδοτών για τις αγοραπωλησίες των τίτλων, ώστε να πάρουν τα ΜΜΕ στα χέρια τους και την ίδια στιγμή θέλουν να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων». Ακόμα ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει τον συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος μπορεί να βγάλει παράνομες κινητοποιήσεις σαν κι αυτή. Απέναντι στην αντεργατική επίθεση, τόνισε, οι εργάτες πρέπει να απαντήσουν με ταξικό αγώνα, με ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ