ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ

Σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, στη ΜΕΘ του «Θριάσιου», ο τραυματισμένος εργάτης

Eurokinissi

Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών στο πλαίσιο της γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου, εργαζόμενος δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλική ντίζα μηχανής καθαρισμού βιομηχανικού εξοπλισμού..

Ο εργαζόμενος, αλβανικής καταγωγής, δούλευε σε εργολάβο ο οποίος έχει αναλάβει τμήμα του έργου της γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, στη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου διακομίσθηκε μετά τον τραυματισμό του.

Στο πλευρό του τραυματία εργαζόμενου στο Θριάσιο Νοσοκομείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπείες του Κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας Αττικής και του «Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον εργαζόμενο και στην οικογένειά του. Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι το κυνήγι του εργοδοτικού κέρδους και η εντατικοποίηση της εργασίας σε βάρος των εργαζομένων είναι οι βασικές αιτίες και του νέου εργατικού ατυχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας και το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ με ανακοινώσεις τους είχαν καταγγείλει τα εργατικά ατυχήματα που είχαν προηγηθεί στον όμιλο, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της άμεσης λήψης μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στον όμιλο.

Σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ, αφού εύχεται ανάρρωση στον τραυματία εργαζόμενο, σημειώνει:

«Αλλο ένα ατύχημα προστίθεται στο μακρύ κατάλογο, ύστερα από ατελείωτα 12ωρα δύο μηνών και κάτω από την πίεση για να ξεκινήσει το διυλιστήριο Ελευσίνας στις 12 Σεπτέμβρη. Οφείλουν να διερευνηθούν καταγγελίες που αφορούν προφορικές εντολές για παράκαμψη διαδικασιών.

Η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία αλλά και την πλειοψηφία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, η οποία λάμπει διά της απουσίας της κατά την περίοδο του shut down.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις οποιουδήποτε, να βάζουν πάνω από όλα την ασφάλειά τους, για να γυρνούν κάθε μέρα στις οικογένειές τους».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καλεί σε συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ

Ταξικά σωματεία προχωρούν σε παρεμβάσεις σε πολλούς δήμους, με αφορμή σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων

Σε συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ στο δήμο Αθήνας καλεί με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο δήμο.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ και το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να ενημερώνουμε και να προειδοποιούμε τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς για αυτή την κατάσταση και τι μας ετοιμάζουν. Δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για την οργάνωση των συναδέλφων και την ενότητα στη δράση με ταξικό προσανατολισμό. Δεν σταματήσαμε να αντιπαλεύουμε την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" που έχουν κάνει κανόνα στο δήμο της Αθήνας οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Συνεχίζοντας αταλάντευτα αυτό το δρόμο, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα η συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ στο δήμο της Αθήνας».

Περιοδεία στο δήμο Πύργου

Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στο δήμο Πύργου, διαπίστωσε και κατήγγειλε αντιπροσωπεία της ΔΑΣ ΟΤΑ, η οποία πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στις 5 και 6 Σεπτέμβρη με αφορμή τον τραγικό θάνατο εργαζόμενης πριν από λίγες μέρες. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το δημαρχείο, το αμαξοστάσιο και μια σειρά άλλους εργασιακούς χώρους. Σε σχετική ανακοίνωσή της για το περιεχόμενο της περιοδείας, η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει ότι στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Πύργου τόνισε τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του δήμου και καταγγέλλει τη στάση του δημάρχου, ο οποίος «στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί, προκλητικά μας δήλωσε ότι "είναι ρεαλιστικό να έχουμε ατυχήματα", αποδεχόμενος την κατάσταση σαν αναπόφευκτη». Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Λεχαινών.

Καμιά απόλυση στους παιδικούς σταθμούς

Το αίτημα για καμία απόλυση εργαζόμενου στους παιδικούς σταθμούς προβάλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς άρχισαν και οι απολύσεις. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Φιλοθέης - Ψυχικού απέλυσε 9 από τους 18 εργαζόμενους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Την ίδια στιγμή που χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός παιδικών σταθμών, οι πολιτικές της ΕΕ που με συνέπεια υλοποιούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι πρόθυμες δημοτικές αρχές οδηγούν στην περαιτέρω αποψίλωση των παιδικών σταθμών από εργαζόμενους. (...)».

Το Συνδικάτο καλεί τα σωματεία στους δήμους, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τις οργανώσεις των γυναικών, να οργανώσουν τον κοινό αγώνα για: Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους - δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων με πλήρη δικαιώματα για όλους. Κανέναν αποκλεισμό παιδιού εργαζόμενου σε δήμο ή Περιφέρεια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ κ.ά. Ακόμα, καλεί τα σωματεία στους δήμους να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων με προγράμματα ΕΣΠΑ.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑμΕΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμό του

Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις τη Δευτέρα σε σχολεία Ειδικής Αγωγής

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο «λουκέτο» που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον Σκαραμαγκά πραγματοποίησαν προχτές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και των οικογενειών των περιθαλπόμενων του Ιδρύματος. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα για να μην κλείσει το ίδρυμα αλλά να αναβαθμιστεί, εξέφρασε ο Βασίλης Παντελάρος εκ μέρους της δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πιστή με τη σειρά της στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων για δραστικές περικοπές των δαπανών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, των δαπανών για υπηρεσίες και δομές Πρόνοιας. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται το κλείσιμο του Ιδρύματος Σκαραμαγκά, μεταφέροντας τους περιθαλπόμενους στο παλιό «Λοιμωδών» το οποίο δεν πληρεί καν τις στοιχειώδεις υποδομές. Η κυβέρνηση κλείνει δομές στο όνομα της «αποασυλοποίησης και αποϊδρυματισμού», τη στιγμή που υπάρχει τεράστια ανάγκη για την ίδρυση και άλλων δημόσιων κρατικών δομών, την αποφασιστική ενίσχυση και αναβάθμιση των υπαρχόντων που εξαθλιώνονται από την υποχρηματοδότηση, την εγκατάλειψη, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

«Οι ίδιοι ομολόγησαν ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά για την αναβάθμιση του ιδρύματος, όταν δεν έχουν κανένα σχέδιο για την ίδρυση νέων συγχρόνων δημόσιων μονάδων, όταν χιλιάδες οικογένειες στενάζουν λόγω της έλλειψης τέτοιων δημόσιων δομών ή γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους διάφορους ιδιώτες, φιλάνθρωπους και μη. (...) Αλήθεια, αν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών των βαριά αναπήρων που έχουν ανάγκη από τέτοια στήριξη, γιατί δεν ιδρύει τέτοιες δημόσιες δομές μέσα στον "οικιστικό" ιστό και να ικανοποιήσει τις αιτήσεις χιλιάδων βαριά αναπήρων που στενάζουν από την έλλειψη τέτοιων δομών και θέλει να κλείσει μια δομή που λειτουργεί εδώ και τριάντα χρόνια;», υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος και ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού τους για τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, με δυναμικές παρεμβάσεις έξω από τα ειδικά σχολεία.

Κινητοποίηση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική κινητοποίηση και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της Υγείας, με σοβαρές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Στη συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μίλησε η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», η οποία κάλεσε όλους τους υγειονομικούς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με έμφαση στην πρόληψη. Και να σηματοδοτήσουν την απόφασή τους με τη μαζική συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Παράσταση διαμαρτυρίας για συμβασιούχους ΟΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την άρνηση των επιτρόπων να θεωρήσουν τα εντάλματα μισθοδοσίας των συμβασιούχων οργάνωσε, χτες, στις Υπηρεσίες των Επιτρόπων Νομού Λάρισας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και στην αρμόδια αντιδημαρχία του δήμου Λαρισαίων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων Ν. Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων απλήρωτων συμβασιούχων. Απαίτησαν να σταματήσει η απληρωσιά, αλλά και οι απολύσεις συμβασιούχων, τονίζοντας ότι αυτές οι εξελίξεις είναι απόρροια της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Στοιχεία για την ανεργία

Σε 21,2% υπολογίζεται το ποσοστό της ανεργίας για τον Ιούνη του 2017, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 23,5% τον Ιούνη του 2016 και 21,5% το Μάη του 2017. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.017.127 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται σε 25,3% στις γυναίκες και 17,9% στους άνδρες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στους νέους 15 - 24 ετών, με ποσοστό 43,3%, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25 - 34 ετών με ποσοστό 26,8%. Γεωγραφικά τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται σε Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (26,9%), Μακεδονία - Θράκη (22,6%), Αττική (21,3%).

Απεργία στα «ΝΟΤΟΣ»

Με απεργία την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το κατάστημα της Τσιμισκή, απαντούν οι εργαζόμενοι στα «ΝΟΤΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει τα καταστήματά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ