ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εντάσεις και απειλές μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή

ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η νέα δοκιμή της ΛΔ Κορέας έγινε ενώ συνεχίζονται οι (φωτ.) ευρείας κλίμακας ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Η νέα δοκιμή της ΛΔ Κορέας έγινε ενώ συνεχίζονται οι (φωτ.) ευρείας κλίμακας ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε νέα βαλλιστική δοκιμή προχώρησαν χτες τα ξημερώματα (τοπική ώρα) οι αρχές της ΛΔ Κορέας, προκαλώντας πλήθος διεθνών αντιδράσεων. Χτες το βράδυ αναμενόταν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας.

Η νέα δοκιμή γίνεται ενώ οξύνονται οι ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών γενικά για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπως αναδεικνύουν και οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που συνεχίζουν ΗΠΑ - Νότια Κορέα με τον κωδικό «Ulchi Freedom Guardian».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε Σεούλ και Τόκιο, ο πύραυλος ήταν μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Hwasong-12», έφτασε σε μέγιστο ύψος 550 χλμ. και διένυσε 2.700 χιλιόμετρα, για να πέσει τελικά κοντά στην ιαπωνική νήσο Χοκάιντο, αφού έγινε τρία κομμάτια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πύραυλος βρέθηκε για μερικά λεπτά πάνω από τμήμα της Ιαπωνίας (νησί Χοκάιντο), όπου μάλιστα ενεργοποιήθηκε το σύστημα προειδοποίησης «J-Alert». Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε έκανε λόγο για «σοβαρή απειλή, άνευ προηγουμένου», αλλά και για «σημαντική υπονόμευση» της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

Στη Σεούλ, στελέχη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας σημείωσαν ότι η νέα δοκιμή έδειξε τις δυνατότητες της ΛΔ Κορέας να πλήξει τη νήσο Γκουάμ (σ.σ. όπου βρίσκεται βάση των ΗΠΑ και η Πιονγιάνγκ έχει αναφέρει ως ενδεχόμενο μελλοντικό στόχο) και την καταδίκασε ως «σοβαρή περιφρόνηση του νοτιοκορεατικού στρατού και της συμμαχίας ΗΠΑ - Ν. Κορέας».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέδωσε στην Πιονγιάνγκ «περιφρόνηση για τους γείτονες και όλα τα μέλη του ΟΗΕ, όπως και για τα χαμηλότερα αποδεκτά επίπεδα διεθνούς συμπεριφοράς. Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες ενισχύουν μόνο την απομόνωση του καθεστώτος της Β. Κορέας» και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Την εκτόξευση καταδίκασε και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μίλησε για «βάναυση» παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ έντονες αντιδράσεις εξέφρασαν ακόμα οι κυβερνήσεις Ινδονησίας, Φιλιππίνων, Αυστραλίας κ.τ.λ.

Επίσης, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι Βορειοκορεάτες γείτονές μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ εκτίμησε ότι η «κρίση» στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκεται πλέον σε σημείο «καμπής», ζητώντας απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι «ειρηνευτικές συνομιλίες», αλλά και ότι «οι πιέσεις και οι κυρώσεις» εναντίον της ΛΔ Κορέας «δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα».

Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που μέσω του εκπροσώπου του έκανε λόγο για «υπονόμευση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας» αλλά «και των προσπαθειών δημιουργίας περιθωρίων για διάλογο».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ρωσία και Κίνα αντιδρούν στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ενώ η πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης δήλωσε πως η Βενεζουέλα κατέθεσε αίτημα ένταξης στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι διαστάσεις που έχει η όξυνση της αμερικανικής επιθετικότητας κατά της Βενεζουέλας και οι ανταγωνισμοί γύρω απ' αυτό το ζήτημα αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις αντιδράσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον κατά του Καράκας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζακχάροβα, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της χώρας της για τις αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές ανακοινώθηκαν «σε μια περίοδο που η χώρα εμφάνισε σημάδια σχετικής εσωτερικής πολιτικής σταθεροποίησης μετά τις εκλογές για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση, οι διαδηλώσεις καταλάγιασαν κάπως και οριστικοποιήθηκε ένα πρόγραμμα εκλογών».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα αναλύσουμε προσεκτικά τις συνέπειες των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και τον πιθανό τους αντίκτυπο στα συμφέροντα της Ρωσίας και των ρωσικών επιχειρήσεων». Υπογράμμισε επίσης όλο νόημα ότι οι κυρώσεις «δεν θα επηρεάσουν τη βούλησή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με μια Βενεζουέλα που την καλοδέχεται».

Εκφράζοντας την ετοιμότητα της Μόσχας για περαιτέρω «στερέωση» του ρόλου της στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και γενικά σε όλη τη Λατινική Αμερική, η Ζακχάροβα τόνισε ότι η διασφάλιση «πολιτικής λύσης» για τη σημερινή κατάσταση στη Βενεζουέλα προϋποθέτει ένα «διάλογο ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας», κάτι που «απαιτεί πολιτική στήριξη από το εξωτερικό».

Τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας επέκρινε όμως και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Χούα Τσουνουίνγκ, επαναλαμβάνοντας πως τέτοια μέτρα δε θα βοηθήσουν στην «πραγματική λύση των προβλημάτων». Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για επαφές που έχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας στην Κίνα αναζητώντας «περισσότερη οικονομική στήριξη», η Τσουνουίνγκ είπε ότι δε γνωρίζει «πολύ καλά λεπτομέρειες» γι' αυτές τις συναντήσεις.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι επιλογές της χώρας της βασίζονται στις αρχές του «αμοιβαίου οφέλους» και ότι το Πεκίνο επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας όχι μόνο με τη Βενεζουέλα αλλά με «όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής», εκφράζοντας την ευχή αυτές «να διατηρήσουν ισορροπία και ανάπτυξη».

Στενότερες επαφές με τους BRICS

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, Ντέλσι Ροντρίγκες, κατήγγειλε προχτές ότι οι δυνάμεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα «ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι απλά στρατιωτική επέμβαση, αλλά και όπλα για την ενίσχυση της εσωτερικής σύγκρουσης».

Είχε προηγηθεί η ανοιχτή υποστήριξη των νέων αμερικανικών κυρώσεων από τις δυνάμεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης. Το λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κακοποιούν την πολιτική ζωή θα έχουν πάντα τη στήριξή μας, εν απουσία μιας αμερόληπτης Δικαιοσύνης στη Βενεζουέλα».

Ζήτησε, μάλιστα, «διεθνή διπλωματική βοήθεια που θα συμβάλει στην αποκατάσταση του Συντάγματος και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», αλλά και «οι πολίτες και οι εταιρείες όλης της διεθνούς κοινότητας να απέχουν από χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και συμβόλαια εθνικού συμφέροντος με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Την ίδια στιγμή, η Ροντρίγκες εξήγησε ότι η Βενεζουέλα θα ξεπεράσει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων «εμβαθύνοντας τις στρατηγικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και άλλους πόλους». Πρόσθεσε ότι η χώρα της θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις «για να επεκτείνει τις προοπτικές των σχέσεών της» με τη διεθνή κοινότητα και ότι «θα ξεπεράσουμε τις κυρώσεις, αυτόν το μονοπολικό κόσμο, που όπως δήλωσε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανατράπηκε».

Η Ροντρίγκες μάλιστα ανέφερε ότι το Καράκας περιμένει απάντηση σε αίτημά του για ένταξη στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Σημειώνουμε ότι η Εθνική Συντακτική Συνέλευση εκλέχτηκε τον Ιούλη ενώ η σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εμφανίζει την ανάδειξή της ως εξέλιξη που της επιτρέπει πλέον να μην έχει «τα νομικά εμπόδια που μας επέβαλε το προηγούμενο αστικό Κοινοβούλιο», όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο πρώην πρέσβης του Ιράν στο Κατάρ, Αμπντάλα Σουχράμπι, δήλωσε ότι ο εμίρης του Κατάρ επιθυμούσε από τον Ιούνη να αποχωρήσει από το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC), αλλά δεν το έπραξε έπειτα από παρεμβάσεις των συμβούλων του. Ο Ιρανός διπλωμάτης, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ιρανική εφημερίδα «Jaam-e Jam», υποστήριξε ότι το Κατάρ επιχειρούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ιράν πάνω από οκτώ χρόνια και πως πέρσι απρόθυμα απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Ιράν ακολουθώντας «συστάσεις» από τη Σαουδική Αραβία.

ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-- Δύο άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίστηκαν χτες ξημερώματα, μετά από πυρά σε βιβλιοθήκη στην πόλη Κλόβις της αμερικανικής δυτικής πολιτείας του Νέου Μεξικού. Ο νεαρός δράστης κρατείται, τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη χορήγηση αδειών στην καναδική εταιρεία χρυσού «Lucky Minerals» και στην αμερικανική εταιρεία χρυσού «Spokane», προκειμένου να προχωρήσουν σε εξόρυξη χρυσού που εντοπίστηκε στη Μοντάνα κοντά στον Εθνικό Δρυμό Γελοουστόουν, προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ράιαν Ζίνκε. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για ανήκεστο βλάβη που θα προκληθεί στη χλωρίδα και σε σπάνια ζωικά είδη της περιοχής.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Για μεγάλα σχέδια που έχουν Ρώσοι επενδυτές στην Ουγγαρία μίλησε ο Βλ. Πούτιν σε χτεσινή του συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν. Ο Πούτιν αναφέρθηκε ειδικά στην Ενέργεια, σε σχέδια όπως η επέκταση του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Πακς, που ήδη συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί με 12 δισ. δολάρια. Στο σχέδιο πρωτοστατεί ο ρωσικός κολοσσός «Rosatom».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, θα έχει αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Στόχος της συνάντησης θεωρείται η συνέχιση του διαλόγου «ομαλοποίησης» σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ο Μαροκινός αιτών άσυλο, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε δύο γυναίκες σε επίθεση με μαχαίρι στη φινλανδική πόλη Τουρκού, ονομάζεται τελικά Αμπντεραχμάν Μπουανάνε και είναι 22 ετών. Ο κατηγορούμενος είχε δώσει στις αρχές πλαστή ταυτότητα όταν εισήλθε στη χώρα το 2016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ