ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Δίκαιη ανάπτυξη» με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα

«Η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς αστάθεια», λέει η κυβέρνηση

Νέα φουρνιά αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Νέα φουρνιά αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σε μια ορισμένη «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους, σε «θετική» από «σταθερή», προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch», ως αποτέλεσμα, βέβαια, της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης».

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται ενόψει του νέου κύκλου αντιλαϊκής κλιμάκωσης είναι η ανακοίνωση της «Fitch», σύμφωνα με την οποία η «αναβάθμιση» της «αξιοπιστίας» οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

-- Στην «επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», που με τη σειρά της «ελαττώνει τους κινδύνους» σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάκαμψης, και αναβαθμίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

-- Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σταθερά» καθώς θα υποστηρίζεται από τη «συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο». Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουν, ουσιαστικά, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από τα αστικά κόμματα που θα μετάσχουν σε διάδοχες κυβερνήσεις. Ειδική αναφορά γίνεται και επιβράβευση δίνεται μάλιστα για τα «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020». Οπως εκτιμά ο οίκος «Fitch», το πολιτικό υπόβαθρο είναι πιο σταθερό και ο «κίνδυνος να υιοθετηθούν κατά το μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν τις πολιτικές υπό το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος».

-- Ενας ακόμη λόγος, που σχετίζεται με την «αναβάθμιση», αφορά στην εκτίμηση πως «η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια». Παράλληλα, όπως αναφέρεται, το Γιούρογκρουπ θα «εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018». Σύμφωνα με τη «Fitch», αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος θα παραμείνει σε «βιώσιμο μονοπάτι».

«Με σταθερό βηματισμό» προς το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης»

Παίρνοντας τη σκυτάλη η κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε σχετικά με την «αναβάθμιση», τονίζει από την πλευρά της ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, παρέχονται διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά την επιβολή της νέας φουρνιάς των αντιλαϊκών μέτρων. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη από την οποία θα ωφεληθούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στην πραγματικότητα, τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται εν μέσω των επίσημων εκτιμήσεων αναφορικά με τη σχετική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» της κυβέρνησης.

Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η περαιτέρω κατακρεούργηση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για την κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, καθώς και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία για τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,8%, ενώ, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους δανειστές ετοιμάζει τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, βάζοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών.

Οι αντιλαϊκές διεργασίες

Τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνης - ΔΝΤ) επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές Οκτώβρη (μετά τις εκλογές στη Γερμανία), ενώ στα μέσα Σεπτέμβρη, για την προεργασία των δεκάδων αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων», αναμένονται να καταφτάσουν και τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου.

Παράλληλα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδεικνύεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία στο Γιούρογκρουπ στις 15 του Ιούνη, για το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης». Ηδη, σε αυτό το επίπεδο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, ενώ εκδηλώνονται σκέψεις και «προβληματισμοί» γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προκειμένου να στηριχτεί η έξοδος του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές για την περίοδο μετά το 2018.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των παζαριών για την 3η «αξιολόγηση», αναμένεται να βάλει στο τραπέζι και ζήτημα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους καθώς και οι στόχοι ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να στηριχτούν οι όποιοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν τους ξελασπώνει...

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας είναι και το γεγονός ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε παραβρεθεί στις αντίστοιχες περσινές αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις στην Μπρατισλάβα, όπως είχε καταγγείλει το ΚΚΕ.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα από τα Μέσα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν κάνει σημαία τους τα «εγκλήματα του σταλινισμού», τον οποίο διαχωρίζουν τάχα από τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, είναι ο «φερετζές» με τον οποίο πλασάρεται στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η πολεμική στο σοσιαλισμό, η συκοφάντηση των κατακτήσεων και των επιτευγμάτων που είχε η εργατική τάξη και ο λαός στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, παρά τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις στην ανάπτυξη των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, που σε μια πορεία οδήγησαν στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Στόχος είναι να συγκαλυφθούν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που έζησαν και ζουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο, να αποκρυφτεί η ανωτερότητα του σοσιαλισμού απέναντι στο σάπιο καπιταλισμό. Κυρίως, όμως, θέλουν να συκοφαντήσουν και να βάλουν εμπόδια στους σύγχρονους ταξικούς αγώνες, στην αμφισβήτηση της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, στην οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του.

Διεκδικώντας άλλοθι αριστεροσύνης για την αντιλαϊκή του πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε λάβρος να αποκηρύξει ως ανιστόρητη τη «θεωρία των δύο άκρων». Δεν πέρασε, όμως, πολύς καιρός απ' όταν η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης φιλοξενούσε αρθρογραφία για τις «ακραίες ιδεολογίες», ανακαλύπτοντας σημεία ταύτισης του κομμουνισμού με το ναζισμό.

Εγραφε, μεταξύ άλλων, η «Αυγή» στα μέσα Ιούλη: «Το μίσος που χωρίζει τις ιδεολογίες της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς δεν είναι μίσος πολιτικό, ούτε ταξικό. Είναι μίσος θρησκευτικό. Προκύπτει μάλιστα περισσότερο από τις ομοιότητες και λιγότερο από τις διαφορές τους. Οι ιδεολογίες τους στην πραγματικότητα είναι "κοσμικές" θρησκείες. Οι παλιές θρησκείες είχαν στο κέντρο τους τον Θεό, οι νέες θρησκείες του φασισμού και του σταλινικού κομμουνισμού είχαν στο κέντρο τους το κράτος (...)

Η άκρα αριστερά υποκαθιστά τον Θεό στην ιδεολογία της με το κράτος που θα εφαρμόσει την κοινωνική (ταξική) δικαιοσύνη (...) Αυτή η παιδαριώδης ταξική δικαιοσύνη ναυάγησε στα ρηχά (...) Ετσι οδήγησαν τη Σοβιετική Ενωση στη διάλυση, ενώ πρόσθεσαν στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού και του ιμπεριαλισμού και τα εκατομμύρια θύματα του σταλινισμού».

Από την πλευρά της, με αφορμή και τη συζήτηση που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετέχει επίσημα στις αντικομμουνιστικές παράτες της εσθονικής προεδρίας, η ΝΔ αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει, αναζητώντας σημεία διαφοροποίησης, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τη δική της πολιτική και της στερεί τα εύσημα από τους εργοδοτικούς φορείς και τους ιμπεριαλιστές «συμμάχους», ΗΠΑ και ΕΕ.

Χαράσσουν μεταξύ τους κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, ενώ ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο και διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να τσακίσει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να εξασφαλίσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Υπηρετούν την ΕΕ, που έχει στο DNA της τον αντικομμουνισμό. Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο χρειάζεται να σταθεί απέναντί τους ο λαός, βλέποντας πίσω από τη σκόνη και τα πλαστά δίπολα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να αναπτύξει παραπέρα την πάλη του αυτήν τη νέα περίοδο

Από το χώρο των εγκαινίων του Μουσείου του ΔΣΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε το περασμένο Σάββατο την παρακάτω δήλωση για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης: «Δυστυχώς η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς περνάει τον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης, συνεχίζει ακάθεκτη ενάντια σε όλα τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας. Ηδη ο ΕΝΦΙΑ έρχεται, νέα φορολογικά βάρη, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα προβλήματα μεγαλώνουν, τα εθνικά θέματα, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, διογκώνονται. Πρέπει ο ελληνικός λαός να συνεχίσει την πάλη του, να την αναπτύξει παραπέρα αυτήν τη νέα περίοδο μέχρι την οριστική ανατροπή αυτών των πολιτικών, αλλά και των αιτιών που γεννάνε αυτές τις πολιτικές».

Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Φθιώτιδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Φθιώτιδα το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη και την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Σεπτέμβρη

  • Στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση στο Δημαρχείο Δομοκού με τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα.
  • Στις 7 μ.μ., θα παραβρεθεί στην εκδήλωση για τον Νάκο Μπελλή, στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού.
  • Στις 8 μ.μ., θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας στον Νάκο Μπελλή.

Κυριακή 3 Σεπτέμβρη

  • Στις 11 π.μ., θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Περιβόλι Δομοκού, στην πλατεία του Περιβολίου.
  • Στις 1.30 μ.μ., θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού, στο καφενείο του χωριού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ