Οι αρχές μιλούν για «πυρήνα» που προετοίμαζε ευρύτερο «χτύπημα»
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Οι αρχές της Καταλονίας υποστήριξαν ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των πρόσφατων πολύνεκρων επιθέσεων σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι αυτό που σχεδιαζόταν ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο χτύπημα. Μιλώντας πλέον για «τρομοκρατικό πυρήνα» με έδρα την πόλη Ριπόλ, η αστυνομία της περιοχής ανακοίνωσε μάλιστα ότι το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου. Επίσης, το Σάββατο, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη και για το χτύπημα στην Καμπρίλς, όπως είχε ήδη κάνει για αυτό στη Βαρκελώνη.
Στο στόχαστρο των αρχών φέρεται να βρίσκεται ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ένα από τα συνολικά 12 μέλη του «πυρήνα», που ακόμα διαφεύγει και τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να ήταν εκείνος τελικά που οδηγούσε το αυτοκίνητο που έπεσε στο πλήθος στη Βαρκελώνη. Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Αμπουγιακούμπ στα τέλη της περασμένης βδομάδας εμφανιζόταν να ήταν νεκρός μετά από έκρηξη στην κωμόπολη Αλκανάρ (σ.σ. νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης) όπου - σύμφωνα με τις αρχές - «γινόταν προετοιμασία εκρηκτικών». Αργότερα χτες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια έρευνας στην πόλη Σουμπιράτς (40 χλμ. από τη Βαρκελώνη) σκοτώθηκε ένας άντρας ζωσμένος με εκρηκτικά που ενδεχόμενα ήταν ο Γ. Αμπουγιακούμπ.
Οσον αφορά τα θύματα, αυτά έφτασαν τελικά τα 15, αφού βρέθηκε μαχαιρωμένος ένας 34χρονος που οδηγούσε το φορτηγό της Βαρκελώνης, από τον οποίο και εκτιμάται ότι εκλάπη το όχημα πριν την επίθεση. Στα θύματα περιλαμβάνεται και ένας 7χρονος Βρετανοαυστραλός, η οικογένεια του οποίου αγνοούσε την τύχη του για αρκετά 24ωρα. Οι τραυματίες ξεπερνούν συνολικά τους 126, εκ των οποίων οι 19 νοσηλεύονται σε κρίσιμη ή ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
Ανεξάρτητα από τις ακριβείς συνθήκες που οργανώθηκαν οι πολύνεκρες επιθέσεις, είναι σίγουρο ότι αυτές θα αξιοποιηθούν για την επιτάχυνση νέων αντιλαϊκών επιδιώξεων, σε πολλά επίπεδα. Το ίδιο άλλωστε έχει γίνει και με αντίστοιχα «τρομοκρατικά χτυπήματα» σε Παρίσι, Λονδίνο, Νίκαια κ.τ.λ., που αναζωπύρωσαν είτε στρατιωτικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και αλλού στο όνομα της «αντιμετώπισης» οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος», είτε ενίσχυσαν μέτρα καταστολής και περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, επεκτείνεται και ένα κλίμα τρομολαγνείας, με εκτιμήσεις και σενάρια για τον επόμενο στόχο του «Ισλαμικού Κράτους», καλοσχεδιάζοντας και τον αποπροσανατολισμό αλλά και τον εκφοβισμό των λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, στην Ιταλία, την οποία το «ΙΚ» φέρεται να απειλεί ως «επόμενο στόχο» του, ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι διαμήνυσε: «Κανείς δεν μπορεί να νιώθει ότι έχει ξεφύγει από τους τρομοκράτες... Είναι καθοριστικό όλοι να στηρίξουν την αστυνομία, τις υπηρεσίες ασφαλείας και το στρατό, που εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφάλεια...».
Ενδεικτική είναι και η απόφαση των αρχών στην Αυστραλία να συνταχθεί «οδηγός» για την «αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων», που απευθύνεται σε οργανωτές εκδηλώσεων και τοπικές αρχές...
Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, στην οποία καθρεφτίζονται περίπλοκες αντιθέσεις αλλά και αλληλεξαρτήσεις, με αφορμή νέο κάλεσμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους Τούρκους της Γερμανίας να δώσουν ένα «χαστούκι» σε Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινους στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη).
Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε πάλι από τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα κόμματα «που είναι εχθροί της Τουρκίας» και να στηρίξουν «εκείνους που είναι καλοπροαίρετοι με την Τουρκία» κι ας «πρόκειται για μικρά κόμματα», ενώ ενδεικτικά πρόσθεσε: «Λίγο μας ενδιαφέρει εάν η Γερμανία μας ανοίξει τις πόρτες της. Εχουμε αρκετές πόρτες».
«Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους παρεμβάσεις», ήταν η απάντηση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας», είχε γράψει στο Twitter. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (στέλεχος του SPD), χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ασυνήθιστη ανάμειξη» στις υποθέσεις της Γερμανίας, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχει χάσει κάθε μέτρο».
Παρέμβαση έκανε και ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας και υποψήφιος καγκελάριος με το Λαϊκό Κόμμα, Σεμπάστιαν Κουρτς, που σημείωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία. Καταδικάζω τη συνεχή ανάμειξη του Ερντογάν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».
«Τροφή» στην κόντρα των δυο κρατών έδωσε και η σύλληψη του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί (γνωστού για τριλογία με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων) το Σάββατο στη Γρανάδα της Ισπανίας, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Ιντερπόλ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας. Την Κυριακή ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, «υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη» μέχρι να υποβάλει η Αγκυρα επίσημο αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία. Η Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, διατύπωσε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση και πρόσθεσε για την Τουρκία: «Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς».
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και συχνότερη η χρήση ρομπότ σε πολεμικές επιχειρήσεις, όπως αυτό το κατασκεύασμα της εσθονικής εταιρείας «Milrem» |
Παρέμβαση στην προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης της παραγωγής ρομπότ - «δολοφόνων» διεθνώς έκαναν με δημόσια επιστολή τους πάνω από 100 επιστήμονες, ειδικοί σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και διευθύνοντες σύμβουλοι μονοπωλίων τεχνολογίας, όπως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας «Tesla» και «SpaceX», Ελον Μασκ, που άδραξε και αυτήν την ευκαιρία για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα στο πλαίσιο του οξυμένου μονοπωλιακού ανταγωνισμού.
Προειδοποιώντας για μία «τρίτη πολεμική επανάσταση», ειδικοί επιστήμονες και διευθυντές μονοπωλίων υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη «αυτόνομης θανατηφόρας τεχνολογίας» θα μπορούσε να αποτελέσει το «κουτί της Πανδώρας». Ζήτησαν από τον ΟΗΕ την απαγόρευση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαχείριση όπλων, τονίζοντας ότι εάν αναπτυχθούν «θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' ό,τι έχει δει μέχρι τώρα ο κόσμος και σε χρονικά πλαίσια ταχύτερα απ' ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι».
Προειδοποιούν ακόμη ότι «δεν απομένει πολύς χρόνος για δράση» και απαιτούν να περιληφθεί στον κατάλογο απαγόρευσης όπλων βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW) αυτό που περιγράφουν ως «ανήθικη τεχνολογία». Πρόκειται για απογείωση της υποκρισίας, αφού στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν «ζυγαριές» ηθικής, ενώ σε ό,τι αφορά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της τεχνικής, κανένα όριο δεν μπορεί να μπει στη χρήση τους για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων. Αυτό απέδειξε και στο παρελθόν η ενσωμάτωση σοβαρών επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας στη στρατιωτική τεχνολογία.
Η απαγόρευση της ανάπτυξης της πολεμικής ρομποτικής τεχνολογίας είχε συζητηθεί και παλιότερα από επιτροπές του ΟΗΕ, ενώ το 2015 υπήρξε ανάλογη «έκκληση» από 1.000 ειδικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, επιστήμονες και ερευνητές.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) επιβεβαίωσε την έγκριση της πόντισης καλωδίων στην κυπριακή ΑΟΖ σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η διαδικασία εγκρίθηκε από το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εξηγεί το υπουργείο, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας που οι δυο χώρες έχουν συνάψει «στον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το υπουργείο συνδέει τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τη γενικότερη διμερή συνεργασία με την εφαρμογή διεθνών συνεργασιών για τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και σημειώνει ότι «η Συμφωνία αφορά σε ένα σεισμικό - υδροακουστικό σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Οργανισμού της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation - CTBTO)». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα συγκεκριμένα υποθαλάσσια καλώδια καταλήγουν στις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι.
Βεβαίως, και οι πρόσφατες συνομιλίες για το Κυπριακό επιβεβαίωσαν πως η Κύπρος είναι βαθιά μπλεγμένη σε ευρύτερες μεθοδεύσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων, που στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» διεκδικούν όρους ευνοϊκούς για τη δράση των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Τέτοιες διεργασίες θα αναζωπυρωθούν το επόμενο διάστημα, καθώς προετοιμάζεται και η επόμενη φάση προώθησης σχεδίων διχοτόμησης του νησιού, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ολα αυτά ενώ «καιροφυλακτούν» ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, που ήδη «απλώνουν» τα πλοκάμια τους σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η αμερικανική «Exxon Mobil», η ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική «Total» κ.τ.λ.
Ενας άντρας τραυμάτισε το Σάββατο επτά ανθρώπους σε επίθεση με μαχαίρι σε κεντρικούς δρόμους της ρωσικής πόλης Σουργκούτ, στη Σιβηρία. Ο επιτιθέμενος σκοτώθηκε από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έφτασαν επί τόπου. Αργότερα, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης: «Ο δράστης στην πόλη Σουργκούτ στη Ρωσία είναι ένας στρατιώτης του "Ισλαμικού Κράτους"», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο πρακτορείο «Amaq», που θεωρείται προπαγανδιστικό όργανο των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο δράστης είναι κάτοικος της περιοχής, γεννημένος το 1994.
Στο μεταξύ, στη Φινλανδία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η επίθεση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Τούρκου, εξετάζεται πλέον ως υπόθεση δολοφονίας με «τρομοκρατική πρόθεση». Ως δράστης κατηγορείται ο 18χρονος Μαροκινός αιτών άσυλο - το αίτημα του οποίου απορρίφθηκε - Αμπντεραχμάν Μεκά, που επιτέθηκε σε περαστικούς με μαχαίρι, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα οκτώ, σε δυο κεντρικές πλατείες της πόλης. Ο ύποπτος δράστης πυροβολήθηκε στο πόδι από αστυνομικούς και συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση. Σε έφοδο της αστυνομίας σε διαμέρισμα στο Τούρκου, συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα που φέρονται να ήταν σε επαφή με τον ύποπτο δράστη, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεσή τους με το περιστατικό.