ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλη συναυλία για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου, πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό, την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Ενας ανήσυχος δημιουργός, γεμάτος έμπνευση. Ανθρωπος μαχητικός, ερωτικός, τρυφερός, ευαίσθητος, ονειροπόλος, με την ψυχή του δεμένη στο ταξίδι. Ενας συνειδητοποιημένος πολίτης, στρατευμένος καλλιτέχνης, που με το τραγούδι του και τη ζωή του έπαιρνε θέση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής του, απέναντι στη δικτατορία, στην καταπίεση, στην αδικία, στον κοινωνικό ρατσισμό. Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του νεοελληνικού τραγουδιού, καταθέτοντας μουσική μεγάλης έμπνευσης και ταυτόχρονα οικεία, που παραμένει κοσμαγάπητη, αξεπέραστη στο χρόνο, και πολλά χρόνια μετά το φευγιό του συγκινεί, συναρπάζει όχι μόνο τους παλιότερους, αλλά και πολλούς νέους ανθρώπους. Η ιδεολογική του στράτευση με το ΚΚΕ, η ευαισθησία του σε ό,τι αφορά τους ταπεινούς και τους καταφρονεμένους, η αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους για ειρήνη, ισότητα, αξιοπρέπεια, βρήκαν καλλιτεχνική έκφραση σε πολλά έργα του.

Η φυσική απουσία του Μ. Λοΐζου σίγουρα στέρησε πολλά από το ελληνικό τραγούδι. Ομως, ο χρόνος δε στάθηκε ικανός να μειώσει την ανάγκη μας να ανατρέχουμε στο μοναδικής ομορφιάς έργο του. Απ' το «Δρόμο», το «Ακορντεόν» και τον «Τρίτο Παγκόσμιο», τα «Νέγρικα» και τις «Θαλασσογραφίες», μέχρι «Τα τραγούδια του δρόμου», «Τα τραγούδια μας» και τόσες άλλες δημιουργίες του.

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στενοί φίλοι και συνεργάτες του Μάνου Λοΐζου, θα μας θυμίσουν, σε μια μεγάλη συναυλία για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του, με το δικό τους μοναδικό τρόπο μεγάλους σταθμούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας του. Μαζί τους ο Μίλτος Πασχαλίδης ερμηνεύει τραγούδια από το πλούσιο έργο του Μάνου, ενώ η Ασπασία Στρατηγού ερμηνεύει προς τιμήν του μεγάλου δημιουργού μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του.

Επί σκηνής έντεκα εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί θα καταθέσουν την τέχνη τους αποδίδοντας τα ηχοχρώματα των τραγουδιών του Μάνου με διαφορετικό τρόπο. Την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Μαζί τους: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Ανδρέας Αποστόλου (πιάνο / keyboards), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (ακουστική κιθάρα), Στέφανος Δημητρίου (ντραμς), Γιώργος Μάτσικας, Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρες, ακουστική / ηλεκτρική), Μαίρη Μπρόζη (βιολί), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα). Επιμέλεια ήχου: Παναγιώτης Πετρονικολός, Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας. Ωρα έναρξης: 21.00. Ωρα προσέλευσης: 20.00.

Πέθανε η Ζωή Φυτούση

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε την Κυριακή η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζωή Φυτούση. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, στις 3 μ.μ. στην εκκλησία του Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Γεννημένη το 1933 στην Αθήνα, είχε καταγωγή από τη Χίο. Επαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου - από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση - δίπλα σε πολλούς σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ενώ τραγούδησε όλους τους μεγάλους Ελληνες συνθέτες.

Η μεγάλη της επιτυχία ήταν το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», που είχε ερμηνεύει για πρώτη φορά στην ιστορική παράσταση του έργου «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο, το 1961, στο «Θέατρο Αθηνών» (θίασος Δημήτρη Μυράτ - Βούλας Ζουμπουλάκη). Μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις ήταν το 2008 στο Ηρώδειο, στην παράσταση «Αυτά που κάψαν το σανίδι», του Σταμάτη Κραουνάκη.

Συμμετείχε σε περίπου 70 ταινίες της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και είχε παρουσία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες και είχε εκδώσει τα βιβλία: «Το μαγικό βιβλίο», «Παρ' εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, ελληνική αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Ελληνες και Ιταλοί». Πριν από έναν χρόνο η Ζωή Φυτούση κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ομηρικές λέξεις» από τις εκδόσεις «Πνοές Λόγου και Τέχνης».

«Μήδεια» του έρωτα και της εκδίκησης

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζουν τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, στην αξεπέραστη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Η πρεμιέρα δόθηκε στο θέατρο της Δωδώνης, χτες παρουσιάστηκε στην Καβάλα, αύριο Πέμπτη παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, και στις 4 και 5 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σηματοδοτώντας την επιστροφή του Θεάτρου Τέχνης στο αργολικό θέατρο ύστερα από 7 χρόνια.

«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα», γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γ. Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: Τη «βάρβαρη» και την ονειρική. Την ιδανική.

Μέσα από το μύθο της Μήδειας, όπως αυτός παρουσιάζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη, αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτωνας, Σαπφώ, Θεόκριτος, Αρτεμίδωρος κ.ά.), η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Γι' αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους». Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή.

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Σκηνικό - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα. Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου.

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης και αλφαβητικά οι Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου. Συμμετέχουν: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης.

Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Βάιος Πράπας (μπάσο - κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο).

Στην παράσταση παρουσιάζονται κείμενα από τους παρακάτω συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας: Πλάτωνας (ο λόγος του Αριστοφάνη στο «Συμπόσιο»), Θεόκριτος (σε μετάφραση Ιωάννη Πολέμη), Σαπφώ, Αρτεμίδωρος, Μνησίλοχος, Πλούταρχος, Μακηδόνιος Υπατος (σε μετάφραση - απόδοση Μαριάννας Κάλμπαρη και Ελενας Τριανταφυλλοπούλου).

«Τα παραμύθια της γιαγιάς» στο Φεστιβάλ Οίτης

Σήμερα, Τετάρτη, στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οίτης, στα Λελέικα Φθιώτιδας (χώρος τεχνών), η Παιδική Σκηνή του θεάτρου «Μπρόντγουαιη» παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη, τα τέσσερα γνωστά παραμύθια «Ο παπουτσωμένος γάτος», «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Σταχτοπούτα, «Τα 3 γουρουνάκια», με γενικό τίτλο «Παραμύθια της γιαγιάς», με τη σούπερ γιαγιά Τιτίκα Σαριγκούλη. Για πρώτη φορά, τα τέσσερα αυτά παραμύθια είναι ιδωμένα με ταξική ματιά.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Καταστροφές στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τη μανία του σεισμού της προηγούμενης Παρασκευής στην Κω δεν γλίτωσαν τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Από ρεπορτάζ φαίνεται πως αγάλματα έπεσαν στο έδαφος και έσπασαν, ενώ άλλα έγειραν από τις θέσεις τους και ακούμπησαν στους τοίχους, με αποτέλεσμα να υποστούν βλάβες, καθώς και στο αίθριο του Μουσείου καταστράφηκαν έργα Τέχνης.

Με ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε επίσημα για φθορές σε εκθέματα και πως το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθούν οι φθορές. Παρόλα αυτά φαίνεται πως το πραγματικό μέγεθος των ζημιών είναι μεγαλύτερο από κάποιες απλές «φθορές».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ