ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Στα σκαριά» αποφάσεις με ορίζοντα τις επόμενες ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

Η κατάσταση στη Λιβύη, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αξιοποιείται ξανά ως πρόσχημα για να «πατήσει πόδι» η ΕΕ στην Αφρική

Copyright 2016 The Associated

Η κατάσταση στη Λιβύη, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αξιοποιείται ξανά ως πρόσχημα για να «πατήσει πόδι» η ΕΕ στην Αφρική
Εστιάζοντας στα επόμενα βήματα της ΕΕ για την προάσπιση θέσεων μονοπωλιακών ομίλων της στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, εμπορικών και ενεργειακών διαύλων, συνέρχεται μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης (ΣΕΥ), με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών.

Ως βασικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη φιγουράρει η λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ». Στα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα ορίζεται ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι «προτεραιότητες» για την υλοποίησή της το επόμενο έτος. Η συζήτηση θα βασιστεί στην αντίστοιχη συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών στην προηγούμενη Σύνοδό τους τον Ιούνη. Θυμίζουμε, τότε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι υπέβαλε στο ΣΕΥ έκθεση για το πρώτο έτος υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, με τους μετέχοντες υπουργούς να τονίζουν το «σημαντικό έργο που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο στον τομέα της συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Αμυνα αλλά και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας κρατών και κοινωνιών στην Ανατολή και τον Νότο, καθώς και στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης των συγκρούσεων και των κρίσεων».

Συνεργασία και προσεγγίσεις που μεταφράζονται σε περισσότερη καταστολή στο εσωτερικό των κρατών - μελών της ΕΕ και στα εξωτερικά της σύνορα, προώθηση σχεδίων ενίσχυσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων συνολικά, πιο «ενεργή ανάμειξη» στο εσωτερικό κρατών στη λεγόμενη Ανατολική και Νότια Γειτονία της ΕΕ με το όποιο πρόσχημα, στη γενικότερη προσπάθεια του ευρωατλαντικού άξονα να ελέγξει ζώνες κερδοφορίας για τα κεφάλαιά του.

Εξάλλου, στη Σύνοδο του Ιούνη, οι μετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν και την «ικανοποίησή» τους σχετικά με τις «εργασίες που διεξάγονται για να επικαιροποιηθούν υφιστάμενες ή να δημιουργηθούν νέες περιφερειακές και θεματικές στρατηγικές», ακριβώς προς ενίσχυση του ρόλου που θέλει να παίξει η ΕΕ σε όλα τα «μέτωπα» των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο ΣΕΥ της Δευτέρας, οι υπουργοί θα συζητήσουν και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, και «θα επανεξετάσουν την αντίδραση της ΕΕ», όπως γράφεται στα σχετικά κείμενα. Θα συζητήσουν επίσης τις «μελλοντικές προοπτικές» για τη χώρα, ιδίως υπό το φως του πρόσφατου διορισμού του Γκασάν Σαλάμε ως ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στη Λιβύη. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για τη Λιβύη.

Επίσης, θα εγκρίνει την παράταση των εντολών για τη ναυτική επιχείρηση «Sophia» της EUNAVFOR MED, την ανάπτυξη δηλαδή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Παράταση εντολής προγραμματίζεται και για τη «μη στρατιωτική αποστολή συνοριακής συνδρομής» της ΕΕ («EUBAM») στη Λιβύη, που στο πλαίσιο της «ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΕΕ για την υποστήριξη της μετάβασης προς μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Λιβύη», έχει λάβει εντολή «να σχεδιάσει μια πιθανή μελλοντική αποστολή της Ενωσης για την παροχή συμβουλών και την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, της μετανάστευσης, της ασφάλειας των συνόρων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», «προωθώντας ταυτόχρονα πιο μακροπρόθεσμες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης». Η αποστολή έχει αυτή τη στιγμή την έδρα της στην Τύνιδα και έχει δημιουργήσει «διαύλους επικοινωνίας» με τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε, η ΕΕ «τρέχει» σήμερα συνολικά 16 πολιτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές εκτός συνόρων της, και κατά τα φαινόμενα θέλει να τις αυξήσει, σε άλλη μια ένδειξη της πρεμούρας ευρωενωσιακών μονοπωλίων να επεκτείνουν τις ζώνες που ασκούν έστω κάποιον έλεγχο σε αντιπαράθεση με άλλα κέντρα.

Συγκεκριμένα, κατ' αντιστοιχία με ό,τι κάνει η «EUBAM Libya» στη Λιβύη, το ΣΕΥ της Δευτέρας, με βάση τουλάχιστον το ανακοινωθέν πρόγραμμα, «αναμένεται να εγκρίνει χωρίς συζήτηση ορισμένες αποφάσεις και συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων η έγκριση γενικής ιδέας διαχείρισης κρίσεων για μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ προς στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ».

Τέλος, οι υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με τη ΛΔ Κορέας, «υπό το φως πρόσφατων εξελίξεων, μεταξύ των οποίων η πλέον πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στις 4 Ιουλίου 2017, κατά κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Το ΣΕΥ προγραμματίζεται να εγκρίνει σχετικά συμπεράσματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προδιέγραψε τη νέα επίθεση στα ναυτεργατικά δικαιώματα για τα κέρδη των εφοπλιστών

Η «αντίστροφη μέτρηση» για να «ανοίξουν» τα ζητήματα της ποντοπόρου ναυτιλίας και της εκπαίδευσης «άρχισε», διαμήνυσε χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη νέου γύρου επίθεσης στα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των εφοπλιστών για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη στα καράβια, για την παραπέρα ενίσχυση της ήδη τρελής κερδοφορίας που καταγράφουν. Οπως ανέφερε ο υπουργός, «ανοίγουμε αυτό που λέμε "ελληνική σημαία". Να αυξηθούν τα πλοία με ελληνική σημαία».

Θυμίζουμε πως για την αύξηση των πλοίων με ελληνική σημαία ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, έχει ευθέως αξιώσει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της Ενωσης, «να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι οι οικονομικοί όροι εργασίας στη ναυτιλία επιβάλλεται να είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί», δηλαδή οι συνθήκες που επικρατούν στα ανασφάλιστα πλοία, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς πείνας, σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, να επεκταθούν και σε αυτά με ελληνική σημαία.

Οσο για τη ναυτική εκπαίδευση, ήδη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για ιδιωτικές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ή ακόμα και για σχολές που θα ιδρύονται από ΜΚΟ. Για το θέμα, μάλιστα, στις ίδιες δηλώσεις ο υπουργός ζήτησε «κλίμα συνεννόησης».

Διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος για λογαριασμό του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, ο Π. Κουρουμπλής έχει έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τον εφοδιασμό πλοίων με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), δείχνοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται με αποφασιστικότητα για να φέρει σε πέρας τους στόχους της αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, για την αναβάθμιση του ρόλου και των κερδών της.

Την περασμένη Τετάρτη, έγινε στο υπουργείο σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του, δηλαδή του υπουργού, του υφυπουργού, Ν. Σαντορινιού και του ΓΓΕ Ναυτιλίας, Δ. Καλαματιανού, με υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα αυτό. Οπως ανέφερε ο υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης και αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταλήξει σε ένα πολύ σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο» από τη στεριά ή από πλωτές εξέδρες, με το οποίο «απαντάμε στις προκλήσεις μιας νέας πραγματικότητας, ενώ είμαστε κοντά και στο να καταρτίσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για τους σταθμούς LNG στη θάλασσα». «Δουλεύουμε - πρόσθεσε - ώστε η Ελλάδα να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις που έρχονται». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρόκειται για «προσπάθεια που συνδέεται με την πολυπόθητη ανάπτυξη» και την «παραγωγική ανασυγκρότηση και δραστηριότητα», όροι που μεταφράζονται σε νέες μπίζνες και πεδία κερδοφορίας και στην προκειμένη περίπτωση - δηλαδή τη μεταφορά LNG - για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Παραδόθηκε ο «φάκελος της Κύπρου» στην κυπριακή Βουλή

Παραδόθηκε χτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο «φάκελος της Κύπρου» από τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Νίκο Βούτση, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των αντιπροσώπων, με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώ ακολούθησε η υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου.

Πρόκειται για το υλικό που συγκεντρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής, την περίοδο 1986 - 1988. Ο Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της ελληνικής Βουλής, ανάφερε ανάμεσα σε άλλα: «Ξέρω πολύ καλά ότι φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή, για να μαζευτεί και άλλο υλικό και άλλες μαρτυρίες και διασταυρώσεις, και να γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η παράδοση του «φακέλου» «αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας» και πως «η παραχώρηση του πολύτιμου αυτού υλικού και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπολοίπων συμπληρωματικών φακέλων, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, της κυπριακής τραγωδίας».

Ο Νίκος Βούτσης αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση του προέδρου «για τις πτυχές αυτού του εγχειρήματος, που ελπίζουμε να ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο του ως προς την αξιοποίησή του το επόμενο διάστημα». Πρόσθεσε πως τους «προσεχείς λίγους μήνες» θα γίνει δημοσιοποίηση όλου του υλικού.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Ν. Βούτσης την περασμένη Τρίτη είχε αποκαλύψει σε δηλώσεις του ότι από τον «φάκελο», ο οποίος βρισκόταν στα υπόγεια της Βουλής, «έχουν εξαφανιστεί 11 φάκελοι με σημαντικό υλικό», προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να περάσει από το μυαλό μου ότι έγινε κάποια υπεξαίρεση. Ελπίζω να αποδειχθεί ότι είναι τεχνική η απώλεια η οποία έχει επισυμβεί».

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στο Βατούμι για ανάδειξη σε κόμβο

Τον στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εξυπηρετεί η παρουσία του αν. υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο 14ο Διεθνές Συνέδριο στο Βατούμι με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια.

Μιλώντας, άλλωστε, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και ο υπουργός Ενέργειας της Γεωργίας, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέδειξε «τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και τη σημασία της Ενέργειας ως παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας». Στο πλαίσιο αυτό συνεχάρη την Γεωργία για την πρόσφατη προσχώρησή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας».

Παράλληλα, ο αν. υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Επικρατείας για Ευρωπαϊκά Θέματα, και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Γεωργίας που συνεδρίασε στο τέλος του Μάη στην Αθήνα.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε, όπως λέγεται από το ΥΠΕΞ, «συγκεκριμένος προγραμματισμός για την προώθηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων στους τομείς Εμπορίου, Ενέργειας, Τουρισμού, Γεωργίας και Μεταφορών».

Νέα επεισόδια στο σίριαλ Θάνου

Συνεχίστηκε και χτες το σίριαλ με την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως προϊσταμένης στη νομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, με την ίδια να επιτίθεται στη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν δικαιούται να κάνει κριτική όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλους του κ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός». Απαντώντας, η ΝΔ ανέφερε ότι η σύμβουλος του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει τα κριτήρια του διορισμού της, με επιθέσεις εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ