ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διασταυρώνουν τα ξίφη τους ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα

Το σκηνικό που διαμορφώνεται με αφορμή τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποτυπώνει ευρύτερους ανταγωνισμούς για τον φυσικό πλούτο της περιοχής

Το γεωτρύπανο για λογαριασμό των ENI - TOTAL στην ΑΟΖ της Κύπρου
Το γεωτρύπανο για λογαριασμό των ENI - TOTAL στην ΑΟΖ της Κύπρου
Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα ενδιαφέρονται να βάλουν στο χέρι τον μεγάλο φυσικό πλούτο, αλλά και ενώ μαίνονται ευρύτερες αναμετρήσεις (και στρατιωτικές) για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επιβεβαιώνει το σκηνικό που διαμορφώνεται με αφορμή τη σχεδιαζόμενη έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella» βρίσκεται στο ενεργειακό «οικόπεδο» 11 της κυπριακής ΑΟΖ από τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης και όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες (ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο που «τρέχει») θα αρχίσει έρευνες στο βυθό για λογαριασμό της κοινοπραξίας του ιταλικού κολοσσού «ΕΝΙ» και του γαλλικού «ΤΟΤΑΛ». Πρόκειται για έναν από τους γύρους γεωτρήσεων που έχει σχεδιαστεί να συνεχιστούν για πολύν καιρό ακόμα, με ισχυρά μονοπώλια όπως η αμερικανική «Exxon Mobil», η καταριανή «Qatar Petroleum» κ.τ.λ. να έχουν διασφαλίσει άδειες για γεωτρήσεις σε άλλα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ.

Χέρι - χέρι με τα σχέδια των μονοπωλιακών επιχειρήσεων ξεδιπλώνονται και οι στρατιωτικές παρουσίες αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως χαρακτηριστικά επιβεβαιώνει η παρουσία στη «στενότερη» ή ευρύτερη περιοχή πολεμικών πλοίων από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ κ.τ.λ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνεται και η επιθετικότητα της Τουρκίας, για λογαριασμό των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, σε ένα φόντο γενικότερων ανακατατάξεων που αναζωπυρώνουν διαρκώς τα φονικά σχέδια σε βάρος των λαών όλης της περιφέρειας.

Δηλώσεις Αλμπαϊράκ και επανεμφάνιση «Μπαρμπαρός»

Ετσι, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θα αναλάβει «μέτρα» ενάντια στις «μονομερείς» ενέργειες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» (όπως προκλητικά εξακολουθεί να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), σειρά πήρε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Από το βήμα του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για το Πετρέλαιο (που ολοκληρώθηκε προχτές στην Κων/πολη), ο Τούρκος αξιωματούχος είπε: «Εμείς κινούμαστε με τη λογική ότι ο πλούτος του νησιού ανήκει σε ολόκληρο το νησί, δεν βλέπουμε λογική λύση στον τομέα της Ενέργειας στο εγγύς μέλλον εάν (οι Ελληνοκύπριοι) δεν κάνουν θετικό βήμα».

Απευθυνόμενος στη Λευκωσία, πρόσθεσε ότι «στο σημείο αυτό εάν εσείς λέτε, όπως εσείς νομίζετε, "ορίζω την περιοχή ανά οικόπεδο, χαράζω χάρτη, τα δημοπρατώ σε εταιρείες και σε τρίτους οργανισμούς και κατόπιν κάνω έρευνες και τα παίρνω" δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά ως εγγυήτρια χώρα. H Τουρκία - υποστήριξε - μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας τη λογική "να συνεισφέρει πάντα θετικά για την ειρήνη", διαδραμάτισε πολύ εποικοδομητικό ρόλο. Ομως, μετά την εικόνα που είδαμε τελευταία, καθώς δεν βγήκε κάποιο αποτέλεσμα, θα παρακολουθήσουμε όλοι μαζί πώς θα κινηθεί (η Τουρκία)».

Επαναφέροντας τις ευρύτερες επιδιώξεις της τουρκικής πλουτοκρατίας να ενισχύσει το ρόλο της στο ενεργειακό «παιχνίδι» που τα μονοπώλια στήνουν σε όλη την περιφέρεια (και με ευρύτερες προεκτάσεις), ο Μπ. Αλμπαϊράκ αναφέρθηκε στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και εξήγησε ότι οι σχετικές «εργασίες» (έρευνες) στην περιοχή της Αμμοχώστου τελείωσαν - εκεί βρισκόταν μέχρι πριν λίγο καιρό το «Μπαρμπαρός» - και επισήμανε: «Το επόμενο βήμα μας είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου είναι για εμάς πολύ σημαντική. Είναι μια περιοχή, τη σημασία της οποίας επεσήμανε ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών στα Ηνωμένα Εθνη για να καταγραφεί με επισήμανση για την υφαλοκρηπίδα μας. Στο σημείο αυτό, κάνουμε το επόμενο βήμα μας στη Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου θα διαδραματίσουμε πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο. Μετά τις έρευνες αυτές, μετά τις σεισμικές λεπτομέρειες, αναλύσεις και εκθέσεις, μακάρι να εκτελέσουμε τη δραστηριότητα αυτή με πολύ διαφορετικό τρόπο, με το πλοίο γεωτρήσεων που θα αγοράσουμε και μαζί με τις πλατφόρμες, για να πετύχουμε στην υποδομή μας ως προς την έρευνα και τη γεώτρηση. Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή. Ως Τουρκία διαθέτουμε μια πολύ μεγάλη παράκτια ζώνη και χωρικά ύδατα και έχουμε συνεργασία με την Κύπρο. Η Τουρκία ήταν στην Αμμόχωστο και μετά από αυτό τώρα πηγαίνουμε στη Μόρφου».

Επίσης, σχολιάζοντας τη στήριξη διαφόρων εταιρειών στις «μονομερείς» ενέργειες της Λευκωσίας, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι όσο αυτές «συνεχίζουν αυτήν τη συμπεριφορά, αυτήν την προβληματική στάση ως προς το διεθνές δίκαιο, την εσφαλμένη, αντίθετη στο δίκαιο και όχι κατ΄ εμάς σωστή στάση, ως Τουρκική Δημοκρατία δεν θα δούμε θετικά τη στάση τους αυτή στις ενεργειακές αγορές».

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Χτες ελληνοκυπριακά ΜΜΕ εμφάνιζαν το «Μπαρμπαρός» να βρίσκεται ήδη στα ανοιχτά της Κύπρου.

Επίσης, από προχτές, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν επιβεβαιώσει ότι μια τουρκική φρεγάτα πλέει στην περιοχή παρακολουθώντας το «West Capella».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε προχτές ανακοίνωση στην οποία μιλάει για «δραστηριότητες υδρογονανθράκων της ελληνοκυπριακής διοίκησης», οι οποίες «διεξάγονται μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί».

Επαναλαμβάνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έμειναν «χωρίς αποτέλεσμα» εξαιτίας της αντίληψης «της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού» και καταλήγει: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου", θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού».

Η κυπριακή κυβέρνηση

Στη Λευκωσία, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία παρενόχληση της διαδικασίας και ούτε αναμένεται» και ότι «η καλύτερη απάντηση στις όποιες προκλήσεις είναι η συνέχιση των σχεδιασμών μας», εκφράζοντας ακόμα την ελπίδα ότι οι γεωτρήσεις θα ευοδωθούν με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Εχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά είτε αφορά τον 3ο γύρο αδειοδότησης γι' αυτό επιζητούμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για τις εργασίες στην ΑΟΖ «και τεχνικά και γεωπολιτικά».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ανέφερε ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας είναι αναμενόμενες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν». Είναι κινήσεις «συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων», προσθέτοντας - σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου» - ότι δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι προκλήσεις όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση ή και να γίνει προσπάθεια δημιουργίας περαιτέρω κλίματος έντασης. Είπε ακόμα ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Η ΕΕ

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανιτς, είπε ότι «πρέπει να αποφευχθούν οι τριβές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις γειτονίας», ενώ επανέλαβε τη «μακρόπνοη θέση της Κομισιόν πως τα κανάλια επικοινωνίας θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά». Αλλη εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Μίνα Ανδρέβα, σχολίασε ότι «η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση πρέπει να αποτελούν τη γραμμή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χέρι - χέρι κεφάλαιο και ιμπεριαλιστικά στρατεύματα

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς να είναι σε επαγρύπνηση, μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή, εξαιτίας των ανταγωνισμών για τα ενεργειακά κοιτάσματα και της τουρκικής επιθετικότητας και που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους.

Αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη το γεγονός ότι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου έχουν πλεύσει στρατιωτικές δυνάμεις απ' όλο σχεδόν τον κόσμο. Γαλλικές φρεγάτες αποσπάστηκαν από το Λίβανο και μετέβησαν στην περιοχή για την "προστασία" της γεώτρησης. Επίσης ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο "Νικηφόρος". Φρεγάτες και υποβρύχια στέλνει και η Τουρκία, ενώ διακριτή κάνει την παρουσία της στην περιοχή και η Ρωσία.

Κανόνια έξι χωρών για μία γεώτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας, επιτυχή ή ανεπιτυχή, θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη και τα όποια κέρδη θα μπουν στις τσέπες των ενεργειακών κολοσσών.

Κανείς να μην πιστέψει τα απαράδεκτα και προκλητικά που λέγονται ότι "το διεθνές κύρος των εταιρειών" καθώς και η "πολύπλευρη παρουσία πολεμικών πλοίων" αποτελούν εγγύηση για την προστασία της Κύπρου και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για το ότι το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι στρατοί των ιμπεριαλιστικών κρατών πάνε χέρι - χέρι; Για το ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας μετατρέπεται από δυνητική ευλογία για δουλειές, πρόοδο και λαϊκή ευημερία, σε κατάρα, μέχρι και σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ