ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ - ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ
Στο επίκεντρο η ουκρανική κρίση και οι διμερείς μπίζνες

Το Παρίσι επέμεινε στη σημασία εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ και του «Σχήματος της Νορμανδίας»

Από την προχτεσινή συνάντηση Μακρόν - Ποροσένκο

Copyright 2017 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση Μακρόν - Ποροσένκο
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, συναντήθηκαν προχτές στο Παρίσι και εξέφρασαν «ελπίδες» για την επίτευξη προόδου στην επίλυση της διαμάχης στην Ουκρανία, με τον Μακρόν να ξεχωρίζει τη σημασία εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ για την «ουκρανική κρίση» αλλά και του έργου του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), του οποίου μάλιστα ανήγγειλε και νέα συνάντηση μέχρι τις αρχές Ιούλη. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υπογραμμίσει και τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην αποφασιστικότητά του να επιλυθεί η διαμάχη στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος ηγέτης περιέγραψε τη «νέα ανυπομονησία» του Παρισιού για την εξεύρεση «μιας συγκεκριμένης λύσης για την έξοδο από την κρίση». Συμπεριέλαβε στις προϋποθέσεις για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από τη μεθόριο (με τη Ρωσία), «με μια παρουσία του ΟΑΣΕ ή μια διεθνή ικανότητα να τη διασφαλίσει».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη δήλωση Τίλερσον (ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «δεθεί χειροπόδαρα» από τις συμφωνίες του 2015 στο Μινσκ), ο Μακρόν είπε ότι βλέπει πως «για ορισμένους το Μινσκ δεν είναι ιδανικό... αλλά δεν έχω δει ή τουλάχιστον αντιληφθεί καλύτερη λύση».

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Γαλλία «δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας» και ότι «δίνει μεγάλη σημασία στην κυριαρχία της Ουκρανίας μέσα στα (διεθνώς) αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τη «ρωσική επιθετικότητα στο Ντονμπάς και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κριμαία».

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει υπομονετικά να ξεκαθαρίζει την πραγματική κατάσταση και τη στάση της στο ουκρανικό ζήτημα». Ωστόσο, η Ρωσία υπογράμμισε την εκτίμηση της Γαλλίας ότι «το Σχήμα της Νορμανδίας είναι η μόνη πλατφόρμα συζήτησης και απόπειρας επίλυσης της ενδοουκρανικής κρίσης».

Ο Ποροσένκο συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ, όπου συζήτησαν την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και «τις προοπτικές της συμμετοχής των γαλλικών εταιρειών στην ουκρανική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, με τον Π. Ποροσένκο να εφιστά «την προσοχή στις απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, που δημιουργεί το έργο παροχής φυσικού αερίου Nord Stream 2» από τον ρωσικό κολοσσό «Gazprom». Αποφάσισαν να εντείνουν το έργο της διακυβερνητικής επιτροπής Ουκρανίας - Γαλλίας για οικονομικά ζητήματα. Ο Φιλίπ επεσήμανε πως οι ουκρανικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα.

  • Ενας αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών σκοτώθηκε χτες το πρωί, όταν σημειώθηκε έκρηξη στο αυτοκίνητό του στο Κίεβο. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε το γεγονός «τρομοκρατική ενέργεια» χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Παγώνουν» τα σχέδια για δημοψήφισμα οι Σκοτσέζοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον αποφάσισε να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία της Σκοτίας, έπειτα από το σημαντικό πλήγμα που υπέστη το κόμμα της (Εθνικό Κόμμα Σκοτίας - SNP) στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιούνη.

Μιλώντας χτες στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο, η Στέρτζιον παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει λαϊκή στήριξη στις πρωτοβουλίες του κόμματός της για την υποβολή νομοσχεδίου που θα ανοίξει το δρόμο σε νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit (αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ). Τόνισε ακόμη πως το μείζον τώρα είναι να αποσαφηνιστούν οι όροι του Brexit και να διασφαλιστεί, εάν καταστεί τελικώς εφικτό, η διατήρηση πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαστική υποχώρηση της Στέρτζιον μειώνει τουλάχιστον ένα από τα «βάρη» που καλείται να σηκώσει η νέα κυβέρνηση της Συντηρητικής Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά από την προχτεσινή συμφωνία κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησής της από τους 10 βουλευτές του αντιδραστικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μέσα σε όλα, χτες, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, μιλώντας σε ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση του κόμματος της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, CDU, στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι η χώρα του θέλει να διατηρήσει η βρετανική οικονομία «την άγκυρα της Ευρώπης» ακόμη και όταν εγκαταλείψει την ΕΕ, επιχειρηματολογώντας για πολλοστή φορά υπέρ του λεγόμενου «ήπιου» Brexit (αποχώρηση από την ΕΕ αλλά παραμονή στην ενιαία αγορά).

Ο ακριβός «λογαριασμός» της βασίλισσας

Στο μεταξύ, αύξηση του κόστους από τη διατήρηση του θεσμού της μοναρχίας κατά 5,4% ανά Βρετανό φορολογούμενο καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με αφορμή την επικείμενη ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, οι δημόσιες δαπάνες υπέρ της βασίλισσας Ελισάβετ Β' έφτασαν το οικονομικό έτος 2016 - 2017 τις 41,9 εκατ. στερλίνες.

Συνολικά, η βασιλική οικογένεια δαπάνησε πέρυσι (σε βάρος, βεβαίως, των λαϊκών αναγκών) περίπου 57 εκατ. στερλίνες, μόνο για την πληρωμή του υπηρετικού και άλλου προσωπικού, την έναρξη προεργασιών για την επικείμενη συντήρηση των ανακτόρων (που μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να στοιχίσει περίπου 370 εκατ. στερλίνες!) και τα έξοδα πολλών και δαπανηρών βασιλικών μετακινήσεων.

Στις ΗΠΑ ο Ινδός πρωθυπουργός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το βλέμμα τους στραμμένο στη θέση άλλων δυνάμεων (π.χ. Κίνα) επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στις ΗΠΑ.

Στις συμφωνίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές για τις πωλήσεις αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων στην Ινδία, η οποία τα τελευταία χρόνια ιεραρχεί ψηλά την ευρεία «ανανέωση» της πολεμικής της μηχανής. Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, στο Νέο Δελχί σχεδιάζεται να καταλήξουν σύντομα: Ενα μεταγωγικό αεροσκάφος «Boeing C-17» (με κόστος γύρω στα 366 εκατ. δολάρια), μια «ναυτική έκδοση» του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος «Predator» (σ.σ. κατασκευάστρια εταιρεία η «General Atomics Aeronautical Systems». Το κόστος αυτής της συμφωνίας ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια). Βέβαια, Ινδία και ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνολική ενίσχυση της «αμυντικής» τους συνεργασίας, όπως δείχνουν, για παράδειγμα, οι κοινές ασκήσεις που συνεχίζουν σταθερά, π.χ. στον Ινδικό (βλέπε άσκηση «Μαλαμπάρ»), σε ορισμένες μάλιστα και με νέες συμμετοχές, όπως αυτή της Ιαπωνίας.

Στις επαφές του με τον Ινδό ηγέτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν παρέλειψε να ζητήσει ένα «δίκαιο και ανταποδοτικό» πλαίσιο διμερών εμπορικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να γίνει άρση των εμποδίων για την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων στις αγορές σας, ώστε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα με τη χώρα σας».

Από τη μεριά του, ο Μόντι εκτίμησε ότι υπό την ηγεσία Τραμπ «η αμοιβαία ωφέλιμη στρατηγική συνεργασία μας θα προσλάβει νέα θετική δυναμική, φτάνοντας σε νέα υψηλά επίπεδα» και ότι «η σύμπραξη του οράματός μου για μια "Νέα Ινδία" και το όραμα του Προέδρου Τραμπ για να γίνει η Αμερική πάλι μεγάλη, θα προσθέσουν νέες διαστάσεις στη συνεργασία μας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας κατέθεσε αίτημα για επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του νυν Προέδρου της χώρας Μισέλ Τεμέρ. Ο Τεμέρ θεωρείται ύποπτος για δωροδοκία και φέρεται να έλαβε μίζες από τον κολοσσό στα τρόφιμα JBS. Για να προσαχθεί ο Τεμέρ σε δίκη πρέπει να συναινέσουν τα 2/3 των βουλευτών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Νέα πυραυλική επίθεση σε βάρος Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χτες οι Ισραηλινοί, με πρόσχημα την αναίμακτη «ρίψη ρουκέτας» στο νότιο Ισραήλ. Από τη γκανγκστερική επιδρομή των Ισραηλινών τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκτροχιασμός βαγονιού στο μετρό του Μανχάταν της Νέας Υόρκης προκάλεσε χτες το απόγευμα τον ελαφρύ τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων και διακοπή στην ηλεκτροδότηση του συρμού, με αποτέλεσμα να διακοπούν για αρκετές ώρες πολλά δρομολόγια. Αργότερα χτες βράδυ, στη βόρεια Αλαμπάμα αναφέρθηκε επεισόδιο κοντά σε στρατιωτική βάση, με πιθανό δράστη ένοπλο αγνώστων στοιχείων.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Το θάνατο 51 οικονομικών μεταναστών από δυτικοαφρικανικές χώρες σε τμήμα της ερήμου Σαχάρα στο Νίγηρα ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους όταν οι δουλέμποροι τους εγκατέλειψαν στην έρημο εν μέσω σφοδρής αμμοθύελλας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε χτες πως κατέστρεψε 12 οχήματα τζιχαντιστών με όπλα και πυρομαχικά που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη.

Πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην «Google»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την όξυνση του ανταγωνισμού μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες σηματοδότησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει στην εταιρεία «Google» πρόστιμο 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στη διαδικτυακή αναζήτηση.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και στις ήδη «ταραγμένες» σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δικαιολόγησε την απόφαση κατηγορώντας την «Google» ότι «αρνείται σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία στον ανταγωνισμό» και αφήνει τους καταναλωτές «χωρίς πραγματική επιλογή».

Η «Google» έχει προθεσμία 90 ημερών για να σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά της, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να προσφύγει νομικά κατά της απόφασης.

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή της σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος). Τα θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι απολογισμός και προγραμματισμός δράσης, οικονομικός απολογισμός και έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και διενέργεια αρχαιρεσιών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ