ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δημαγωγικά πυροτεχνήματα

Κάλεσε τον Κ. Σημίτη «σε δημόσιο διάλογο για όλα»

Μπροστά στο σοβαρό κίνδυνο το συνέδριο του κόμματός του να μη στείλει κανένα «μήνυμα» στην κοινωνία, ο Κ. Καραμανλής προχώρησε χτες σε ένα απεγνωσμένο εντυπωσιοθηρικό αντιπερισπασμό, καλώντας τον Κ. Σημίτη σε «δημόσιο διάλογο» εφ' όλης της ύλης.

Προκειμένου να ξεπεράσει την αντιπολιτευτική ανυπαρξία του και να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι τάχα είναι «αντίπαλος» της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ καταφεύγει στην τακτική της δικομματικής πόλωσης και των στημένων κοκορομαχιών μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Μιλώντας χτες σε προσυνέδριο της ΝΔ στην Πάτρα, ο Κ. Καραμανλής εστίασε την κριτική του προσωπικά στον Κ. Σημίτη, κατηγορώντας τον ότι «έχασε τον έλεγχο» και «η κυβέρνηση αυτή έπαυσε να λειτουργεί»! Επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό ότι... δεν τολμά να αλλάξει τους υπουργούς, παρόλο που, όπως είπε, τους καταγγέλλει σαν κουρασμένους. Επανέφερε τους χαρακτηρισμούς κατά του Κ. Σημίτη (πρωθυπουργός των φόρων, της ανεργίας, της συντηρητικής διαχείρισης) και κατέληξε προκαλώντας τον «σε δημόσιο διάλογο, για να μιλήσουμε για όλα μπροστά στον ελληνικό λαό».

Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του έκανε προσπάθεια να πείσει ότι το συνέδριο θα συμβάλει στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε 15 άξονες που αποτελούν συνόψιση των γνωστών νεοφιλελεύθερων θέσεων του κόμματός του σε διάφορους τομείς.

Ομως, το προσυνέδριο της Πάτρας χαρακτηρίστηκε από την άρνηση του Γ. Αλογοσκούφη να προσέλθει και να μιλήσει, επειδή θεωρεί ότι υποβιβάστηκε σε σχέση με άλλους συναδέλφους του ομιλητές, αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ντ. Μπακογιάννη. Ο τομεάρχης εμφανίζεται οργισμένος με τη μεταβολή του προγράμματος του προσυνεδρίου, γιατί ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα ήταν ο πρώτος βασικός ομιλητής, σε μεταγενέστερο πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου τοποθετήθηκε έκτος στη σειρά μετά τους Γ. Βουλγαράκη, Ελ. Ζαγορίτης, Ντ. Μπακογιάννη κ.ά.

Ο Γ. Αλογοσκούφης με επιστολή του στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Τζ. Τζαννετάκη εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την υποβάθμισή του και δηλώνει ότι δε θα μετάσχει στην εκδήλωση. Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται ενοχλημένος από τη συμπεριφορά του συνεργάτη του, αλλά απέφυγε να το δείξει.

Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης

Στα ζητήματα αιχμής, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αναφέρθηκε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο. Συγκεκριμένα, ο Δ. Τσοβόλας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, αλλά και το νομικό πλαίσιο για τηντρομοκρατία.

«Η συνυπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση της ΝΑΤΟικής απόφασης για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την παροχή διευκολύνσεων στα ΝΑΤΟικά και άλλα στρατεύματα, με κατάργηση της εδαφικής ακεραιότητας, θα φανεί πόσο βλαπτική είναι για την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον», είπε ο Δ. Τσοβόλας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να χαράξει εθνική στρατηγική και σε πρώτη φάση ο πρωθυπουργός να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους αρχηγούς των κομμάτων».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια στο νέο νομοσχέδιο για την τρομοκρατία που προωθεί η κυβέρνηση, ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι «το ΔΗΚΚΙ είναι αντίθετο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στοχεύει στον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και τελικά την κρατική τρομοκράτηση του ελληνικού λαού». Ο Δ. Τσοβόλας πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κάτω από την πίεση και του διεθνούς οικονομικού παράγοντα, αλλά και των ΗΠΑ, ανακοίνωσε νέα μέτρα αυταρχικά, που στοχεύουν να προλάβουν λαϊκές αντιστάσεις στην Ελλάδα που έρχονται με μαθηματική ακρίβεια, λόγω των νέων σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και τις αντιδράσεις που θα επέλθουν με τα νέα νομοσχέδια που ετοιμάζουν να προωθήσουν για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό».

Τέλος, ο Δ. Τσοβόλας αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είπε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί με τη στήριξη της ΝΔ, μια δεύτερη τελική έφοδο για την οριστική κατεδάφιση της κοινωνικής δημόσιας ασφάλισης».

Αναλύοντας τις προτάσεις του κόμματός του για το Ασφαλιστικό έκανε λόγο για «τριμερή οικονομική τροφοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης από τους εργαζόμενους, το κράτος και την εργοδοσία». Μίλησε, «για καθολική και υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους Ελληνες πολίτες. Επαναφορά σαν κατώτατο όριο σύνταξης τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Πλήρης συνταξιοδότηση με 35 χρόνια εργασίας».

ΣτΕ
«Πράσινο φως» για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος

Το «πράσινο φως» για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Νόμιμη και συνταγματική είναι η μη υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου χτες (στην έκτη κατά σειρά διάσκεψή της) έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το Σύνταγμα και ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων απαγορεύουν την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και όχι Εσωτερικών είναι αρμόδιος για την έκδοση των αστυνομικών ταυτοτήτων.

Στην επόμενη διάσκεψη το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα ασχοληθεί με το θέμα της προαιρετικής αναγραφής και της ιθαγένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ