Η αφίσα των εκδηλώσεων |
Σε αντίθεση με τις κοσμικές, «κλειστές» εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που θα διοργανώσουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και η «ΟΥΝΕΣΚΟ», η Εταιρεία Συγγραφέων θεωρεί ότι «η ποίηση δεν ήταν ποτέ υπόθεση των λίγων. Είναι πάντα υπόθεση όλων». Γι' αυτό, οι γιορτασμοί του τετραήμερου 18-21/3 περιλαμβάνουν και εκδηλώσεις σε σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας, σε δήμους και νομαρχίες με ομιλίες, αναγνώσεις και μουσικές εκδηλώσεις στην επαρχία από πολιτιστικούς φορείς και περιοδικά, οι οποίες θα καλυφθούν από την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα παρεμβάλουν ποιητικά διαλείμματα στο πρόγραμμά τους.
Το πρόγραμμα στην Αθήνα περιλαμβάνει: 18/3, αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με εκδήλωση για τα παιδιά με την παιδική ορχήστρα του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), στις 4 μμ και εκδήλωση για τον ποιητή στο Μουσείο Μπενάκη (7.30 μμ) με ομιλητές τους Τηλέμαχο Χυτήρη, Δημήτρη Δημηρούλη, Δημήτρη Μυταρά, Λέλη Μπέη, απαγγελίες από τους Κώστα Καστανά, Εύα Καρυάτη και μουσική με τους Αλίκη Καγιαλόγλου, Κώστα Γρηγορέα.
Στις 19/3 αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (7.30 μμ), με ομιλητές τους Δέσποινα Γλέζου, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Αρη Μαραγκόπουλο, Χρίστο Αλεξίου και Τζίνα Καλογήρου, απαγγελία της Δήμητρας Χατούπη και μουσική με τους Αντώνη Καλογιάννη, Σοφία Μιχαηλίδου.
Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί στις 20/3, 6 μμ, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (Σπ. Τρικούπη 34, Εξάρχεια) με ομιλητές τους Φερεϊντούν Φαριάντ, Βερονίκη Δαλακούρα, Αγγελική Κωσταβάρα και παράσταση με την «Ελένη» του Ρίτσου, από τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Την ίδια μέρα θα γίνει και αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη στο «Αμφιθέατρο Δρακοπούλου» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (7 μμ), με ομιλητές τους Αναστάση Βιστωνίτη, Αλέξη Ζήρα, Θέμη Λιβεριάδη.
Στις 21/3 θα γίνει ολοήμερη εκδήλωση στην Τεχνόπολη - Γκάζι με θέμα το νερό (11 πμ-10 μμ). Το πρωί θα γίνουν πολιτιστικά δρώμενα και φωτογραφική έκθεση της ΕΥΔΑΠ και στις 7.30 μμ μεγάλη συναυλία με πολλούς γνωστούς ερμηνευτές και συνθέτες (Πλέσσας, Μαυρουδής, Ανδιόπουλος, Καγιαλόγλου, Καλογιάννης, Κούτρας κ.ά.) με ελεύθερη είσοδο.
Η αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου |
Οι παραπάνω θα παρουσιαστούν σε κατάλληλα διαμορφωμένη «λογοτεχνική γωνιά» στο περίπτερο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών στις 5/4. Η αντιπρόεδρος της «Γιούνισεφ» Πόλυ Μηλιώρη θα παρουσιάσει τον Μ. Κοντολέων και η καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου τον Χρ. Μπουλώτη. Στις 6/4, η πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου θα παρουσιάσει την Αγ. Βαρελλά και ο εκπαιδευτικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος τον Ν. Ανδρικόπουλο. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα συνοδεύσει τους Ελληνες δημιουργούς με δωδεκασέλιδα φυλλάδια στα αγγλικά.
Εξάλλου, στις 2 του Απρίλη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με το μήνυμα «Τα βιβλία έχουν τα πάντα». Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1966, προς τιμή των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Εκτοτε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό παράρτημα της οργάνωσης ετοιμάζει το μήνυμα και την αφίσα που διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Για το 2001, το σχετικό υλικό ετοίμασε το ουγγρικό τμήμα. Το μήνυμα έγραψε η Ουγγαρέζα συγγραφέας Εύα Γιανικόφσκι. Την αφίσα φιλοτέχνησε η Κριστίνα Ρενουί, εικονογράφος παιδικών βιβλίων.
Στην Ελλάδα η μέρα αυτή θα γιορταστεί διά της πεπατημένης. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία για να διοργανώσουν εκδηλώσεις, ενώ το ΕΚΕΒΙ ανέλαβε τη μετάφραση και διανομή του μηνύματος, ενώ προτείνει στα ΜΜΕ να φιλοξενήσουν σχετικά αφιερώματα εκείνη τη μέρα.
Ενας χρόνος συμπληρώνεται στις 2 του Απρίλη από το θάνατο της αξιαγάπητης, αξέχαστης κομμουνίστριας ηθοποιού Μαλαίνας Ανουσάκη. Το μνημόσυνό της θα γίνει αύριο (10.45πμ) στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Μαλαίνα Ανουσάκη έκανε την ιδεολογική της επιλογή στο μεσοπόλεμο, υπό την επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης και του ανερχόμενου λαϊκού και εργατικού κινήματος, αλλά και την εμφάνιση του φασισμού που απλωνόταν στην Ευρώπη. Ενταγμένη στο ΚΚΕ, πέρασε τη μεταξική δικτατορία, την κατοχή, την Αντίσταση, τη δίνη της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά έμεινε πιστή στα ιδανικά της μέχρι το τέλος της ζωής της.
ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ του Δημήτρη Αθανίτη,«2000+1 στιγμές» θα προβάλει η «Κινηματογραφική λέσχη του "α"» (θεσμός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) στις 18/3 (12μ) στον «Απόλλωνα». Για την ταινία θα μιλήσουν οι Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας και Αγγελος Φραντζής, σκηνοθέτης.
ΑΝΟΙΞΕ ΠΡΟΧTΕΣ η αυλαία του διεθνούς μουσικού διαγωνισμού «Grand Prix Μαρία Κάλλας», που περιλαμβάνει όπερες και ορατόρια - λιντ. Ηδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος (ο διαγωνισμός εκτυλίσσεται σε τρεις κύκλους, παρουσία κοινού), ενώ αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται ο δεύτερος (Παλαιά Βουλή). Ο τρίτος (τελικός) κύκλος θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής (22/3), όπου θα απονεμηθούν τα βραβεία. Τους φιναλίστ θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου Ρουμανίας, σε διεύθυνση του Γκιόγκι Κοστίν.
ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ αφιερωμένη στον Εκτορα Κακναβάτο διοργανώνει η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση στις 19/3 (8.30 μμ) στην αίθουσά της (Αιόλου 9 και Πανδρόσου, 1ος όροφος). Θα μιλήσουν οι: Ρούλα Κακλαμανάκη, Δημήτρης Δημηρούλης, Σπύρος Κανιούρας, Γλυκερία Μπασδέκη και ο τιμώμενος ποιητής. Ποιήματά του θα διαβάσει ο ηθοποιός και πρόεδρος της ΠΠΚ, Κώστας Καζάκος.