Μια παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιούνη, στις 20.00, στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42 - 46) και θα περιλαμβάνει απαγγελίες από τις εντυπώσεις του Καζαντζάκη στη νεαρή ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με μουσικούς ήχους και τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Μαρία Ζάχαρη. Τη μουσική θα ερμηνεύσει το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ (Νεκτάριος Παχιάδης, λύρες και τραγούδι, Κυβέλη Σεργίου, τραγούδι και κρουστά, Νεκτάριος Μαρίνος, λαούτο, μπουλγαρί).
Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε τη δεκαετία του '20 τρεις φορές στην ΕΣΣΔ και οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν σε εφημερίδες της εποχής. Μάλιστα, το Γενάρη του 1928 ο Καζαντζάκης μίλησε σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας για τη Σοβιετική Ενωση, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο Δ. Γληνός. Το αποτέλεσμα είναι να διωχθούν δικαστικά ο οργανωτής, αλλά και οι ομιλητές. Στη διάρκεια της Κατοχής, επεξεργάζεται ξανά τα κείμενα, προσθέτοντας και νέες εντυπώσεις από το τελευταίο του ταξίδι στην ΕΣΣΔ, που ήταν καλεσμένος της σοβιετικής κυβέρνησης για τα 10χρονα της Επανάστασης, και εκδίδεται το βιβλίο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία».
Ο Καζαντζάκης μεταφέρει ζωντανά, γλαφυρά όλες τις τεράστιες κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελούνταν στο πρώτο κράτος που οικοδομούσε το σοσιαλισμό. Μιλά για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη δικαιοσύνη, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία και τόσα άλλα. Ο Καζαντζάκης προσπαθεί να γνωρίσει τον τόπο και να κατανοήσει τους ανθρώπους μέσα από την ιστορία και τα δρώμενα της εποχής. Στο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» μας δίνει μια βιωματική αφήγηση με γλαφυρές ταξιδιωτικές περιγραφές, που συνοδεύονται από εναλλαγές από τα βάθη της ιστορίας και την ιστορική πραγματικότητα του παρόντος, με σημεία αναφοράς σημαντικές προσωπικότητες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 14 έως τις 23 Ιούλη. Η Καλαμάτα και το Διεθνές Κέντρο Χορού θα υποδεχτούν φέτος οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο master class και έξι ανοιχτές παράλληλες διοργανώσεις, σε 24 εκδηλώσεις.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι «Moving Into Dance Mophatong» από τη Νότια Αφρική με χορογράφο τη Τζέσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Ορι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνα Μασκαρέλ, του Αντι Μπούτρους, Αραβα του Ισραήλ, και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται όλα τα έργα των ξένων χορογράφων.
Επίσης ομάδες όπως οι «Moving Into Dance Mophatong», με την παράσταση «Ρωμαίος & Ιουλιέτα / Εξέγερση και Γιοχάνεσμπουργκ», η ομάδα «The Vertigo Dance Company» με την παράσταση «Yama», η χορογράφος Μ. Μασκαρέλ με την παράσταση «Three Times Rebel», η Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Creo» με την παράσταση «Απόγειος», η ομάδα «Κινητήρας» με την παράσταση «Ανύποπτος Χρόνος», παρουσιάζουν με ενάργεια τους προβληματισμούς τους. Παράλληλα, ομάδες όπως το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο - Μπαλέτο της Λορένης, που παρουσιάζει δημιουργίες χορογράφων που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό, όπως η Τρίσα Μπράουν, ο Μερς Κάνιγχαμ, η Ματίλντ Μονιέ, και ακόμα το CCN2 - Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Ρασίντ Ουραμντάν, η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ με την Ιριδα Καραγιάν, και οι χορογράφοι Αντι Μπούτρους, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι, Γιάννης Μανταφούνης και Ιφε Μακατάμνυ με το διαδραστικό έργο «One One One», διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του - κυρίως κινηματογραφικές προβολές, πάντα σε σχέση με το χορό και παρουσιάσεις της δουλειάς των σεμιναρίων με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και ένα ρεσιτάλ πιάνου - εμπλουτίζουν το καθαρά χορευτικό πρόγραμμα και οδηγούν τα βήματα του κοινού από το Προαύλιο του Μεγάρου Χορού έως και το Αμφιθέατρο του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που βρίσκεται στην Καλαμάτα.
ANDRIOPOULOS-PATRA-GREECE |
Από την παρουσίαση για τη ζωή και το έργο του Κ. Μπαλάφα, από την επιμελήτρια των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Γεωργία Ιμσιρίδου |
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας που πραγματοποιείται στην Πάτρα έως τις 2 Ιούνη από τη Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας - «ΗΔΥΦΩΣ», σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικό Οργανισμό δήμου Πατρέων.
Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στην Πάτρα, αλλά και το σύνολο της δουλειάς του Κώστα Μπαλάφα, αποτελούν μοναδική μαρτυρία για την ιστορία και την κοινωνία του τόπου μας. Ο Κώστας Μπαλάφας στο επίκεντρο της προσωπικής και φωτογραφικής του ματιάς είχε πάντα τον άνθρωπο και τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στο περιβάλλον, την κοινωνία, για να την αλλάξει. Χαρακτηριστικά είναι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που τράβηξε ως αντάρτης του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ηπείρου. Ακόμα, όταν η ΔΕΗ του ζήτησε να φωτογραφίσει τα μηχανήματα που είχε παραλάβει, αυτός επέμενε πως ο άνθρωπος είναι που κινεί τα μηχανήματα, άρα αυτός πρέπει να φωτογραφηθεί.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 15.00. Τρίτη και Παρασκευή: 18.00 - 21.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντίσελντορφ, υπό τη διεύθυνση του Baldur Brοnnimann, εντυπωσίασε με την ακρίβεια και τη δυναμική με την οποία απέδωσε την ιδιαίτερα απαιτητική «Δεύτερη Συμφωνία» του Θεοδωράκη καθώς και δύο από τα πιο γνωστά συμφωνικά του έργα, την ωδή «Οιδίπους Τύραννος» και το τρίτο μέρος της «Τρίτης Συμφωνίας».