Την άρνησή της να παραστεί σε κοινή σύσκεψη στην οποία καλεσε ο δήμαρχος Χίου με θέμα τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου - φυλακή για τους μετανάστες και πρόσφυγες, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου. Σε επιστολή της παράταξης προς τον δήμαρχο αναφέρεται πως η δημιουργία και αυτού του κέντρου γίνεται με πρόσχημα την ασφάλεια των μεταναστών, ωστόσο εντάσσεται στο πλαίσιο της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και ελληνικής συγκυβέρνησης για τον εγκλωβισμό των μεταναστών στη χώρα μας, αλλά και τον καθορισμό του ΝΑΤΟ ως χωροφύλακα στο Αιγαίο για τη διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
Η παράταξη δηλώνει πως αρνείται να υλοποιήσει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ και επαναλαμβάνει τις θέσεις της για το πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, ζητώντας τον απεγκλωβισμό και μετακίνηση των προσφύγων - μεταναστών από το νησί, να μην εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, τη διατήρηση ενός και μοναδικού κέντρου στο νησί προσωρινής διαμονής με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μείωση της παραβατικότητας, καθώς και ταυτόχρονο κλείσιμο της Σούδας.
Η συγκεκριμένη σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και σε αυτήν αποφασίστηκε η δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο 18ο χιλιόμετρο Χίου - Βολισσού, στην περιοχή του Αίπους. Την πρόταση έστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μάρκος Σκούφαλος, με επιστολή του επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Χίου «έχει ξεκάθαρες θέσεις για τον απεγκλωβισμό και μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών από το νησί, με την άρνηση εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, με την απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, με τη διατήρηση ενός και μοναδικού κέντρου στο νησί προσωρινής διαμονής με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μείωση της παραβατικότητας, καθώς και ταυτόχρονο κλείσιμο της Σούδας. Γι αυτό ως "Λαϊκή Συσπείρωση" δήμου Χίου ταχθήκαμε και τασσόμαστε ενάντια στην ίδρυση ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί».
Εξάλλου, για συμφωνία περί περιορισμού της διαδικασίας επανένωσης των προσφύγων, γίνεται λόγος σε επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, που δημοσίευσε χτες η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η επιστολή έχει ημερομηνία 4/5 και είναι πρωτοκολλημένη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην επιστολή ο Γ. Μουζάλας αναφέρεται σε συμφωνία που είχε στόχο «να περιορίσουμε προσωρινά τον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται κάθε μήνα», αλλά αναγνωρίζει τα προβλήματα και την απόγνωση που έχει δημιουργήσει η συμφωνία στους πρόσφυγες. Επίσης προτείνει στον Γερμανό ομόλογό του μια κοινή επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ώστε να κρατηθεί κρυφή η συμφωνία και να αποσιωπηθούν οι ευθύνες των δύο κυβερνήσεων.
Μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής, ήταν από νωρίς το πρωί στο χώρο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Εργου και Καθαριότητας, Χρ. Κορδάς, άλλοι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.
Τους συγκεντρωμένους υποδέχθηκε, εκ μέρους του Διαμερισματικού Συμβουλίου του Ανατολικού Τομέα, ο αντιπρόεδρος Β. Ζώτος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η ύπαρξη ελεύθερων χώρων αποτελεί μια ζωτική λαϊκή ανάγκη και η σημερινή δημοτική αρχή, με την πρωτοβουλία της αυτή και τις εργασίες που ξεκίνησαν για τη διαμόρφωση αυτού του χώρου, την ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτή η δημοτική αρχή είναι σταθερά προσανατολισμένη και απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους. Αυτός ο αγώνας και η συνεπής διεκδίκηση, όπως και οι ντε φάκτο ενέργειες της δημοτικής αρχής, έφεραν τη θετική εξέλιξη με την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος της λιμενικής ζώνης. Είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του νότιου παραλιακού πάρκου, που αγκάλιασε και χρησιμοποιεί καθημερινά μεγάλο μέρος του λαού της Πάτρας. Αυτοί οι ελεύθεροι χώροι παραδόθηκαν στο λαό της Πάτρας γιατί δεν υποταχθήκαμε "στο ρεαλισμό της υποταγής", δεν υποκλιθήκαμε στην επιχειρηματικότητα ως δήθεν μοχλό ανάπτυξης, δεν υποκύψαμε στους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Για μας προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων, η παραχώρησή τους στο λαό για την κάλυψη των αναγκών του».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Κ. Πελετίδης απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη, λαϊκή κινητοποίηση την Κυριακή 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Χρ. Κορδάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη μαζική τους παρουσία, τους εργαζόμενους του δήμου που με φιλότιμες προσπάθειες κατασκευάζουν αυτά τα έργα ζωής για το λαό.
Οι κάτοικοι, θέλοντας να σηματοδοτήσουν την έναρξη των εργασιών, κάλεσαν τον Κ. Πελετίδη να φυτέψει το πρώτο δέντρο, που ήταν ελιά, στο νέο Πάρκο, καθώς επίσης την Κ. Γεροπαναγιώτη και τον Χρ. Κορδά, μια ακόμα ελιά. Οι δυο ελιές συμβολίζουν την αρχή της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου, Ανατολικού Πάρκου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καύση σκουπιδιών και petcoke από την ΑΓΕΤ οργανώνουν ταξικά εργατικά σωματεία κι άλλοι φορείς της Μαγνησίας σήμερα, Τρίτη 30 Μάη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το Τμήμα Μαγνησίας του ΤΕΕ, όπου θα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαγνησίας με θέμα την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια.
Στο κάλεσμα προς το λαό της περιοχής του Βόλου να συμμετάσχει στη συγκέντρωση, οι διοργανωτές της κινητοποίησης σημειώνουν: «Με την απαράδεκτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις μετέπειτα τροπολογίες που ενέκριναν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΑΓΕΤ μετατρέπει την πόλη σε έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων. Οι επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων αλλά και συνολικά των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος θα είναι τεράστιες, αφού σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον έρχονται να προστεθούν αέριοι ρύποι που θα εκπέμπονται με την καύση των σκουπιδιών, όπως διοξίνες, πτητικός υδράργυρος, άλλες τοξικές ουσίες καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια. Ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη η ΑΓΕΤ καίει 170.000 τόνους petcoke ετησίως - για το οποίο απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η καύση του - επιβεβαιώνουν ότι μιλάμε κυριολεκτικά για μια περιβαλλοντική βόμβα για το πολεοδομικό συγκρότημα και την ευρύτερη περιοχή».
Χτες, ο δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτη, επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία και θα θέσει το θέμα στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ώστε να υπάρξει απόφαση για παρουσία και συμβολή στον αγώνα κατά της ανεργίας. Επίσης συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Ν. Καραπάνο, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε για τη στήριξη και τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Στο μεταξύ προγραμματίζεται σειρά συσκέψεων συλλόγων, φορέων και κατοίκων στα δημοτικά διαμερίσματα και τις δημοτικές ενότητες, καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι στην οργάνωση της κινητοποίησης, που έχει κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα», να συμμετάσχουν ενεργά σωματεία, σύλλογοι, φορείς, ο λαός και η νεολαία.