ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο

Η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμυς Ντομίνγκες
Η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμυς Ντομίνγκες
Εκδήλωση τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο (που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων, στις 25 Νοέμβρη 2016) διοργάνωσε χτες το βράδυ, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», η «New Star» σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας και κεντρική ομιλήτρια την πρέσβειρα της χώρας στην Ελλάδα, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Φιντέλ Κάστρο για πάντα», της Γκλάντις Ρούμπιο.

Η πρέσβειρα της Κούβας αναφερόμενη στον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ως επικεφαλής, ο Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, μετά τη νίκη της Επανάστασης το 1959 είχε πει: Για κάθε φάση έχουμε τους στόχους μας. Σήμερα βεβαίως τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν τότε, όταν η Επανάσταση είχε να αντιμετωπίσει την πείνα, τη δυστυχία, τον αναλφαβητισμό, την άγνοια, την έλλειψη πολιτισμού, την πορνεία και τα άδεια ταμεία που είχαν κλαπεί και τα χρήματα είχαν μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Σήμερα η κατάσταση στον κόσμο είναι διαφορετική. Παρά τις δυσκολίες της Επανάστασης για περισσότερο από μισό αιώνα, τις επιθέσεις που δέχτηκε, τον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, την υπονόμευση σε ένα πολύ σύνθετο πλαίσιο, όπου δεν υπάρχει πλέον το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η Κουβανική Επανάσταση συνεχίζει να στέκει όρθια και νικήτρια απέναντι σε όλα τα προγνωστικά και τις θεωρίες που μίλαγαν για το τέλος της Ιστορίας και του δικού μας επαναστατικού σχεδίου».

Πρόσθεσε δε: «Η ικανότητα της ιστορικής ηγεσίας της Επανάστασης, με επικεφαλής τους Φιντέλ και Ραούλ, με τη στήριξη του λαού, έχει κάνει δυνατές τις σημερινές κατακτήσεις, που κρατάνε ψηλά τις δικές μας αγωνιστικές σημαίες, με αξιοπρέπεια και ευπρέπεια».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι ιδέες του Φιντέλ ισχύουν στον παρόντα κόσμο, που συγκλονίζεται από την αδικία. Η σαφήνεια της σκέψης και της δράσης του θα συνεχίσει να εμπνέει όλους τους επαναστάτες με ευπρέπεια. Ο Φιντέλ αυτήν τη στιγμή δεν είναι ανάμεσά μας με τη φυσική του παρουσία αλλά οι ιδέες του ζουν στις καρδιές μας (...) Η κληρονομιά του Φιντέλ θα ζει αιώνια σε καθέναν από εμάς, σε όλους, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη τιμούν το παράδειγμά του».

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Ν. Καρανδρέας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Στ. Τάσσος, και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Ευγενία Παπαμακάριου.

Παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας της Βουλής, εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ και της πρεσβείας της Βενεζουέλας, πλήθος κόσμου και Κουβανοί που μένουν στην Αθήνα.

ΣΥΡΙΑ
«Τριβές» για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ασάφειες και διάφορα ανεπίλυτα ζητήματα που υπάρχουν γύρω από τις υπό διαμόρφωση «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε περιοχές της Συρίας, δείχνουν να προκαλούν κάποιες «τριβές» ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις.

Χτες, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το μνημόνιο που υπεγράφη στις 4/5 στην Αστάνα για τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», διαβεβαίωσε πως σε αυτές τις ζώνες «δεν θα υπάρξει καμία παρουσία διεθνών δυνάμεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ». Επισήμανε πως οι Ρώσοι εγγυητές θα αναπτύξουν δική τους στρατονομία και «κέντρα παρατήρησης», προσθέτοντας πως η συριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο έδαφός της δίχως προσυνεννόηση μαζί της. «Υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που θα συζητηθούν στη Δαμασκό και θα δούμε το εύρος δεσμεύσεων σε αυτή τη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραβιάσουν το μνημόνιο δυνάμεις όπως η Τουρκία, που είναι μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν εγγυήτρια της συμφωνίας εκεχειρίας της 30ής Δεκέμβρη 2016 στη Συρία. Προειδοποίησε την Ιορδανία να μην επιχειρήσει να παραβιάσει το συριακό έδαφος, τονίζοντας πως οι ιορδανικές δυνάμεις «τότε θα αντιμετωπιστούν ως εχθρικές».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο οι «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» να μετεξελιχθούν σε «ζώνες ασφαλείας», είπε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές ιδέες. Τόνισε πως οι «ζώνες ασφαλείας» χρειάζονται απόφαση και επιτήρηση από τον ΟΗΕ, ενδεχόμενο που το χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Επιπλέον, ανέφερε ότι το μνημόνιο για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» έχει εξάμηνη διάρκεια, που μπορεί να ανανεωθεί «σε περίπτωση που το πείραμα επιτύχει».

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Σύρου υπουργού, η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητά από τον διεθνή οργανισμό να στηρίξει τη συμφωνία για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης».

Το σχέδιο για τη δημιουργία των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία προκαλεί το ενδιαφέρον του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, που δήλωσε πως οι ΗΠΑ «θα το μελετήσουν πολύ προσεκτικά», δίνοντας «ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες».

Οι εξελίξεις στη Συρία (στην Ουκρανία και διμερή ζητήματα) θα συζητηθούν αύριο (10/5) στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΣΛΕΣΒΙΧ ΧΟΛΣΤΑΪΝ
Νίκη των Χριστιανοδημοκρατών

Πρώτο αναδείχτηκε το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ, και δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), υπό τον Τόρστεν Αλμπιχ, στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν για τις 73 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου του Κιέλου. Μέχρι σήμερα, στο κρατίδιο κυβερνούσε ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - SSW (Σύλλογος Ψηφοφόρων του Νότιου Σλέσβιχ που εκπροσωπεί τη δανέζικη και άλλες μειονότητες).

Η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτηρίζεται σαν «θρίαμβος» από τα γερμανικά ΜΜΕ, τόσο εξαιτίας της ανόδου του κόμματος, αλλά και με το «βλέμμα» στις εθνικές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία στις 24 Σεπτέμβρη. Στις τοπικές εκλογές στο Ζάαρλαντ στα τέλη Μάρτη οι Χριστιανοδημοκράτες βγήκαν πρώτοι, ενώ την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονται τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου το αποτέλεσμα θα προσφέρει ουσιαστικά συμπεράσματα για τις εθνικές εκλογές, καθώς είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο.

Αναλυτικά, το CDU πήρε 32% των ψήφων (+1,2% σε σχέση με το 2012) και 25 έδρες, το SPD 27,2% (-3,2%) και 21 έδρες, οι Πράσινοι 12,9% (-0,3%) και 10 έδρες, το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) 11,5% (+3,3%) και 9 έδρες, το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), που εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο, 5,9% και 5 έδρες και το SSW 3,3% (-1,3%), το οποίο, αν και δεν ξεπερνά το όριο του 5%, εντούτοις θα εκπροσωπείται με 3 έδρες. Η «Αριστερά» με 3,8% (+1,5) και το Κόμμα των Πειρατών με 1,2% (-7%) μένουν εκτός. Η συμμετοχή αυξήθηκε στο 64,2% (από 60,2%), δηλαδή ψήφισαν περίπου 1,5 εκατ. από τα 2,3 εκατ. των ψηφοφόρων.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Στρατιωτικά γυμνάσια

ΑΜΑΝ.--

Ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με την ονομασία «Πρόθυμος Λέων», ξεκίνησαν την Κυριακή στην Ιορδανία οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους από 20 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και του Περσικού Κόλπου, με τη συμμετοχή 7.400 στρατιωτών.

Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στις ασκήσεις ευρείας κλίμακας για τη φύλαξη συνόρων, την αποτροπή κυβερνο-επιθέσεων, την ενίσχυση του συντονισμού για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών είναι (εκτός από την Ιορδανία και τις ΗΠΑ) η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Κένυα και η Σαουδική Αραβία. Πρώτη φορά φέτος συμμετέχουν στην άσκηση και δύο αμερικανικά τετρακινητήρια στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τύπου B-1B.

Οι ασκήσεις «Πρόθυμος Λέων», που γίνονται κάθε χρόνο από το 2010, ολοκληρώνονται στις 18 Μάη. Πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ αύξησαν τη συνολική στρατιωτική «βοήθεια» προς την Ιορδανία από 660.000.000 δολάρια σε ένα δισεκατομμύριο ετησίως για την περίοδο 2015-2017.

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζεται η απεργία πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης επειδή αντιστάθηκαν στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, κλείνουν σήμερα 22 μέρες απεργίας πείνας στις ισραηλινές φυλακές διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.

Μεταξύ των κρατουμένων είναι ο Παλαιστίνιος βουλευτής της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργούτι, που έχει καταδικαστεί πέντε φορές σε ισόβια. Οι ισραηλινές αρχές σε μία προσπάθεια να αμαυρώσουν τον αγώνα των Παλαιστίνιων κρατουμένων και να κάμψουν το ηθικό τους ενέτειναν τις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου δημοσιοποιώντας αμφιλεγόμενο βίντεο, που φέρεται να δείχνει τον Μπαργούτι να καταναλώνει μπισκότα και μπάρα δημητριακών στις 27 Απρίλη και στις 5 Μάη, ενώ πραγματοποιεί απεργία πείνας. Οι ισχυρισμοί των ισραηλινών κατοχικών αρχών απορρίφθηκαν από παλαιστινιακές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, χτες, ο 54χρονος Παλαιστίνιος πρώην πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με την ιδιότητα του νέου ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» στην Πόλη της Γάζας, όπου συναντήθηκε με επιτροπή αλληλεγγύης για τον αγώνα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας.

Δολοφονία 16χρονης Παλαιστίνιας στην Ιερουσαλήμ

Στη δολοφονία της 16χρονης Παλαιστίνιας Φατίμα Αφίφ Αμπντ αλ Ραχμάν Χτζέιτιζ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, προχώρησαν την Κυριακή Ισραηλινοί αστυνομικοί γαζώνοντάς την με 20 σφαίρες. Πρόβαλαν ως δικαιολογία ότι το κορίτσι έφερε τάχα μαχαίρι και ότι προσπάθησε να επιτεθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ