Δηλώσεις από τη Σεούλ, καθώς συνεχίζεται η πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή
Copyright 2017 The Associated |
Από χτεσινή διαδήλωση στη Σεούλ, ενάντια στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD |
Την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί τις προτεραιότητές της με κάθε τρόπο αποτυπώνει η χτεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» σχετικά με την «αντιμετώπιση» της ΛΔ Κορέας.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Μπιγιούνγκ - σε, ο Τίλερσον είπε πως «η πολιτική της στρατηγικής της υπομονής τελείωσε... Διερευνάμε ένα νέο εύρος διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, αλλά και μέτρων στον τομέα της ασφάλειας. Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε τα πράγματα να οδηγηθούν στη στρατιωτική σύγκρουση», αλλά «αν μεγαλώσουν την απειλή του οπλικού τους συστήματος σε επίπεδο που θεωρούμε ότι απαιτεί δράση, τότε αυτή η επιλογή θα βρεθεί στο τραπέζι επίσης». Υπογράμμισε ακόμα ότι «δεν έχει επιτευχθεί το μέγιστο επίπεδο δράσης που μπορεί να αναληφθεί μέσα από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την πλήρη συμμετοχή όλων των χωρών (μελών)».
Επίσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Κορέας», ο Τίλερσον αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο ρόλος της Κίνας ως προς το να πειστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα, καλώντας μάλιστα το Πεκίνο να σταματήσει τα αντίποινα απέναντι στη Νότια Κορέα σχετικά με την εγκατάσταση του THAAD.
Το THAAD είναι το υπερσύγχρονο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που Ουάσιγκτον και Σεούλ έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν στην κορεατική χερσόνησο, με τη συμμετοχή και του Τόκιο. Η Κίνα και άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει έντονη «δυσαρέσκεια» για την εγκατάσταση του THAAD, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στα δικά τους δικαιώματα στην ασφάλεια.
Την αξία που αποκτά το THAAD υπερασπίστηκε πάντως και ο Γιουν Μπιγιούνκ - σε, τονίζοντας ότι η εγκατάστασή του «αποτελεί μια κυρίαρχη απόφαση (της Νότιας Κορέας) βασισμένη στο δικαίωμα της αυτοάμυνας».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ν. Κορέα, ο Τίλερσον επισκέφτηκε και τη μεθόριο που χωρίζει τις δύο χώρες της χερσονήσου και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ενώ συνάντησε και μέλη της πολυάριθμης στρατιωτικής αποστολής (σχεδόν 30.000) που οι ΗΠΑ διατηρούν στη χώρα.
Η συζήτηση για την «ασφάλεια» στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστεί και στο Πεκίνο, όπου θα βρεθεί ο Τίλερσον, καθώς τελευταίος σταθμός στην πολυήμερη περιοδεία του είναι η Κίνα. Σημειώνουμε ότι στις αρχές Απρίλη, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η αμερικανική ηγεσία «επαναξιολογεί» και «αναπροσαρμόζει» προτεραιότητες και συμμαχίες της, στο φόντο της ραγδαίας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με δεδομένο ότι η Κίνα επιταχύνει την ανέλιξή της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Να σημειωθεί ότι χτες έγιναν στη Σεούλ νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον «ερχομό» του THAAD, με τους διαδηλωτές να καταδικάζουν τα πολεμικά σχέδια Ν. Κορέας - ΗΠΑ.
Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
«Σου λέω Ευρώπη, έχεις αλήθεια το κουράγιο (σ.σ. να κοντραριστείς με την Τουρκία); Αν θες, θα σου στείλουμε 15.000 πρόσφυγες που δεν στέλνουμε κάθε μήνα και θα χάσεις το μυαλό σου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, παίρνοντας τη σκυτάλη των «έντονων» δηλώσεων που τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, μετά τα πρόσφατα γεγονότα σε Ολλανδία κτλ.
«Πρέπει να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι δεν μπορείτε να σχεδιάσετε παιχνίδια στην περιοχή χωρίς την Τουρκία», συνέχισε όλο νόημα ο Σοϊλού, ο οποίος παρουσίασε την «επίθεση» που - όπως παρατήρησε - σήμερα δέχεται η χώρα του από την Ευρώπη ως συνέχεια σχεδιασμών που ξεκίνησαν και το 2013, μετά τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, αλλά και με τα όσα ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη, όταν η Αγκυρα επαναλάμβανε επίμονα ότι η «αστάθεια» στο εσωτερικό της αποτελεί επιδίωξη και ευχή δυνάμεων που εμφανίζονταν ως «εταίροι» της. Ο Σοϊλού επέκρινε για αθέτηση υποσχέσεων την ΕΕ, διερωτώμενος: «Μήπως δεχτήκατε την Τουρκία στην ΕΕ; Μήπως προσφέρατε στήριξη στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας»; Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Υπάρχουν παιχνίδια που παίζονται ενάντια στην Τουρκία, με στόχο να εμποδιστεί να γίνει ισχυρή στο μέλλον...».
Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες που προχτές επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι το Βερολίνο στηρίζει τα μέλη του ΡΚΚ, και μιλώντας στην εφημερίδα «Σααρμπρίκερ Τσάιτουνγκ» δήλωσε: «Δεν έχω σκοπό να πάρω μέρος σε αυτό το εμπόριο προκλήσεων... Οι προσβολές πρέπει να σταματήσουν». Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ φέρεται να χαρακτήρισε «ανάξιες» τις συγκρίσεις Ευρωπαίων που έκανε ο Ερντογάν με τους ναζί, σχολιάζοντας ότι αυτές δεν αρμόζουν στους στενούς δεσμούς που μοιράζονται οι δύο χώρες. Πρόσθεσε ακόμα ότι όσοι Τούρκοι πολιτικοί επιθυμούν να μιλούν σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία οφείλουν να αποκαλύπτουν ανοιχτά τους όρους διοργάνωσης αυτών των συγκεντρώσεων και το σκοπό για τον οποίο γίνονται, και να τηρούν τους νόμους και τις αρχές της Γερμανίας.
Στο μεταξύ, χτες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε παρέμβαση από τη Δανία για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας, καλώντας τες να λύσουν τις «διπλωματικές τους διαφορές».
Η Αγκυρα εμφανίζεται να «μπλοκάρει» προγράμματα του ΝΑΤΟ με «χώρες - εταίρους» (όπως η Αυστρία), αν και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα. «Είναι μια πολύ άβολη κατάσταση και σημαίνει ότι κάποια προγράμματα συνεργασίας δεν μπορούν να ξεκινήσουν (...) Τις καλούμε να λύσουν (τις διαφορές τους) ώστε να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη συνεργασία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.
«Εξαίρετο κλίμα» σε δείπνο που είχαν ο κατοχικός ηγέτης και ο πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Τη νέα «κινητικότητα» που αναπτύσσεται στο Κυπριακό, χωρίς βέβαια να θεωρείται δεδομένη η οποιαδήποτε εξέλιξη, επιβεβαιώνει η συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου. Η συνάντηση - που έγινε γνωστή μόνο μετά από χτεσινά κυπριακά δημοσιεύματα - οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του αντίστοιχου τουρκοκυπριακού, με την παρουσία μάλιστα των προέδρων των δύο εργοδοτικών οργανώσεων, Φειδία Πηλείδη και Φικρί Τόρος, αντίστοιχα.
Τη συνάντηση επιβεβαίωσε χτες και ο ίδιος ο Φ. Πηλείδης, απορρίπτοντας ότι επρόκειτο για «μυστικό δείπνο» και επισημαίνοντας ότι στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, σχολιάζοντας ότι είναι καλύτερα να μιλά ο ένας με τον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλον, υποστηρίζοντας ακόμα ότι με αυτή την συνάντηση έγινε ένα βήμα μπροστά.
Από τη μεριά του, ο Α. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι το κλίμα στο δείπνο ήταν «καλό, μέχρι εξαίρετο» και εξήγησε, μιλώντας στο «ΡΙΚ», ότι «μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω ότι ο ΔΗΣΥ δεν άλλαξε πολιτική και ούτε η ελληνοκυπριακή κοινότητα ξύπνησε ένα πρωί και θέλει Ενωση».
Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι την επόμενη Τετάρτη 22 Μάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Κύπριος ηγέτης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για να πάρει μέρος σε επιχειρηματικό συνέδριο.
Συναντήσεις για το Κυπριακό θα γίνουν όμως τις επόμενες μέρες και στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και για να επισημάνει - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - τον «ειδικό ρόλο» που οι Βρυξέλλες μπορούν να αναλάβουν για την επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλιστα, αρκετοί σημειώνουν ότι κεντρικό θέμα θα είναι οι «τέσσερις ελευθερίες» που η Τουρκία ζητά επίμονα να διασφαλιστούν για Τούρκους πολίτες και τουρκικά αγαθά σε περίπτωση «λύσης» του Κυπριακού.
Μιλώντας χτες στο «ΡΙΚ», ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι στην Ευρώπη ακούστηκαν «φωνές υποστήριξης» του τουρκικού αιτήματος.
Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε χτες τα συμβόλαια με τα οποία θα προχωρήσει η παραπέρα «αξιοποίηση» των τεμαχίων «6», «8» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ από μονοπώλια και συγκεκριμένα, την αμερικανική «Exxon Mobil», τη γαλλική «Τοτάλ» και την ιταλική «Ενι».
ΣΑΝΑΑ.--
Σιίτες Χούτι της Υεμένης διέψευσαν πως ευθύνονται για το βομβαρδισμό βάρκας με δεκάδες Σομαλούς πρόσφυγες αργά το βράδυ της Πέμπτης από στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι, αγνώστου ταυτότητας, κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα, κατηγορώντας ως υπεύθυνη τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιεί ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα από το Μάρτη του 2015, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν.
Μαρτυρίες επιζώντων ανέφεραν πως το στρατιωτικό ελικόπτερο που διαθέτουν Αμερικανοί και Σαουδάραβες άρχισε ξαφνικά να βάλλει με πυρά κατά βάρκας γεμάτης με Σομαλούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα. Μέσα στο σκοτάδι, οι πρόσφυγες άναψαν φακούς σε μία προσπάθεια να δείξουν πως ήταν άοπλοι, δίχως άμεσο αποτέλεσμα. Το ελικόπτερο σταμάτησε τα πυρά μόνον αφότου σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι. Κάπου 80 άλλοι κατάφεραν, έντρομοι, να διασωθούν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά. Οι πρόσφυγες βρίσκονταν εν πλω από την Υεμένη με στόχο να φτάσουν στο Σουδάν. Δέχτηκαν επίθεση κοντά στα στρατηγικά στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ.
Νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού της Υεμένης που στηρίζονται από τον φιλοδυτικό Πρόεδρο Χάντι, ανακοίνωσαν πως υπό την αεροπορική κάλυψη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, κατάφεραν να ανακτήσουν σημαντικά εδάφη στην περιοχή Ναχμ, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.