ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια και για το συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ

Εντείνονται οι διεργασίες για το ρόλο του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα
Εντείνονται οι διεργασίες για το ρόλο του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα
Σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα οι συνεννοήσεις συγκυβέρνησης και κουαρτέτου, μετά τη «σημαντική πρόοδο» στο πλαίσιο των παζαριών που διενεργήθηκαν στην Αθήνα, το προηγούμενο διάστημα. Σχετικά και απόλυτα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ατζέντα περιλαμβάνει πλέον και τα μνημόνια της «επόμενης μέρας» και, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των «θεσμών» του κουαρτέτου, και «για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος». Οπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα».

Η «σημαντική πρόοδος» επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ η συγκυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι «κοινός στόχος» είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο της συμφωνίας με την πλευρά της Ευρωζώνης προϋποθέτει και τη συμφωνία για τις επόμενες ανατροπές στα Εργασιακά, όπως επίσης και για το δημοσιονομικό πακέτο (φοροληστεία - συντάξεις) για την περίοδο μετά το 2018.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες για το ρόλο και για το ειδικό βάρος του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λε Παριζιέν», δήλωσε ότι «για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα, πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας».

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», συζητείται η χρηματοδότηση προς το ελληνικό κράτος ύψους 3 έως 6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σκαριά φαίνεται να βρίσκεται και το μνημόνιο και συνοδευτική με αυτό δανειακή σύμβαση, που θα υπογραφεί με το ΔΝΤ, πλάι με αυτά της Ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, επανέλαβε πως το ελληνικό κρατικό χρέος είναι «μη βιώσιμο», προσθέτοντας ότι καμία «ελάφρυνση» δεν θα βοηθήσει χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ) που συμφωνήθηκαν με την Ευρωζώνη, σημείωσε πως θα έχουν «αρνητική επίδραση στην ανάκαμψη, για ένα διάστημα».

Οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο του ΔΝΤ με το ελληνικό κράτος ενδέχεται να ξεκινήσουν στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού στην Ουάσιγκτον στις 21-23 Απρίλη. Με βάση και τα παραπάνω, γίνεται φανερό το γεγονός ότι το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» σχετίζεται και με τις διεργασίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που επίσης φαίνεται να καταλήγει με μια ακόμη αντιλαϊκή συμφωνία.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πιο αποφασισμένος για Ελλάδα «φιλική στις επενδύσεις»

Το στίγμα της πιο πρόθυμης και αποφασισμένης δύναμης για την εφαρμογή των αναγκαίων για το κεφάλαιο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προσπάθησε και χτες να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg».

Προσπαθώντας να παρουσιάσει τη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, στην οποία και η ΝΔ συμφωνεί, ως ζήτημα διαχειριστικής «ανικανότητας», είπε πως τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές αποτελούν «το τίμημα που η Ελλάδα δυστυχώς πρέπει να πληρώσει για την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης», υπεραμύνθηκε της πρόθεσής του να μην ψηφίσει η ΝΔ τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, ενώ εκτίμησε πως «ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα σέρνεται. Και θα σέρνεται γιατί δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση για να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις». Ταυτόχρονα είπε πως «έχουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε μια πολύ περίεργη θέση. Πρέπει να υλοποιήσει ένα φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, στο οποίο δεν πιστεύει», και αυτοδιαφημιζόμενος σαν ικανότερος αντιλαϊκός διαχειριστής έταξε ότι η ΝΔ θα προωθήσει ένα «εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις του τρίτου προγράμματος», «θα είναι πιο φιλική στις ξένες επενδύσεις», θα δημιουργήσει μια «ανταγωνιστική οικονομία» με χαμηλότερους φόρους για τους επιχειρηματικούς ομίλους και θα επιδιώξει ιδιωτικοποιήσεις, που στέλνουν το μήνυμα «η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις» («open for business»).

Προτάσσοντας κι άλλο ένα αίτημα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να περισσέψουν πρόσθετα κεφάλαια για ενίσχυσή τους, επανέλαβε ότι χρειάζονται χαμηλότεροι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, και υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα «λίπος» στον δημόσιο τομέα, προετοιμάζοντας για νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες υπό τον μανδύα της μείωσης της σπατάλης.

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης προγραμματίζει για την ερχόμενη Πέμπτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στο φόντο και δηλώσεων στελεχών της ΝΔ που ζητάνε διαφορετική τακτική και συναίνεση για να κλείσει γρήγορα η «αξιολόγηση». Μια ακόμα τέτοια δήλωση ήρθε χτες από τον Απ. Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που μιλώντας στον ρ/σ «Alpha» συμφώνησε μεν να μην ψηφίσει η ΝΔ τα μέτρα, ζητώντας ωστόσο από τη ΝΔ «να εμφανίσει αντίμετρα». Επίσης πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις», αν και αναγνώρισε ότι «η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο».

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πρόταση για σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Πρόταση για σύσταση Ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις δικογραφίες που έχουν συνταχθεί για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, την περίοδο που υπουργός Αμυνας ήταν ο Γ. Παπαντωνίου κατέθεσαν χτες αιφνιδιαστικά στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρόκειται για μία διαδικασία που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό την επικαιρότητα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε 15 μέρες, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια για την αποδοχή της πρότασης, η οποία για να «περάσει» απαιτείται να υπερψηφιστεί από την απόλυτη (150 συν 1) πλειοψηφία των βουλευτών. Από εκεί και πέρα, το «έργο» της Επιτροπής θα είναι μία πολύμηνη διαδικασία, ενώ έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Το πόρισμά της, στη συνέχεια, θα πάει στην Ολομέλεια όπου θα επικυρωθεί και πάλι σε ειδική συνεδρίαση. Αν η τελική απόφαση είναι να ασκηθεί ποινική δίωξη, στην προκειμένη περίπτωση σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά συγκροτείται Δικαστικό Συμβούλιο, όπου οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν θα οριστούν μετά από κλήρωση και στη συνέχεια αυτό από κοινού με τον εισαγγελέα θα παραπέμψουν ή όχι την υπόθεση σε ειδικό δικαστήριο.

Οι δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου είναι 6. Η πρώτη αφορά την προμήθεια 12 αρμάτων μάχης «Leopard 2 HEL», 12 θωρακισμένων αρμάτων περισυλλογής, 8 γεφυροφόρων αρμάτων κ.ά. Το κόστος της προμήθειας ανήλθε σε 1,659 δισ. ευρώ. Η δεύτερη την προμήθεια 12 ελικοπτέρων «Απάτσι» με κόστος 539. 546. 883 ευρώ. Η τρίτη και η τέταρτη τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου «S» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, 381.578.850 ευρώ. Η πέμπτη την προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου έναντι 72 εκατ. ευρώ και η 6 την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ 90 κόστους 657.523.069 ευρώ.

Σύμφωνα με τις δικογραφίες φαίνεται ότι ο τότε υπουργός είχε συμμετοχή στην αξιόποινη πράξη κατά του Δημοσίου, η οποία έχει παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό που θα διερευνηθεί είναι αν έχει συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» που δεν παραγράφεται.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης Ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν.

ΔΕΗ Α.Ε.
Ανήγγειλε διακανονισμούς

Λίγες μόλις μέρες αφότου ο διευθύνων σύμβουλός της, Μ. Παναγιωτάκης, προανήγγειλε ουσιαστικά ότι τα ληξιοπρόθεσμα χρέη στη ΔΕΗ θα δοθούν σε «funds» για τα «περαιτέρω», και ενώ τα προβλήματα «ρευστότητας» παραμένουν μεγάλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χτες την εκ νέου δυνατότητα για διακανονισμούς οφειλών για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, έως τις 5 Μάη, ως εξής:

Οφειλή έως 1.000 ευρώ μπορεί να ρυθμιστεί σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή, αλλά με άμεση καταβολή της πρώτης δόσης.

Για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ, θα πρέπει είτε να γίνει άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 18 μηνιαίες δόσεις, ή να καταβληθεί άμεσα το 15% της συνολικής οφειλής και να ενταχθεί το υπόλοιπο σε 36μηνο διακανονισμό.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι είναι ενταγμένοι στο λεγόμενο «Μητρώο Ευάλωτων Πελατών» και οι αγροτικές συνδέσεις - οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικό καθεστώς ρυθμίσεων - ενώ πελάτες με οφειλή έως 500 ευρώ στα τέλη Φλεβάρη μπορούν να αιτηθούν αναστολή πληρωμής του ποσού αυτού για ένα έτος και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης εξόφλησής τους. Γι' αυτήν την κατηγορία, αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Απρίλη.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως σχεδόν 57.000 νοικοκυριά προχώρησαν σε νέο διακανονισμό των οφειλών τους. Πρόκειται για πελάτες της επιχείρησης που είχαν ενταχθεί αρχικά στο πρόγραμμα ρύθμισης των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα η ρύθμισή τους να διακοπεί.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ