ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Στη δοκιμαστική εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων προχώρησε χτες τα ξημερώματα (τοπική ώρα) η ΛΔ Κορέας, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, όπου πρόσφατα ξεκίνησαν οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι οποίες εκφράζουν την «ετοιμότητα» των δυο χωρών να απαντήσουν σε κάθε «απειλή» από την Πιονγιάνγκ.

Αξιωματούχοι τόσο της Σεούλ όσο και της Ουάσιγκτον δήλωναν σε ΜΜΕ όπως το «Ρόιτερς» πως δεν επιβεβαιώνεται ότι οι πύραυλοι ήταν βαλλιστικοί διηπειρωτικοί. Την ίδια στιγμή, στο Τόκιο το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι οι τρεις από τους τέσσερις πυραύλους κατέπεσαν μέσα στην ΑΟΖ της χώρας, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τη βορειοδυτική της ακτή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μίλησε για «παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφάλειας» και «εξαιρετικά επικίνδυνη δράση», ενώ ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Χγουάνγκ Κιο - αχν, έκανε λόγο για «ευθεία πρόκληση» για τη διεθνή κοινότητα, διαμηνύοντας ότι η Σεούλ θα ολοκληρώσει τη συμφωνία για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος ΤΗΑΑD (σε συνεργασία με ΗΠΑ, Ιαπωνία) παρά τις ενστάσεις της Κίνας.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, συνέστησε σε όλες τις πλευρές «αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν τίποτα που θα εκνευρίσει η μία την άλλη χειροτερεύοντας τις εντάσεις στην περιοχή».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή οι αρχές της ΛΔ Κορέας χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον πρέσβη της Μαλαισίας στην Πιονγιάνγκ, ζητώντας την έξοδό του από τη χώρα σε ένα 48ωρο. Μια μέρα πριν, «ανεπιθύμητο πρόσωπο» είχε κηρυχθεί και ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας στη Μαλαισία, Κανγκ Τσολ, που δήλωσε πως τα «υπερβολικά μέτρα» της Κουάλα Λουμπούρ θα προκαλέσουν «μεγάλη βλάβη» στις διμερείς σχέσεις. Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με το «σίριαλ» αλληλοκατηγοριών που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, στη Μαλαισία, που πολλοί αποδίδουν στις μυστικές υπηρεσίες της Πιονγιάνγκ αλλά εκείνη απορρίπτει τις κατηγορίες.
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχείς «αναταράξεις» ενόψει εκλογών

Μαίνονται οι διεργασίες στους Ρεπουμπλικάνους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τη μεγάλη ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό συνδέεται η διαρκής «αναταραχή» σε πολλές από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία. Χτες το βράδυ, αναμενόταν να συνεδριάσει η ηγεσία του φιλελεύθερου κόμματος Ρεπουμπλικάνοι, για να πάρει αποφάσεις σχετικά με την υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν, που συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν αποσύρεται από την κούρσα των προεδρικών εκλογών (της 23ης Απρίλη), παρά τις επικρίσεις και αποχωρήσεις, που αυξάνονται μετά την εμπλοκή της οικογένειάς του (αλλά και του ίδιου) σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά», με δεδομένο ότι συνεργάτες του (πρώην Προέδρου της χώρας) Ν. Σαρκοζί εμφανίζονταν να «πιέζουν» για συναντήσεις με τους Φιγιόν και Αλ. Ζιπέ, ώστε να βρεθεί λύση, ωστόσο ο Ζιπέ έθετε μια σειρά από προϋποθέσεις, για να συζητήσει την επάνοδό του. Θυμίζουμε ότι Ν. Σαρκοζί και Α. Ζιπέ κονταροχτυπήθηκαν με τον Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά έχασαν, αν και ο Φιγιόν φερόταν τότε ως «αουτσάιντερ».

Πάντως, την Παρασκευή εμφανίστηκε κι άλλη δημοσκόπηση που εμφάνιζε τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο, Εμανουέλ Μακρόν, πρώτο από τον α' γύρο των εκλογών, με 27%, αφήνοντας δεύτερη την Μαρίν Λεπέν του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου, με 25,5% και τρίτο τον Φιγιόν με 19%. Ενδιαφέρον έχει ότι η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει τους Ρεπουμπλικάνους με υποψήφιο τον Ζιπέ στην α' θέση, με 26,5% και σε αυτήν την περίπτωση δεύτερο τον Μακρόν (με 25%) και τρίτη την Λεπέν με 24%. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν δεύτερο στον α' γύρο, με νικήτρια την Λεπέν, αλλά νικητή στο β' γύρο.

Το σίγουρο είναι ότι όλη η «κούρσα» των προεδρικών εκλογών θα αφήσει νέα αποτυπώματα στις ενδοαστικές διεργασίες, στο φόντο και των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που έδωσε η Μαρίν Λεπέν στο «Εθνος της Κυριακής», η οποία - αναφερόμενη στην πιθανότητα αποχώρησης χωρών από το ευρώ - μιλά για «ένα έξυπνο διαζύγιο» στην Ευρωζώνη που της «φαίνεται όχι μόνο επιθυμητό αλλά και πιθανό».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο επίκεντρο η μετανάστευση και ο ρόλος της ΕΕ

Δημοσκοπική «πρωτιά» για τον σημερινό πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,8% συνεχίζει να εμφανίζεται το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς (PVV), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Peilingwijzer) που έγινε δέκα μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία (15 Μάρτη).

Πρώτο κόμμα με 16% είναι το φιλελεύθερο «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που βρίσκεται στην κυβέρνηση με το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Γιούρογκρουπ, και στη δημοσκόπηση συγκεντρώνει 7,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται το φιλελεύθερο κόμμα «Δημοκράτες 66» (D66) και η «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA) με 12%, ενώ ακολουθεί η «Πράσινη Αριστερά» (GL) με 10,5%, το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) με 9%, η Χριστιανική Ενωση (CU) με 4,1%, το συντηρητικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, το Κόμμα των Ζώων και άλλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον οργανισμό δημοσκοπήσεων «I&O research» ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και το 55% δεν έχουν αποφασίσει ανάμεσα σε δυο ή περισσότερα κόμματα.

Η επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων της Ολλανδίας είναι έκδηλη και μέσω των φετινών εκλογών. Γίνεται προσπάθεια - σε μια περίοδο που διευρύνονται οι αναταράξεις στο οικοδόμημα της ΕΕ - ο λαός να εγκλωβιστεί σε «ξενοφοβικές» ή «φιλελεύθερες» επιλογές, πάντα όμως προς όφελος των μονοπωλίων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το Μεταναστευτικό, με αρκετούς υποψήφιους να μιλούν για «ριζικές αλλαγές στην προσέγγιση της μετανάστευσης» και να καλούν τους Μουσουλμάνους να «αποκηρύξουν» τον εξτρεμισμό, αλλά και ο ρόλος της ΕΕ, με τον Βίλντερς ειδικά να εκπροσωπεί το ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού.

ΛΙΒΥΗ
Νέες μάχες για τον έλεγχο του πετρελαίου

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σφοδρές συγκρούσεις σε τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της ανατολικής Λιβύης, με επίκεντρο τον σταθμό στο Ρας Λανούφ, διεξάγονται το τελευταίο τριήμερο ανάμεσα σε ισλαμιστές μισθοφόρους από τις λεγόμενες «Ταξιαρχίες της Βεγγάζης» και ενόπλους του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που είχε υπό τον έλεγχό του τους περισσότερους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της ανατολικής Λιβύης από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Οι ισλαμιστές των «Ταξιαρχιών Υπεράσπισης της Βεγγάζης», που είχαν ηττηθεί προ μηνών από τις δυνάμεις του Χ. Χάφταρ, υποστήριξαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ρας Λανούφ, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, σύγχρονα άρματα μάχης. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές μέσα στο Σαββατοκύριακο, ισχυριζόμενες πως προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές και απώλειες» στην αντίπαλη πλευρά, κάτι ωστόσο που οι ισλαμιστές διέψευσαν...

Οι μάχες για τον έλεγχο των σταθμών εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου, που αποτελούν πλέον τη μοναδική πηγή εσόδων για τις αστικές κρατικές δομές στη Λιβύη, συνεχίζονταν ως χτες, δίχως να είναι σαφές ποια δύναμη επικρατεί. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης «Επιχείρησης Αξιοπρέπεια» του στρατηγού Χ. Χάφταρ, συνταγματάρχης Αχμεντ αλ Μισμάρι, κατήγγειλε πως η επίθεση στο Ρας Λανούφ ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα σε τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και ισλαμιστές των «Αδελφών Μουσουλμάνων», σε κρυφές συναντήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες στις πόλεις Τρίπολη και Μισράτα. Κατηγόρησε μάλιστα τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Κατάρ πως παρέχουν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στους τζιχαντιστές για να βάλουν στο χέρι τα λιβυκά πετρέλαια...

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται με φόντο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» στην κρίση, που παρατείνεται στη Λιβύη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, ώστε να προωθήσει τα δικά της γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα. Την περασμένη Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνάντησε στη Μόσχα τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ, δηλώνοντας ότι η Ρωσία «ενδιαφέρεται να βοηθήσει τη Λιβύη να ξεπεράσει τις δυσκολίες», σημειώνοντας παράλληλα πως «έχουν παραβιαστεί η ενότητα του λιβυκού λαού και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Υπογράμμισε ότι η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποιεί επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη, χωρίς εξαίρεση, στο πλαίσιο προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η ρύπανση σκοτώνει εκατομμύρια παιδιά

ΓΕΝΕΥΗ.--

Πάνω από 1.700.000 βρέφη και παιδιά έως πέντε ετών, κάθε χρόνο, πληρώνουν με τη ζωή τους τα αμέτρητα εγκλήματα του καπιταλισμού στο περιβάλλον, για να αυξάνουν οι κεφαλαιοκράτες την κερδοφορία τους. Τα στοιχεία για την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα, σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα αναπτυσσόμενων χωρών και σε πάνω από 50% των πόλεων λεγόμενων «πλούσιων» χωρών, αναφέρονται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιοποιήθηκε χτες, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν παίρνονταν μέτρα περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Το μολυσμένο περιβάλλον είναι φονικό ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά... Η ανάπτυξη των οργάνων τους αλλά και του ανοσοποιητικού τους συστήματος γίνεται ευάλωτη διαδικασία, εξαιτίας ακάθαρτου νερού και αέρα από τη στιγμή της σύλληψης τους», υπογράμμισε η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, προσθέτοντας ότι μία από τις σοβαρές αιτίες παιδικής θνησιμότητας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί πνευμονία, δύσπνοια και θάνατο σε περίπου 570.000 παιδιά έως πέντε ετών κάθε χρόνο (πέρα από τους περίπου 3.000.000 ενήλικες που χάνουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία). Υπολογίζεται ακόμη ότι τουλάχιστον άλλα 361.000 παιδιά κάτω των πέντε πεθαίνουν ετησίως από διάρροια, εξαιτίας μολυσμένου νερού και έλλειψης εγκαταστάσεων αποχέτευσης. Στην πραγματικότητα, πάντως, τα θύματα ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα από τα επίσημα στοιχεία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ