ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Προωθούν τα σχέδια για ΕΕ «πολλών ταχυτήτων»

Οι τέσσερις ηγέτες στη Γαλλία

Copyright 2017 The Associated

Οι τέσσερις ηγέτες στη Γαλλία
Τετραμερή συνάντηση Κορυφής πραγματοποίησε χτες στις Βερσαλίες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με προσκεκλημένους την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, και τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι.

Επισήμως, η συνάντηση των Βερσαλιών στόχευε στην προετοιμασία του εορτασμού για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης και της Συνόδου της 25ης Μάρτη. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, έρχεται να προστεθεί στις πολλές ομαδοποιήσεις που υπάρχουν στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η συνοχή της οποίας αμφισβητείται ανοιχτά με την άνοδο του ρεύματος του αστικού ευρωσκεπτικισμού, στη Βρετανία και αλλού. Ολο και περισσότερο εμφανίζεται ως ύστατη λύση για να διατηρηθεί η συνοχή της η δημιουργία πολλαπλών ταχυτήτων. Οι αστικές τάξεις Γερμανίας και Γαλλίας, των δύο πιο ισχυρών οικονομιών της ΕΕ έχοντας την υποστήριξη των αντίστοιχων της Ιταλίας και της Ισπανίας φαίνεται να συζητάνε τις εκδοχές μιας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων».

Αλλωστε το ζήτημα αυτό βρίσκεται μεταξύ των πέντε σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αμέσως μετά την τετραμερή ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία και μπορούν οι χώρες να βαδίζουν από κοινού σε όσα ζητήματα μπορούν. Στο ίδιο πνεύμα η καγκελάριος, Α. Μέρκελ, που επίσης στις 3 Φλεβάρη στη Σύνοδο της Μάλτας έθεσε ανοιχτά το ζήτημα των πολλών ταχυτήτων, μίλησε για μια διαφοροποιημένη ενσωμάτωση, ώστε η ΕΕ να γίνει πιο συνεκτική.

Στην ατζέντα της συνάντησης και το δείπνο εργασίας που θα ακολουθούσε, θα εξεταζόταν, όπως δηλωνόταν, το θέμα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Επί τάπητος αναμενόταν να τεθεί και το θέμα που ανέκυψε για τη μελλοντική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύστερα από την άρνηση του Πολωνού ηγέτη, Γιαροσλάβ Κατζίνσκι, να μην υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τουσκ για μια δεύτερη θητεία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια για νέο γύρο διαπραγμάτευσης στην Αστάνα

«Νέο ρόλο» ανακοινώνει το Πεντάγωνο για τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την πραγματοποίηση ενδοσυριακού γύρου διαπραγμάτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν στις 14 και 15 του μηνός ανακοίνωσε χτες ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών, Καϊράτ Αμπντρακμάνοφ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να σημειώνει πως οι διαβουλεύσεις αυτές δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά «συμπληρωματικές» ως προς τον πρόσφατο γύρο διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μάρτη, οι εξελίξεις στα διπλωματικά και πολεμικά μέτωπα της Συρίας θα τεθούν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν στη Μόσχα οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως την Πέμπτη θα είναι στη Μόσχα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν σε σχέση και με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»...

Η συνέχιση των παζαριών παρατηρείται παράλληλα με τις εξελίξεις στα μέτωπα των συγκρούσεων, όπου χτες οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που στηρίζουν οι ΗΠΑ και ο λεγόμενος «διεθνής» συνασπισμός τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους», κατάφεραν να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στη Ράκα από το Ντέιρ Εζόρ. Η σημαντική αυτή εξέλιξη σημειώνεται παράλληλα με τις προσπάθειες των τουρκικών στρατευμάτων να βρουν τρόπο να συμμετάσχουν σε επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η πόλη Μανμπίτζ στο επίκεντρο...

Στην Αγκυρα, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χτες βράδυ πως η χώρα του δεν σχεδιάζει να διεξάγει μια στρατιωτική εκστρατεία προς την πόλη Μανμπίτζ χωρίς συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ανακοίνωσε «νέο ρόλο» των αμερικανικών δυνάμεων στο Μανμπίτζ (που ανακαταλήφθηκε τον Αύγουστο από Κούρδους και Αραβες μαχητές), τονίζοντας ότι «μικρός αριθμός» αμερικανικών στρατευμάτων έχει πάρει θέσεις «δυτικά του Μανμπίτζ με αποστολή να αποτρέψουν τη βία» μεταξύ τουρκικών, ρωσικών και άλλων δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί «είναι εκεί για να καθησυχάσουν την Τουρκία πως το Μανμπίτζ είναι υπό τον έλεγχο του "Στρατιωτικού Συμβουλίου Μανμπίτζ"» που απαρτίζεται περισσότερο από αραβικές και λιγότερο από κουρδικές δυνάμεις...

Στη Μόσχα χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος νεαρού Ρώσου στρατιώτη κοντά σε επιχειρήσεις της Παλμύρας στις 2/3 από ομάδα τζιχαντιστών που προσπάθησε να επιτεθεί σε δυνάμεις του συριακού στρατού, κοντά σε Ρώσους στρατιωτικούς «συμβούλους».

Επιπλέον, χτες, επιβεβαιώθηκε πως τελικά είναι ζωντανός ο 56χρονος Σύρος πιλότος ενός μαχητικού MiG-24 που συνετρίβη το Σάββατο λίγο μετά την απογείωσή του από βάση της Λατάκεια. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το αεροσκάφος συνετρίβη στο τουρκικό έδαφος, μετά από επίθεση που δέχτηκε από πυρά τζιχαντιστών, και ο πιλότος εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε σε τουρκικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού συνεχίζουν σταθερά την ανάκτηση σημαντικών εδαφών κυρίως στο δυτικό τομέα της πόλης.

«ΤΡΙΒΕΣ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«Λάδι στη φωτιά» και με δηλώσεις Ερντογάν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέες διαστάσεις στην ένταση που τις τελευταίες μέρες χαρακτηρίζει τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας δίνει αυτήν τη φορά ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που την Κυριακή επέκρινε το Βερολίνο ως εξής: «Νόμιζα ότι η Γερμανία είχε εγκαταλείψει τις πρακτικές των Ναζί πριν από πολύ καιρό, αλλά φαίνεται ότι ακόμα είναι σε ισχύ».

Ο Τούρκος ηγέτης αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση των γερμανικών αρχών να απαγορεύσουν συγκεντρώσεις που θα γίνονταν σε γερμανικές πόλεις ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, στις 16 Απρίλη. Χτες, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, καταδίκασε ως «εντελώς απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να ξεπεραστεί (από κανέναν) στο σεβασμό του κράτους δικαίου, την ανοχή και τον φιλελευθερισμό». Πάντως, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια και πιο χαμηλούς τόνους, πρόσθεσε: «Απευθυνόμενοι στους Τούρκους εταίρους μας, ας είστε επικριτικοί εκεί που είναι απαραίτητο, αλλά ας μην ξεχνάμε τη σημασία της συνεργασίας μας, της στενής μας σχέσης. Και ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας».

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο, πάντως, έγινε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, την οποία ο πρώτος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» και υπενθύμισε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι «δυσκολίες» στις σχέσεις Αγκυρας - Βερολίνου είναι συχνές τον τελευταίο χρόνο, παράλληλα με ένα έντονο «παζάρεμα» συνολικά μεταξύ της Αγκυρας και της ΕΕ για μια σειρά ζητήματα, όπως η «αντιμετώπιση του Προσφυγικού», της τρομοκρατίας, η επέμβαση στη Συρία κ.τ.λ. Στην πραγματικότητα, «δυσκολίες» και συμβιβασμοί συνυπάρχουν, αποτυπώνοντας την περιπλοκότητα αλλά και το βάθος των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

ΗΠΑ
Συνέχεια στην ενδοαστική αντιπαράθεση

Κατηγορίες Τραμπ κατά Ομπάμα για παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ενδοαστική κόντρα ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Τραμπ συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο, με τις αιτιάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ πως οι τηλεφωνικές του επικοινωνίες παρακολουθούνταν, προεκλογικά, με εντολή του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, δίχως να παρουσιάσει αποδείξεις. Τους ισχυρισμούς αυτούς διέψευσε άμεσα εκπρόσωπος του Ομπάμα, όπως έκανε αργότερα και ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κομέι, που απαίτησε από το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης να διαψεύσει τις κατηγορίες ως αναληθείς. Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι του Τραμπ επέμεναν πως ο Πρόεδρος επιμένει στις κατηγορίες έναντι του Ομπάμα, όπως αυτές διατυπώθηκαν προχτές με μήνυμα του Προέδρου στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Τwitter.

Επίσης, νέο διάταγμα που απαγορεύει για ένα τρίμηνο την είσοδο στις ΗΠΑ υπηκόων από Σουδάν, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη υπέγραψε χτες βράδυ ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενος πως έτσι θα επιτραπεί η κατάλληλη εξέταση και εφαρμογή «κανονισμών που θα εμποδίσουν στη χώρα την είσοδο τρομοκρατών ή εγκληματιών».

Η διαφορά με το προηγούμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα είναι ότι τώρα η απαγόρευση έχει χρονικό περιορισμό, αφετέρου το νέο διάταγμα δεν αφορά πρόσωπα που έχουν ήδη αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα και η άφιξή τους στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη. Επίσης, στο νέο διάταγμα εξαιρούνται οι υπήκοοι του Ιράκ (που υπήρχαν στο πρώτο διάταγμα), διότι εκτιμήθηκε πως «η ιρακινή κυβέρνηση πήρε κατεπειγόντως μέτρα για να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους πολίτες της ώστε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση» και για «να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ». Η μεγαλύτερη σύγχυση που προκλήθηκε από το πρώτο διάταγμα αφορούσε τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ που έχουν πράσινη κάρτα αλλά προέρχονται από μία εκ των έξι χωρών. Πλέον αποσαφηνίστηκε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση δεν ισχύει για αυτούς, ενώ όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εφόσον διαθέτουν διαβατήριο από τη δεύτερη χώρα προέλευσής τους.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Επεισόδιο στα στενά του Ορμούζ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο παρολίγον «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα σε αμερικανικό πολεμικό σκάφος και ιρανικά ταχύπλοα στα Στενά του Ορμούζ σημειώθηκε το Σάββατο. Οπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, ιρανικά ταχύπλοα ανάγκασαν το αμερικανικό σκάφος ανεφοδιασμού «USΝS Invincible», που συνοδευόταν από τρία σκάφη του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, να αλλάξει πορεία ενώ έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, δίχως να χρησιμοποιήσουν προειδοποιητικά πυρά ή φωτοβολίδες.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο «Reuters», είπε ότι τα ιρανικά ταχύπλοα έφτασαν σε απόσταση περίπου 550 μέτρων από το πλοίο «USNS Invincible» και σταμάτησαν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ