Παρουσιάζοντας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την «Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2016», ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «τις προτάσεις των δανειστών εμείς πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε κατά τέτοιο τρόπο που να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Ετσι δεν θεωρώ ανάθεμα την μείωση του αφορολόγητου, αρκεί να γίνει μία κλιμάκωση, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων για παράδειγμα». Πρόσθεσε, ακόμη, πως «και στις κοινωνικές δαπάνες η Ελλάδα σήμερα δαπανά σχετικά πολλά με τις δυνατότητές της για την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων», καθώς και ότι «υπάρχει περιθώριο για μείωση κρατικών δαπανών», προτείνοντας να επανεξεταστεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα, αλλά και περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους μέσω της αλλαγής του τρόπου απόδοσής τους. «Να δίνονται με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα» και όχι «με αυτόματο τρόπο» από το «φόρο εισοδήματος» όπως σήμερα.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των αστικών κομμάτων κινήθηκαν στη γραμμή της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν την μπουκιά από το στόμα αυτών της ΝΔ. Ο Σ. Παπαδόπουλος πρότεινε «να τολμήσουμε να κάνουμε μία επιτροπή» από τις δυνάμεις «που θέλουν την Ελλάδα εντός ΕΕ», η οποία θα θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης «τις προτάσεις της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ». Ενώ ο Αλ. Τριανταφυλλίδης ...ανέδειξε με έμφαση την ανάγκη «να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της επιχειρηματικότητας».
Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι η έκθεση βλέπει από τη σκοπιά της αστικής τάξης την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας και «προτείνει όλα εκείνα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», με πρώτο και βασικό «τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης» μέσω αναδιαρθρώσεων στην «αγορά εργασίας». Επισήμανε ότι κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται διαρκώς για το μείγμα διαχείρισης που συμφέρει καλύτερα το κεφάλαιο, για τη διαμόρφωση φιλικότερου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων που είναι και η ουσία της έκθεσης της ΤτΕ. «Αλλωστε και σήμερα - τόνισε - μας είπατε πως δαπανούμε πολλά για την τρίτη ηλικία. Στην πράξη είπατε ότι αντέχουμε και άλλο. Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις, άρα πάει η "προσωπική διαφορά" και βλέπουμε. Και είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια στα συρτάρια για παραπέρα περικοπή των κοινωνικών δαπανών».
«Αν κάτι προκύπτει», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «από την εξέλιξη του γύρου της διαπραγμάτευσης, είναι ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιαδήποτε απόχρωση του μείγματος διαχείρισης».
Η περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι με NAVTEX, νότια του Καστελόριζου |
Συγκεκριμένα, σε σταθερή υπόμνηση των επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης, ο Σταθμός Αττάλειας της Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε τη NAVTEX 197/17, δεσμεύοντας περιοχή για ασκήσεις κανονιοβολισμών, νοτίως του συμπλέγματος του Καστελόριζου, για τις 11 και 14/2 και εφιστώντας «προσοχή στους διερχόμενους».
Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού ΠΝ, μέσω του σταθμού της στο Ηράκλειο, εξέδωσε δική της NAVTEX, την 82/17, ακυρώνοντας την τουρκική, επισημαίνοντας ότι μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, καθώς αφορά άσκηση πυρών σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική περιοχή ευθύνης έκδοσης NAVTEX. Οτι οι μόνοι υπεύθυνοι για την ευρύτερη περιοχή, με βάση όσα ορίζονται στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS), είναι οι ελληνικοί σταθμοί NAVTEX Λήμνου, Ηρακλείου και Κέρκυρας, εγκεκριμένοι από τους διεθνείς οργανισμούς IMO και τον IHO. Καλεί, δε, κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνεί για πρόσθετες πληροφορίες με «το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά», το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού τέτοιων επιχειρήσεων σε όλο τον προαναφερόμενο χώρο. Κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, θέλοντας να αποκτήσει τον έλεγχο αυτό σε σημαντικές ζώνες, αποκόπτοντας στην πράξη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τον ηπειρωτικό κορμό και βάζοντας «υποθήκες» για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Τέλος, η τουρκική προκλητικότητα εκφράστηκε χτες και στον αέρα, καθώς 2 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Με τη φρεγάτα «Ναβαρίνο» μετέχει το Πολεμικό Ναυτικό σε ομάδα πλοίων που συγκροτήθηκε για την πρώτη, για το 2017, φάση περιπολιών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης SEA GUARDIAN. Ταυτόχρονα, μετέχει με το υποβρύχιο «Ποσειδών» στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «SOPHIA» στην Κεντρική Μεσόγειο.
Από το ΓΕΝ διευκρινίζεται ότι η φρεγάτα θα επιχειρεί στο διάστημα από 5 έως 19/2. Από την κεντρική ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, MARCOM, διευκρινίζεται ότι η «Ναβαρίνο» θα επιχειρεί μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Gaziantep» (έχει χριστεί ναυαρχίδα της δύναμης) και την ιταλική «Aviere». Στην πράξη θα μεταφέρουν στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή, ποιες δυνάμεις πάνε κι έρχονται και με τι στόχους, ενόσω συνεχίζεται ο κατάπλους ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Συρία.
Πρόκειται για την πρώτη φάση περιπολιών της «Sea Guardian» για το 2017, και τη δεύτερη συνολικά απ' όταν ξεκίνησε η επιχείρηση (ως διάδοχος της προηγούμενης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Active Endeavour» στην ίδια ζώνη), στις 9/11/2016. Θυμίζουμε ότι η ελληνική αστική τάξη είχε δώσει το «παρών» και τότε, διαθέτοντας για τις τέτοιες περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο το υποβρύχιο «Παπανικολής».
Για, δε, το «Ποσειδών», από το ΓΕΝ διευκρινίζεται ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της ΕΕ στο διάστημα από 15/2 έως 1/3, μαζί με μονάδες και από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία. Επισήμως, σκοπός της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Σε προηγούμενη φάση, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετείχαν στην επιχείρηση με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιούσε εναέριες περιπολίες στην Κεντρική Μεσόγειο.
Το 5οΣυνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς σε ένα Ανταγωνιστικό Περιβάλλον», διοργανώνει Πέμπτη και Παρασκευή το ΓΕΑ στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.
Οπως αναφέρεται, σκοπό έχει «την προβολή και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εκμετάλλευσης καινοτόμων ιδεών, καθώς και την εξέταση των προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος και των επιδράσεών τους στο χαρακτήρα, τη φύση και τον τρόπο λειτουργίας του Αεροπορικού Οπλου».
Ενδιαφέρον έχει και η σύνθεση των ομιλητών, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν: Ο Αμερικανός ε.α. ναύαρχος, πρ. ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, νυν πρύτανης στη νομική σχολή Fletcher του πανεπιστημίου Tufts, Τζ. Σταυρίδης (θέμα της εισήγησής του προγραμματίζεται να είναι «Η ασφάλεια στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»). Οι αρχηγοί των ΠΑ Ισπανίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Αμερικανός πτέραρχος, διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, Τ.D. Wolters. Ο υποδιοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Ισχύος του ΝΑΤΟ (JAPCC - Joint Air Power Competence Centre) και διοικητής της Τακτικής Αεροπορίας Γερμανίας, υποπτέραρχος J. Wundrak. Ο αντισμήναρχος, υπηρετών στο JAPCC, Andre Haider. Ο ταξίαρχος της Ολλανδικής ΠΑ Frans Osing, ενώ λέγεται ότι θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος του Αρχηγού της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Θεματολογία, στόχοι και σύνθεση συνεδρίου που αντανακλούν την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Συνεχίζεται αδιάκοπα το πήγαινε - έλα αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη βάση τους στη Σούδα, η οποία αποδεικνύεται βασικός κόμβος υποστήριξης για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ετσι, μετά το αεροπλανοφόρο «USS G.W. Bush» που κατέπλευσε εκεί την προηγούμενη βδομάδα, την Κυριακή έδεσε στη βάση και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter», που επιχειρεί ως πλοίο ενταγμένο στον 6ο αμερικανικό στόλο που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική. Κατά τον απόπλου του το πλοίο έκανε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και άσκηση διάσωσης ναυαγού.
Στην πρεμούρα της κυβέρνησης να ευνοήσει την κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου, χτες έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη για θέματα που αφορούν στον τουρισμό κρουαζιέρας και στις προξενικές θεωρήσεις (Visa). Προέδρευσε ο αν. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και συμμετείχαν οι υπουργοί Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα συναρμόδια υπουργεία. Οπως αναφέρεται, στη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι για τη διευκόλυνση τουριστών που φτάνουν εδώ μέσω κρουαζιέρας. Επίσης, αποφασίστηκε να ενισχυθούν με προσωπικό οι προξενικές αρχές σε χώρες όπου διαπιστώνεται αυξημένη ζήτηση για θεωρήσεις εισόδου (visa), μεταξύ των οποίων είναι οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ιράν.
Ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε και με τον επιχειρηματία, Ευ. Βασιλάκη, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Aegean Airlines. Οπως αναφέρεται από πλευράς του υπουργού, η συνάντηση «εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα του Τουρισμού». Εστίασαν ιδιαίτερα στην προώθηση του «ελληνικού τουριστικού προϊόντος» σε αγορές που δεν συγκαταλέγονταν μέχρι πριν από λίγο καιρό στις «παραδοσιακές αγορές» της χώρας.