Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτείνει νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης»

Παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών με πρώτο και κύριο την περικοπή των συντάξεων, όπου ήδη μελετάται η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις σημερινές συντάξεις, νέες μειώσεις προς τους ΟΤΑ, ήταν ορισμένες από τις «προτάσεις» που παρέθεσε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί εδώ και τώρα η «αξιολόγηση», διότι, όπως προειδοποίησε, «μετά θα είναι αργά».

Παρουσιάζοντας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την «Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2016», ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «τις προτάσεις των δανειστών εμείς πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε κατά τέτοιο τρόπο που να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Ετσι δεν θεωρώ ανάθεμα την μείωση του αφορολόγητου, αρκεί να γίνει μία κλιμάκωση, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων για παράδειγμα». Πρόσθεσε, ακόμη, πως «και στις κοινωνικές δαπάνες η Ελλάδα σήμερα δαπανά σχετικά πολλά με τις δυνατότητές της για την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων», καθώς και ότι «υπάρχει περιθώριο για μείωση κρατικών δαπανών», προτείνοντας να επανεξεταστεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα, αλλά και περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους μέσω της αλλαγής του τρόπου απόδοσής τους. «Να δίνονται με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα» και όχι «με αυτόματο τρόπο» από το «φόρο εισοδήματος» όπως σήμερα.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των αστικών κομμάτων κινήθηκαν στη γραμμή της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν την μπουκιά από το στόμα αυτών της ΝΔ. Ο Σ. Παπαδόπουλος πρότεινε «να τολμήσουμε να κάνουμε μία επιτροπή» από τις δυνάμεις «που θέλουν την Ελλάδα εντός ΕΕ», η οποία θα θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης «τις προτάσεις της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ». Ενώ ο Αλ. Τριανταφυλλίδης ...ανέδειξε με έμφαση την ανάγκη «να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι η έκθεση βλέπει από τη σκοπιά της αστικής τάξης την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας και «προτείνει όλα εκείνα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», με πρώτο και βασικό «τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης» μέσω αναδιαρθρώσεων στην «αγορά εργασίας». Επισήμανε ότι κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται διαρκώς για το μείγμα διαχείρισης που συμφέρει καλύτερα το κεφάλαιο, για τη διαμόρφωση φιλικότερου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων που είναι και η ουσία της έκθεσης της ΤτΕ. «Αλλωστε και σήμερα - τόνισε - μας είπατε πως δαπανούμε πολλά για την τρίτη ηλικία. Στην πράξη είπατε ότι αντέχουμε και άλλο. Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις, άρα πάει η "προσωπική διαφορά" και βλέπουμε. Και είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια στα συρτάρια για παραπέρα περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

«Αν κάτι προκύπτει», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «από την εξέλιξη του γύρου της διαπραγμάτευσης, είναι ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, με οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιαδήποτε απόχρωση του μείγματος διαχείρισης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ