ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Καρότο» και «μαστίγιο» στο λαό να αποδεχτεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει «μαζί» με το κεφάλαιο επανέλαβε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει «μαζί» με το κεφάλαιο επανέλαβε ο πρωθυπουργός
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην παρεκκλίνει ούτε κατ' ελάχιστο απ' τον «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, διαμήνυσε απ' το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας. «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής ... η αξιολόγηση θα κλείσει ... σύντομα θα έρθει και ο στόχος της ενίσχυσης της ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας και την αγωνία της κυβέρνησης η κατάληξη της διαπραγμάτευσης να της αφήνει περιθώριο διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Απ' τη μια εμπόριο ελπίδας, απ' την άλλη εκβιασμοί

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας στην προπαγανδιστική φαρέτρα της κυβέρνησης εντάσσεται το ευφυολόγημα της «μεταμνημονιακής Ελλάδας» σαν το «έπαθλο» του λαού, εφόσον αποδεχτεί και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Εχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου. Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο όπου θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κρίση είναι παρελθόν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κρύβοντας βέβαια ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ή πρόκειται να παρθούν δεν θα αποτελούν «παρελθόν», αφού συγκροτούν το αναγκαίο πλέγμα «μεταρρυθμίσεων» για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Πλέγμα τη διεύρυνση του οποίου προανήγγειλε, μιλώντας για επέκταση των μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία, Υγεία, Τοπική Διοίκηση κ.ά. και καλώντας την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να σκεφτούν «όχι πια με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας».

Ταυτόχρονα με το «καρότο», ο Αλ. Τσίπρας επιστράτευσε και το «μαστίγιο» της «αστάθειας», εντάσσοντας την επιχείρηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης στο ευρύτερο κάδρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει με τα μπούνια για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας, διαφημίζοντας εαυτόν ως «πυλώνα σταθερότητας». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, είπε ότι «πρόκειται για τεκτονικού χαρακτήρα μετατοπίσεις», που, μαζί με τις εξελίξεις στην περιοχή, «διαμορφώνουν ένα περιβάλλον σύνθετο, με μεγάλους κινδύνους αλλά και με σημαντικές προκλήσεις. Και πρέπει να αναλογιστούμε ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες ... παραμένει σ' αυτό το ασταθές πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή πυλώνας σταθερότητας. Σε αυτό, λοιπόν, το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της...».

Κατά τη συνήθη πρακτική του τελευταίου διαστήματος, μοίρασε ρόλους στους «θεσμούς», παρουσιάζοντας ΔΝΤ και Σόιμπλε σαν τους «κακούς» της υπόθεσης και αποκρύπτοντας ότι κοινή συνισταμένη όλων είναι τα μέτρα παραπέρα συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης και φτωχοποίησης του λαού.

«Αποκούμπι» στην ξεφωνημένη σοσιαλδημοκρατία

Ο πρωθυπουργός ανέσυρε απ' τη ναφθαλίνη και το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τάχα μπορεί να αλλάξει και προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, με τη συμβολή και της ξεφωνημένης ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν ... Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο πως τα πράγματα οδηγούνται στον πλανήτη και στην Ευρώπη σε μια ευθύγραμμη προοδευτική κατεύθυνση. Ισχυρίζομαι όμως ότι το παιχνίδι είναι απολύτως ανοιχτό.(...) Η ανατροπή στην Ελλάδα έγινε. Η αλλαγή στην Ευρώπη με αργούς ρυθμούς συντελείται». Οσον αφορά το περιεχόμενο της «αλλαγής» που φαντάζεται χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε για το ότι «πριν από δύο χρόνια, κανείς δεν θα πίστευε ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε ως γεγονός για τη συμμαχία των κρατών των χωρών του Νότου», αναφερόμενος δηλαδή σε καπιταλιστικά κράτη που διεκδικούν μεγαλύτερη «ευελιξία» για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη ΝΔ επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «δίνει διαρκώς διαπιστευτήρια υποταγής μήπως και καταφέρει να έρθει στην εξουσία από τη στήριξη των πιστωτών μας» και πως «δεν έχει να υποσχεθεί στον ελληνικό λαό τίποτα περισσότερο από τα μνημόνια και μια υποτίθεται καλύτερη διαχείριση της εφαρμογής τους».

«Συστάσεις» απηύθυνε και στο ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας το επειδή δεν παραδειγματίζεται απ' την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και «επιμένει να θέλει να είναι στην Ελλάδα η ουρά της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαφημίζει στο Βερολίνο την αποφασιστικότητα για «τολμηρές» αντιλαϊκές ανατροπές

Τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση φόρων και εισφορών στις επιχειρήσεις, και αντίστοιχα περικοπές στις κρατικές κοινωνικές δαπάνες, παρουσιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στη γερμανική πολιτική ηγεσία και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων κατά την επίσκεψή του χτες και σήμερα στο Βερολίνο.

Χτες συναντήθηκε με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και κατόπιν δήλωσε, μεταξύ άλλων, υπερασπιζόμενος τη στρατηγική επιλογή των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για παραμονή της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας εντός ΕΕ και ευρώ: «Είχα την ευκαιρία (...) να εξηγήσω στην καγκελάριο ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη. Λέμε ένα ξεκάθαρο "όχι" στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Επιχειρώντας να αποδομήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» ταχύτερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και να παρουσιάσει τα αντιλαϊκά μέτρα όχι σαν μονόδρομο του κεφαλαίου ώστε να διευρύνει την κερδοφορία του, αλλά σαν απότοκο λαθεμένων κυβερνητικών τακτικών, πρόσθεσε πως «οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος».

Πάνω σε αυτή τη βάση, επέμεινε ότι «η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης. Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος. Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό», επιχειρώντας να στρατεύσει το λαό στην επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης, κρύβοντας κι εκείνος με τη σειρά του ότι η αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος αποτελεί «κανονικότητα» στην ΕΕ.

Εχει μια αξία το γεγονός ότι στη δημόσια τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση με Μέρκελ, απέφυγε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα «πολιτικής αλλαγής», όπως λέει συνήθως παραπέμποντας σε πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, βέβαια, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», δήλωσε πως «μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή».

Σήμερα, προγραμματίζεται συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ενώ αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Επιταχύνονται μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις

Απορρίπτοντας, προσώρας, προσκλήσεις από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάποιου είδους κολεγιά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωνε χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι «στην Ελλάδα η δημιουργία μιας ευρείας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας περνάει μέσα από την ενίσχυση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (...). Και βέβαια, μέσα από την πολιτική ήττα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για «εθνική συνεννόηση» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου, ξόρκιζε τις πρόωρες εκλογές που ζητά η ΝΔ ζητώντας σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή», με συμμετοχή στην κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άλλων.

Επιμένοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να είναι ο κορμός σε κάθε προσπάθεια αναδιάταξης της εγχώριας κεντροαριστεράς, είπε ότι τον Ιούνη οδεύει σε συνέδριο «οργανωτικής συγκρότησης ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις», ενώ απαντώντας σε κατηγορίες που δέχεται από το Ποτάμι και την «Ωρα Αποφάσεων» (των τριών πρ. υπουργών του ΠΑΣΟΚ Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση) ότι οι κινήσεις της αποσκοπούν σε μια «αναπαλαίωση», η Φ. Γεννηματά απάντησε πως «δεν κλείσαμε την πόρτα σε κανένα. Καλό όμως είναι ο καθένας να έχει συναίσθηση του μεγέθους του και των ευθυνών του απέναντι στη χώρα».

Στον αντίποδα, στο Ποτάμι κλίνουν προς κομπρεμί με τους τρεις της «Ωρας αποφάσεων». Σε απόφαση του κόμματος αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία των τριών «πολιτικά υπερασπίζεται όλα αυτά που το Ποτάμι συνεχώς θέτει, και αυτός είναι ο λόγος που οι εθελοντές μας στήριξαν τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα. Και αυτή τη στήριξη θα συνεχίζουμε να την παρέχουμε, δημιουργώντας μια πολιτική συμμαχία που προσελκύει συνεχώς και νέες δυνάμεις που είχαν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική ειδικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας». Στο Ποτάμι γνωστοποίησαν, εξάλλου, ότι σε εκδήλωση το Μάρτη στην Αθήνα θα παρουσιάσουν τους 300 υποψήφιους βουλευτές για όποτε γίνουν εκλογές.

Πάντως, ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της τάσης των Μεταρρυθμιστών, Σπ. Λυκούδης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Action», επέμεινε ουσιαστικά στην ανάγκη να ενταχθεί και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αυτή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση και ΝΔ καταθέτουν διαπιστευτήρια

Σε σχόλιό του, για την «αξιολόγηση» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στην ΕΕ, για το ποιος θέλει και μπορεί καλύτερα να κλείσει την "αξιολόγηση", δηλαδή να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα».

Να δοθεί απάντηση τώρα για τις τηλεφωνικές συνακροάσεις

Πρέπει να δοθούν άμεσα απάντηση και εξηγήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία από τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, γιατί είναι απαράδεκτο μετά από δυόμιση μήνες, από την καταγγελία του ΚΚΕ κι ενώ έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία, να μην υπάρχει απάντηση για τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

Δεν μπορεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όταν ο λαός δικαιολογημένα ανησυχεί και απαιτεί να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία και να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί που οργανώνουν αυτές τις καταστάσεις, η μια υπηρεσία να αναμένει την άλλη και έτσι το όλο ζήτημα να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Δεν μπορεί να καλλιεργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα με τη δημιουργία εντυπώσεων ότι δεν έγινε τίποτα. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι σοβαρά και αποκαλυπτικά. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, όπως έχει επισημανθεί, υπάρχει παρέμβαση υπηρεσίας, αφού απαιτείται υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένη γνώση σε θεωρητικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Πρέπει να αποκαλυφθούν τώρα και να δημοσιοποιηθούν αυτοί που κρύβονται πίσω από τις κλήσεις που έχουν γίνει μέσω τηλεφωνικού δικτύου, από το εξωτερικό, γιατί έτσι θα αποκαλυφθεί και ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν και βρίσκονται πίσω από αυτές τις υποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ