Copyright 2017 The Associated |
Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, «σήμα κατατεθέν» της σχετικής συζήτησης ήταν η επιμονή στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες». «Για την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας μας, το 2017 πρέπει να είναι έτος μεγάλων φιλοδοξιών για την ενιαία αγορά, τόσο σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση όσο και τον εκσυγχρονισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά στη γραπτή ενημέρωσή του προς τους ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.
Στο όνομα της τρομοκρατίας και με πρόσχημα την αντιμετώπισή της συμφωνήθηκε επίσης ένταση των προσπαθειών ενίσχυσης της«άμυνας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή αφορά στη δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπίζει και με τα όπλα αν χρειάζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Ετσι, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας «σε θέματα εξωτερικής ασφάλειας σε όλους τους τομείς - από την έρευνα για τον τρόπο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων, έως τον τρόπο διεξαγωγής των αποστολών και επιχειρήσεών μας» και η αναζήτηση «περισσότερων πόρων» κυρίως «σε εθνικό επίπεδο (...) αλλά και κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Για την εσωτερική ασφάλεια δόθηκε σήμα έντασης των μέτρων καταστολής στο εσωτερικό των κρατών - μελών στο όνομα της αποτροπής μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Για την «ανάκτηση του ελέγχου της μετανάστευσης» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συνηγορήσει υπέρ της λήψης επιπλέον μέτρων καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία που έχει «σφραγίσει» τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων στην Ελλάδα. Τα μέτρα αποτροπής εισόδου στην ΕΕ επεκτείνονται και προς τη Βόρεια Αφρική, με «ένταση της εμπλοκής της ΕΕ για την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης θεμάτων ασφαλείας», όπως αναφέρει ο Ντ. Τουσκ και θα εξεταστούν ειδικότερα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, στις 3 Φλεβάρη.
Τέλος, το ΕΣ του Δεκέμβρη είχε ασχοληθεί με την κατάσταση στην Ουκρανία, ανάβοντας πράσινο φως για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και με το Brexit.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε τα εξής:
«Σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυξάνεται η αγωνία σας για οικονομική ανάκαμψη ...αλλά η καπιταλιστική μηχανή δεν λέει να πάρει πραγματικά μπροστά. Πυροδοτώντας αγριότερους ανταγωνισμούς, στρατιωτικοποίηση της Ενωσης, σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα παντού.
Αυτό για την Ελλάδα, των πολλών κυβερνητικών εναλλαγών, πάντα όμως με μνημόνια και απίστευτες λαϊκές θυσίες, μεταφράζεται απλά σε νέα μέτρα, δίχως τέλος, στην ουσία 4ο μνημόνιο. Η κυβερνητική κοροϊδία περί κακού ΔΝΤ και καλής Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκαλύπτεται: η καπιταλιστική βαρβαρότητα με το όποιο πρόσωπο, ΔΝΤ, ευρωπαϊκοί θεσμοί, αστικές κυβερνήσεις, δεν εξανθρωπίζεται.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επίσης αντιλαϊκή αλλά ικανότερη των προηγούμενων στη λαϊκή σφαγή μεθοδεύει μέτρα (ομαδικές απολύσεις με βέλτιστες ευρωενωσιακές πρακτικές, ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις, γενίκευση της ευέλικτης εργασίας με ψίχουλα) για την ολοκλήρωση του 3ουμνημονίου της αλλά για πολλές δεκαετίες μετά απ' αυτό, με μόνιμο δημοσιονομικό "κόφτη" μονής αντιλαϊκής κατεύθυνσης:
Μόνιμα "ματωμένα" πλεονάσματα με μείωση αφορολόγητου στα χαμηλότερα εισοδήματα, νέοι φόροι και ΦΠΑ στο λαό, νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων.
Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα - θυσίες για την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ρύθμιση του χρέους που θα σημάνει μόνο νέο ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, όχι λαϊκή ανακούφιση. Ανάκαμψη για κέρδη και ανταγωνιστικότητα, κατήφορος για το λαό.
Που με έναν τρόπο μπορεί να σταματήσει: με οργάνωση και αγώνα, τον εργατικό - λαϊκό παράγοντα μαχητικά στο προσκήνιο, ενίσχυση της δύναμής του, του ΚΚΕ, για ανατροπή».
Μετά την εκδήλωση της κρίσης, επιδεινώθηκε η θέση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, της ΕΕ και γενικότερα της διεθνούς ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, γεγονός που δεν αναιρεί ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΕΕ εξυπηρέτησε τα πιο δυναμικά τμήματα του εγχώριου μονοπωλιακού κεφαλαίου και συνέβαλε στη θωράκιση της πολιτικής του εξουσίας.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι οικονομικοπολιτικές και πολιτικοστρατιωτικές εξαρτήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ περιορίζουν τα περιθώρια αυτοτελών ελιγμών της αστικής τάξης της Ελλάδας, καθώς όλες οι συμμαχικές σχέσεις του κεφαλαίου διέπονται από τον ανταγωνισμό, την ανισομετρία και συνεπώς την πλεονεκτική θέση του ισχυρότερου, διαμορφώνονται ως σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης.
Οι ενδοαστικές αντιθέσεις μέχρι τώρα δεν αναιρούν τη στρατηγική επιλογή ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αν και εξελίσσεται αντιφατικά η συμπόρευση μέσα στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η τάση ενδυνάμωσης των σχέσεων με άλλα κέντρα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα)».
Μια πρώτη, γενική εκτίμηση μπορεί να δοθεί από το ΑΕΠ (που εκτιμά τον όγκο της παραγωγής) και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της οικονομίας (που σχετίζεται με την παραγωγικότητα).
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2016, η Ελλάδα με κριτήριο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατατάσσεται στην 49η θέση με 196 δισ. δολάρια, πίσω απ' την Πορτογαλία με 205 δισ. δολάρια (47η θέση), το Βιετνάμ με 200 δισ. δολάρια (48η θέση) και μπροστά απ' την Τσεχία με 194 δισ. δολάρια (50ή θέση) και τη Ρουμανία με 187 δισ. δολάρια (51η θέση).
Η Τουρκία βρίσκεται στη 18η θέση με 756 δισ. δολάρια και συμμετέχει στην ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G-20). Με βάση τα στοιχεία του 2014, η Ελλάδα ήταν στην 44η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που είναι δείκτης του μέσου όρου του εισοδήματος των κατοίκων ενός κράτους: η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση με 18.000 δολάρια/έτος, πίσω απ' την Πορτογαλία με 19.100 δολάρια/έτος και μπροστά απ' την Τσεχία (17.600 δολάρια/έτος) στην 40ή θέση. Η Τουρκία βρίσκεται στην 67η θέση με 9.200 δολάρια/έτος.
Σύμφωνα με το αρμόδιο Διεθνές Κέντρο της Βόννης (BICC), η Ελλάδα είναι η 10η πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα στον κόσμο με βάση ένα σύνολο δεικτών (στρατιωτικές δαπάνες/ ΑΕΠ, στρατιωτικές δυνάμεις/ πληθυσμό, βαρέα όπλα). Η Ελλάδα έχει 13 ενεργούς στρατιωτικούς ανά 1.000 κατοίκους, ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν 2-3 και η Τουρκία 6,6. Η Ελλάδα ήταν, τόσο τα χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης όσο και σήμερα, στις τρεις πρώτες θέσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες (ως % του ΑΕΠ).
Ο συνδυασμένος δείκτης της ιστοσελίδας GlobalFirepower προσπαθεί να συμπεριλάβει ορισμένα στοιχεία που ποσοτικοποιούν το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων και κατατάσσει την Τουρκία ως 8η δύναμη παγκοσμίως, το Ισραήλ 16η δύναμη και την Ελλάδα 28η δύναμη. Ωστόσο, σε όρους αεροσκαφών, βαρέων όπλων και μεγάλων ναυτικών μέσων, ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα είναι της τάξης του 1,5:1 - 2:1.
Φιλοξενείται στις 23/1 από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που συγκλόνισε τον καπιταλιστικό κόσμο και γέννησε το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, τη Σοβιετική Ενωση. Η εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί εξαιτίας των αντεπαναστατικών εξελίξεων της δεκαετίας του '90, όση «λάσπη» κι αν ρίξουν τα «επιτελεία» και οι μηχανισμοί της αστικής τάξης, όπως κάνει η ΕΕ, που ηγείται στην αντικομμουνιστική - αντισοβιετική επίθεση.
Προς τιμήν των 100 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 23 Γενάρη 2017, στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2017, με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Καπιταλισμός - μονοπώλια - Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνουν μόνο κρίσεις, πολέμους, φτώχεια. Ο σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος», που φιλοξενεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Την εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ηδη τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει τα παρακάτω 45 ευρωπαϊκά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:
Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, Επαναστατικό Κόμμα - Κομμουνιστές (Γαλλία), Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα (Δανία), Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα των Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), ΑΚΕΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κόμμα Σέρβων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.