ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κόντρες και παζάρια γύρω από τα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα αντιλαϊκά παζάρια και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν τελειωμό. Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής

Copyright 2016 The Associated

Τα αντιλαϊκά παζάρια και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν τελειωμό. Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής
«Τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση θα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στην διαδικασία όσο και την ουσία, όσον αφορά στις δεσμεύσεις του μνημονίου συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις». Αυτό αναφέρει η «προκαταρκτική» εκτίμηση των «θεσμών», που διανεμήθηκε χτες στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σχετικά με τις εφάπαξ «παροχές» - ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος» και την «αναβολή» που δόθηκε για τον αυξημένο συντελεστή του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται το γεγονός ότι η διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους έχει ως πρώτο «προαπαιτούμενο» τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, «ενώ τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2017 και το 2018,παρόλο που εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους στόχους, αν επεκταθούν τα μέτρα αυτά στο μέλλον».

Την ίδια ώρα, εν μέσω της ενδοαστικής διαπάλης και των διαιρέσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, επισημαίνεται ότι «τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 5/12». Εν προκειμένω, η συζήτηση αφορά το ενδεχόμενο άρσης της προχτεσινής απόφασης του ΕSΜ σχετικά με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε χτεσινή δήλωσή του, από το Βερολίνο, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι υπάρχουν «αντικειμενικοί λόγοι» να μην υπάρξει προσφυγή στις κάλπες και, πολύ περισσότερο, γιατί δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Σε αυτό το επίπεδο, ο Ευ. Τσακαλώτος ουσιαστικά έδωσε νέες διαβεβαιώσεις για την απόφαση της συγκυβέρνησης να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική. Μάλιστα, σχετικά με το «κοινωνικό μέρισμα» σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο θέμα. Εχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε»...

Η δε υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε ξανά για την προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου, ενώ αναμάσησε τα περί «επιστροφής στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», όταν η αντεργατική πολιτική που προωθείται στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια είναι στρατηγική της ΕΕ που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της.

Οπως δήλωσε, «η ελληνική κυβέρνηση, αυτή την στιγμή που μιλάμε, στα θέματα της αγοράς εργασίας δεν ζητά τίποτε παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο: Οτι δηλαδή η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει σε αυτό που περιγράφεται ως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο (...) και ότι το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα επανέλθει».

Μόνο που αυτή η «επιστροφή» δεν πρόκειται να φέρει καμιά «επιστροφή» ούτε στα εισοδήματα ούτε και στα δικαιώματα των εργαζομένων...

Αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, σύμφωνα με τον οποίο «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσο η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα». Ο Μ. Σαπέν, δείχνοντας στην πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, τόνισε ότι «οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Γιούρογκρουπ», λέγοντας ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, εμφανίστηκε «υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη».

Το εγχώριο κεφάλαιο

Ο ΣΕΒ, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου του, αναφέρεται «σε κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέρνει στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητα, υποσκάπτοντας την ανάκαμψη της οικονομίας, θυμίζει τον εκτροχιασμό των σχέσεων Ελλάδας - δανειστών του 2014 και δίνει άλλοθι στους επικριτές της χώρας να σκληρύνουν την στάση τους». Ουσιαστικά, δηλαδή, αναφέρονται στην «αποτυχία» της προκάτοχης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να «κλειδώσει» την τότε «αξιολόγηση» στο πλαίσιο του προηγούμενου μνημονίου. Σχετικά με τις παροχές - ψίχουλα, ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά τονίζει πως «υπονομεύεται η εμπιστοσύνη αγορών και εταίρων, καθώς επιβεβαιώνεται η κρατούσα εκτίμηση ότι η χώρα ακολουθεί μία πολιτική προσαρμογής με το ζόρι και ότι με την πρώτη ευκαιρία εγκαταλείπει την προσπάθεια και δεν τηρεί τα υπεσχημένα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, είχε προχτές στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, και του ΕSM, Κλ. Ρέγκλινγκ. Για την «επανεκκίνηση των επενδύσεων», ο Θ. Φέσσας πρότεινε στους «θεσμούς» της Ευρωζώνης την ελάφρυνση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων με «την εφαρμογή φιλόδοξων μέτρων, όπως είναι το οριζόντιο εργαλείο των υπεραποσβέσεων».

Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ διεκδικεί «οριζόντια» κίνητρα, προνόμια και ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, με στόχο τη συρρίκνωση μέχρι και τον εκμηδενισμό του φόρου για τους εγχώριους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ειδικά γι' αυτούς που προχωρούν σε νέες κερδοφόρες επενδύσεις, με τη μορφή των φορολογικών «υπεραποσβέσεων», αλλά και με συμψηφισμούς τυχόν χασούρας από προηγούμενα έτη με τους φόρους επί των κερδών σε επόμενες χρήσεις.

Με διαφορετική κατεύθυνση και εξίσου αντιλαϊκό μείγμα πολιτικής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, υπογράμμισε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ομονοήσουν και να συνεργαστούν για να χαράξουν μια εθνική στρατηγική, που θα δώσει ηχηρό μήνυμα στους δανειστές ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θα υποκύπτει σε ωμούς εκβιασμούς και εχθρικές ενέργειες».

Οι συναντήσεις με το κουαρτέτο

Σε εξέλιξη βρίσκονταν, χτες το βράδυ, οι συναντήσεις υπουργών της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα σχετικά με τα ζητήματα της Ενέργειας και το νέο πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ερχόμενο καλοκαίρι στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος εάν μέχρι τότε δεν έχει μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού στα προβλεπόμενα επίπεδα, δηλώνοντας ότι η διαπραγμάτευση αφορά «μόνο τα ποσοστά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που προβλέπει ο νόμος. Εκεί αναφέρονται οι ποσότητες που είναι ικανές να έχουν το αποτέλεσμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί». Πρόσθεσε ότι «το μόνο που μπορούμε να δούμε είναι αν τον Ιούνιο στον έλεγχο που κάνει η ΡΑΕ διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους, να μπορεί να γίνει μια μικρή προσαρμογή στις ποσότητες του νόμου, συν ή πλην. Μόνον αυτό». Επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καλυφθεί ο στόχος και το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η πιο αποδοτική «φόρμουλα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί άμεσα το νέο τσεκούρι στο ΕΚΑΣ

Μόνο από την περικοπή οι συνταξιούχοι θα χάσουν ποσό τετραπλάσιο από το επίδομα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη βοήθεια των άλλων αστικών κομμάτων, σηκώνει αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό γύρω από το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, ετοιμάζει ταυτόχρονα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία βάζει μπροστά τη δεύτερη φάση της περικοπής του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει την άμεση περικοπή, με εφαρμογή από τις συντάξεις του Γενάρη, οι οποίες καταβάλλονται 20 με 22 Δεκέμβρη...

Οι περικοπές του ΕΚΑΣ για το 2017 θα αφαιρέσουν από τους χαμηλοσυνταξιούχους περίπου 440 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα ποσά που έχασαν οι δικαιούχοι του μέσα στο 2016, η συνολική απώλεια ανεβαίνει στα 570 εκατ. ευρώ.

Συνολικά και μέχρι το 2019, οπότε θα εφαρμοστεί η τελευταία φάση της περικοπής του ΕΚΑΣ (το οποίο καταργείται από το 2020), οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν 2,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή ποσό τετραπλάσιο σχεδόν από αυτό που ο πρωθυπουργός εμφάνισε προκλητικά ως «επιστροφή της 13ης σύνταξης»!

Για το 2017 τα εισοδηματικά κριτήρια δεν φαίνεται να αλλάζουν, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει να απλώσει τις περικοπές σε όλους τους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των περικοπών, για να καλυφθεί η προϋπολογιζόμενη «εξοικονόμηση», αναμένεται να φτάσει στο 50% επί των ποσών που έλαβαν φέτος.

Παράλληλα, στις επαφές τους κυβέρνηση και κουαρτέτο εξετάζουν και την πορεία εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 4387. Ετσι, τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εντείνει την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Μεταξύ αυτών θα είναι η σχετική εγκύκλιος για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, απαράδεκτο καθεστώς που μονιμοποιεί η κυβέρνηση, τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ κ.ά., στις λεπτομέρειες των οποίων κρύβονται πλευρές που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες εισφορές και άρα σε νέες επιβαρύνσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στρώνουν το έδαφος για να περάσει νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την «αντιπαράθεση» κυβέρνησης - «θεσμών» με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης:

«Το σκηνικό της δήθεν αντιπαράθεσης με τους δανειστές, που στήνει η κυβέρνηση, με αφορμή τη "13η σύνταξη - μαϊμού", έχει στόχο να στρώσει το έδαφος για να περάσει το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων, που δρομολογεί στο πλαίσιο της β' "αξιολόγησης", και να πείσει το λαό ότι οι νέες βαριές θυσίες, που καλείται να κάνει, δήθεν πιάνουν τόπο.

Το έργο - γνωστό και χιλιοπαιγμένο - δεν πείθει κανένα. Κάθε φορά που η κυβέρνηση υψώνει τους τόνους, στη συνέχεια προκύπτει μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία, ωστόσο ουσιαστική ανακούφιση για τους συνταξιούχους δεν είναι τα εφάπαξ ψίχουλα, που δίνονται από τα ματωμένα πλεονάσματα, αλλά η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την πραγματική επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Ομως, η κυβέρνηση δεν τολμά να την ψηφίσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ