ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συμπεράσματα με το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα των ανταγωνισμών

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρόμων, η πολιτική άμυνας, με εντατικοποίηση της προσπάθειας για συγκρότηση του Ευρωστρατού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης για την «ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον», το Προσφυγικό, με ενίσχυση των μέσων ανάσχεσης των προσφυγικών ροών και τη μονιμοποίηση δυνάμεων, όπως η FRONTEX και τα ΝΑΤΟικά πλοία στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και τα ζητήματα σχετικά με τις προσπάθειες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), χτες, στις Βρυξέλλες. Συζητήθηκαν, ακόμα, η κατάσταση στη Συρία και το Brexit, ενώ έγινε και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στα συμπεράσματά του για το Προσφυγικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας την υλοποίησή της απ' την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ανανεώνοντας τη δέσμευση για στήριξη των χωρών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Καλεί τα κράτη - μέλη να συνεχίσουν τα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, σκληραίνοντας ουσιαστικά τις πολιτικές καταστολής μεταναστών και προσφύγων. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη «να ενισχυθούν η υποστήριξη της λιβυκής Ακτοφυλακής (...) και οι πρωτοβουλίες για την εκούσια επιστροφή μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη», ενώ καλεί τα κράτη - μέλη να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις και σπεύδει να δηλώσει το ενδιαφέρον της λυκοσυμμαχίας για την όποια διευθέτηση καθώς αυτή σχετίζεται με την εκμετάλλευση ενεργειακού πλούτου, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης το Γενάρη.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, αποφασίστηκε επιπλέον εξάμηνη παράταση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Οι ποινές ήταν προγραμματισμένο να εκπνεύσουν στις 31 Γενάρη και πλέον επεκτείνονται έως τα μέσα του 2017.

Στο ίδιο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και σε ό,τι αφορά τη σχέση ΕΕ - Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, προτρέποντας την Ουκρανία να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» στη βάση των ευρωενωσιακών προτύπων και επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την Ουκρανία στους τομείς της ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων, τη διαχείριση κρίσεων κ.ά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διεκδικεί «λύσεις» για το κεφάλαιο στο πλαίσιο σφοδρών αντιπαραθέσεων

Με «ντεκόρ» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη χτεσινή του συνεδρίαση, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ξανά τη γνωστή - και για εσωτερική κατανάλωση - παράσταση της «κυβέρνησης που αντιστέκεται στις παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών, εκφράζοντας κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση την πεποίθηση για «μια λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου μεταξύ άλλων, αντανακλώντας τους σφοδρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης». Αυτούς τους ανταγωνισμούς, που πηγάζουν απ' τα ιδιαίτερα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και αστικών τάξεων κάθε κράτους, ο Αλ. Τσίπρας τους βάφτισε «ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση», ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις», ξεπλένοντας ταυτόχρονα και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις των συγκεκριμένων κρατών, μαζί με την προσπάθεια να ενισχύσει το «αφήγημα» των «συσχετισμών» εντός της ΕΕ, που τάχα καθορίζουν το χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα» ανέφερε, απηχώντας την αξίωση του εγχώριου κεφαλαίου για «ζεστό χρήμα» προς μεγαλύτερη κρατική στήριξη, στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του, ενώ χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης» την κατανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του προϋπολογισμού, αφού «δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Γιούρογκρουπ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ότι όσοι το εισηγούνται «παραβιάζουν τη συμφωνία».

Στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλδημοκρατών, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, που φέρεται να δήλωσε ότι μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και πως αυτό παραβιάζει τη συμφωνία που προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη «αξιολόγηση».

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απ' τον οποίο ζήτησε λύση σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», εισηγούμενος συμβιβασμό ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% + 1,0%, «όχι νέα μέτρα» και να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης λήψη μέτρων «που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σουλτς ήταν σε "γραμμή" Μοσκοβισί!».

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την υποστήριξή του στις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Γιούρογκρουπ, δηλώνοντας ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει», ενώ η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων, με κλήση του προέδρου του Γιούρογκρουπ για το θέμα του παγώματος των πρόσφατων αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Οξυμένοι τόνοι και «ανησυχίες» για την καπιταλιστική οικονομία

Τον τόνο του καταλληλότερου διαχειριστή των υποθέσεων της αστικής τάξης και της «επικίνδυνης» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με τις εξαγγελίες - ψίχουλα δίνει «άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό», έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μετά την αναβολή υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ενόψει της χτεσινής ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για την εξαγγελία του πρωθυπουργού προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός «με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Προσερχόμενος, δε, στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις εστιάζοντας στο «πρόβλημα της μετανάστευσης», λέγοντας ότι «η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ».

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Επίτροπο αρμόδιο για Δημοσιονομικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί κ.ά. Ειχε, επίσης, ολιγόλεπτη συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όπου επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί στις 13/2/2017 το Βερολίνο και θα συναντηθούν εκ νέου.

Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος - κατά τη ΝΔ - του παρουσίασε την «πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». Ο, δε, πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για το θάρρος και το κουράγιο του» και επέμεινε η πολυμερής διάσκεψη, που προγραμματίζεται για τις 12/1, να «εμπλουτιστεί» με την παρουσία της ΕΕ, αλλά και «σημαντικών κρατών - μελών της, που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού».

Να καταγραφεί και ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης βρέθηκε στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντάς του ότι «τα υψηλά πλεονάσματα οδηγούν σε σκληρά υφεσιακά μέτρα, που επιτείνουν τη λιτότητα, δεν δημιουργούν αισιοδοξία για την έξοδο από την κρίση» και «δεν μπορούν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μετά από πολλές συζητήσεις και αντιθέσεις για το τι στάση να κρατήσει στη χτεσινή ψηφοφορία, αποφάσισαν να δώσουν «συμβολικά θετική ψήφο στη διάταξη για μια μικρή ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους της χώρας μας, για να μην πληρώσουν αυτοί τους ψευτοπαληκαρισμούς του κ. Τσίπρα», τον οποίο και την κυβέρνησή του, επίσης, κατηγορούν για «τυχοδιωκτικές πιρουέτες», τυχοδιωκτισμούς, αδυναμία και ανικανότητα «να διαπραγματευτούν ουσιαστικά με τους θεσμούς».

Η επικεφαλής του μορφώματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, το πλεόνασμα του 3,5% θα πνίξει οριστικά την ελληνική οικονομία, το χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί ουσιαστικά τώρα και όχι το 2018».

Αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ

Την αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ ανακοίνωσε, με επιστολή του, ο πρ. βουλευτής Κοζάνης Χ. Κάτανας, μιλώντας για «έναν πολιτικό φορέα, που στηρίζει μια κυβέρνηση καταστροφική για τη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ