ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ - ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ
Κομιστής νέων επικίνδυνων σχεδίων σε βάρος των λαών ο Ομπάμα

Αποσπάσματα από την ομιλία της Ελπίδας Παντελάκη, γενικής γραμματέα της ΕΕΔΥΕ

Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη
Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να απαγορεύσει στο λαό της Αττικής να διαδηλώσει ενάντια στην παρουσία του μακελάρη Ομπάμα στην Ελλάδα, του ηγέτη των ΗΠΑ, που μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν απλώσει τον πόλεμο, τη δυστυχία, τη φτώχεια, την προσφυγιά σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Η κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης βρίσκεται στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τότε ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση καταδίκαζε. Η σημερινή συγκέντρωση είναι η απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Αττικής. Δεν δεχόμαστε τέτοιες απαγορεύσεις. Δεν υποτασσόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστών. Διαδηλώνουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Επιπλέον, με τη σημερινή συγκέντρωση καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν για τρεις μήνες τη δράση της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας και άλλων κοινωνικών οργανώσεων με τις κατασκευασμένες περί «τρομοκρατίας» κατηγορίες και απαιτούμε τώρα, άμεσα, να ανασταλεί αυτή η προκλητική απόφαση. Στέλνουμε μήνυμα θερμής διεθνιστικής αλληλεγγύης στους Τούρκους συντρόφους μας και τονίζουμε ότι είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους. Η στήριξή τους θα γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση πρώτη στις βρώμικες δουλειές

Καταδικάζουμε την επίσκεψη - πρόκληση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Ομπάμα, στην Ελλάδα, παραμονές της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και καλούμε το λαό μας να αντισταθεί στην οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης που οργανώνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα αστικά κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ολοι μαζί επιχειρούν να παρουσιάσουν την επίσκεψη Ομπάμα ως επίσκεψη «σωτηρίας» της χώρας μας, ενώ είναι κομιστής νέων επικίνδυνων σχεδίων κατά του λαού μας, κατά των λαών της περιοχής.

Λέμε στους εργαζόμενους που πίστεψαν τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα προβληματίζονται και αγανακτούν, να σκεφτούν καλά. Τι αθλιότητα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η «πρώτη φορά Αριστερά» είναι πρώτη για τις βρώμικες δουλειές, επιχειρεί να καπηλεύεται λαϊκούς αγώνες αλλά στην πράξη συνεχίζει πιο φανατικά την πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων και ακολουθεί στάση συνεπούς εκπροσώπησης των μεγάλων, μονοπωλιακών συμφερόντων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Καλλιεργεί την υποταγή.

Παίρνοντας υπόψη τις επικίνδυνες εξελίξεις, καλούμε το λαό μας να προβληματιστεί και να δει κατάματα τα πράγματα. Να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την εκστρατεία παραπλάνησης, παραπληροφόρησης, που προβάλλουν ως ελπίδα την υποταγή του. Να αντιμετωπίζει ως αντιπάλους και όχι ως φίλους όλους αυτούς τους εκπρόσωπους του κεφαλαίου από το εξωτερικό, που σμίγουν με την ελληνική πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, ετοιμάζοντας κάθε φορά νέα αντιλαϊκά δεσμά.

Ολες αυτές οι επισκέψεις, οι κάθε λογής μαζώξεις της «αφρόκρεμας» του κεφαλαίου είναι μέρος των κινήσεων διαφόρων «παιχτών» που εκπληρώνουν ειδικές αποστολές στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και των κάθε φορά πιο επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Τους λεγόμενους συμμάχους τούς έχει γνωρίσει καλά ο λαός μας και τους έχει πληρώσει πολύ ακριβά.

Ασυμφιλίωτα τα συμφέροντα μονοπωλίων - λαού

Είναι ώρα επαγρύπνησης και αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια για ομοψυχία κάτω από τους λεγόμενους «εθνικούς στόχους». Καμιά σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, που μοχθεί καθημερινά κάτω από τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική τους.

Οσο κι αν είναι δύσκολες οι συνθήκες της πάλης σήμερα, όσο αρνητικός κι αν είναι ο συσχετισμός δύναμης, ο λαός μας έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του και αυτή θα απελευθερώνεται στο βαθμό που συνειδητοποιεί το δίκιο και τα συμφέροντά του. Να γίνει πράξη η προοπτική της αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με χέρια σταυρωμένα

Από το χαιρετισμό του Βασίλη Σταμούλη, προέδρου της ΟΕΚΙΔΕ

Ο Βασίλης Σταμούλης
Ο Βασίλης Σταμούλης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη όχι μόνο για τη σημερινή απαγόρευση των κινητοποιήσεων, όπως άλλωστε έχουν κάνει και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και γιατί αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία αναστολή στην καταστολή και στη χειραγώγηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Είναι γελασμένοι κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εάν νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Οτι θα δώσει «γη και ύδωρ» στα γεράκια του πολέμου. Οτι θα γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας κρέας για τα κανόνια τους. Εχουμε τεράστια πείρα. Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα, πρέπει να πρωταγωνιστήσουν μαζί με τους άλλους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος, έστω να μη ματώσουν οι εργάτες της χώρας μας για ξένα συμφέροντα.

Ξέρουμε ότι οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αυτής που ζούμε στους χώρους δουλειάς με τη βαθιά εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την ανεργία. Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και εκμετάλλευση έχουν κοινό παρονομαστή, το ξεζούμισμα των λαών για την ανάπτυξη των κερδών των καπιταλιστών. Σηκώνουμε τη σημαία των δικών μας συμφερόντων. Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

Ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι συμμετέχουν στον τσακωμό για το μοίρασμα των αγορών και των ενεργειακών δρόμων. Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας του ήρθε να προωθήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Οι διευκολύνσεις που τους παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι με σκοπό να αντλήσει οφέλη για τους ντόπιους ομίλους, γι' αυτούς είναι τα ανταλλάγματα, είτε η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, είτε από την όποια ρύθμιση του χρέους.

Οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων έχουμε εμπειρία από τη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, που βαπτίστηκε ως «εθνικό συμφέρον». Οι βιομήχανοι αναβαθμίστηκαν, γέμισαν τα σεντούκια τους από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης εδώ και στις γειτονικές χώρες.

Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Δράση των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για το ΠΑΜΕ, σημαίνει δράση ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό σε κάθε χώρα. Δυναμώνουμε την ταξική - διεθνιστική αλληλεγγύη, καταδικάζουμε και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απαιτούμε την άμεση άρση της αναστολής λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης στην Τουρκία.

Η δουλειά του κάθε συνδικάτου από αύριο το πρωί, του καθένα μας για την επιτυχία της απεργίας, εξασφαλίζει ότι είμαστε σε ετοιμότητα ακόμα κι αν φέρουν τα μέτρα νωρίτερα από τις 8 Δεκέμβρη. Ούτε συναίνεση. Ούτε απογοήτευση. Δεν δεχόμαστε αυτή τη ζωή. Πρέπει να είναι καθολική η συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη όσο και στις 24 Νοέμβρη για το δημόσιο τομέα. Να αποτελέσουν βήμα μπροστά για την κλιμάκωση της πάλης.

Διαμαρτυρία Συνδικάτων στον πρόεδρο της Βουλής

πΣε συνάντηση που είχαν χτες το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου και η Ελπίδα Παντελάκη, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι η σημερινή κυβέρνηση γράφει το δικό της ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του αυταρχισμού, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για όλους τους λαούς, όπως και για τον ελληνικό. Ο Ν. Βούτσης, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα για τη χώρα και αναλώθηκε σε δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα ότι θα επιδιωχθεί «η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία στις επικείμενες συγκεντρώσεις».

Στο μεταξύ, την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των χτεσινών διαδηλώσεων ενάντια στην επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάζουν με αποφάσεις τους οι φοιτητικοί Σύλλογοι: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Φυσικό ΕΚΠΑ, Πολιτικό ΕΚΠΑ, Ιστορικό - Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ, Δασκάλων (ΠΤΔΕ) ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ) ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Νοσηλευτική ΕΚΠΑ, Πληροφορική ΕΚΠΑ, ΦΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ