ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη

Με την δημοφιλή «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι ξεκινά το νέο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη», στις 26 Νοέμβρη, σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που στόχο έχει να ταξιδέψει την λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου.

Για την πραγματοποίηση του εν λόγω προγράμματος, η ΕΛΣ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεών της. Στις 26 Νοέμβρη, θα γίνει η πρεμιέρα του προγράμματος, με την Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, η οποία θα προβληθεί, με ελεύθερη είσοδο, σε Κινηματογραφικές Αίθουσες και Πνευματικά / Πολιτιστικά Κέντρα των ακόλουθων 13 πόλεων: Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κως, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σέρρες, Σύρος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χίος.

Αναλυτικά: ΑΙΓΙΟ - Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων». ΒΕΡΟΙΑ - Κινηματοθέατρο «Σταρ». ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο - «Μικρό Θέατρο». ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής». ΚΩΣ - Κινηματοθέατρο «Ορφέας». ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. ΠΡΕΒΕΖΑ - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας «Οαση». ΣΕΡΡΕΣ - Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια». ΣΥΡΟΣ - Θέατρο «Απόλλων». ΤΡΙΚΑΛΑ - Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου». ΤΡΙΠΟΛΗ - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. ΦΛΩΡΙΝΑ - Πολιτιστικό Κέντρο - Αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος». ΧΙΟΣ - Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Σκηνοθεσία - σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου. Συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βιολέτας η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου. Μαζί της Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Πλατανιάς. Τη Χορωδία της ΕΛΣ, διηύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ τη χορογραφία υπέγραψε ο Πέτρος Γάλλιας.

Παράλληλα με την προβολή της Τραβιάτας, θα γίνουν ειδικές δωρεάν προβολές της παιδικής παράστασης της ΕΛΣ, «Καρμενσίτας», για μαθητές σχολείων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, σε ιδέα της Α' Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στη μουσική της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ.

Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός. Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, την Παιδική Χορωδία, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corpsdeballet και Μονωδούςτης ΕΛΣ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκθεση έργων τριών δημιουργών

Μία σημαντική έκθεση άνοιξε τις πύλες της χτες Δευτέρα 7 Νοέμβρη στην Πάτρα. Στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων θα φιλοξενηθούν έργα τριών δημιουργών. Πρόκειται για έργα των Στέφανου Δασκαλάκη, Μιχάλη Μαδένη και Γιώργου Ρόρρη, τα οποία θα εκτίθενται έως και το Σάββατο 7 Γενάρη 2017.

Κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των έργων. Ο ζωγράφος και επιμελητής της έκθεσης Νίκος Καλατζής στο σημείωμά του για την έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η αγάπη τους για την "παράσταση" που ο καθένας τους προσεγγίζει με το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, προσδίδει στα έργα τους αισθητική επέκταση και ποιότητα που διευρύνει αυτό που παραλάβαμε από τους παλαιότερους. Στη χώρα μας, που το φως κυριαρχεί, μας αρέσει να βλέπουμε αυτά που το φως αναδεικνύει. Μάθαμε και επιλέξαμε την εικόνα, τη μορφή, την αλήθεια, την ομορφιά, την ευγένεια... και όχι τα αιώνια ερωτηματικά, τους ατέρμονους στοχασμούς, τα "αβίωτα" μονοπάτια, την ασχήμια, ή τη χυδαιότητα. Ο Δασκαλάκης, ο Μαδένης, ο Ρόρρης ακολουθούν με την δουλειά τους τον προσωπικό τους δρόμο, που δεν βγάζει στα αδιέξοδα της ''αναίτιας'' και ακραίας αφαίρεσης ή σε ό,τι άλλο, που η μόδα επιβάλλει με τις ποικίλες της μορφές. Η ψυχή μας ακουμπάει σ' αυτό που πραγματικά θέλουμε και αγαπάμε και όχι σε ό,τι επιπόλαιο κατά καιρούς μας προτείνουν».

Τα έργα της έκθεσης παραχωρήθηκαν ευγενώς από την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Βορρέ, τους συλλέκτες Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Σωτήρη Φέλιο, Θανάση Μιχαηλίδη, Γιώργο και Αλίνα Δημαράκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό από τους ίδιους τους δημιουργούς τις εξής ημερομηνίες: Δευτέρα 14 Νοέμβρη από τον ζωγράφο Μιχάλη Μαδένη, στις 19.00. Δευτέρα 28 Νοέμβρη από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, στις 19.00. Δευτέρα 5 Δεκέμβρη από τον ζωγράφο Στέφανο Δασκαλάκη, στις 19.00.

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110 (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης). Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 8.30 - 14.30. Σάββατο: 10.00 - 14.00. Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

«Οι φωνές των ποιητών»

«Οι φωνές των ποιητών» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που ετοίμασε και παρουσιάζει από χτες, Δευτέρα 7 Νοέμβρη, και κάθε Δευτέρα, στο «Σταυρό του Νότου Club», ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, για λίγες μόνο παραστάσεις.

«Στην Ελλάδα της κρίσης» - σημειώνει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου - «των επανειλημμένων και ασταμάτητων μνημονίων, της κατάρρευσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της μερικής και ανασφάλιστης απασχόλησης, των "υπο-κατώτατων" μισθών, των ανύπαρκτων συντάξεων, της προσφυγιάς εκείνων που φεύγουν για μια καλύτερη τύχη και εκείνων που έρχονται και εγκλωβίζονται, της πολιτικής απάτης, σ' αυτή την Ελλάδα που ο πολιτισμός ως ο μεγαλύτερος εχθρός τους χτυπιέται σκόπιμα και ανελέητα από τους βαρβάρους, ταυτόχρονα παλεύει ακόμα να σταθεί στα πόδια του, οι φωνές των ποιητών μοιάζουν λυτρωτικές».

Ο Βασίλης αντιπαραθέτει μια μουσική παράσταση - αφιέρωμα στους ποιητές μας και στους συνθέτες μας, πλαισιωμένος από δύο πιάνα και ένα βιολί, έτσι ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει ανενόχλητος τις «φωνές των ποιητών». Μαζί του, στο πιάνο ο Ανδρέας Αποστόλου και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος και βιολί - τραγούδι η Μαίρη Μπρόζη. Ωρα έναρξης: 22.00.

«Εφυγε» ο Γιάννης Πέτρου

Ο Γιάννης Πέτρου
Ο Γιάννης Πέτρου
Ενας λαϊκός μουσικός, που, με την ξεχωριστή καλλιτεχνική του ερμηνεία, πλούτιζε τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, ένας συναγωνιστής που, από τη νεανική του ηλικία, είχε στενούς και ακατάλυτους δεσμούς με το επαναστατικό λαϊκό κίνημα, με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Πέτρου «έφυγε» απρόσμενα και νωρίς, σε ηλικία 58 ετών, μετά από γενναία, αλλά άνιση μάχη που έδινε τις τελευταίες μέρες, έπειτα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Η κηδεία του έγινε την περασμένη Κυριακή στην Καλαμπάκα, παρουσία πλήθους συναγωνιστών του, συγγενών και φίλων.

Στα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τους οικείους του, η ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ αναφέρει ότι ο Γιάννης Πέτρου «κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του τρικαλινού λαού, ερμηνεύοντας τις αγωνίες και τα βάσανά του, πρωταγωνιστώντας σε αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πήρε αξιόλογες πρωτοβουλίες για την πλατιά διάδοση της προοδευτικής ποίησης και τραγουδιού, για τη μεγαλύτερη ανάδειξη του έργου καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τους αγώνες του λαού. Ο συναγωνιστής Γιάννης έδινε σταθερά το "παρών" στις λαϊκές κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις του Κόμματος, ανταποκρινόμενος με ανιδιοτέλεια στο κάλεσμά του. Από τις πιο πρόσφατες και σημαντικές στιγμές στην καλλιτεχνική του προσφορά στις εκδηλώσεις του Κόμματος ήταν η συμβολή στην εκδήλωση για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, στην εκδήλωση για τη λαϊκή εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα, καθώς και για τα 70χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Τσιούκα, λίγες μέρες πριν τον απροσδόκητο χαμό του».

  • Στη μνήμη του Γιάννη Πέτρου προσφέρω στο ΚΚΕ 30 ευρώ. Θα σε θυμάμαι πάντα.

Στέφανος

Μεταβατική περίοδος για το Μουσείο Μπενάκη

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την πλήρωση της κενής θέση του διευθυντή του. Κατά τη μεταβατική περίοδο και μέχρι την τοποθέτηση ενός νέου διευθυντή, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου αποφάσισε να αναλάβει τη Διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη τριμελής εκτελεστική επιτροπή, με πρωταρχικούς στόχους την οικονομική του σταθερότητα και την ενδυνάμωση της μουσειακής του αποστολής.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ορίστηκαν ο Γιώργης Μαγγίνης, αρχαιολόγος, ο Χάρης Σιαμπάνης, οικονομολόγος, διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Μουσείου Μπενάκη και η Ειρήνη Γερουλάνου, μουσειολόγος, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Κύριες αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής: Η στήριξη και οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού του Μουσείου. Η συστηματοποίηση και ανάπτυξη των συλλογών του Μουσείου. Ο μουσειακός προγραμματισμός (ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκθέσεις, εκδόσεις, κ.λπ.) στο πλαίσιο ενός αυστηρού προϋπολογισμού. Η βελτίωση των υπηρεσιών και των λειτουργιών του Μουσείου. Η αναζήτηση πόρων και η εισήγηση κάθε μέτρου που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό/ισοσκελισμό των οικονομικών του Μουσείου. Η ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων του Μουσείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ