ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ιαχές υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Την προκλητική στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μ. Ανατολής, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μοσούλη, υπό το βολικό πρόσχημα της αντιμετώπισης του δικού τους δημιουργήματος, του «Ισλαμικού Κράτους», καταδικάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με παρέμβασή της στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για το ψήφισμα σχετικά με την «κατάσταση στο βόρειο Ιράκ και στη Μοσούλη», τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπερασπίζεται προκλητικά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγει η ΕΕ και οι σύμμαχοί της ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, με επίκεντρο τη Συρία και το Ιράκ, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, η ενισχυμένη επιχειρησιακή σύμπραξη ΕΕ - ΝΑΤΟ, η "παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ", ο ευρωστρατός, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αποτελούσαν προαναγγελία νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων κατά των λαών. Οσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύνουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τα θύματα, τους πρόσφυγες, όσες διακηρύξεις κι αν κάνουν περί ειρήνης, είναι ολοφάνερος ο βρώμικος ρόλος τους στη Συρία και το Ιράκ και σε κάθε άλλη εστία πολεμικής αναμέτρησης.

Εχουν ανοίξει νέο μέτωπο στη Μοσούλη, μακελεύοντας λαούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οι τζιχαντιστές, δικό τους αποκρουστικό δημιούργημα, είναι το βολικό τους πρόσχημα για τις επεμβάσεις τους στην περιοχή. Η δε Τουρκία εισβάλλει κι αυτή ανενόχλητη σε Συρία και Ιράκ, επιδιδόμενη σε μπαράζ προκλητικών παραβιάσεων, εμπρηστικών κι ανιστόρητων δηλώσεων όπως αυτές του Ερντογάν, που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που συστηματικά κάνουν πως δεν βλέπουν οι ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στα οποία εμπλέκεται ενεργά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπορούν να χαλάσουν οι ίδιοι οι λαοί, με την πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, τον πραγματικό τους αντίπαλο».

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι μάχες στη Μοσούλη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα βορειοανατολικά προάστια της Μοσούλης, καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση ανακατάληψής της από τον ιρακινό στρατό που υποστηρίζεται αεροπορικά από τη συμμαχία των ΗΠΑ, που βομβάρδισε, όπως ανακοινώθηκε, θέσεις τζιχαντιστών. Η όλη επιχείρηση, βεβαίως, των ιμπεριαλιστών που τώρα πολεμούν το κατασκεύασμά τους, αφορά στον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής με τεράστιο ενεργειακό πλούτο και δεν έχει καμία σχέση με τον «απελευθερωτικό» αγώνα που επικαλούνται.

Στο πεδίο της μάχης, κομβόι τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού σχημάτιζε χτες από νωρίς τεράστιες ουρές σε περιοχές της ερήμου, με στόχο τις συνοικίες Ταχρίρ και Ζαχάρα και την περιοχή «Σαντάμ Χουσεΐν» της Μοσούλης, ενώ οι κομάντος προσπάθησαν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στα προάστια Αλ Καράμα και Γκόγκτζιαλι.

Στο μεταξύ, Νεοζηλανδοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους», άρχισαν να αναπτύσσονται και σε τρίτη περιοχή εκπαίδευσης, με στόχο να μετακινηθούν δυτικά της Βαγδάτης προς την αεροπορική βάση Αλ Τακαντούμ.

Η ρωσική εκεχειρία στο Χαλέπι

Το ίδιο 24ωρο, στο Πεκίνο, ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Συρία, Σίε Σιαογιουάν, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να αυξήσει την ανάμειξη σε προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου στη Συρία. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές της Συρίας, αλλά και στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να προχωρήσουν σε νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τη γενικότερη ρωσική στρατιωτική επίθεση στο Χαλέπι (πέρα από τη χτεσινή 10ωρη παύση των βομβαρδισμών) «νόμιμη εκστρατεία κατά τρομοκρατικών στόχων».

Στο Ανατολικό Χαλέπι, πάντως, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η 10ωρη ρωσική παύση των βομβαρδισμών, σε μία νέα προσπάθεια της Μόσχας να πείσει τους αντικαθεστωτικούς ενόπλους να αποχωρήσουν από τη βομβαρδισμένη πόλη.

Ωστόσο, αργότερα το μεσημέρι, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως επτά όλμοι έπεσαν σε έναν από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στο Α. Χαλέπι, σε μία φανερή προσπάθεια των αντικαθεστωτικών να τρομοκρατήσουν όσους αμάχους θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να φύγουν από την περιοχή. To ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ μετέδωσε πως τραυματίστηκαν ελαφρά δύο Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα σε ασφαλέστερη περιοχή. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε επιπλέον πως τραυματίστηκε και ένας ανταποκριτής φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού κοντά στο Α. Χαλέπι.

Αναφέρθηκαν, τέλος, αεροπορικές επιδρομές στη δυτική πόλη Αταρέμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών παιδιών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμάκωση διώξεων και συλλήψεις των ηγετών του HDP

...ενώ υπουργοί της κυβέρνησης του ΑΚΡ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

Μετά τη χτεσινή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
Μετά τη χτεσινή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στη σύλληψη των δύο ηγετών του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, προχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο των ευρύτερων διώξεων και ερευνών κατά των «δικτύων τρομοκρατίας», αλλά και σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Συνολικά, έντεκα βουλευτές του HDP συνελήφθησαν, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η αντιπρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Περβίν Μπουλντάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι ηγέτες και τα άλλα στελέχη του HDP συνελήφθησαν αφού είχαν αρνηθεί να καταθέσουν σχετικά με τις έρευνες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τους εκπροσώπους όλων των άλλων κομμάτων, μόνο ένα στέλεχος του HDP προσήλθε κανονικά να καταθέσει και γι' αυτό «κινητοποιήθηκαν» οι αρμόδιες υπηρεσίες. Θυμίζουμε, πάντως, ότι ειδικά σε βάρος των Ντεμιρτάς και Γιουκσεκντάγκ έχουν επανειλημμένα κατατεθεί αιτήσεις για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας, με την κατηγορία της σύνδεσης με «τρομοκρατικές οργανώσεις» (βλ. ΡΚΚ).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του ΑΚΡ στέλνει μηνύματα ότι θα κλιμακώσει τον αυταρχισμό, με στόχο βέβαια πρώτα απ' όλα το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες που χρειάζεται να οργανωθούν για την απόκρουση της αντιλαϊκής του πολιτικής.

Ετσι, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ», ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί πάλι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά τα γεγονότα της 15ης Ιούλη: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύουμε και να αφήσουμε το θέμα (σ.σ. της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας) να λυθεί από μόνο του. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να εξαρθρωθούν εντελώς (σ.σ. οι «τρομοκράτες» και όσοι διοργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος). Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αποτελεί έναν ουσιαστικό μηχανισμό γι' αυτό το σκοπό. Δεν μπορείς να τους αντιπαλέψεις με κανέναν άλλο μηχανισμό».

Θυμίζουμε ότι, ήδη, η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για ένα ακόμα τρίμηνο και - προς το παρόν - αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του Γενάρη του 2017.

Εκρηξη με νεκρούς στο Ντιγιάρμπακιρ

Εκτός από την επιχείρηση της αστυνομίας σε Αγκυρα και Ντιγιάρμπακιρ, που οδήγησε στις συλλήψεις ανώτατων στελεχών του HDP, οι αρχές περικύκλωσαν και την έδρα του κόμματος στην Αγκυρα, στήνοντας οδοφράγματα και αντλίες νερού, σε μια προσπάθεια - κατά ορισμένους - να εμποδίσουν έντονες αντιδράσεις για τις προσαγωγές των βουλευτών.

Στο μεταξύ, αρκετές ώρες μετά τις συλλήψεις, στο Ντιγιάρμπακιρ σκοτώθηκαν οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100, μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, πολύ κοντά σε ένα από τα αστυνομικά τμήματα όπου είχαν οδηγηθεί συλληφθέντες του HDP. Γρήγορα η βομβιστική επίθεση αποδόθηκε στο ΡΚΚ και εμφανίστηκε ως «απάντηση» στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Από τη μεριά του, το HDP εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τις συλλήψεις ως «πολιτική επιχείρηση» και μιλά για «τέρμα της δημοκρατίας».

Ομως, έντονες αντιδράσεις για τις διώξεις κατά του HDP εκφράστηκαν και από το εξωτερικό. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρθηκε σε «σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις.

Αλλά και στο Βερολίνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάλεσε τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας, σημειώνοντας ότι οι συλλήψεις στελεχών του HDP «επιδεινώνουν περαιτέρω δραματικά την κατάσταση».

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ρομέν Ναντάλ, έκανε επίσης λόγο για «σοβαρή ανησυχία» και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Σημειώνουμε ότι, γενικά, τις τελευταίες βδομάδες, έχουν ανέβει ξανά οι τόνοι της κριτικής της κρατών της ΕΕ προς την Τουρκία, σχετικά με το «σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων», στο πλαίσιο βέβαια ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών.

  • Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» επαναφέρει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προμηθευτεί συστήματα «S-400» από τη Ρωσία. Επικαλούμενη μια «υψηλόβαθμη πηγή», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Αγκυρα περιμένει αυτές τις μέρες την ολοκληρωμένη προσφορά της Μόσχας και συνδέει τις διμερείς διαπραγματεύσεις και με την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη ρωσική πρωτεύουσα ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλούσι Ακάρ.
ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις συλλήψεις στελεχών του HDP

Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και καταδικάζει τις συλλήψεις των συμπροέδρων του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σ. Ντεμιρτάς και Φ. Γιουκσεκντάγκ, καθώς και τις συλλήψεις και διώξεις βουλευτών και στελεχών του ίδιου κόμματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ