Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι μάχες στη Μοσούλη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα βορειοανατολικά προάστια της Μοσούλης, καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση ανακατάληψής της από τον ιρακινό στρατό που υποστηρίζεται αεροπορικά από τη συμμαχία των ΗΠΑ, που βομβάρδισε, όπως ανακοινώθηκε, θέσεις τζιχαντιστών. Η όλη επιχείρηση, βεβαίως, των ιμπεριαλιστών που τώρα πολεμούν το κατασκεύασμά τους, αφορά στον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής με τεράστιο ενεργειακό πλούτο και δεν έχει καμία σχέση με τον «απελευθερωτικό» αγώνα που επικαλούνται.

Στο πεδίο της μάχης, κομβόι τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού σχημάτιζε χτες από νωρίς τεράστιες ουρές σε περιοχές της ερήμου, με στόχο τις συνοικίες Ταχρίρ και Ζαχάρα και την περιοχή «Σαντάμ Χουσεΐν» της Μοσούλης, ενώ οι κομάντος προσπάθησαν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στα προάστια Αλ Καράμα και Γκόγκτζιαλι.

Στο μεταξύ, Νεοζηλανδοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους», άρχισαν να αναπτύσσονται και σε τρίτη περιοχή εκπαίδευσης, με στόχο να μετακινηθούν δυτικά της Βαγδάτης προς την αεροπορική βάση Αλ Τακαντούμ.

Η ρωσική εκεχειρία στο Χαλέπι

Το ίδιο 24ωρο, στο Πεκίνο, ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Συρία, Σίε Σιαογιουάν, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να αυξήσει την ανάμειξη σε προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου στη Συρία. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές της Συρίας, αλλά και στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να προχωρήσουν σε νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τη γενικότερη ρωσική στρατιωτική επίθεση στο Χαλέπι (πέρα από τη χτεσινή 10ωρη παύση των βομβαρδισμών) «νόμιμη εκστρατεία κατά τρομοκρατικών στόχων».

Στο Ανατολικό Χαλέπι, πάντως, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η 10ωρη ρωσική παύση των βομβαρδισμών, σε μία νέα προσπάθεια της Μόσχας να πείσει τους αντικαθεστωτικούς ενόπλους να αποχωρήσουν από τη βομβαρδισμένη πόλη.

Ωστόσο, αργότερα το μεσημέρι, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως επτά όλμοι έπεσαν σε έναν από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στο Α. Χαλέπι, σε μία φανερή προσπάθεια των αντικαθεστωτικών να τρομοκρατήσουν όσους αμάχους θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να φύγουν από την περιοχή. To ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ μετέδωσε πως τραυματίστηκαν ελαφρά δύο Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα σε ασφαλέστερη περιοχή. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε επιπλέον πως τραυματίστηκε και ένας ανταποκριτής φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού κοντά στο Α. Χαλέπι.

Αναφέρθηκαν, τέλος, αεροπορικές επιδρομές στη δυτική πόλη Αταρέμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ