ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ
Συνθέτης της μεγάλης εποχής μας

Σάββατο και Κυριακή στις 18.00, στον Περισσό, το διήμερο εκδηλώσεων από την ΚΟ Αττικής

«Στην εποχή μας, που μια μέρα φαίνεται σαν να 'ταν μήνας και δέκα χρόνια σαν αιώνας, ζητάει κανείς από τον εαυτό του ακατόρθωτα πράγματα»...

Σε αυτή την εποχή ανδρώθηκε, αυτή την εποχή ύμνησε με το έργο του ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Εμπνεύστηκε από την Οχτωβριανή Επανάσταση κι έθεσε τη δημιουργία του στην υπηρεσία του σοβιετικού λαού που έχτιζε τη σοσιαλιστική κοινωνία. Αυτόν τον συνθέτη θα τιμήσει με διήμερο εκδηλώσεων η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, με τίτλο «Συνθέτης της μεγάλης εποχής του». Μέσα από τις ομιλίες, αλλά και τις εκτελέσεις κομματιών έργων του, το κοινό που θα παρευρεθεί θα μπορέσει να αντιληφθεί γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 15 και 16 Οκτώβρη, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες ξεκινούν στις 18.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 15 Οκτώβρη

Θα προβληθεί βίντεο για τη ζωή του Σοστακόβιτς.

Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

  • Το Κουαρτέτο Νο. 8 (String Quartet No. 8 in C minor, Op. 111) από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
  • Μουσική που έγραψε ο Σοστακόβιτς για κινηματογραφικές ταινίες. Θα ερμηνεύσουν λυρικοί τραγουδιστές. Στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος.

Κυριακή 16 Οκτώβρη

Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

  • Το πρώτο μέρος από την 7η Συμφωνία, επονομαζόμενη και του Λένινγκραντ (Symphony No. 7 in C major, Leningrad, Op. 60). Μεταγραφή σε πιάνο για τέσσερα χέρια Levon Atomyan. Ερμηνεύουν: Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν.
  • Η 5η Συμφωνία (Symphony No. 5 in D minor, Op. 47). Ερμηνεύει η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου.
Για την 5η Συμφωνία που θα παρουσιαστεί την Κυριακή

Η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου, θα παρουσιάσει την 5η Συμφωνία, που γράφτηκε το 1937. Οπως αναφέρει ο ίδιος, «το τελευταίο μου έργο μπορεί να ονομαστεί λυρική - ηρωική συμφωνία. Οι βασικές ιδέες που περιέχει είναι τα ανθρώπινα βάσανα και η αισιόδοξη στάση. Θέλησα να μεταδώσω την ιδέα ότι η αισιοδοξία δικαιώνεται σαν κοσμοθεωρητική στάση μέσα από μια σειρά τραγικών συγκρούσεων και μετά από μια μεγάλη εσωτερική, διανοητική πάλη.

Σε μια συζήτηση στο παράρτημα του Λένινγκραντ του Συνδικάτου Συνθετών, μερικοί συνάδελφοί μου χαρακτήρισαν την 5η Συμφωνία μου έργο αυτοβιογραφικό. Σε γενικές γραμμές, αυτή η εκτίμηση είναι σωστή. Κατά τη γνώμη μου, αυτοβιογραφικά στοιχεία υπάρχουν σε κάθε έργο τέχνης. Κάθε έργο θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα ενός ζωντανού ανθρώπου, του δημιουργού του, και εκείνο το έργο που ο δημιουργός του είναι αόρατος, είναι βαρετό και φτωχό».

Ενα πολύ αξιόλογο «Ρισάλτο»

Από σήμερα στην «Αλκυονίδα new star art cinema» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας), θα προβάλλεται η πολύ ενδιαφέρουσα νέα ταινία του Βασίλη Βαφέα, «Ρισάλτο». Παράλληλα, αυτή τη βδομάδα θα προβάλλει καθημερινά τη φιλμογραφία του Β. Βαφέα.

Με «γραφή» περισσότερο αφαιρετική από προηγούμενές του ταινίες, με εύστοχους συμβολισμούς και αξιοποιώντας μια σειρά από ενδιαφέροντα σκηνοθετικά μέσα, που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον, ο Βαφέας στην ένατη ταινία του μεγάλου μήκους παίρνει θέση σε μια σειρά από επίκαιρα ερωτήματα: Για την καπιταλιστική κρίση και το σύστημα της εκμετάλλευσης, για την πραγματική εξουσία και όσους την υπηρετούν, για τη διέξοδο, το «ρισάλτο». Η περιπλάνηση του κεντρικού ήρωα (Νίκος Πουρσανίδης) γίνεται μια πορεία συνειδητοποίησης που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει: Από την τέχνη στη ζωή, από τους συγγενείς στους φίλους και σε εκείνους που παράγουν όλο τον πλούτο, από το ατομικό στο συλλογικό.

Οπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, «πάντα με ενδιέφερε η σχέση μεταξύ Ιστορίας (με κεφαλαίο γιώτα) και των ατομικών ιστοριών (με μικρό γιώτα) που αναπόφευκτα καθορίζονται από αυτήν. Οταν τα ιστορικά γεγονότα οδηγούν σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, η ζωή των ανθρώπων γίνεται επώδυνη. Οι νέοι είναι πάντα αυτοί που υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, αφού βρίσκονται στη φάση που ξεκινούν τη ζωή τους και το μέλλον τους γίνεται δυσκολότερο. Στην έβδομη δεκαετία που διανύω, νιώθω την ανάγκη να μιλήσω για το δικαίωμα των νέων να καθορίζουν οι ίδιοι τις ζωές τους. Δεν θέλω να περάσουν αυτά που πέρασε η δική μου γενιά...».

Παραγωγή: «Σίγμα Φιλμ», 2016. Ασπρόμαυρο. Σενάριο - σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας. Ηχος: Νίκος Παπαδημητρίου. Μοντάζ: Σαϊφεντίν Σαλήμ. Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη. Σκηνικά: Νίκος Πολίτης, Στέλιος Σιδηρουργός.

Ηθοποιοί: Νίκος Πουρσανίδης, Αμαλία Αρσένη, Τάκης Παπαματθαίου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μαρία Κατσανδρή, Σταύρος Μερμήγκης.

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση της ταινίας.

Μουσικά «ταξίδια»

Ο Βασίλης Γισδάκης, γνωστός ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι, και ο πρωτοεμφανιζόμενος συνθέτης Δαμιανός Πάντας θα βρίσκονται για μία μοναδική βραδιά στη μουσική σκηνή «Κελάρι», στο Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 2103210239) την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, παρουσιάζοντας αγαπημένα τους τραγούδια από το ελληνικό ρεπερτόριο, καθώς και την κοινή τους δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Της ημέρας τα σκοτάδια».

Από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, από τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Θάνο Μικρούτσικο, από τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Δημήτρη Λάγιο μέχρι τους νεότερους τραγουδοποιούς του ελληνικού τραγουδιού, ο Βασίλης Γισδάκης παρέα με τον συνθέτη Δαμιανό Πάντα στο πιάνο επιλέγουν τα πλέον αγαπημένα τους τραγούδια. Καλεσμένη στην παρέα τους για αυτήν την ξεχωριστή μουσική βραδιά θα είναι η Αλίκη Ζωγράφου, γνωστή στο κοινό από τη συνεργασία της με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, μια αισθαντική ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς. Μαζί τους, η Ελσα Παπέλη στο τσέλο και ο Αλέξανδρος Καραμπίλας στο μπουζούκι και τις κιθάρες.

ΚΕΘΕΑ - ΑΠΘ
«Εστίες» τέχνης και έγκυρης ενημέρωσης

Για δύο μέρες θα δημιουργηθούν «εστίες» τέχνης, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων στο ΑΠΘ, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στο ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς απεξάρτησης στις 18 και 19 Οκτώβρη. Το πλούσιο διήμερο καλλιτεχνικών δράσεων και ανοικτών συζητήσεων απευθύνεται στη φοιτητική κοινότητα αλλά και σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς φοιτητές και κοινό θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με μέλη, στελέχη και εθελοντές των φορέων απεξάρτησης σε διαφορετικούς χώρους του ΑΠΘ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του διημέρου θα περιλαμβάνει εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας, κεραμικών και χειροποίητων αντικειμένων, κινηματογραφικές προβολές, παράσταση μαύρου θεάτρου, μουσικά δρώμενα και συναυλία. Ολες οι καλλιτεχνικές δράσεις φέρουν την υπογραφή μελών των προγραμμάτων απεξάρτησης, μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη δυνατότητα του ανθρώπου να αλλάζει και να ξαναπιάνει το νήμα της ζωής και της δημιουργίας.

Με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των φορέων απεξάρτησης και πανεπιστημιακών, θα διοργανωθούν δύο ανοικτές συζητήσεις με θέμα τη θεραπεία και την επανένταξη στα χρόνια της κρίσης και τη σχέση τέχνης και απεξάρτησης, ενώ ενημερωτικά περίπτερα θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου. Το διήμερο είναι πρωτοβουλία της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών του ΑΠΘ. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή έχει ήδη εγκαινιάσει συνεργασία με την ομάδα street-work του ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», η οποία πραγματοποιεί συστηματικές παρεμβάσεις σε χώρους του Πανεπιστημίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα https://www.auth.gr/sites/default/files/program-1.pdf



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ