ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία ειρήνης

Από τη χτεσινή τελετή της επίσημης υπογραφής της συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή τελετή της επίσημης υπογραφής της συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία
ΚΑΡΤΑΧΕΝΑ ΝΤΕ ΛΑΣ ΙΝΤΙΑΣ.--

Υπογράφτηκε τελικά και επίσημα τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, στη βόρεια πόλη της Κολομβίας Καρταχένα ντε Ιντιας, η συμφωνία τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Κάτω από το κείμενο της συμφωνίας των 297 σελίδων μπήκαν οι υπογραφές του Προέδρου της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και του επικεφαλής των ανταρτών, Ροντρίγκο Λοντόνιο, ή με το όνομα στο αντάρτικο, Τιμολέον Χιμένες (Τιμοσένκο), που συμβολικά χρησιμοποίησαν στιλό φτιαγμένα από κάλυκες σφαιρών, ενώ όλοι οι 2.500 προσκεκλημένοι φορούσαν λευκά ρούχα και κυριάρχησαν «μηνύματα συμφιλίωσης».

Στην τελετή συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δεκαπέντε ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, επίσης ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εκπρόσωποι της ΕΕ, διπλωμάτες πολλών χωρών, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στα τέσσερα χρόνια που διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις στην Αβάνα, εγγυήτριες χώρες ήταν η Κούβα και η Νορβηγία, ενώ συμμετείχαν στη διαδικασία η Βενεζουέλα και η Χιλή, καθώς και απεσταλμένοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Γερμανίας, της Καθολικής Εκκλησίας. Ολους αυτούς ευχαρίστησαν και οι δύο υπογράφοντες, που υπογράμμισαν ότι η συμφωνία ειρήνης «είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να υπογραφεί». Η ένοπλη σύγκρουση, διάρκειας 52 χρόνων, αποτέλεσμα της απάντησης του λαϊκού κινήματος στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία της αστικής τάξης, έχει στοιχίσει πάνω από 250.000 νεκρούς (αντάρτες, λαϊκούς αγωνιστές, στρατιώτες, άμαχο πληθυσμό) και περίπου 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο ηγέτης των FARC - EP αναφέρθηκε στην πρόσφατη 10η Συνδιάσκεψη των ανταρτών, που ομόφωνα στήριξε τη συμφωνία της Αβάνας και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος που θα προέλθει από το ιδρυτικό συνέδριο τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι ελπίζουν πως η κυβέρνηση του Σάντος (τον οποίο αναγνώρισε ως «θαρραλέο συνομιλητή») «θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα». Ο Ρ. Λοντόνιο σημείωσε επίσης ότι η ειρήνη σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από τη σιγή των όπλων και αναφέρθηκε στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, που ευχήθηκε να λυθούν, ενώ εκ μέρους της οργάνωσης ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα που προκάλεσε.

Σε συμφιλιωτικό πνεύμα εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της χώρας, Χ. Μ. Σάντος, που υποσχέθηκε ότι τώρα πλέον δεν θα διώκεται όποιος έχει διαφορετική πολιτική άποψη. Ουσιαστικά, ο Σάντος, εκπροσωπώντας το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης της χώρας, εκφράζει τη νέα τακτική της, να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η δράση του κεφαλαίου, χωρίς την ένοπλη αντιπαράθεση. Η συμφωνία των 6 σημείων που υπογράφτηκε περιλαμβάνει τα εξής ζητήματα: Προχώρημα μιας μορφής αγροτικής μεταρρύθμισης, αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα, ένταξη των ανταρτών στην κοινωνική ζωή ως πολιτικού κόμματος που θα συμμετέχει και στη Βουλή με 5 βουλευτές και 5 γερουσιαστές χωρίς δικαίωμα ψήφου (μέχρι να πάρει μέρος σε εκλογές), εγκατάλειψη των όπλων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 180 μέρες, οι οποίες μετράνε από χτες, οπότε θα φτιαχτούν συμβολικά τρία μνημεία (στην Κολομβία, στον ΟΗΕ και την Κούβα). Επίσης, προβλέπει την αντιμετώπιση και διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα. Η συμφωνία αναμένεται να μπει σε δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτώβρη, ενώ τμήμα της αστικής τάξης, με επικεφαλής τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, καλεί σε καταψήφισή της.

Φυσικά, η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος, οι διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών και η δεδομένη ταξική ουσία του συστήματος εκμετάλλευσης που παραμένει στη χώρα, κάνουν αναγκαία την αντικαπιταλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού που υποφέρει.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΡΛΟΤ.-- Δεκάδες διαδηλωτές απαίτησαν χτες την παραίτηση της Τζένιφερ Ρόμπερτς, δημάρχου της πόλης Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, του αρχηγού της Αστυνομίας της πόλης, Κερ Πάτνεϊ λόγω της πρόσφατης δολοφονίας του 43χρονου Αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας σε εμπορικές πολυσύχναστες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτης, προκάλεσαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων (ανάμεσά τους αρκετοί οικοδόμοι) και τον τραυματισμό άλλων 50.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Κλειστά για μέρες συνεχίζουν να είναι αρκετά πανεπιστήμια στη Νότια Αφρική, όπου εντείνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων και την καθιέρωση δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 9 εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι 11 παγιδεύτηκαν χτες το πρωί, μετά από διαρροή αερίου που προκάλεσε έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη βορειοδυτική Κίνα, στην πόλη Σιζουισάν της (αυτόνομης) περιοχής Νιγκσιά Χούι.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στον κινεζικό όμιλο «Νταντόνγκ Χονγκσιάνγκ» και σε τέσσερα διευθυντικά του στελέχη, θεωρώντας ότι βοήθησαν τη ΛΔ Κορέας να «παρακάμψει» τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», την περασμένη βδομάδα έγιναν έρευνες σε βάρος του ομίλου για «παράνομη συμπεριφορά» και «οικονομικά εγκλήματα».

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ»
Εξετάσεις στο κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αναμενόμενους διαξιφισμούς, προκειμένου να αποδείξουν ποιος μπορεί να διαχειριστεί και να προστατεύσει καλύτερα τα συμφέροντα αστών και μονοπωλίων, κατέληξε χτες ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στο Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και τη Δημοκρατική υποψήφια, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τους τομείς της απασχόλησης, της οικονομίας, του εμπορίου αλλά και καίριων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής να κυριαρχούν στη θεματολογία των ερωτήσεων.

Η Χ. Κλίντον, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί πως τάχα συμμερίζεται τα προβλήματα του λαού, ισχυρίστηκε πως εάν εκλεγεί, θα πάρει πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου εθνικού ωρομίσθιου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα στους τομείς των τεχνολογιών, της βιώσιμης ανάπτυξης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πως θα επιδιώξει πολιτικές για την εξίσωση των αμοιβών ανδρών - γυναικών και ένα «προσιτό» σύστημα Υγείας, όπου όλοι θα πληρώνουν «ό,τι τους αναλογεί». Αναφερόμενη στην οπλοκατοχή και στα κρούσματα βίας από τη χρήση όπλων, υποστήριξε ότι θα πρέπει να μπει ένα φρένο. Από τις αναφορές της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ξεχώρισε ο χαρακτηρισμός του «πολύ επικίνδυνου» που πρόσαψε στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τις πρόσφατες φήμες για τη χρήση χάκερς από τη Ρωσία σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ντ. Τραμπ, από την πλευρά του, άσκησε σκληρή κριτική στις περιφερειακές και ευρύτερες συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» που επιδίωξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Δημοκρατικών προέδρων, υποστηρίζοντας ότι κόστισαν πάνω από 9.000.000 θέσεις εργασίας. Ισχυρίστηκε ότι θα σταματήσει τη «διαρροή θέσεων εργασίας στο εξωτερικό... ιδιαίτερα στο Μεξικό», πως θα μειώσει «δραματικά τη φορολογία» των επιχειρήσεων από το 35% στο 15% ώστε να προσελκύσει νέες επενδύσεις όπως το Μίσιγκαν και το Οχάιο. Οσον αφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς την σαν «τη χειρότερη στην Ιστορία», ισχυρίστηκε ότι δεν υποστήριξε ποτέ τον πόλεμο στο Ιράκ «που διέλυσε τη Μέση Ανατολή», χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ οργανισμό με «παρωχημένη» ατζέντα, που τάχα, έπειτα από τις δικές του επισημάνσεις, επικέντρωσε «πρόσφατα» στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επέρριψε ευθύνες στην πρώην υπουργό Εξωτερικών για τη δημιουργία των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας πως θα μπορούσε να τους είχε ήδη νικήσει «εάν δεν τους είχε ήδη δημιουργήσει»...

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και οι εντυπώσεις μεγάλων διεθνών δικτύων ανέδειξαν ως πιο ευνοημένη από το λεγόμενο «ντιμπέιτ» την Χίλαρι Κλίντον, με το δίκτυο CNN (που δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στην πρώην υπουργό) να προβάλει δημοσκόπηση της ORC κατά την οποία το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί «νικήτρια» την Κλίντον και το 27% τον Ντ. Τραμπ. Αλλά ΜΜΕ εμφανίζουν μπροστά τον Τραμπ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ετοιμότητα για διάφορες αντιλαϊκές κολεγιές

ΜΑΝΙΛΑ.--

Οτι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνδιαλλαγεί με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα και να πρωτοστατήσει σε διάφορες αντιλαϊκές κολεγιές επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Αντιδρώντας σε πρόσφατες επιφυλάξεις του «Στάνταρντ εντ Πουρς» (χρηματοπιστωτικός όμιλος με έδρα στις ΗΠΑ) για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, δήλωσε «δε με νοιάζει» και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να μη διαρρήξω αληθινά τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά θα ανοίξουμε συμμαχίες με την Κίνα και τον ...Μεντβέντεφ (σ.σ. πρωθυπουργό της Ρωσίας)».

Ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος εξήγησε ότι σύντομα θα επισκεφτεί και το Πεκίνο και τη Μόσχα, ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέδειξε την προθυμία του να στρώσει με ροδοπέταλα το δρόμο για όσους θέλουν να «αξιοποιήσουν» τον πλούτο του λαού του. «Θα ανοίξω τις Φιλιππίνες γι' αυτούς (σ.σ. τους επενδυτές) να κάνουν μπίζνες, συμμαχίες εμπορικές». Συνέχισε, μάλιστα, σημειώνοντας ότι θα επιταχύνει την απελευθέρωση των στρατηγικής σημασίας κλάδων των Τηλεπικοινωνιών και Αερομεταφορών για την κατάσταση, στους οποίους ασκείται κριτική για «έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Τον τελευταίο καιρό, οι αμφιταλαντευόμενες δηλώσεις Ντουτέρτε δίνουν τροφή σε σενάρια για «δοκιμασίες» στις σχέσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνες, αν και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δε θέλει διακοπή αλλά επανακαθορισμό των συνεργασιών της χώρας. Με αυτή την τακτική, σε νέες του δηλώσεις κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «στρατιωτική σύγκρουση» σε Ασία - Ειρηνικό και εκείνος «δεν θα ακολουθήσει».

Πάντως, τη Δευτέρα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μανίλα επιβεβαίωσε τις διμερείς ασκήσεις που θα γίνουν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο των οποίων για δυο βδομάδες θα βρεθούν στη χώρα δύο πολεμικά αεροσκάφη C-130 και μια δύναμη 100 ανδρών.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, τόνισε πως η συνεργασία ΗΠΑ - Φιλιππίνων παραμένει σθεναρή και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή παρουσία για την ασφάλεια σε Ασία - Ειρηνικό, αλλά σίγουρα δεν αποζητούμε στρατιωτική δράση ενάντια σε κανέναν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ