Copyright 2016 The Associated |
Από τη χτεσινή κατάθεση του Αμερικανού στρατηγού Ντάνφορντ στο Κογκρέσο |
Με φόντο τους χτεσινούς σφοδρότατους βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχουν δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στο Χαλέπι και την επανέναρξη των κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ στη συνοικία της Δαμασκού Μουανταμίγια, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέχισαν τα ατέρμονα παζάρια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δίχως να αποκλείουν (πιθανώς αργά χτες βράδυ ή σήμερα ξημερώματα) μία νέα συνάντηση της 20μελούς «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας»... Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε χτες το απόγευμα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας «πέτυχαν πρόοδο στις συνομιλίες για τη Συρία», δίχως να αποκλείει νέα συνάντησή τους ή ακόμη και σύγκληση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας».
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμποφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, δεν απέκλεισε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε θέσεις αντικαθεστωτικών των οργανώσεων «Τζάις αλ Ισλάμ» («Στρατός του Ισλάμ») και «Αχράρ αλ Σαμ», που στηρίζονται κυρίως από την Τουρκία, αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ, λόγω της συνεργασίας τους με τζιχαντιστές από το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Κάιντα». Ο Ριάκοφ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτες» τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων πως ρωσικά και συριακά αεροσκάφη επιτέθηκαν το βράδυ της 19ης Σεπτέμβρη σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ «δίχως», όπως σημείωσε, «ανάλυση αντικειμενικών γεγονότων και δίχως την πρόθεση να δουν και άλλες εκδοχές...». Εντούτοις, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αποχωρεί από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως σχεδόν «επιβάλλεται» μία τέτοια συνεργασία.
Πέρα από τις κόντρες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έχουμε και αυτές που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ ανάμεσα σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο. Χτες, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, μιλώντας στο Κογκρέσο, απέρριψε την προχτεσινή πρόταση του Τζον Κέρι για «απαγόρευση» πτήσεων όλων των αεροσκαφών «σε κάποιες περιοχές της Συρίας», από τις οποίες προγραμματίζεται να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα συμφωνούσα ότι πρέπει να καθηλωθούν τα αεροπλάνα της συμμαχίας. Συμφωνώ όμως με το να καθηλωθούν τα συριακά και ρωσικά αεροπλάνα».
Με φόντο τα παραπάνω παζάρια και τις κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ο Ασαντ απέρριψε ως αστείους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως βομβάρδισαν το Σάββατο με άλλους συμμάχους τους «κατά λάθος» θέση του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια. «Λάθος μπορεί να κάνει ένα αεροσκάφος για λίγη ώρα... όχι τέσσερα αεροσκάφη που βομβάρδιζαν επί τουλάχιστον μία ώρα», σημείωσε ο Ασαντ.
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να δράσουν ενάντια σε τζιχαντιστές από το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος» «γιατί πιστεύουν ότι είναι χαρτί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη δική τους ατζέντα...».
Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Κάλιν, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα συμμετάσχει σε πιθανή επιχείρηση των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους για την «απελευθέρωση της Ράκα», που θεωρείται «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, εάν συμμετάσχουν σε αυτήν Κούρδοι μαχητές της Συρίας από τις οργανώσεις PYD και YPG επειδή θεωρούνται από την Αγκυρα «παρακλάδια του ΡΚΚ», ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ.
Αυτά ενώ νωρίτερα, τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες και όλμους από το συριακό έδαφος προς την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς τραυματίζοντας έξι πολίτες, με αποτέλεσμα ανταπάντηση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και δυνάμεις του τουρκικού πυροβολικού.
ΑΓΚΥΡΑ - ΑΡΜΠΙΛ.--
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως τις επόμενες μέρες θα έχει νέα συνάντηση με τους ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, και του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με στόχο να προχωρήσει ο διακομματικός συντονισμός γύρω από θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος. Θυμίζουμε ότι τέτοιες συναντήσεις των τριών κομμάτων πύκνωσαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, όταν CHP και MHP έσπευσαν να εκφράσουν «στήριξη» στην κυβέρνηση του ΑΚΡ και γενικά στην προσπάθεια διατήρησης της «σταθερότητας» στο εσωτερικό αλλά και την περιφέρεια, θέτοντας στο «τραπέζι» και διαφορετικές προσεγγίσεις για το χειρισμό σύνθετων θεμάτων (όπως το Συριακό και τη στάση απέναντι στο καθεστώς Ασαντ).
Πάντως, οι διαθέσεις «συνεννόησης» δεν ακυρώνουν σε καμία περίπτωση υπαρκτές αντιθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων. Για παράδειγμα, σε χτεσινή συνάντηση Κιλιντσάρογλου - Γιλντιρίμ, ο πρώτος εξέφρασε διαφωνίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», στο πλαίσιο και διαφορετικών απόψεων για το πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η προάσπιση της «ασφάλειας» της χώρας.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συνέχισε την επίσκεψή του στο ημιαυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν και προχτές είχε μια συνάντηση πέντε ωρών με τον Πρόεδρό του, Μασούντ Μπαρζανί. Το κουρδικό πρακτορείο «Rudaw» μετέδωσε δηλώσεις του Ντεμιρτάς ότι «περιμένουμε ο πρόεδρος Μπαρζανί να καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας (στην Τουρκία) και να στηρίξει το διάλογο μεταξύ των κομμάτων ως αδελφός». Το γραφείο του Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ο Πρόεδρος Μπαρζανί υποδέχτηκε θερμά την αντιπροσωπεία και δήλωσε ότι ελπίζει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του μεγάλου κουρδικού πληθυσμού θα επαναληφθεί προς όφελος όλων των Κούρδων και των Τούρκων».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα εξέδωσε νέα προειδοποίηση για κίνδυνο επιθέσεων, αυτή τη φορά στη νότια πόλη Γκαζιαντέπ, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν μέρη που μπορεί να γίνουν στόχοι.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό συνεχίζονται δεδομένων και των συναντήσεων που ευνοεί η ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα την Κυριακή ο γγ του Οργανισμού θα συναντήσει από κοινού τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.
Χτες, ο Κύπριος ηγέτης μίλησε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, δηλώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος», όπως στην «εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου χωρίς αποκλίσεις και μόνιμες παρεκκλίσεις» και στο ότι «το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη ομοσπονδία της Κύπρου θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι παραμένουν διαφορές και ότι οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν τα κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού και της ασφάλειας και των εγγυήσεων και μίλησε για πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, λειτουργική λύση. Ο Κύπριος ηγέτης στάθηκε ειδικά στη σημασία της υιοθέτησης «της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2014» (όπου γίνεται αναφορά σε δύο συνιστώσες πολιτείες - κράτη) και μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να επισημάνει και ότι η λύση είναι εφικτή, εφόσον «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, και ιδιαίτερα η Τουρκία, θα επιδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης, θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά και θα προχωρήσουν κάνοντας συγκεκριμένα και απτά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Τέλος, υποστήριξε πως η επίλυση του Κυπριακού «περιφερειακά θα μετέτρεπε την Κύπρο σε μία χώρα - μοντέλο σταθερότητας και προβλεψιμότητας και θα ενίσχυε το ρόλο της Κύπρου ως παροχέα ασφάλειας σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου».
Το Κυπριακό συνεχίζει να απασχολεί και μια σειρά διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων και του Μ. Ακιντζί, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ακόμα μια χρονιά έχει επαφές με διάφορους ηγέτες και διπλωμάτες. Ετσι, προχτές συνάντησε το Βρετανό ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, που δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι εντυπωσιασμένο με τις εξελίξεις.
ΚΑΪΡΟ.--
Σε ένα από τα χειρότερα ναυάγια των τελευταίων μηνών εξελίσσεται η ανατροπή σαπιοκάραβου, που μετέφερε 400 έως 600 πρόσφυγες και μετανάστες, στα ανοιχτά του Μπουργκ Ρασίντ, ενός χωριού στην επαρχία Μπεχέιρα στη βόρεια Αίγυπτο με προορισμό τις ακτές κάποιας ευρωπαϊκής χώρας. Εως χτες το απόγευμα, αιγυπτιακά αλιευτικά σκάφη και δυνάμεις της ακτοφυλακής είχαν βγάλει από τα νερά της θάλασσας νεκρούς τουλάχιστον 52 ανθρώπους και άλλους 169 ζωντανούς. Οι αγνοούμενοι θεωρούνται εκατοντάδες, δίχως ωστόσο να είναι κάποιος σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών με σκάφη από την Αίγυπτο αποτελούν περίπου το 10% των αφίξεων στην Ευρώπη, καθώς μετά το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων για τους μετανάστες, οι αναχωρήσεις γίνονται πλέον από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την Ιταλία. Εκτιμάται ότι πάνω από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν από τις αρχές του χρόνου τη Μεσόγειο με προορισμό κυρίως την Ιταλία.
ΣΑΝΑΑ.--
Σκελετωμένα από την πείνα είναι πάνω από 100.000 παιδιά στο Χοντεϊντάχ της Υεμένης, που τελεί εδώ και μήνες, υπό πολιορκία από τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της που πραγματοποιούν από το Μάρτη του 2015 ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, μεταξύ άλλων και για να ανακόψουν την επιρροή του Ιράν στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, συνολικά 1.300.000 παιδάκια απειλούνται με θάνατο από πείνα σε 19 από τις 22 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, ενώ πάνω από 7.000.000 Υεμενίτες (δηλαδή ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού) υποσιτίζονται.
Από το Μάρτη του 2015 έως το τέλος Αυγούστου του 2016 καταγράφηκαν πάνω από 8.600 αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, εκ των οποίων οι 3.159 αφορούσαν μη στρατιωτικούς στόχους.