Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διακομματική «συνεννόηση»

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΡΜΠΙΛ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως τις επόμενες μέρες θα έχει νέα συνάντηση με τους ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, και του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με στόχο να προχωρήσει ο διακομματικός συντονισμός γύρω από θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος. Θυμίζουμε ότι τέτοιες συναντήσεις των τριών κομμάτων πύκνωσαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, όταν CHP και MHP έσπευσαν να εκφράσουν «στήριξη» στην κυβέρνηση του ΑΚΡ και γενικά στην προσπάθεια διατήρησης της «σταθερότητας» στο εσωτερικό αλλά και την περιφέρεια, θέτοντας στο «τραπέζι» και διαφορετικές προσεγγίσεις για το χειρισμό σύνθετων θεμάτων (όπως το Συριακό και τη στάση απέναντι στο καθεστώς Ασαντ).

Πάντως, οι διαθέσεις «συνεννόησης» δεν ακυρώνουν σε καμία περίπτωση υπαρκτές αντιθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων. Για παράδειγμα, σε χτεσινή συνάντηση Κιλιντσάρογλου - Γιλντιρίμ, ο πρώτος εξέφρασε διαφωνίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παρατείνει το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», στο πλαίσιο και διαφορετικών απόψεων για το πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η προάσπιση της «ασφάλειας» της χώρας.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συνέχισε την επίσκεψή του στο ημιαυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν και προχτές είχε μια συνάντηση πέντε ωρών με τον Πρόεδρό του, Μασούντ Μπαρζανί. Το κουρδικό πρακτορείο «Rudaw» μετέδωσε δηλώσεις του Ντεμιρτάς ότι «περιμένουμε ο πρόεδρος Μπαρζανί να καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας (στην Τουρκία) και να στηρίξει το διάλογο μεταξύ των κομμάτων ως αδελφός». Το γραφείο του Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ο Πρόεδρος Μπαρζανί υποδέχτηκε θερμά την αντιπροσωπεία και δήλωσε ότι ελπίζει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του μεγάλου κουρδικού πληθυσμού θα επαναληφθεί προς όφελος όλων των Κούρδων και των Τούρκων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα εξέδωσε νέα προειδοποίηση για κίνδυνο επιθέσεων, αυτή τη φορά στη νότια πόλη Γκαζιαντέπ, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν μέρη που μπορεί να γίνουν στόχοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ