Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σφοδροί βομβαρδισμοί και νέα παζάρια

Από τη χτεσινή κατάθεση του Αμερικανού στρατηγού Ντάνφορντ στο Κογκρέσο

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή κατάθεση του Αμερικανού στρατηγού Ντάνφορντ στο Κογκρέσο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με φόντο τους χτεσινούς σφοδρότατους βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχουν δυνάμεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στο Χαλέπι και την επανέναρξη των κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ στη συνοικία της Δαμασκού Μουανταμίγια, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέχισαν τα ατέρμονα παζάρια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δίχως να αποκλείουν (πιθανώς αργά χτες βράδυ ή σήμερα ξημερώματα) μία νέα συνάντηση της 20μελούς «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας»... Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε χτες το απόγευμα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας «πέτυχαν πρόοδο στις συνομιλίες για τη Συρία», δίχως να αποκλείει νέα συνάντησή τους ή ακόμη και σύγκληση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμποφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, δεν απέκλεισε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε θέσεις αντικαθεστωτικών των οργανώσεων «Τζάις αλ Ισλάμ» («Στρατός του Ισλάμ») και «Αχράρ αλ Σαμ», που στηρίζονται κυρίως από την Τουρκία, αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ, λόγω της συνεργασίας τους με τζιχαντιστές από το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Κάιντα». Ο Ριάκοφ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτες» τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων πως ρωσικά και συριακά αεροσκάφη επιτέθηκαν το βράδυ της 19ης Σεπτέμβρη σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ «δίχως», όπως σημείωσε, «ανάλυση αντικειμενικών γεγονότων και δίχως την πρόθεση να δουν και άλλες εκδοχές...». Εντούτοις, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αποχωρεί από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως σχεδόν «επιβάλλεται» μία τέτοια συνεργασία.

Η κόντρα του στρατηγού Ντάνφορντ με τον Κέρι

Πέρα από τις κόντρες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έχουμε και αυτές που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ ανάμεσα σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο. Χτες, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, μιλώντας στο Κογκρέσο, απέρριψε την προχτεσινή πρόταση του Τζον Κέρι για «απαγόρευση» πτήσεων όλων των αεροσκαφών «σε κάποιες περιοχές της Συρίας», από τις οποίες προγραμματίζεται να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα συμφωνούσα ότι πρέπει να καθηλωθούν τα αεροπλάνα της συμμαχίας. Συμφωνώ όμως με το να καθηλωθούν τα συριακά και ρωσικά αεροπλάνα».

Η συνέντευξη Ασαντ

Με φόντο τα παραπάνω παζάρια και τις κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ο Ασαντ απέρριψε ως αστείους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως βομβάρδισαν το Σάββατο με άλλους συμμάχους τους «κατά λάθος» θέση του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια. «Λάθος μπορεί να κάνει ένα αεροσκάφος για λίγη ώρα... όχι τέσσερα αεροσκάφη που βομβάρδιζαν επί τουλάχιστον μία ώρα», σημείωσε ο Ασαντ.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να δράσουν ενάντια σε τζιχαντιστές από το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος» «γιατί πιστεύουν ότι είναι χαρτί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη δική τους ατζέντα...».

Νέες διευκρινίσεις των Τούρκων...

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Κάλιν, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα συμμετάσχει σε πιθανή επιχείρηση των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους για την «απελευθέρωση της Ράκα», που θεωρείται «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, εάν συμμετάσχουν σε αυτήν Κούρδοι μαχητές της Συρίας από τις οργανώσεις PYD και YPG επειδή θεωρούνται από την Αγκυρα «παρακλάδια του ΡΚΚ», ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ.

Αυτά ενώ νωρίτερα, τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες και όλμους από το συριακό έδαφος προς την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς τραυματίζοντας έξι πολίτες, με αποτέλεσμα ανταπάντηση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και δυνάμεις του τουρκικού πυροβολικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Πούτιν - Ασαντ εφ' όλης της ύλης στη Μόσχα(2021-09-15 00:00:00.0)
Προς επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2017-12-08 00:00:00.0)
Σχέδιο αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων(2017-03-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εμβάθυνση της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής...(2016-11-27 00:00:00.0)
Συγκρούσεις Κούρδων και φιλοτουρκικών δυνάμεων(2016-11-24 00:00:00.0)
Εντονες διπλωματικές διεργασίες(2015-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ