ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπιστώσεις περί «προόδου» και απανωτές συναντήσεις

Συνάντηση Κύπριου Προέδρου και Ελληνα πρωθυπουργού

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο καθημερινών συναντήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου επιβεβαιώνεται ότι εξελίσσεται σε βασικό «μοχλό» προώθησης διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο οι επίσημες δηλώσεις όσο και τα δημοσιεύματα κυπριακών, τουρκικών και άλλων εφημερίδων φανερώνουν ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με κύριο ζήτημα και αυτό της «ασφάλειας» και των «εγγυήσεων» στο Νησί, που μπορούν να αλληλεπιδράσουν πολύμορφα με τις ευρύτερες «ισορροπίες» στην περιοχή. Στις διεργασίες επιδιώκουν να πρωτοστατήσουν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αστική τάξη, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναδεικνύει, ακόμα μια φορά, την ετοιμότητά της να εμπλακεί βαθύτερα σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, σε ανοιχτή συνεργασία με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο περιθώριο της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, τη Δευτέρα το απόγευμα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας), με αντικείμενο της συνάντησης την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση «λύσης» στο Κυπριακό, στη βάση επί της ουσίας ενός νέου διχοτομικού σχεδίου «τύπου Ανάν», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κατά πηγές από τη Λευκωσία, έχουν κλείσει μια σειρά σημαντικά κεφάλαια και οι συζητήσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία αγγίζουν πλέον το περιουσιακό και το ζήτημα της λεγόμενης «ασφάλειας», με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά την απόσυρση από το Νησί των κατοχικών δυνάμεων έστω σε κάποιο βάθος χρόνου, ενώ η τουρκική κυβέρνηση θέλει την παραμονή τους, επικαλούμενη... σχετικά αιτήματα των Τουρκοκυπρίων ως «εγγύηση» για την ασφάλειά τους απέναντι στους Ελληνοκύπριους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε στον Κύπριο Πρόεδρο τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διακοινοτικές συνομιλίες και τη θέση της Αθήνας υπέρ μιας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με την συνάντηση, δηλώθηκε ότι «έγινε περαιτέρω συζήτηση και συντονισμός για τα επόμενα βήματα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συζητήθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης πολυμερούς διάσκεψης, κάτι το οποίο για να μπορεί να πραγματοποιηθεί πρέπει να είμαστε σε ακτίνα λύσης, να υπάρχει από πλευράς προόδου σε όλα τα κεφάλαια εκείνη η υποδομή, έτσι ώστε αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη να μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σήμερα, εξάλλου, προγραμματίζεται συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου, εκτός από το Κυπριακό, αναμένεται να συζητηθούν και οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στη διαχείριση του Προσφυγικού και τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών, πάνω π.χ. στους διαύλους της Ενέργειας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και «τρέχοντας» το δικό του πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε χτες με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, στον οποίο επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση του «αναχρονιστικού» - όπως το χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ - καθεστώτος των «εγγυητριών δυνάμεων».

«Μοντέλο επίλυσης διεθνών διαφορών»

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης που οργάνωσαν οι «δεξαμενές σκέψης» «CONCORDIA» («Κονκόρδια») και «ATLANTIC COUNCIL» («Ατλάντικ Κάουνσιλ»), ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η συμβολή της Τουρκίας «με τρόπο απτό είναι ζωτικής σημασίας και βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας, όπως οι ΗΠΑ, να μεταφέρουν στην Αγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, ιδιαίτερα στα κρίσιμα θέματα που θα αποφασίσουν το τελικό αποτέλεσμα της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων «η Κύπρος θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητές της και την ξεχωριστή της γεωγραφική θέση», ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό διεθνές ενεργειακό κέντρο. Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις Λευκωσίας - Ουάσιγκτον, τις χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας», εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη και διμερής διάλογος για θέματα οικονομικής συνεργασίας, και ήδη «έχουμε δει τις πρώτες σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο». Τέλος, υποστήριξε ότι «η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει μοντέλο επίλυσης δύσκολων διεθνών προβλημάτων»...

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, πριν αναχωρήσει χτες από τα Κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη (όπου στις 25 Ιούλη θα έχει συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη και τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν) δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα στη Νέα Υόρκη και ότι το παρόν δεν είναι το τελικό στάδιο του Κυπριακού.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο «τραπέζι» και συνάντησης που είχε ο γγ του ΟΗΕ με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι (χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες), ενώ θα συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ στο πλαίσιο των επαφών του με άλλους ηγέτες χωρών, ο Ν. Αναστασιάδης θα επισκεφτεί μετά τη ΓΣ του ΟΗΕ Παρίσι και Λονδίνο.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε τετραμερή συνάντηση για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με τους ΥΠΕΞ Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας

Σε τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία προχώρησε προχτές ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, στήνοντας κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της περιοχής.

Επισήμως, οι 4 υπουργοί συμφώνησαν «να προωθήσουν έτι περαιτέρω το τετραμερές αυτό σχήμα συνεννόησης, να διευρύνουν τη συνεργασία των χωρών τους σε τομείς υποδομών και δικτύων, καθώς και να προβαίνουν σε τακτική ανταλλαγή απόψεων για θέματα όπως το προσφυγικό, η διασυνοριακή συνεργασία, η διεύρυνση και το μέλλον της ΕΕ».

Παραπέρα, «κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη και βούληση ενίσχυσης του συντονισμού, εντός της ΕΕ, μεταξύ των 4 χωρών, των οποίων οι ΥΠΕΞ συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό αυτό το σχήμα στο πλαίσιο της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP) τον προηγούμενο Μάη, στο Πράβετς της Βουλγαρίας». Δείγμα οι τέτοιες απόπειρες ομαδοποιήσεων εντός ΕΕ, των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών μέσα στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς μετά τη χτεσινή 4μερή συνάντηση, δίνοντας και το στίγμα της, «είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, υπό το σχήμα μιας ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας του νότου της ΕΕ και να συζητήσουμε για ζητήματα που αφορούν στο Brexit, το μέλλον της ΕΕ, τη συνεργασία σε οικονομικούς τομείς, όπως η πληροφορική και η ανάπτυξη της κοινής αγοράς, καθώς και σε προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και το Προσφυγικό».

Και πρόσθεσε: «Εχουμε κοινές δράσεις στην ΕΕ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον τρόπο που αυτή θα οικοδομηθεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουμε να εξετάσουμε ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας, της αμυντικής συνεργασίας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της οικονομίας».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει σε «μεγάλο βαθμό» ταύτιση απόψεων σε σχέση με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού. Παράλληλα, θέλοντας να πείσει για τη σημασία της τέτοιας πρωτοβουλίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε σχέση με τους προκατόχους της να παίρνει και να υλοποιεί τέτοιες πρωτοβουλίες υπέρ του κεφαλαίου, σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που η Ελλάδα διαμορφώνει μια εσωτερική συμμαχία, μικρών και μεσαίων κρατών, εντός της ΕΕ, που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές θέσεις». Σημειωτέον, θέλοντας να συνεχίσει την οικοδόμηση τέτοιων σχέσεων, επωφελών για το κεφάλαιο, το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει σύνοδο βαλκανικών χωρών τον Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη.

Αλλες επαφές στη Νέα Υόρκη

Στο πλαίσιο των υπολοίπων δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, με τον οποίο συμφώνησε να προωθήσουν «την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και να εγκαινιάσουν διαδικασία πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών». Παράλληλα, συμφώνησαν ως προς τη διοργάνωση βδομάδας ελληνικού πολιτισμού στη Ν. Κορέα και κορεατικού πολιτισμού στην Ελλάδα, πριν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη νοτιοκορεάτικη πόλη Πιεονγκτσάνγκ το 2018.

Ο Ν. Κοτζιάς είχε επίσης χτες συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Παλαιστίνης, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών τους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν συναντήσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, διαδοχικά, με τους ομολόγους του από Κατάρ και Λιβύη.

Ολες κινήσεις στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, στήνοντας άξονες και αντιάξονες με άλλα κεφάλαια...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ