ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με σημαία τη «συμφωνία αλήθειας» για το κεφάλαιο

Ο διαγκωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικότερα τη στρατηγική του κεφαλαίου χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε το εξίσου κάλπικο «αφήγημα» της «συμμετοχικής ανάπτυξης»

MotionTeam

Στη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε το εξίσου κάλπικο «αφήγημα» της «συμμετοχικής ανάπτυξης»
Διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο ότι θα είναι πιο αποφασιστικός και αποτελεσματικός από τον Αλ. Τσίπρα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής κερδοφορίας έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στις παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ.

Στην ομιλία του το Σάββατο και σηματοδοτώντας, ευθύς εξαρχής, τη «συνέχεια» της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μοιράσει «χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν», αλλά παρέπεμψε σε μια «συμμετοχική ανάπτυξη» - σε αντιδιαστολή με την εξ ίσου κάλπικη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης - που όταν έρθει, θα ωφελήσει, τάχα, όλους.

Στην ίδια βάση, πρόβαλε τη «συμφωνία αλήθειας», με την οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να υποκύψουν στα συμφέροντα του κεφαλαίου και να βάλουν πλάτη. «Ολοι μαζί, πολιτεία, πολίτες και επιχειρηματικός κόσμος να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας», είπε, βάζοντας τους εκμεταλλευόμενους να ασπαστούν τους στόχους των εκμεταλλευτών τους.

Για τις ανάγκες του κεφαλαίου, «πέρα και από όσα έχουν συμφωνηθεί»...

Διαγκωνιζόμενος με την κυβέρνηση για το ποιος «πιστεύει» περισσότερο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, αφού είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση, όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν», συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα πέραν και όσων προβλέπουν τα αντιλαϊκά μνημόνια.

Είπε συγκεκριμένα: «Χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων, που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής. Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών με στόχο την πλήρη πρόσβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου αλλά και την ταχύτατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, μετατρέποντας ταχύτατα την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Εμείς θα προωθήσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί».

Αλλά και την Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε: «Πρότεινα (σ.σ.: το Σάββατο) ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής και κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο». «Είμαστε αξιόπιστοι και ακέραιοι και μπορούμε να εφαρμόσουμε όλα όσα είπαμε. Δεν πάμε στην Ευρώπη ως επαίτες ούτε έχοντας ανέφικτους στόχους», συμπλήρωσε, καλλιεργώντας προφίλ καλύτερου διαχειριστή.

Παραπέρα, το Σάββατο, δικαιολόγησε τις πέραν των ήδη συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεις, με... αντιπαροχή από τους «εταίρους» τη συμβολή στην υιοθέτηση «χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων», που θα φέρουν «ανάσα» 2,6 δισ. ευρώ. Αξίωσε συγκεκριμένα «περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η όποια «εξοικονόμηση» θα πάει για παραπέρα κρατική στήριξη του κεφαλαίου.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη «αποενοχοποίησης και στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», λέγοντας ότι «απαιτείται ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ», μια «επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία». Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ότι χρειάζεται «αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας».

Φοροελαφρύνσεις στους καρχαρίες, κάλπικες υποσχέσεις στο λαό

Στην ίδια λογική, παροχής διαβεβαιώσεων στο κεφάλαιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο), καθώς και μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Επίσης, δεσμεύτηκε για «ενίσχυση με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα των νέων επενδύσεων», αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%, μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% όταν επιχειρήσεις με τουλάχιστον 50 εργαζόμενους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω, στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων και «γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες». Πρόσθεσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός «σε όλα τα επίπεδα, ώστε οι χρήσεις γης να μην επιδέχονται αμφισβήτησης».

Στον αντίποδα, προκειμένου να πείσει το λαό να υπομείνει την αντιλαϊκή κλιμάκωση, περιμένοντας τη «συμμετοχική ανάπτυξη», επανέλαβε τα περί μείωσης «μεσοσταθμικά» του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο), για μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000. Εξήγγειλε επίσης μείωση κατά 50% του τέλους για την ΕΡΤ, η οποία «θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της απάτης ότι από την καπιταλιστική ανάκαμψη θα ανακουφιστεί ο λαός, πρόσθεσε: «Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ βούλησή μου είναι, μέσα στη θητεία μας, να προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%». Βεβαίως, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να εκλαμβάνεται ως μια πενιχρή αύξηση του μισθού, αλλά είναι απάτη, γιατί ο μεικτός μισθός δεν αυξάνεται, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει μείωση των συντάξεων.

Τέλος, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο Δημόσιο (...) με αξιολόγηση, με κινητικότητα, όχι με απολύσεις», ανέφερε παρεμβάσεις από όπου είπε ότι μπορούν να «εξοικονομηθούν» 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας: Μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%, βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ, αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, «εξορθολογισμός» της κρατικής επιχορήγησης στα «ευγενή Ταμεία», συμψηφισμός οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις, κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

Ολα αυτά, βέβαια, σημαίνουν τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και επιβάρυνση του λαού με άλλους τρόπους. Ετσι εμφανίζεται η ίδια αντεργατική στρατηγική με την κυβέρνηση, αλλά σε άλλες αναλογίες...

«Αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση»

Σημειωτέον, την Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, επιχειρηματολογώντας ότι «οι επενδύσεις σχετίζονται με μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που δεν βλέπει τον πολίτη και τον επιχειρηματία ως αντίπαλο. Γι' αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή». Απαντώντας και στην κριτική που δέχεται από αστικά κέντρα για το κόστος των εκλογών για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, επανέλαβε ότι μεγαλύτερο κόστος φορτώνεται κάθε μέρα που περνά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ξόρκισε ξανά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, επιμένοντας ωστόσο για «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού» και «κινητικότητα», χαρακτηρίζοντας, εξάλλου, «αντισυνταγματική», τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αόριστου.

Σχετικά, δε, με τα Εργασιακά, χαρακτήρισε «απαραίτητη μία γενναία μεταρρύθμιση» του συνδικαλιστικού νόμου...


ΠΑΣΟΚ
Ψάχνει ενισχυμένη θέση ανάμεσα στο δίπολο

Το ρόλο και τη θέση τους ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ προσπαθούν να κατοχυρώσουν η Φώφη Γεννηματά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να προτείνουν το δικό τους σχήμα για την ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Προσπάθεια, βέβαια, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες και στα δύο σκέλη της, καθώς γίνεται ολοφάνερη η αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση όλων των βασικών δυνάμεων της αστικής διαχείρισης...

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τα όσα είπαν Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο, η Φ. Γεννηματά είπε για τον μεν πρώτο ότι «επανέλαβε τον γνωστό υποκριτικό εαυτό του» και για τον δεύτερο ότι «έσπευσε να αλλάξει ρόλους με τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις».

«Μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μπορεί να συγκροτηθεί η ισχυρή αναπτυξιακή συμμαχία κράτους - αγοράς - κοινωνίας που χρειάζεται η χώρα για να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεσης (...). Γι' αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για ένα ισχυρό προοδευτικό ρεύμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας», πρόσθεσε.

Παραπέρα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» επέμεινε ότι «ο τόπος χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό», αλλά και μια «εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» που «μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή στήριξη μπορεί να την υλοποιήσει».

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα με την αναξιοπιστία και την ανικανότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση και τα αδιέξοδα της πολιτικής τους θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις», προέβλεψε.

Απέρριψε τις πρόωρες εκλογές που ζητά η ΝΔ και το έπαιξε... δύσκολη στο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει ξανά μια κυβερνητική πλειοψηφία με κορμό τη ΝΔ. «Αυτού του είδους οι κυβερνήσεις έκλεισαν τον κύκλο τους», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι «εμείς ζητάμε την αλλαγή των συσχετισμών από τον ελληνικό λαό με την αποφασιστική ενίσχυσή μας, ώστε να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση». Προτείνει, δηλαδή, ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σχήματα ώστε να περνούν ευκολότερα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και να στοιχίζονται ευρύτερες μάζες στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, για τη σύμπηξη ενός τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης και την πρόσκλησή του να διοργανώσουν μαζί μια συνέντευξη Τύπου, πέταξε πάλι τις σπόντες της: «Σύμφωνα με την πρωτοβουλία που ανέλαβα, το εγχείρημα έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Αφορά την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς (...) Ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραπάνω είναι βασικές στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες θα επιμείνουμε. Συνεπώς όποιες εκκλήσεις και προσκλήσεις δεν απαντούν στα βασικά αυτά πολιτικά ζητήματα μόνο ως προσχηματικές μπορούν να εκληφθούν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ