ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Από σήμερα το μεγάλο νεανικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» οι εκδηλώσεις. Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη νεανική πολιτεία που στήθηκε στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», με το μεράκι εκατοντάδων μελών της ΚΝΕ, είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους, αλλά και τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που θα δώσουν και φέτος το «παρών» στο μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό ραντεβού με τη νεολαία του ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο Παρασκευή και θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συζητήσεις, αφιερώματα, συναυλίες και να συμμετάσχουν στις πολύμορφες δραστηριότητες που προγραμματίζονται. Τα μέλη της ΚΝΕ απευθύνονται στα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που αναζητούν διέξοδο, προοπτική. Τους καλούν να συναντηθούν με την ΚΝΕ, να συζητήσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, το επαναστατικό του Πρόγραμμα, το σκοπό της πάλης του, γιατί εκεί βρίσκεται η προοπτική, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην οργάνωση της κοινωνίας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.


ΤΑΦΥΛΗΣ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, επιδιώκεται να βρεθούν οι τρεις πολιτικές εκθέσεις που θα λειτουργήσουν στο χώρο:

Σε κεντρικά σημεία του χώρου θα λειτουργούν η Εκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε, μέχρι την τελική νίκη», καθώς και η Εκθεση που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Στο Εργατικό Στέκι θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870-1936). Η πορεία του Εργατικού Κινήματος 1870-1936».

Σήμερα, πρώτη μέρα, προγραμματίζονται δύο συζητήσεις:

  • Στις 9 μ.μ., στο Εργατικό Στέκι, με θέμα «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς» και ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 8.30 μ.μ., στο Μαθητικό Στέκι, με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» και ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου, με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμοι, φτώχεια και εκμετάλλευση».

Στο Μαθητικό Στέκι και τις τρεις μέρες θα υπάρχουν: Προτάσεις της ΚΝΕ προς τους μαθητές για βιβλία, ταινίες, τραγούδια κ.λπ. Προβολή συλλογικών εργασιών που συμμετείχαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Διαγωνισμός γκράφιτι με θέμα «Ζωγραφίζουμε ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο...». Επιπλέον, σήμερα, οι μαθητές Γυμνασίου θα πάρουν μέρος σε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού βασισμένο στο βιβλίο «Το σχολείο».

Στον Παιδότοπο, σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χειροτεχνίες, αθλοπαιδιές και ομαδικά παιχνίδια, «Ο Πέτρος και ο λύκος», μια ιστορία με πρωταγωνιστές τα μουσικά όργανα, επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές, πάρτι.

Στο χώρο για μεγαλύτερα παιδιά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αφιέρωμα στον κομμουνιστή χαράκτη Τάσσο και οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του καλλιτέχνη και να δοκιμάσουν να γίνουν και οι ίδιοι μικροί χαράκτες. Στη συνέχεια, πρωτότυπα πειράματα Φυσικής και Χημείας θα πραγματοποιηθούν από τα παιδιά σε ομάδες, ενώ στο τέλος της μέρας η παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει δραματοποιημένα αποσπάσματα από έργα της συγγραφέα Αλκης Ζέη.

Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα στις 3 μεγάλες σκηνές έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τους Δημήτρη Νικολούδη και Ανθή Τατσιούλη

Fortissimo, σε διασκευές κλασικής μουσικής

Μελίνα Κανά

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Γόνιμο»

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τη Θεατρική Ομάδα και το Συγκρότημα του ΠΑΜΕ

Μανώλης Παπουλιάς και Μουσικόφρονες

Πετρολούκας Χαλκιάς - Γιάννης Λίτσιος

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Dream Sider

Χάτου Δέρα

Γιαλός - Feel

Εκμέκ

Imam Baildi


Οι συζητήσεις στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Από την κεντρική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι
Από την κεντρική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι
Πέρα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τις πολύμορφες εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν και πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα στέκια και τους χώρους του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, στις 20.30, οπότε θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο πρόγραμμα των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Φεστιβάλ ξεχωρίζει η κεντρική συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στη Λαϊκή Σκηνή, στις 20.00, με θέμα: «Η πορεία της ΕΕ και της ελληνικής οικονομίας μετά το Brexit και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης».

Θα μιλήσουν οι: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική συνδικαλιστική δουλειά, και Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακόμη, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συζητήσεις:

Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη

  • Χώρος ΑΕΙ - ΤΕΙ, στις 20.00, συζήτηση με τίτλο: «Μύθοι και πραγματικότητα για το "σύγχρονο" ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο».

Θα μιλήσουν οι: Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και Κώστας Σιέττος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

  • Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, στις 20.15, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το καυτό πρόβλημα της ανεργίας.

Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων. Στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις και εκλεγμένοι κομμουνιστές από σωματεία εργαζομένων και δήμους της Αττικής.

  • Διεθνούπολη, στις 20.15, συζήτηση με θέμα: «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος - προσφυγιά - δολοφονικές επιθέσεις στην Ευρώπη».

Θα παρουσιαστούν αποτελέσματα έρευνας από πανεπιστήμια της Αθήνας για το ποιοι ευθύνονται για τα παραπάνω, σύμφωνα με την κρίση της νεολαίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ, με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

  • Στέκι Αθλητισμού, στις 21.15, συζήτηση με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016, μια γιορτή των μονοπωλίων».

Θα μιλήσει ο Λουίς Φερνάντεζ, Γραμματέας της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Βραζιλίας. Θα μιλήσουν ακόμα οι Μιχάλης Λεάνης, αθλητικογράφος, και Κώστας Μπουντόλος, καθηγητής ΤΕΦΑΑ.

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη

  • Διεθνούπολη, στις 19.15, συζήτηση με θέμα: «Η κοινή πάλη των νέων στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή».

Συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και της ΚΝΕ.

  • Στέκι Πολιτισμού, στις 20.00, συζήτηση με θέμα: «Λογοτεχνικές σελίδες για τον ΔΣΕ από συγγραφείς - μαχητές του».

Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα παρουσιαστούν έργα λογοτεχνών, όπως των Ν. Κυττόπουλου, Μ. Αλεξανδρόπουλου, Κ. Πουρνάρα - Μπόση, Δ. Χατζή, Δ. Ραβάνη - Ρεντή, Γ. Λαμπρινού κ.ά., που είτε γράφτηκαν την περίοδο του ΔΣΕ είτε αναφέρονται στον αγώνα του. Η εκδήλωση εντάσσεται στην προετοιμασία για το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα 100 χρόνια του Κόμματος, το 2018, με θέμα την επίδραση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην ελληνική λογοτεχνία.

  • Μαθητικό Στέκι, στις 21.00, συζήτηση με θέμα: «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ