ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Στο επίκεντρο των συναντήσεων και τα ζητήματα «ασφάλειας»

Η Ιαπωνία σπεύδει να προσφέρει «μέσα» για την υπεράσπιση της «σταθερότητας»

BIENTIAN.--

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που συνεχίζονται στο Λάος όπως και οι πολυμερείς και διμερείς επαφές που γίνονται στο περιθώριο της Συνόδου επιβεβαιώνουν πόσο εντείνονται οι ανταγωνισμοί στο νοτιοανατολικό άκρο της Ασίας, μιας περιοχής μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας που είναι κρίσιμη και για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Η χτεσινή δεύτερη μέρα της Συνόδου έφερε στο προσκήνιο «συμβατικές και μη συμβατικές προκλήσεις για την ασφάλεια όπως η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός... εδαφικές διαφορές, η θαλάσσια ασφάλεια, ένοπλες συγκρούσεις», σύμφωνα με την ενημέρωση από την προεδρία της Ενωσης που αυτή την περίοδο έχει αναλάβει το Λάος.

Σημειώνουμε ότι εκτός από συναντήσεις των ηγετών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δέκα κρατών που είναι πλήρη μέλη της ASEAN, στο Λάος γίνονται και συναντήσεις με ηγέτες χωρών - «εταίρων» της Ενωσης, όπως είναι οι Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Αυστραλία κ.τ.λ.

Ενδεικτική του «ενδιαφέροντος» που η Νοτιοανατολική Ασία προκαλεί σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες του Τόκιο να βρει γερά «πατήματα» στη «γειτονιά», με το βλέμμα στραμμένο στις «ισορροπίες» απέναντι στην Κίνα. Από αυτήν τη σκοπιά άλλωστε, Ιαπωνία - Φιλιππίνες έχουν πραγματοποιήσει και κοινές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Ετσι, το Τόκιο ανακοίνωσε τις προθέσεις του να παράσχει στη Μανίλα δύο πλοία περιπολίας για την ενίσχυση της «ασφάλειας» στην περιοχή της, αλλά και να της δανείσει μέχρι και πέντε αεροσκάφη επιτήρησης τύπου TC - 90. Χτεσινά δημοσιεύματα εμφάνιζαν την Ιαπωνία να είναι έτοιμη να προσφέρει πλοία περιπολίας και στη Μαλαισία.

Τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ασία όμως παρακολουθούν στενά και δυνάμεις όπως η Ινδία. Πριν από μερικές μέρες, ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, επισκέφτηκε το Βιετνάμ και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να επεκταθεί η ινδική πίστωση 500 εκ. δολ. προς το Ανόι «για την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών». Επίσης, το ινδικό μονοπώλιο L & T θα κατασκευάσει ταχέα σκάφη περιπολίας για λογαριασμό της βιετναμέζικης ακτοφυλακής.

Θυμίζουμε ότι Φιλιππίνες και Βιετνάμ έχουν σημαντικές διαφορές με την Κίνα σχετικά με την κυριότητα περιοχών της ΝΚΘ και τους τελευταίους μήνες το «θερμόμετρο» έχει «ανέβει» αρκετές φορές στη «γειτονιά». Η «σταθερότητα» στη ΝΚΘ αποτελεί σταθερά πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με έντονη συμμετοχή και των ΗΠΑ, που το τελευταίο εξάμηνο επίσης ξεκίνησαν ανοιχτές περιπολίες στην περιοχή, στο όνομα της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟΣ
Προωθώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων

«Δόλωμα» η απομάκρυνση των αμερικανικών βομβών που δεν έχουν εκραγεί

ΒΙΕΝΤΙΑΝ.--

Ενταγμένη στην προσπάθεια της αμερικανικής πλουτοκρατίας να διασφαλίσει τις «βάσεις» της στη Νοτιοανατολική Ασία - μια περιοχή με ειδικό βάρος για τις «ισορροπίες» γενικά σε Ασία, Ειρηνικό - είναι η τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λάος, στο πλαίσιο και των συναντήσεων με ηγέτες της ASEAN (βλ. σχετικό θέμα).

Χτες, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, Μπουννχάνγκ Βοράκιτ, και στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα των αμέτρητων αμερικανικών βομβών που μένουν διάσπαρτες στην επικράτεια του Λάος από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Σύμφωνα και με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι τόνοι αμερικανικών πυρομαχικών που έπεσαν τότε στο Λάος ισοδυναμούν με μία βόμβα κάθε οκτώ λεπτά, για εννιά ολόκληρα χρόνια. Πάνω από 80 εκατομμύρια βόμβες διασποράς υπολογίζεται ότι δεν εξερράγησαν τότε, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να έχουν τραυματίσει ή σκοτώσει τουλάχιστον 20.000 ανυποψίαστους κατοίκους της χώρας.

Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, η Ουάσιγκτον αναμένεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την απομάκρυνση των βομβών. «Στο Λάος, βλέπουμε τα θύματα των βομβών που ρίχτηκαν εξαιτίας αποφάσεων πριν μισό αιώνα και θυμόμαστε ότι οι πόλεμοι έχουν πάντα τεράστιο κόστος, σε ένα μέρος χωρίς να υπάρχει πρόθεση» δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, προσπαθώντας να «σβήσει» τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ιστορική μνήμη (λες και δεν τα συνεχίζει και σήμερα). «Εχουμε βαθιά ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τις βόμβες» είπε ακόμα, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του «επίδειξη καλής πίστης» και «έναν τρόπο να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της σχέσης μας», αναφέροντας ως μοντέλο τη σταδιακή προσέγγιση ΗΠΑ - Βιετνάμ. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δήλωναν ότι ο Ομπάμα θα «ενθαρρύνει» το «πολιτικό άνοιγμα» και την «εκκολαπτόμενη επιχειρηματική κουλτούρα» του Λάος.

Ανάμεσα σε άλλες συναντήσεις, ο Ομπάμα μίλησε και σε εκδήλωση μιας «πρωτοβουλίας για τους Nέους» της ASEAN, διαβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό «θα δυναμώσει μακροπρόθεσμα», γιατί αυτό «αντανακλά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολύμορφη ανησυχία σε αστικά επιτελεία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε ομιλία της στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κάλεσε χτες τα άλλα αστικά κόμματα «να μην υποχωρήσουν στην πίεση της λαϊκιστικής δεξιάς στο θέμα των προσφύγων», με αφορμή την επιτυχία του νέου κόμματος που εκφράζει τμήματα του γερμανικού, της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία, όπου κατατάχτηκε δεύτερο με 21%, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες (33%), υπερκεράζοντας τους Χριστιανοδημοκράτες (19%), ενώ έπονται εκλογές στη Σαξονία και το Βερολίνο. Νέες πανεθνικές δημοσκοπήσεις δίνουν στο νέο κόμμα υψηλά ποσοστά.

«Εάν αρχίσουμε τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις να υιοθετούμε προσανατολισμούς βάσει εκείνων που δεν ενδιαφέρονται για την εξεύρεση λύσεων, τότε εμείς θα χάσουμε την πυξίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενη «τις αξίες της Γερμανίας και του δυτικού πολιτισμού», που στην ουσία είναι αυτές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που προκαλεί πρόσφυγες και ξεριζωμένους, τους οποίους μετά θεωρεί παρείσακτους είτε τους χρησιμοποιεί ως φτηνή εργατική δύναμη.

Η Μέρκελ, που βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει, σημείωσε ότι «οι πολιτικοί αξιωματούχοι οφείλουν να μετρούν τα λόγια τους, διότι, αν προχωρήσουμε σε μία κλιμάκωση, κερδισμένοι θα είναι όσοι ποντάρουν στα ηχηρά λόγια και στις απλοϊκές λύσεις», επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση και στον Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, σύμμαχου κόμματος, που της άσκησε έντονη κριτική. Επαίνεσε «την εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν η χώρα άνοιξε την πόρτα της στα κύματα των προσφύγων», ενώ υπενθύμισε ότι «έκτοτε η ροή έχει δραστικά μειωθεί».

Επίσης, υποστήριξε την αναγκαιότητα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι «συνιστά μοντέλο για ανάλογες συνεργασίες με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη», προσθέτοντας ότι «θα ασκείται κριτική στην Τουρκία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα θα λέγεται ότι είναι καλό που το στρατιωτικό πραξικόπημα απέτυχε».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι στα διεθνή προβλήματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η προσφυγική κρίση, «η απάντησή μου είναι ότι υπηρετούμε τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο όταν προσανατολιζόμαστε με βάση τις αξίες που μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα, την ελευθερία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη».

Ανησυχία στην οικονομία

Η τοποθέτηση αυτή και οι υποσχέσεις από τον βασικό συνεργάτη της, υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για μειώσεις φόρων κατά 15 δισ. ευρώ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 δείχνουν τη διαπάλη που γίνεται και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, που αναμένεται να οξυνθεί για τα υποτιθέμενα διαφορετικά μείγματα διαχείρισης, που όμως όλα καταλήγουν στη στήριξη του κεφαλαίου, το οποίο βλέπει τα κέρδη του να αυξάνουν, ενώ τα λαϊκά στρώματα χάνουν δικαιώματα.

Το υπέρογκο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας (περισσότερες οι εξαγωγές προϊόντων από τις εισαγωγές), που φθάνει, με βάση πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, τα 278 δισ. ευρώ, δείχνει την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και ότι το γερμανικό κεφάλαιο υπερέχει των ανταγωνιστών του στην ΕΕ, αλλά για τους εργαζόμενους αυτό μεταφράζεται σε επιδείνωση της ζωής τους, με επέκταση της μισοδουλειάς - μισοζωής των λεγόμενων «μίνι τζομπς».

Πάντως, ανησυχία στα αστικά επιτελεία της λεγόμενης «ατμομηχανής της Ευρώπης» προκαλούν τα στοιχεία που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας περί πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλη, η μεγαλύτερη των τελευταίων 23 μηνών. Γίνεται λόγος για σημάδια επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας καθώς οι εξαγωγές της χώρας πλήττονται από τη χαμηλότερη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές και εντείνονται οι ανησυχίες από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιούλη σε σύγκριση με τον Ιούνη, ενώ η αύξηση κατά 1,8% στις Κατασκευές και κατά 2,6% στην Ενέργεια δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 2,3% στη μεταποιητική δραστηριότητα. Τεχνοκράτες αποδίδουν την τάση αυτή τόσο στο Brexit, στην κατάσταση συνολικά στην ΕΕ, στην ασθενέστερη δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά και στη μεγαλύτερη μετατόπιση στις υπηρεσίες, μια κατηγορία όμως αρκετά διαστρεβλωμένη στην αστική ορολογία, καθώς περιλαμβάνει και βιομηχανικούς παραγωγικούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες ή τμήμα των μεταφορών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ