ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σε πορεία κορύφωσης ανά την Ελλάδα

Με εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών συνεχίζει να απλώνεται ανά την Ελλάδα το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)». Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας κορύφωσης του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, με κατάληξη το κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 22, 23 και 24 του μήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις μέρες που διανύουμε έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

Αμφισσα, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Τρύφωνας Κούτρας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς του ΚΚΕ. Ακόμα: Οπτικοακουστικό αφιέρωμα με θέμα «Η ζωή ενός νέου», λαϊκό γλέντι, έκθεση για μαθητές.

Εδεσσα, στο «Φρύδι» (Βαρόσι). Ομιλητής: Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Ροκ συναυλία με τον Νίκο Τοπαλίδη και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Σαπουνά.

Βέροια, πλατεία Δημαρχείου. Ομιλήτρια: Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Διήμερο σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο

Αρτα, πλατεία Σκουφά, στις 8.30 μ.μ. Σήμερα θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Αναφορά στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ, αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι με τους Α. Αλεξίου και Χ. Βλαχοπάνο, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στους πρώτους νεολαίους κομμουνιστές της Αρτας (1929 - 1940) και στην ίδρυση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στην πόλη, λαϊκή βραδιά με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, λαϊκό γλέντι με τους Contrasto σε επιμέλεια Παν. Τσίτσικα. Αύριο, δεύτερη μέρα: Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό της Αγίας Παρασκευής, παρουσίαση έκθεσης για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, διαδρομή στο έντεχνο τραγούδι με τον Στάθη Αρτινό, συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη, λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Αλέκου Τάτση.

Αύριο, Σάββατο

Θήβα, Βιοκλιματικό πάρκο, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Βιντεοπροβολή «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ», λαϊκό γλέντι, παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου με θέμα το Προσφυγικό και βιντεοπροβολή για το Προσφυγικό, έκθεση για τους αγώνες της εργατικής τάξης στην περιοχή Θήβας - Οινοφύτων και βιβλιοπωλείο.

Αργοστόλι, πάρκο Νάπιερ, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Κ. Μουγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Ακόμα: Επίδειξη παραδοσιακών χορών από τοπικά σχήματα, ιστορικό αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα της Κεφαλονιάς τις δεκαετίες 1930 - 1950, γλέντι με το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, έκθεση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ και το τμήμα του στην Κεφαλονιά, βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, μπαρ.

Λευκάδα, Ανοιχτό Θέατρο, στις 8.30 μ.μ. Ομιλήτρια: Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Βιντεοπροβολή για τον πόλεμο, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Μεσολόγγι. Ομιλητής: Χρήστος Τριάντης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Καστοριά, βόρεια Παραλία, στις 7.30 μ.μ. Ομιλήτρια: Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, συναυλία από ροκ συγκρότημα, λαϊκό γλέντι.

Κιλκίς, πλατεία Ειρήνης, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Θόδωρος Αθανασιάδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ. Ακόμα: Επίδειξη από τον παλαιστικό σύλλογο ΓΑΣ Κιλκίς, συναυλία από το ροκ συγκρότημα Northwave, ποντιακό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος και βιβλιοπωλείο.

Δράμα, Δημοτικός Κήπος, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Ακόμα: Συναυλία με τους Believe και Countless Wounds, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τους πρόσφυγες, συζήτηση με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», έκθεση αφιερωμένη στον ηρωικό Μάη του '36, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα/μπαρ.

Διήμερη προφεστιβαλική αύριο και την Κυριακή

Προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνεται, επίσης, αύριο Σάββατο και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στο Βαρνάβα Αττικής, στο γήπεδο Βρύσης. Την πρώτη μέρα θα γίνουν αγώνες πινγκ πονγκ, βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής κειμένων «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας», ροκ συναυλία, λαϊκό και νησιώτικο γλέντι. Τη δεύτερη μέρα, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Παιχνίδια μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, τοπικά χορευτικά συγκροτήματα από Καπανδρίτι και Βαρνάβα, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Κυριακή 4 Σεπτέμβρη

Φλώρινα, Νέο Πάρκο, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής: Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακόμα: Προβολή βίντεο για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα και την ΕΕ, παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα από μαθητικό συγκρότημα, λαϊκό γλέντι.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
«Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει»

Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Στις 12 Σεπτέμβρη χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για τους μαθητές, ενώ χτες το υπουργείο Παιδείας είχε καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων να κατανείμουν τμήματα με βάση τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που προώθησε τους προηγούμενους μήνες, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία οι αναπληρωτές και στη λογική των «υπεραριθμιών» και «πλεονασμάτων».

«Δεν θα φορτώνουμε προγράμματα δήθεν για να μαζεύουμε κόσμο, να κάνουμε προσλήψεις εις βάρος της μόρφωσης και εις βάρος της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών», δήλωνε ο Ν. Φίλης από το βήμα της Βουλής στην προχτεσινή συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. «Ως εδώ η κοροϊδία, ο εμπαιγμός και οι προκλήσεις», ήταν η απάντηση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση, που σχολιάζει τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού αναδεικνύοντας τις πραγματικές ανάγκες. Η Πρωτοβουλία σημειώνει:

«Από πού και ως πού τα σχολεία παραφορτώνονται με εκπαιδευτικούς όταν μόνο την περσινή χρονιά 3.000 κενά, με βάση το ίδιο το υπουργείο, έμειναν ακάλυπτα;

Από πού και ως πού τα σχολεία παραφορτώνονται με εκπαιδευτικούς όταν στην Ειδική Αγωγή το 70% των αναγκών καλύπτεται με αναπληρωτές και υπάρχουν συνάδελφοι που για 15 χρόνια προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές;

Τι είναι εις βάρος των μαθητών;

-- Να έχουν όλα τα παιδιά δάσκαλο και νηπιαγωγό, ειδικό εκπαιδευτικό, γυμναστή, μουσικό, εικαστικό, θεατρολόγο, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, εκπαιδευτικό Παράλληλης στήριξης;

-- Να υπάρχει καθηγητής Φυσικής, Χημείας, φιλόλογος κ.ά.; Να υπάρχει καθηγητής ξένης γλώσσας; Να λειτουργεί το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής;

-- Να υπάρχει η ειδικότητα που επιλέγουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο σχολείο τους;

Η πολιτική της κυβέρνησης χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ο υπουργός με προκλήσεις και προσβολές προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι για την πολιτική των μηδενικών διορισμών και τις μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών».

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση απαιτεί μαζικούς διορισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες, προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση και πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κανένας αναπληρωτής απολυμένος, δηλώνοντας πως «κανένας αναπληρωτής δεν περισσεύει».

Καλεί δε τους αναπληρωτές στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις των σωματείων, σε συσκέψεις αναπληρωτών σε όλη τη χώρα, σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με αφορμή τη ΔΕΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να δώσουν μαζικό αποφασιστικό «παρών» στην απεργία και τη συγκέντρωση που έχει αποφασίσει η ΔΟΕ, την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στο υπουργείο Παιδείας και στις τοπικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα την ίδια μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ