ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Σήμερα η «λυπητερή» για επιπλέον 150.000 συνταξιούχους

Τον Οκτώβρη η αναδρομική παρακράτηση της μείωσης για Ιούνη και Ιούλη

Για μια ακόμη φορά, οι συνταξιούχοι θα δουν σήμερα κουτσουρεμένες τις συντάξεις στους λογαριασμούς τους

Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά, οι συνταξιούχοι θα δουν σήμερα κουτσουρεμένες τις συντάξεις στους λογαριασμούς τους
Το νέο χαράτσι στις επικουρικές συντάξεις τους θα διαπιστώσουν σήμερα στους λογαριασμός τους, μέρα καταβολής της σύνταξης του Σεπτέμβρη, περίπου 150.000 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, μετά το πρώτο του προηγούμενου Αυγούστου, κατά το οποίο είχαν επιβληθεί περικοπές σε ακόμα 70.000 περίπου συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους οποίους επιβάλλονται περικοπές σε πάνω απο 200.000 άτομα.

Αν και η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται στο 10%, υπάρχουν μεγάλες ομάδες συνταξιούχων στους οποίους η περικοπή θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβρη θα ακολουθήσει και η παρακράτηση της μείωσης αναδρομικά για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη, η οποία θα γίνει τμηματικά με την καταβολή των συντάξεων το τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη.

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και επανυπολογισμός κάποιων επικουρικών ταμείων με ειδικά καθεστώτα. Ετσι, ο αριθμός των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ που θα λαμβάνουν απο εδώ και πέρα ακόμα μικρότερες συντάξεις, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 250.000 άτομα και θα αντιστοιχεί στο 20% περίπου των 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχων του ΕΤΕΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί ακόμα ένας κύκλος επίθεσης στις επικουρικές συντάξεις που προδιέγραψε ο νόμος 4387, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των επικουρικών συντάξεων όσων συνταξιούχων το συνολικό εισόδημα από συντάξεις κάθε μήνα υπερέβαινε το ποσό των 1.120 ευρώ καθαρά (1.300 ευρώ μεικτά). Και βέβαια επειδή ο επανυπολογισμός θα αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται μέχρι τώρα, με δεδομένο ότι το ΕΤΕΑ δεν διαθέτει άλλη πηγή χρηματοδότησης πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων και δεν μπορεί να εμφανίζει ελλείμματα, έχει τεθεί η βάση για πρόσθετες περικοπές, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του.

Η απώλεια των συνταξιούχων μόνο σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, εκτιμάται για φέτος (επτάμηνο Ιούνη - Δεκέμβρη) ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, η συνολική απώλεια στους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα και με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το σχετικό νομοσχέδιο, την τετραετία 2016 - 2019 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, μόνο από τη συγκεκριμένη περικοπή (μείωση επικουρικών στους συνταξιούχους που το συνολικό εισόδημα από συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ).

Οι απώλειες στις νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν, υπολογίζονται για την ίδια τετραετία στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται και 36 επιπλέον εκατ. ως «κόφτης» στη δαπάνη των επικουρικών για το 2019. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις επικουρικές έχει ήδη επιβληθεί εισφορά 6% για τον κλάδο Υγείας, με την ετήσια απώλεια να πλησιάζει τα 150 εκατ. ευρώ και στην τετραετία 2016 - 2019 θα αγγίξει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, οι συνολικές απώλειες για τους συνταξιούχους στην επικούρηση το χρονικό αυτό διάστημα θα φτάσουν αθροιστικά τα 1,785 δισ. ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καταδικάζουν την αθλιότητα με το επίδομα ανεργίας

Μετά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει το επίδομα ανεργίας στους εργοδότες εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Οπως σημειώνει, «αυτό που προσπαθούσε και δεν κατάφερε να κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έρχεται να το υλοποιήσει η κυβέρνηση της βρώμικης δουλειάς. Αυτό το μέτρο έχει πολύπλευρους στόχους την ενίσχυση με ζεστό χρήμα των επιχειρηματιών, το χτύπημα των κλαδικών μισθών, την ομηρία χιλιάδων ανέργων και εργαζομένων οι οποίοι θα "απολύονται" και θα επαναπροσλαμβάνονται με το επίδομα ανεργίας. Αν νομίζουν κάποιοι εργαζόμενοι - άνεργοι ότι το βαρέλι έχει πάτο, κάνουν λάθος! Η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου, χτυπώντας περαιτέρω την αξία της εργατικής δύναμης».

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν: Αμεση κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Πάνω από 250 υπογραφές στο κάλεσμα για αγώνα

Τις 255 αριθμούν πλέον οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν το κοινό κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, για την οργάνωση του αγώνα με αιχμή τις ΣΣΕ. Στις νέες αποφάσεις προστέθηκαν αυτές της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας. Επίσης, το κοινό κείμενο - κάλεσμα στηρίζουν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Θερμαστών Πρακτικών Μηχανικών και Εργαζομένων στο Μέταλλο Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Εργατοτεχνιτών Σιδήρου - Μπετό Μεσσηνίας, Οικοδόμων Μεσολογγίου «Η Πρόοδος», Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Εργατοϋπαλλήλων «Coca - Cola 3Ε» Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Σικυωνίων (Κιάτου), Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πατρών και Περιχώρων Ν. Αχαΐας «Ειρήνη», Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Χίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η Ενωση», Εργαζομένων «Praktiker», Εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες στα καταστήματα και εταιρείες Νομού Ηλείας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αμαλιάδας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» - «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ»
Τα πανηγύρια των ομίλων δεν αφορούν τους εργαζόμενους

Στην τελική ευθεία βρισκόταν χτες η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις εταιρείες «Σκλαβενίτης» και «Μαρινόπουλος». Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η συμφωνία έχει πάρει το «πράσινο φως» από τις τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική), προβλέπει δανειοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ και παράλληλα χρηματοδότηση της τάξης των 125 εκατ. ευρώ από τον «Σκλαβενίτη», κάτω από τον έλεγχο του οποίου θα περάσει η νέα εταιρεία με τα καταστήματα της αλυσίδας του «Μαρινόπουλου».

Στο φόντο αυτό, οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε καταστήματα της εταιρείας στην Αττική, συνεχίζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους. Καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν κανέναν εφησυχασμό και αναμονή, κόντρα σε όσους τους προτρέπουν να πανηγυρίσουν για το «αίσιο τέλος» των διαβουλεύσεων ανάμεσα σε «Μαρινόπουλο», «Σκλαβενίτη», τράπεζες και πιστωτές. Οπως έχουν ξεκαθαρίσει, η «διάσωση» της επιχείρησης δεν σημαίνει «διάσωση» των εργαζομένων, που χρειάζεται να βρίσκονται σε ετοιμότητα απέναντι στο ενδεχόμενο απολύσεων ή μειώσεων μισθών.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι πληρώνονται το μισθό τους με δόσεις και «έναντι», με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Ετσι, σήμερα, Παρασκευή, οι Επιτροπές Αγώνα έχουν προγραμματίσει παρεμβάσεις, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15) και στις 12 μ. στο υπουργείο Μεταφορών (Αναστάσεως 2, Χολαργός), με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε προχτές στη ΔΕΗ.

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου κωφεύει στο αίτημα των Επιτροπών Αγώνα για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στην Αττική και την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, επικαλείται τη «βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων» να «στρατευτούν» μαζί της.

Οσο για τις διακηρύξεις με τις οποίες δεσμεύεται «να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για τη διασφάλιση των συμφερόντων» των εργαζομένων και να επιδεικνύει τον «ύψιστο βαθμό επιφυλακής και ετοιμότητας», αρκεί να θυμηθεί κανείς τα μηνύματα που έστελνε η πλειοψηφία του σωματείου την παραμονή της απεργιακής κινητοποίησης τον Ιούλη, με τα οποία «ενημέρωνε» πως δεν υπάρχει απεργία, λοιδορούσε τις Επιτροπές Αγώνα που πήραν στις πλάτες τους την οργάνωση του αγώνα και καλούσε ουσιαστικά σε απεργοσπασία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ
Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων), ενάντια στο μπαράζ των διακοπών ηλεκτροδότησης λαϊκών νοικοκυριών της περιοχής, οργανώνουν την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., επτά σωματεία της Πάτρας. Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούν τα Σωματεία Οικοδόμων Πάτρας, ΟΤΑ Αχαΐας, Μετάλλου Πάτρας, Ποτών και Τροφίμων Αχαΐας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις Αχαΐας και Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας. Οπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ διακοπών ρεύματος, αφήνοντας χωρίς ηλεκτροδότηση δεκάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. «Καλούμε εργαζόμενους, ανέργους, τη νεολαία, να πάρουμε μέρος, να δημιουργήσουμε κίνημα αλληλεγγύης σε συναδέλφους μας που η πολιτική της κυβέρνησης τούς έχει ρίξει στην εξαθλίωση και τώρα τους βυθίζει και στο σκοτάδι!», καταλήγουν τα σωματεία. Διεκδικούν: Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος. Οι ρυθμίσεις χρεών να γίνονται με τέτοιο τρόπο που να μπορεί η εργατική οικογένεια να ανταποκριθεί. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ