ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στα μέλη της Παραολυμπιακής Ομάδας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε στη χτεσινή παρουσίαση της αποστολής για τους Παραολυμπιακούς του Ρίο

Ο Δ. Κουτσούμπας κατά το χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση, έχοντας δίπλα του την αθλήτρια της τοξοβολίας Δωροθέα Ποιμενίδου
Ο Δ. Κουτσούμπας κατά το χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση, έχοντας δίπλα του την αθλήτρια της τοξοβολίας Δωροθέα Ποιμενίδου
Πραγματοποιήθηκε χτες, σε ειδική τελετή, η παρουσίαση της ελληνικής αποστολής που θα μετέχει στους επερχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (7-18 Σεπτέμβρη). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους αθλητές και τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Παράλληλα, στον ΓΓ του Κόμματος δόθηκε το λεύκωμα παρουσίασης της ελληνικής ομάδας που εξέδωσε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, από την αθλήτρια της τοξοβολίας και μέλος της ομάδας που θα ταξιδέψει στο Ρίο, Δωροθέα Ποιμενίδου.

Στο χαιρετισμό του προς τα μέλη της Παραολυμπιακής Ομάδας, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους τους αθλητές της ελληνικής αποστολής που θα πάρουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σε όλους σας, στους αθλητές και τις αθλήτριες των Παραολυμπιακών Αγώνων, στους προπονητές τους, σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας αξίζουν εκ των προτέρων πάρα πολλά συγχαρητήρια, διότι ανεξάρτητα από την κατάταξή τους στους αγώνες, είναι ήδη νικητές. Είστε νικητές της ζωής και παράδειγμα αγωνιστικότητας, κόντρα σε τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια, που καταφέρατε να ξεπεράσετε.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να συγχαρούμε κι όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί και ο τέταρτος, ο πέμπτος ή αυτός που πλασαρίστηκε σε καλή σειρά με βάση τη συμμετοχή σε ένα αγώνισμα, αυτός που βελτίωσε την επίδοσή του, χωρίς να ανέβει σε βάθρο, αυτός που πήρε μέρος αντιμετωπίζοντας τραυματισμούς και ατυχίες, κέρδισε στους αγώνες.

Θα θέλαμε, επίσης, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση και αφού έχουν σβήσει τα φώτα της δημοσιότητας, να επαναλάβουμε αυτό που βγαίνει απ' όλα σχεδόν τα στόματα όλων όσων στηρίζουν την προσπάθεια αυτών των παιδιών.

Οτι οι όποιες επιτυχίες δε θα πρέπει να κρύψουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στη χώρα μας.

Οτι για να έχεις πρωταθλητές, πρέπει πρώτα και κύρια να έχεις αθλητές, αθλητισμό για όλους, να αναπτύσσονται όλα τα αθλήματα με βάση τις ανάγκες, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά η νεολαία, ο λαός, οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Οτι θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές, επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό, χρηματοδότηση στο σχολείο, στη γειτονιά, στο δήμο, στο σωματείο.

Αυτό προϋποθέτει κρατική στήριξη και μέριμνα όλο το χρόνο και όχι όψιμους υποστηρικτές, "σωτήρες" που "υιοθετούν" αθλητές μόνο για το μετάλλιο ή μόνο για εμπορικούς σκοπούς.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε και δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος από τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας, μαζί με τις ευχές για πολλές επιτυχίες στους αθλητές και τις αθλήτριες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και αρχηγός της αποστολής στο Ρίο, Γιώργος Φουντουλάκης, στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων θύμισε τις επιτυχίες στην προηγούμενη διοργάνωση του Λονδίνου του 2012 και επισήμανε πως παρά τις δυσκολίες που ήρθαν στα χρόνια που μεσολάβησαν, και για φέτος οι προσδοκίες διάκρισης παραμένουν υψηλές. «Πέραν του αθλητισμού, στόχος μας είναι η ισότιμη ένταξη στην κοινωνία. Πρέπει να συνεχίσουμε την πάλη μας ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας», επισήμανε.

Συμμετοχή σε 11 αθλήματα

Με αρκετές προσδοκίες για διακρίσεις και συνολικά 59 αθλητές/-τριες (43 άνδρες - 16 γυναίκες) θα παρουσιαστεί στο Ρίο η ελληνική αποστολή. Συμμετοχή θα υπάρχει σε 11 απ' τα 22 αθλήματα της διοργάνωσης, η οποία μάλιστα είναι η μεγαλύτερη μετά το 2004 και τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας. Σημειώνεται πως πρόσφατα, βάσει της αναδιανομής των θέσεων που επήλθε μετά τον οριστικό αποκλεισμό της Ρωσίας, η Ελλάδα κέρδισε 5 θέσεις επιπλέον. Τα αθλήματα που θα έχουν ελληνική εκπροσώπηση είναι Αντισφαίριση με αμαξίδιο, Αρση βαρών σε πάγκο, Ιστιοπλοΐα, Κολύμβηση, Μπότσια, Ξιφασκία με αμαξίδιο, Ποδηλασία, Σκοποβολή, Στίβος, Τζούντο και Τοξοβολία. Η Ελλάδα είχε εκπροσώπηση σε περισσότερα από 11 αθλήματα μόνο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ως «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης.

  • Στην τελετή παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο Α' αντιπρόεδρος Τάσος Κουράκης. Επίσης, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ εκπροσώπησε ο βουλευτής του κόμματος Δ. Καμμένος. Αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας παρέδωσαν στον καθένα το λεύκωμα της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης κ.ά.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παράταση στην αναβολή από Κοντονή

Στα χαρακώματα βρίσκονται εκ νέου από χτες το απόγευμα Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και υφυπουργός Αθλητισμού, με συνέπεια, όπως όλα δείχνουν - τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα - την επέκταση από πλευράς Σταύρου Κοντονή της αναβολής των πρωταθλημάτων και μετά τις 5 Σεπτέμβρη, όπως οριζόταν με την αρχική του απόφαση. Αν και στο χτεσινό ΔΣ η ΕΠΟ έκανε πίσω σε ένα επίμαχο σημείο της διαφωνίας με τον υφυπουργό, παίρνοντας πίσω τις πρόσφατες αλλαγές μελών και επαναφέροντας την Επιτροπή Δεοντολογίας στην προ ολίγων εβδομάδων σύνθεσή της, τα πρωταθλήματα... παραμένουν «στον αέρα».

Ο Σταύρος Κοντονής, με γραπτή του δήλωση το απόγευμα, τόνισε πως με τα τωρινά δεδομένα επιβάλλεται περαιτέρω παράταση της αναβολής στα πρωταθλήματα και μετά τις 5 Σεπτέμβρη. Ως κύρια αιτία για την αντίδραση του υφυπουργού φαίνεται να είναι η μη παραίτηση απ' το ΔΣ των τεσσάρων εκ των έξι μελών του που κατηγορούνται και παραπέμπονται για την υπόθεση με την κάρτα υγείας. Σημειώνεται πως χτες παραιτήθηκαν οι Βαγγέλης Μαζαράκης και Βαγγέλης Τοπολιάτης, ωστόσο τόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, όσο και τα μέλη Γιώργος Καραμελίδης, Γιάννης Οικονομίδης και Νίκος Προύντζος (επίσης κατηγορούμενοι) παρέμειναν στη θέση τους. Επίσης, από πλευράς υφυπουργείου θεωρείται παράνομη και η απόφαση της ΕΠΟ για τριμελή πειθαρχική επιτροπή σε Super League και Fοotball League, μια και ο νόμος κάνει λόγο για μονομελή πειθαρχικά όργανα με τριετή θητεία.

«Με δολιχοδρομίες και εκ νέου παρανομίες, όχι μόνο δεν μπορεί να αρθεί η απόφαση απαγόρευσης διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά επιβάλλεται η περαιτέρω χρονική επέκτασή της», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της ΕΠΟ να αναβάλει την προγραμματισμένη για χτες συνάντηση για τη διαιτησία μεταξύ της ίδιας, του κλιμακίου της FIFA και εκπροσώπους των ΠΑΕ της Super League.

ΠΟΛΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΦΗΒΩΝ
Με... φόρα στα προημιτελικά η Εθνική

Με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε τους αγώνες της για την Α' φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Μαυροβούνιο η Εθνική εφήβων, που στον τελευταίο της αγώνα για τον 1ο όμιλο επικράτησε άνετα της Κολομβίας με 31-8. Σημειώνεται πως για την ελληνική ομάδα το παιχνίδι ήταν άνευ βαθμολογικής σημασίας, καθώς είχε ήδη εξασφαλίσει την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η Εθνική θα περιμένει σήμερα τους αγώνες κατάταξης (συμμετέχουν οι δεύτερες και τρίτες ομάδες των ομίλων), προκειμένου να μάθει τον αντίπαλό της στον αγώνα της Πέμπτης για την οκτάδα. Βάσει των προγνωστικών, τις περισσότερες πιθανότητες για αντίπαλος της Ελλάδας συγκεντρώνει η Ουγγαρία, η οποία σήμερα θα αγωνιστεί στους αγώνες κατάταξης με το νικητή της χτεσινοβραδινής αναμέτρησης Ιαπωνία - Αίγυπτος, αντίπαλοι που θεωρούνται στα μέτρα των Μαγυάρων.

Οσον αφορά το χτεσινό παιχνίδι, η Εθνική ήταν καταιγιστική έναντι των αντιπάλων της και προηγήθηκε με 16-3 στο ημίχρονο, τελειώνοντας ουσιαστικά το παιχνίδι από το δεύτερο οκτάλεπτο. Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Νικολαΐδης με επτά γκολ. Τα οκτάλεπτα: 8-2, 8-1, 8-2, 7-3.

SUPER LEAGUE
Στο τραπέζι το θέμα του προέδρου

Το θέμα του προέδρου του Συνεταιρισμού των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας μετά την πρόσφατη παραίτηση του Γιώργου Στράτου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού ΔΣ της Super League. Ο ίδιος ο παραιτηθείς πρόεδρος παραμένει ουσιαστικά και ο μοναδικός υποψήφιος για σήμερα, ώστε να αναλάβει εκ νέου, ενώ πληροφορίες ήθελαν ως δεύτερη περίπτωση το δικηγόρο του Ολυμπιακού, Θοδωρή Γιαννίκο. Σημειώνεται πως ο Γιώργος Στράτος είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά την άρση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από πλευράς ΠΑΕ Ολυμπιακού.

ΑΕΚ: Λίγο πριν την εκπνοή της φετινής μεταγραφικής περιόδου ήρθε και το φινάλε στη συνεργασία της ΑΕΚ με τον Ισπανό χαφ Μιγκέλ Κορδέρο, αφού δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του Τιμούρ Κετσπάγια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παρελθόν απ' τους Πειραιώτες αποτελεί ο Πουλίδο που επιστρέφει στο Μεξικό για την Τσίβας, που ανακοίνωσε τη μεταγραφή του. Την ίδια ώρα, σενάρια απ' την Πορτογαλία φέρνουν ως οριστικό το δανεισμό στον Ολυμπιακό του 22χρονου φορ της Πόρτο Γκονσάλο Πασιένσια.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ο Πανιώνιος ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του 27χρονου Γάλλου Νταβίντ Ν' Γκογκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ