ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Δε χαρίζουμε τον ιδρώτα μας», διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι

...και την πορεία που ακολούθησε
...και την πορεία που ακολούθησε
Συγκέντρωση με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έγινε προχτές βράδυ στη Λευκάδα με οργανωτή το Εργατικό Κέντρο. Με συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Μηνά και πορεία που έφτασε μέχρι την παραλία της πόλης, οι εργαζόμενοι του νησιού διαδήλωσαν πως δεν χαρίζουν τον κλεμμένο ιδρώτα τους σε εργοδοσία και κράτος, παλεύουν και διεκδικούν ΣΣΕ. Η κινητοποίηση ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων να φέρουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ, μέσα από κοινό κείμενο - κάλεσμα που συνυπογράφουν και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.

Στη συγκέντρωση, το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Χρήστος Καμπέρης, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Μάκης Βεροιώτης, και η Ευτυχία Καραβασίλη, εκ μέρους του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλέξανδρος Βεροιώτης. «Αυτό που πρέπει να βάλουμε μπροστά στις διεκδικήσεις μας είναι να μη δουλεύει κανένας χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Είναι αλήθεια ότι κανένας κλάδος μόνος του και κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία και οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Πρέπει αυτό να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων», είπε μεταξύ άλλων.

Από τη συγκέντρωση...
Από τη συγκέντρωση...
Τόνισε ακόμα πως ευθύνη και καθήκον των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου είναι και η ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τις ΣΣΕ, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: «Το σωματείο τους είναι το αποκούμπι σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει στο χώρο δουλειάς. Οι παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του παίρνονται σοβαρά υπόψη από την εργοδοσία, ειδικά στον κλάδο του Τουρισμού στο νησί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξήγησε πως η πάλη για τις ΣΣΕ δεν είναι μόνο πάλη για τους μισθούς, καθώς οι Συμβάσεις αφορούν μια σειρά από ζητήματα, με ξεχωριστή σημασία ανάμεσα σε αυτά να έχει η προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τη στιγμή μάλιστα που οι συνθήκες εντατικοποίησης φθείρουν την υγεία των εργαζομένων.


Νέες αποφάσεις στο κοινό κάλεσμα

Με νέες αποφάσεις από Συνδικάτα ενισχύεται το κάλεσμα Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για τη δημιουργία μετώπου πάλης στη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Πλέον οι υπογραφές στο κοινό κείμενο - κάλεσμα έχουν φτάσει τις 182. Ανάμεσα στις αποφάσεις που προστέθηκαν τελευταία περιλαμβάνονται 13 σωματεία από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, κλαδικά Συνδικάτα από όλη τη χώρα και επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία της Αττικής.

Αναλυτικά, οι νέες υπογραφές που προστέθηκαν στο κοινό κάλεσμα προέρχονται από τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL ΕΛΛΑΣ» Ν. Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων (Παράρτημα Πειραιά), Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Royal Olympic», Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν», Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Στάνλεϋ», Εργαζομένων στο «Catering Newrest», Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Κω, Τουριστικών Επαγγελμάτων Λευκάδας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Λάρισας, Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Σύσκεψη στη Ρόδο

Σε σύσκεψη, με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλεί η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ όλα τα σωματεία του νησιού. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και την επαναφορά του καθεστώτος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας»: Γύρω από αυτόν τον άξονα καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τα συνδικάτα των εργαζομένων να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τη δράση τους. Στο κάλεσμά τους προς τα σωματεία αναφέρουν: «Η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές ΣΣΕ είναι καίριο ζήτημα για τη ζωή των εργαζομένων. Αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αντεργατική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων». Στην επίθεση αυτή καλούν εργαζόμενους και σωματεία να απαντήσουν με οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας

Την αλληλεγγύη στον αγώνα τους εκφράζουν ομοσπονδίες και δεκάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας, απαιτώντας την ανάκληση των 109 απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Χτες, η εργοδοσία κατέθεσε μηνύσεις σε βάρος δεκάδων ακόμη εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, προετοιμάζοντας το κλίμα για νέες μαζικές απολύσεις. Η επιχείρηση μηνύει με στημένες κατηγορίες τους εργαζόμενους και στη συνέχεια τους απολύει, προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις. Μετά και τις χτεσινές μηνύσεις, σχεδόν το σύνολο των περίπου 180 εργαζομένων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα έχει μηνυθεί από την επιχείρηση με προσχηματικές κατηγορίες (παράνομη βία, διατάραξη οικιακής ειρήνης, εμπρησμό, κ.λπ.), επειδή συμμετείχε στην περιφρούρηση της απεργίας, στην πύλη του εργοστασίου.

Στο πλευρό των απεργών, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνουν καθημερινά τη μάχη της περιφρούρησης, και καλούν τα σωματεία και τους φορείς να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα τους.

Ψήφισμα αλληλεγγύης δεκάδων σωματείων

Τρεις Ομοσπονδίες και 27 Σωματεία με κοινό ψήφισμά τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και στηρίζουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας», που γίνεται για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στο ψήφισμα αναφέρεται: «Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που αξιοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή του αγώνα των εργαζομένων, βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στα σχέδια της εργοδοσίας. Δίνοντας "αέρα" στην εργοδοσία να προχωρήσει σε 58 νέες απολύσεις.

Τα "Λιπάσματα Καβάλας" και ο επιχειρηματίας τους, είναι ένα ακόμα παράδειγμα επιχείρησης που αφού για χρόνια ξεζούμισε τους εργαζόμενούς της για να μεγαλώνει η κερδοφορία της, τώρα επιδιώκει να πετάξει στο δρόμο όσους εργαζόμενους δε δεχτούν να μετατραπούν σε πραγματικούς σύγχρονους σκλάβους.

Η εργοδοσία αξιοποιεί πλήρως το αντεργατικό, νομοθετικό οπλοστάσιο που της έχουν εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, να δυναμώσει την επίθεσή της, να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Είναι αυταπόδεικτο πια σε κάθε εργαζόμενο για ποιον νομοθετεί και για ποιον «δουλεύει» και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες. Για τη μεγαλοεργοδοσία και τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αντίστοιχη επίθεση ετοιμάζει να κάνει η κυβέρνηση άλλωστε με το νέο νόμο για τα Εργασιακά, την πλήρη κατάργηση των ΣΣΕ και τις ομαδικές απολύσεις. Και "όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος", όπως πολύ καλά έχουν καταλάβει οι συνάδελφοι των "Λιπασμάτων της Καβάλας".

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο από την οργάνωση και την αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή στους χώρους δουλειάς. Να οργανώσουμε την πάλη όχι μόνο ενάντια στην αντεργατική πολιτική αλλά να βάλουμε πορεία για νέες κατακτήσεις, για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα και ΣΣΕ που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μεροκάματα. Για να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις και οι ποινικές διώξεις.

Οχι στις ατομικές Συμβάσεις και τις διαθεσιμότητες».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Τα Σωματεία: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ & Γραφείων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών & Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών & Μισθωτών Ηλεκτρολόγων Λάρισας, Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, Σωματείο Τεχνικών Ηλεκτρισμού Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος Αττικής, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Σωματείο Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση MELLON.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ