ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες

Μια σειρά μέτρων βάζει στο τραπέζι το ΚΚΕ που είναι απαραίτητα για αποκατάσταση των παραγωγών και προστασία από τις πυρκαγιές

AP

Την απόδοση έκτακτου γενναίου βοηθήματος στους ρετσινάδες της περιοχής της Β. Εύβοιας, που θα μείνουν άνεργοι, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις, σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει αναλυτικά:

«Για μια ακόμη φορά οι καταστροφικές πυρκαγιές στο νομό Ευβοίας που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες του Ιούλη, μετέτρεψαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και ζωικό κεφάλαιο σε αποκαΐδια! Προκάλεσαν πολλές καταστροφές σε ζώα, βοσκοτόπια, ελιές, αμπέλια. Οι πυρκαγιές αυτές, εκτός των συγκεκριμένων καταστροφών που άφησαν πίσω τους, δημιούργησαν και νέους άνεργους στην περιοχή - τους ρετσινάδες. Η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα πεύκου που αποτελεί καταστροφή για τους ρετσινάδες της περιοχής που αυτή την εποχή βρίσκονται και εργάζονται μέσα στο δάσος στη συλλογή του ρετσινιού, βασική πηγή εισοδήματός τους.

Οι πυρκαγιές αυτές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής που διατηρούν και επαυξάνουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια, για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας στην περιοχή, οι κακοσυντηρημένοι δασικοί δρόμοι, αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλες πυρκαγιές στη χώρα.

Απαιτείται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100%, οι πληγέντες από το κράτος. Αμεσα και γρήγορα να αποζημιωθούν και οι ρετσινάδες της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας που βλέπουν κατεστραμμένη την παραγωγή τους.

Ερωτώνται οι υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα θα λάβουν για:

-- Την άμεση καταγραφή των καμένων εκτάσεων και την άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες, χωρίς καμία εξαίρεση.

-- Μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.

-- Την έρευνα για τις αιτίες των πυρκαγιών.

-- Την απόδοση έκτακτου γενναίου βοηθήματος στους ρετσινάδες της περιοχής της Β. Εύβοιας, που θα μείνουν άνεργοι, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Μέριμνα, ώστε να ασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές σε δήμους και άλλους φορείς.

-- Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.

-- Την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, αφού κάηκαν βοσκήσιμες εκτάσεις.

-- Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Υδρευση κ.τ.λ.).

-- Τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και δικτύου δασικών δρόμων που θα υπηρετεί το σκοπό της δασοπροστασίας.

-- Να απαγορευτεί η υλοτόμηση του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.

-- Να εγκριθεί κονδύλι για την επάνδρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό.

-- Την άμεση συντήρηση και υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ που σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνονται για τις πυρκαγιές.

-- Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία κ.λπ.), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών».

Επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών

Σώοι εντοπίστηκαν χτες από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λέσβου οι δύο αγνοούμενοι πρόσφυγες, που περισυλλέχθηκαν από πλωτό του Λιμενικού. Συνολικά, 71 άτομα επέβαιναν σε λέμβο, η οποία, κατευθυνόμενη από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο, βρισκόταν σε δυσχερή θέση, καθώς στην περιοχή έπνεαν βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης έξι μποφόρ.

Οι πρόσφυγες ειδοποίησαν μέσω του διεθνούς αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 το Λιμενικό, που κινητοποίησε δύο πλωτά περιπολικά, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και το παραπλέον οχηματαγωγό «Πελαγίτης». Οπως ανέφεραν, τρία άτομα έπεσαν στη θάλασσα και τα ίχνη τους χάθηκαν. Το «Πελαγίτης» εντόπισε στα νερά της περιοχής και διέσωσε έναν από τους αγνοούμενους και πλωτό του Λιμενικού περισυνέλεξε από τη λέμβο άλλα 68 άτομα. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο «hot spot» της Μόριας. Δύο από αυτούς, μία έγκυος κι ένα μικρό παιδί, διακομίστηκαν στο τοπικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται προληπτικά.

Στο μεταξύ, επιχείρηση για τη διάσωση 38 προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του όρμου Πόρτο Κάγιο, ανάμεσα στη Λακωνία και τα Κύθηρα, έγινε την Τετάρτη από το Λιμενικό, με τη βοήθεια ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, μετά την ενημέρωση του Λιμεναρχείου Γυθείου πως ιστιοφόρο με σημαία Σιέρα Λεόνε βρισκόταν σε δυσχερή θέση, έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή περιπολικό σκάφος του Λιμενικού κι ένα αλιευτικό. Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στο αλιευτικό, το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι του Πόρτο Κάγιο. Στη συνέχεια, το περιπολικό του Λιμενικού περισυνέλεξε τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε μία πνευστή λέμβο και σε διασωστικό βαρελάκι. Οταν οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο Πόρτο Κάγιο, ενημέρωσαν τους λιμενικούς ότι αγνοείται ένα άτομο που ήταν μαζί τους στο ιστιοφόρο.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου, στις οποίες μετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού κι ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Επειτα από λίγη ώρα, ο αγνοούμενος εντοπίστηκε σώος σε βραχώδη ακτή, στην περιοχή Βαθύ Αυλάκι και απεγκλωβίστηκε από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού. Από το Λιμενικό συνελήφθησαν δύο από τους 38 διασωθέντες, καθώς φέρονται ως οι διακινητές των προσφύγων. Οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στο δημοτικό στάδιο Γυθείου, προκειμένου να μείνουν εκεί προσωρινά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΔΗΜΩΝ
Αργά το θυμήθηκε η ΚΕΔΕ

Τον κίνδυνο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δήμων που θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης επισημαίνει, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλης. Με αφορμή την υπαγωγή στο πρόγραμμα του δήμου Αχαρνών, ο τρίτος δήμος που μπαίνει σε καθεστώς «εξυγίανσης» μετά τη Σαλαμίνα και τη Γόρτυνα Ηρακλείου Κρήτης, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η οικονομική πολιτική προς τους δήμους είναι τέτοια που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια πολλούς δήμους σε οικονομική κατάρρευση.

Υπογραμμίζει ότι πολλοί δήμοι θα έχουν πρόβλημα να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2016 και να συντάξουν νέους το 2017 (ισοσκελισμένους, όπως απαιτεί ο νόμος), καθώς, ανάμεσα σε άλλα: Οι δήμοι δεν γνωρίζουν τι χρήματα θα λάβουν τελικά με το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2016. Δεν γνωρίζουν αν θα αποδοθεί η νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων των δήμων, που η ΚΕΔΕ τους υπολογίζει σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Από αυτούς, ποσό ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, δεν έχει δοθεί. Πόροι που εισέπρατταν οι δήμοι, όπως ο φόρος ζύθου, δεν τους διατίθενται. Τέλος, η μείωση των πόρων των δήμων ξεπερνά το 60%.

Βέβαια, λίγο αργά θυμήθηκε η ΚΕΔΕ να διαμαρτυρηθεί για το εν λόγω Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Δεν θυμόμαστε καμία αντίδραση όταν ψηφιζόταν, ούτε για το περιεχόμενό του, που ουσιαστικά «λούζονται» οι εργαζόμενοι με τη στέρηση έργων και υπηρεσιών, ούτε για την περικοπή του 4% της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για τη στήριξη του Λογαριασμού Εξυγίανσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, που διαμαρτύρεται για περικοπές στα οικονομικά των δήμων, όλα τα τελευταία χρόνια, συστηματικά και με συνέπεια, στρώνει το έδαφος για την ανάληψη από τους δήμους της δυνατότητας να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους, ως... λύση στην οικονομική τους διαχείριση.

Πυρκαγιές σε Μέγαρα και Αργολίδα

Σε εξέλιξη ήταν χτες πυρκαγιές σε Μέγαρα και Αργολίδα. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στη Βένιζα Μεγάρων Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος κι ένα ελικόπτερο. Στις φλόγες τυλίχθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι και αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Θυνί του δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα. Η φωτιά επεκτάθηκε και στο πευκοδάσος της Κορακιάς. Επί τόπου έσπευσαν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος και τέσσερα αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην παρούσα φάση η πυρκαγιά δεν απειλεί άμεσα τις εξοχικές κατοικίες της περιοχής.

Στο μεταξύ, προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Κορινθία και Αργολίδα εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 36 αγροτοδασικές πυρκαγιές ανά τη χώρα.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Προχτές, κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χωριό Μουρτιάς στην Εύβοια και βρέθηκε κοντά στους ρητινοκαλλιεργητές που επλήγησαν από τη φωτιά. Εκπρόσωποι Ρητινοκαλλιεργητών, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, αλλά και κάτοικοι του χωριού, τόνισαν πως οι περισσότερες από τις 1.000 οικογένειες που ασχολούνται με τη ρητινοπαραγωγή καθώς και άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα χτυπημένοι από την κρίση και την ανεργία, υπέστησαν ολέθρια καταστροφή. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πριν τη φωτιά πουλούσαν 64 λεπτά το κιλό τη ρητίνη, ενώ τώρα την πουλάνε για 17 λεπτά το κιλό. Επισήμαναν, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο πως για τρίτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται προσπάθεια εμπρησμού στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ