ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη των προσφύγων

Eurokinissi

Το «πάρτι» εκατομμυρίων στο οποίο έχουν επιδοθεί οι ΜΚΟ κερδοσκοπώντας, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων σε βάρος της ίδιας της ζωής των προσφύγων και μεταναστών, ήταν το κυριότερο στοιχείο που αναδείχτηκε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ, που έγινε αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την κυβέρνηση για το θέμα του Προσφυγικού.

Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, Γιάννης Μουζάλας: «Για το 2015, λοιπόν, τα χρήματα από τα έκτακτα (κοινοτικά προγράμματα για το Προσφυγικό) έχουν απορροφηθεί». Διατέθηκαν 51,96 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 27,83 εκατ. δόθηκαν στο κράτος τα 24,13 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς. «Το 2016 έχουμε μια χειροτέρευση. Τα λεφτά που μπορούσε να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από αυτά τα προγράμματα των εκτάκτων, ήταν 210 εκατομμύρια ευρώ. Προσέξτε τώρα: Από τα 210 εκατομμύρια ευρώ τα 59,82 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στο κράτος και τα 150,62 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε»! Πρόσθεσε ότι «είναι εις βάρος της οικονομικής κατάστασης το γεγονός ότι με βάση τα διεθνή στάνταρτς ένας διεθνής οργανισμός ή μια ΜΚΟ που αξιοποιεί τα χρήματα που της δίνουν ξοδεύοντας το 20% με 25% για δικά της διοικητικά έξοδα - αυτό αφορά το 25% στα 150 εκατομμύρια ευρώ - θεωρείται χρηστή διοίκηση. Δεν είναι καλό για τον τόπο το ότι έγινε έτσι».

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα λεφτά που δόθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, σε ΜΚΟ» είπε, ενώ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία «θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο Προσφυγικό».

Το θέμα των ΜΚΟ προσπεράστηκε από τα άλλα αστικά κόμματα. Επιπρόσθετα οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, για να οξύνουν τον αποπροσανατολιστικό δικομματικό καυγά, επικέντρωσαν την κριτική τους στα κονδύλια που δεν απορρόφησε η κυβέρνηση για να τη χαρακτηρίσουν «ανίκανη», αλλά και για αδιαφάνεια όσον αφορά από τη διαχείριση των κονδυλίων που κατάφερε να πάρει από την ΕΕ.

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε την υποκριτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, που αφού στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έδωσαν την έγκρισή τους στην κυβέρνηση να κλείσει τις απαράδεκτες συμφωνίες με την ΕΕ και αποδέχτηκαν όλοι μαζί από κοινού, κυβέρνηση και λοιπά αστικά κόμματα, το σύνολο των προκλητικών αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που οδήγησαν στον εγκλωβισμό τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τώρα εμφανίζονται τάχα να αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκλωβισμένοι.

Ειδικά για τις ΜΚΟ ανέφερε ότι «ο κ. Μουζάλας ήταν αποκαλυπτικός για το "πάρτι" που γίνεται από τις ΜΚΟ, που η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει διασυνδέσεις με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου. Δεν αναφέρεται σ' αυτό η ΝΔ. Φαίνεται ότι είναι σύμφωνη με τις ΜΚΟ και με τη δράση τους. Δεν υπάρχει στην Επερώτησή της καμία αναφορά».

«Το κύριο ζήτημα είναι - είπε - να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στη χώρα μας, όπως η απαράδεκτη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, την οποία αποδέχεται η ΝΔ. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σ' όλους τους λαούς που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων. Να φύγουν το ΝΑΤΟ, η FRONTEX και οι ανάλογοι μηχανισμοί της ΕΕ από την Ελλάδα».

Ενταση επικράτησε στη ΒΙΑΛ

Ενταση επικράτησε προχτές στο πρώην hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, με τους πρόσφυγες κυρίως από αφρικανικές χώρες να έχουν αποκλείσει για πάνω από πέντε ώρες το δρόμο που οδηγεί στο κέντρο κράτησης. Σε αυτό ζουν 1.019 άνθρωποι.

Περίπου 100 πρόσφυγες, κυρίως από αφρικανικές χώρες, διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν διευθετούνται οι αιτήσεις τους για άσυλο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στο νησί εγκλωβισμένοι εδώ και τέσσερις μήνες. Κι αυτό σε αντίθεση με αυτές των Σύρων, που, όπως υποστήριζαν, διεκπεραιώνονται γρήγορα. Οι διαμαρτυρόμενοι έθεσαν, για μια ακόμα φορά, θέμα ποιότητας φαγητού, έλλειψης νερού αλλά και συνθηκών διαβίωσης μέσα στο πρώην hot spot.

Αρχικά οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν μέσα στο χώρο της ΒΙΑΛ, αποκλείοντας τα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου. Στη συνέχεια, μετέφεραν τη διαμαρτυρία τους έξω από το κέντρο, κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο για πάνω από πέντε ώρες με μεταλλικά πλέγματα και βαρέλια. Επίσης, γυναίκες και παιδιά κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα. Αργά το απόγευμα συμφωνήθηκε σήμερα στις 10 το πρωί να υπάρξει συνάντηση με τις αρμόδιες αρχές των εθνοτικών ομάδων που βρίσκονται σε αυτό και οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν. Στο χώρο βρισκόταν και μια διμοιρία των ΜΑΤ, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει.

Παράλληλα, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Χίου νοσηλεύεται από χτες το πρωί 16χρονος Αφγανός, ο οποίος τραυματίστηκε στη θωρακική κοιλότητα με μαχαίρι από 18χρονο ομοεθνή του.

Εξάλλου, άλλες δυο βάρκες με 63 πρόσφυγες πέρασαν από τη Δευτέρα και μέχρι χτες το πρωί στη Λέσβο. Η μια στη βόρεια πλευρά του νησιού και η δεύτερη ανοικτά της πόλης της Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι είναι η έβδομη μέρα που στη Λέσβο φτάνουν βάρκες μετά από μια περίοδο που ανάλογα φαινόμενα δεν είχαν παρατηρηθεί.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 19 Ιούλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» πρόωρα ο σύντροφος και φίλος ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ. Ο Νέστορας του κλάδου των λογιστών. Ο ανιδιοτελής συνδικαλιστής, ο ευαίσθητος, ο τρυφερός και παράλληλα ανυποχώρητος κομμουνιστής. Η απουσία του τεράστια. Λείπει απ' όλους που τον γνώρισαν, έστω και για λίγο. Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λογιστών Αθήνας.

Δ. Κ. Κ.

***

Στη μνήμη της μητέρας και γιαγιάς μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΠΑΡΕΣΑΣ (το γένος ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ) από την Κατερίνη Πιερίας που πέθανε πέρυσι στις 25/7/2015 και υπήρξε μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ κέντρου Κατερίνης 50 ευρώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Στο εδώλιο σήμερα γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη δουλειά

Το κατώφλι του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών θα περάσει σήμερα ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, για να δικαστεί γιατί αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολές της κυβέρνησης που οδηγούσαν σε απόλυση εργαζομένων. Στο πλευρό του δημάρχου στέκονται σωματεία της πόλης που οργανώνουν για σήμερα το πρωί πορεία προς τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο δήμαρχος «...προέβη στις ανωτέρω πράξεις, με σκοπό να προσπορίσει στους εργαζόμενους του Δήμου παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην παρά το νόμο συνέχιση της εργασίας τους, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν σε ορισμένες περιπτώσεις εξ αυτών ότι δεν συντρέχουν οι κατά το νόμο προϋποθέσεις μετατροπής της εργασίας τους, σε αορίστου χρόνου...».

Αυτό που γίνεται σαφές είναι πως ο Κ. Πελετίδης δικάζεται επειδή δεν άφησε - με τη στάση του - να απολυθούν εργαζόμενοι του δήμου.

Υπενθυμίζουμε πως στον Ανακριτή, τον Οκτώβρη του 2014, είχε καταθέσει με υπόμνημα πως «...είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας την υπ' αρ. 5207/161311/22-10-2014 επιστολή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών). Στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθ' όλα νόμιμοι. Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται. Σας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, με πάνω από το 90% του προσωπικού να έχει ελεγχθεί... Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι στη διάθεση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών υπάρχει όλο το ηλεκτρονικό αρχείο με πλήρη στοιχεία, για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αρνηθήκαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου. Αυτή είναι και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράστηκε με την αντίστοιχη απόφασή του 405/24-9-2014...».

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική Αρχή Πάτρας σημειώνει πως «θα αντιμετωπίσει μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου τις διώξεις, επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων. Θα συνεχίσει να είναι δίπλα στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Θα συνεχίσει να στηρίζει το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη δουλειά, που ήταν και το κεντρικό σύνθημα - αίτημα της πρόσφατης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας από την Πάτρα στην Αθήνα».

Χωρίς ρεύμα το πάρκο «Α. Τρίτσης»

Κομμένο, για άλλη μια φορά, είναι το ηλεκτρικό ρεύμα στο πάρκο «Α. Τρίτσης», λόγω συσσώρευσης χρεών, με την απαξίωση και την υποβάθμισή του να συνεχίζονται. Το κομμένο ρεύμα έρχεται να προστεθεί στη συνολική εικόνα εγκατάλειψης και στην έλλειψη προσωπικού, αφού πλέον εργάζονται μόλις τρεις εργαζόμενοι και μάλιστα με σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης για την κατάσταση του πάρκου καθώς και τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος ανέδειξε πρόσφατα το ΚΚΕ τόσο με κινητοποίηση και συγκέντρωση που οργάνωσε στην περιοχή όσο και με συνέντευξη Τύπου μέσα στο πάρκο. Οι διεκδικήσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν την επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, το ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας κ.λπ.

Θάνατος αγωνιστή

Στις 18/7/2016 πέθανε στη Θεσσαλονίκη ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Τριαντάφυλλος ΤΣΑΡΙΔΗΣ σε ηλικία 89 χρόνων. Ως φόρο τιμής, η γυναίκα του και τα παιδιά του μέσω της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καταθέτουν 500 στο ΚΚΕ, πιστό μέλος του οποίου υπήρξε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Η πολιτική του κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/7 στις 11.30 π.μ. από το νεκροταφείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Ανεξέλεγκτη μαίνονταν χτες πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλή Αχλάδα κοντά στο δάσος του Σελάκανου και στο σημείο έσπευσαν αρχικά 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 18 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, αλλά και υδροφόρες του δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ