ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει αντιπερισπασμούς με συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο

Στο όνομα του λαού προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Σε επιθετική υπεράσπιση των αντιλαϊκών της έργων προχωρά η κυβέρνηση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι η πολιτική τους έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, σε μια προσπάθεια να τον κατηγορήσει ως συνένοχο και να τορπιλίσει έτσι τη δυνατότητα αντίδρασής του.

«Σας θυμίζω ότι συμφωνήσαμε το καλοκαίρι, αποδεχθήκαμε μία Συμφωνία (...) Είπαμε στον ελληνικό λαό ποιος θα διαχειριστεί αυτήν την καινούργια κατάσταση που διαμορφώθηκε. Μέσα σε αυτήν τη Συμφωνία υπήρχε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες αποδεχθήκαμε και συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε, με πλήρη συναίσθηση», δήλωσε χτες στον ΣΚΑΪ η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ κληθείσα να σχολιάσει αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ρ. Δούρου, για το Ελληνικό, διεμήνυσε: «Η πολιτική όμως που χαράχθηκε το καλοκαίρι είναι συναπόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μία πολιτική που έκανε κάποιος (...) Και αυτό κρίθηκε. Και κρίθηκε και σε εκλογές αυτό. Και οι βουλευτές μας και όλοι όσοι κατεβήκαμε σε αυτές τις εκλογές, κατεβήκαμε και εκλεγήκαμε ή όχι με το συγκεκριμένο πλαίσιο».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν μπορώ να το αποκλείσω (...) Ουδείς υπονόησε και ουδείς σκέφθηκε ότι θα παρακαμφθεί η συνταγματική διαδικασία για να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος (...) Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είπε κανείς ότι θα παρακαμφθεί το Σύνταγμα. Ωστόσο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαλόγου, μιας ευρείας διαβούλευσης με τον ελληνικό λαό, προφανώς και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. (...) Ημουν σαφής. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση τη συνταγματική παράκαμψη για αναθεώρηση του Συντάγματος».

Για τον εκλογικό νόμο η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «είμαστε και παραμένουμε με τη θέση μας για την απλή αναλογική. Και αυτό, ακριβώς, το σύστημα της απλής αναλογικής θα είναι αυτό το οποίο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η εφαρμογή και οι λεπτομέρειές του», παρότι έχει διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την απλή αναλογική.

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά ήταν αποκαλυπτική καθώς στην ερώτηση για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενη να δηλώσει ότι «...όπως ξέρετε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παλεύουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Πέραν αυτού τίποτα άλλο για 13ο και 14ο μισθό, για το λοκ άουτ και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα που βρίσκονται στην «κλίνη του Προκρούστη».

Και ο πρόεδρος της Βουλής

Κατηγορηματικός ότι «το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, διαχωρίζοντας τη θέση του απ' όσα προχτές δήλωνε η κυβερνητική εκπρόσωπος περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» εξήγησε ότι «οι ιδέες που υπάρχουν για λαϊκή ετυμηγορία - πάνω σε επιμέρους ζητήματα - είναι θέματα που πρέπει να εξεταστούν ως διαδικασία. Είναι θετικό να υπάρχουν ιδέες».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ανέφερε ότι «πολύ έγκαιρα πρέπει να διευκρινιστεί και να έρθει η νομοθεσία στη Βουλή και να δοκιμάσει τη δυνατότητα να υπάρξει νόμος που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και όχι στις επόμενες εκλογές». Ερωτηθείς μάλιστα για το κοινοβουλευτικό κατώφλι, σημείωσε ότι «το 3% πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στα όρια των προσωπικών στρατηγικών. Είναι ένα ελάχιστο όριο για να γίνεται νομοθετική εργασία και να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας».

Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, δήλωσε με νόημα: «Κι εγώ θα περιμένω αυτό τον απροκατάληπτο διάλογο που θα υπάρξει μέσα στον Ιούνιο και στον Ιούλιο για να δούμε αυτές τις λεπτές αποχρώσεις που μπορεί να γίνουν και δύσβατοι Ρουβίκωνες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερή στην κριτική της από τη σκοπιά του κεφαλαίου

Βάζει πλάτη στην κυβέρνηση για το νέο συνδικαλιστικό νόμο

Συνεχίζει η ΝΔ την προσπάθεια να αποδείξει ότι έχει όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στην αστική διαχείριση. Ενδεικτικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο 2ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», τόνισε ότι «ο αναπτυξιακός νόμος, που έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και σοβαρές ελλείψεις, είναι ένα αδειανό πουκάμισο». «Σχεδιάζεται», πρόσθεσε, «να ''πέσουν'' 500.000.000 ευρώ στην αγορά, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι 7 δισ.! Είναι άλλη μια πομφόλυγα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Διότι ακόμη και στην αναιμική του μορφή, είναι γραφειοκρατικός, με μεγάλους χρόνους αναμονής, και αδιαφανής ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης. Και βέβαια είναι εκδικητικός ως προς τους επενδυτές που εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους». Παραπέρα, υποστήριξε ότι «το μείγμα μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση είναι βαθιά υφεσιακό».

Αλλο μείγμα

Συνέχισε λέγοντας: «Δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν όσα νομοθετούν. Αλλά ακόμη κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφάσιζε να μεταλλαχτεί και να απεκδυθεί το πολιτικό DNA της, δεν θα κατόρθωνε να αντιπαρέλθει το τεράστιο διαχειριστικό κενό που τη χαρακτηρίζει και την αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Εχουμε μια κυβέρνηση που εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα, που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ικανή να τις υλοποιήσει».

Σε αυτή τη βάση μίλησε για «μια κυβέρνηση που: - Θα μειώσει φόρους- Θα προωθήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες πιστεύει - Θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη - Θα προσελκύσει επενδύσεις- Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Μια κυβέρνηση που:- Θα στηρίξει συστηματικά την επιχειρηματικότητα - Θα εξασφαλίσει οξυγόνο στην οικονομία - Θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε, δίνοντας διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο.

Νέος συνδικαλιστικός νόμος

Εξάλλου, το απόγευμα, μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης στο «Φόρουμ για την Απασχόληση» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ο τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ, είπε ότι «δουλειές μόνο από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν».

Σε ένα τέτοιο μοτίβο διευκόλυνσης της «επιχειρηματικότητας», διακήρυξε ότι στη ΝΔ «είμαστε όμως απολύτως σύμφωνοι με την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων (...) Απεργίες και κινητοποιήσεις που δεν διασφαλίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων ή που αποφασίζονται από κλειστές συνδικαλιστικές ελίτ δεν είναι ασφαλώς επιθυμητές και γόνιμες πρακτικές. Εμείς θέλουμε τα συνδικάτα να είναι δημιουργικά, σύγχρονα, με επεξεργασμένες θέσεις και τεκμηρίωση και πάνω απ' όλα να εκπροσωπούν πραγματικά τους εργαζόμενους. Είμαστε στην εποχή που απαιτείται ουσιαστικός διάλογος, απαιτούνται συναινέσεις, διαμόρφωση συναντίληψης».

Σε αυτό το πλαίσιο διαμόρφωσης ευρύτερων πλειοψηφιών πάνω στους στόχους του κεφαλαίου, έταξε στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει σε μια επιχείρηση επίτευξης τέτοιας ...ομοψυχίας: «Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους που σπέρνει καθημερινά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών... Εχουμε επειγόντως ανάγκη μιας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας, που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων ανάμεσα στους πολίτες».

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει στη Δρέσδη για να συμμετάσχει στην 64η συνάντηση της περιλάλητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

ΠΑΣΟΚ
Τα διαπιστευτήριά τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Τα διαπιστευτήριά της στο εφοπλιστικό κεφάλαιο έσπευσε χτες να επιδώσει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, επισκεπτόμενη τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016», επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός της.

Εσπευσε εκεί να δηλώσει ότι «η ναυτιλία είναι η μεγάλη δύναμη για την ισχυρή Ελλάδα και εμείς στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη αλλά και την απασχόληση. Για αυτό και δίνουμε έμφαση στην Παιδεία, στην καινοτομία, στην προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, στη βελτίωση των υποδομών και βέβαια στον εκσυγχρονισμό της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας». Η εκπαίδευση προσωπικού, τα λιμάνια και οι λοιπές υποδομές είναι τομείς από τους οποίους το εφοπλιστικό κεφάλαιο θέλει να αποσπά μέγιστο όφελος για την κερδοφορία του και που το αστικό κράτος σπεύδει να του παράσχει αφειδώς. Και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τ' άλλα αστικά κόμματα, σπεύδει βεβαίως να υποσχεθεί ότι θα το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο.

«Θέλουμε περισσότερα ελληνικά πλοία με ελληνική σημαία και περισσότερους Ελληνες να δουλεύουν σ' αυτά και νομίζω ότι το κλειδί σε όλα αυτά είναι η διαβούλευση με όλον τον ναυτιλιακό κλάδο», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά, παραπέμποντας ουσιαστικά σε νέες συνεννοήσεις με τους εφοπλιστές για παροχή επιπλέον κινήτρων, ώστε η Ελλάδα να γίνει μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος απ' ό,τι άλλοι και να ξανασηκώσουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους, αυτοί που έχουν τα βαπόρια τους αλλού.

ΠΟΤΑΜΙ
Ανησυχία για την άνοδο του «αντιευρωπαϊσμού»

Ανήσυχος για την άνοδο των αρνητικών απόψεων στην Ελλάδα απέναντι στην ΕΕ, όπως αυτή καταγράφεται σε έρευνα του αμερικάνικου ινστιτούτου PEW, εμφανίστηκε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Το μέλλον της ΕΕ και η Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Αναφέροντας σε μια σειρά από στοιχεία από την εν λόγω έρευνα, κατέληξε: «Οι Βρετανοί δεν βλέπουν θετικά την ΕΕ σε ποσοστό 48%. Οι Ελληνες σε ποσοστό 71%. Η ευρωπαϊκή ιδέα έχει απαξιωθεί».

Στο όνομα της αναθέρμανσης της ενσωμάτωσης του λαού στο... «όραμα» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, ο Στ. Θεοδωράκης στην πραγματικότητα προέταξε διεκδικήσεις του εγχώριου κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεις που αυτό έχει ανάγκη: «Χρειαζόμαστε ένα νέο Εργαλείο Συνοχής, ένα μηχανισμό που θα ενισχύει τις οικονομίες που πραγματοποιούν αναγκαίες αλλά επώδυνες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε και επανέφερε στη συζήτηση τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, το οποίο θα συμπληρωθεί «με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό κινητικότητας εργασίας, ο οποίος θα παρέχει και πληροφόρηση και κίνητρα για κινητικότητα»...

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης και των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων για την πορεία της ΕΕ, ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει «πολιτική ενοποίηση» εντός ΕΕ και αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, ενίσχυση των Επιτρόπων, διαβούλευση και συμμετοχή στις αποφάσεις και στα νομοθετικά κείμενα, ενίσχυση των κοινών πολιτικών σε καίρια θέματα καθώς και δημιουργία Ευρωστρατού.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ