ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» παρουσιάζουμε αποσπάσματα από τις θεματικές εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις που έκαναν συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους στην Ημερίδα του ΠΑΜΕ με θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές». Συγκεκριμένα, υπήρξαν εισηγήσεις για την κατάσταση των μισθών στο Δημόσιο, για τις Ενώσεις Προσώπων, για τη στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ζήτημα των ΣΣΕ, για τις ανατροπές στο νομοθετικό πλαίσιο των ΣΣΕ, για τις επιπτώσεις στις γυναίκες από το χτύπημα των ΣΣΕ και των κοινωνικών παροχών, για τη νεολαία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα προγράμματα μαθητείας κ.λπ., καθώς και για την πείρα από την οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ στον κλάδο των Κατασκευών, όπου επιπλέον καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Συμβολή στον αγώνα για ανάκτηση απωλειών - ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

Εγινε την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών και εργαζομένων απ' όλους τους κλάδους

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Ημερίδας
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Ημερίδας
Με μεγάλη συμμετοχή, στοιχείο που συνέβαλε στην επιτυχία της, έγινε τη Δευτέρα που μας πέρασε η Ημερίδα του ΠΑΜΕ, με θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές», στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Πέρα από την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας και του νομικού πλαισίου, με το οποίο οι κυβερνήσεις διαχρονικά υπονόμευσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, στόχος της Ημερίδας ήταν να ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, ενιαία και κατά κλάδο, στο κρίσιμο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων.

Από αυτή την άποψη, έχει ξεχωριστή σημασία το πλαίσιο των διεκδικήσεων που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα και το οποίο αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση επιμέρους αιτημάτων κατά κλάδο. Ο στόχος που τέθηκε είναι να συζητηθούν τα συμπεράσματα της Ημερίδας με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και να αποτελέσουν στήριγμα στην προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων να οργανώσουν τον αγώνα σ' αυτό το μέτωπο.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε την Τρίτη αναλυτικά την εισήγηση που έκανε στην Ημερίδα εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυναν ο Τούρκος συνδικαλιστής Μετίν Εμπετούρκ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών Socialis της Τουρκίας, στον οποίο αποδόθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ως ενθύμιο μια φωτογραφία από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στην Ελλάδα, ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και ο Γιάννης Παναγόπουλος, από την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στην ΑΔΕΔΥ.

Πολύπλευρη επίθεση στα Εργασιακά των δημοσίων υπαλλήλων

Αντώνης Πατίδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ

Στη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοσίου δεν υπάρχουν ΣΣΕ. Ωστόσο, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν και είναι να εφαρμοστούν ΣΣΕ και στο Δημόσιο. Αυτό εκφράστηκε στο προσχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, που το είχε επεξεργαστεί ο τότε υπ. Εσωτερικών, κ. Κατρούγκαλος, όπου υπήρχε πρόβλεψη για ΣΣΕ στο Δημόσιο με βασική αρχή την εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Και μπορεί η συγκεκριμένη διάταξη να αποσύρθηκε κάτω από τη γενικότερη κατακραυγή και την καταγγελία από τα ταξικά σωματεία, αλλά αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι οι ΣΣΕ και στο Δημόσιο είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Τα τελευταία 7 χρόνια που μαίνεται η καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν βιώσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα μισθολογικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Την εξαετία 2009 - 2015, ένας δημόσιος υπάλληλος να έχει ήδη υποστεί ονομαστικές μειώσεις που κυμαίνονται στο 45%, έχοντας χάσει συνολικά 6 μισθούς το χρόνο. Αν συνυπολογιστούν η φοροληστεία, τα χαράτσια, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, η συνολική μείωση σε πραγματικούς όρους αγγίζει ή και ξεπερνάει το 60%.

Πάνω σε αυτή την ήδη αφόρητη κατάσταση, ήρθε να προστεθεί το νέο μισθολόγιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο νόμος 4354/2015 που επέφερε νέο πλήγμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ως μηχανισμός καθήλωσης και περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων τους. Επομένως, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί και θα μειωθούν κι άλλο, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, με επεκτατικό ή περιοριστικό μείγμα διαχείρισης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ, το 2014 η Ελλάδα δαπανούσε 12% του ΑΕΠ σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (και αυτό το ποσοστό έχει συρρικνωθεί περαιτέρω), ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονταν σε παρόμοια ποσοστά, ήτοι: Γαλλία 13%, Σουηδία 12,7%, Βέλγιο 12,5%, Πορτογαλία 11,8%, Ισπανία 10,8% κ.λπ. Αρα, η επίθεση στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα.

Πέρα όμως από τη μείωση στους μισθούς, το νέο μισθολόγιο, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο Βερναρδάκη με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων και άλλες διατάξεις» (ν. 4369/16), ουσιαστικά συνδέουν την «αξιολόγηση» με το μισθό και τις απολύσεις.

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη η πάλη για βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας να αποτελέσει ένα σημαντικό «κρίκο» της συνολικότερης πάλης των εργαζομένων στο Δημόσιο. Υπάρχουν εμπόδια, αλλά υπάρχουν και δυνατότητες. Το μεγαλύτερο όμως «αγκάθι» στην πάλη για ΣΣΕ ήταν και παραμένει η γενικότερη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, όπου παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που τον συναποτελεί, στήριξαν διαχρονικά την επιχειρηματολογία των εκάστοτε κυβερνήσεων και «έβαλαν πλάτη» στις ανατροπές που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, δυσκολεύουν την πάλη της εργατικής τάξης για ΣΣΕ.

Απαιτούμε: Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά μισθών στα επίπεδα του 2009. Κατάργηση του ν. 4354/2015 (νέο μισθολόγιο) και ν. 4369/16 (αξιολόγηση). Καμία σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ