ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου

Στο πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η Γραμματεία του Μετώπου, αφού πρώτα αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών για τα οποία «σε 131 σελίδες κείμενο δεν βρίσκουμε ούτε μία αναφορά», σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπουργείο Παιδείας και τα επιτελεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, άλλες ανησυχίες έχουν! Ανησυχούν για το πώς θα μετατρέψουν τα Ιδρύματά μας ταχύτερα σε πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να θησαυρίζουν στις πλάτες μας! Ανησυχούν για το πώς θα δημιουργήσουν μία στρατιά νέων επιστημόνων, με ελλιπείς γνώσεις - φτηνό επιστημονικό δυναμικό για τα μονοπώλια! (...)

Ετοιμάζονται να σαρώσουν ό,τι έμεινε όρθιο στις σπουδές μας

(...) Η λεγόμενη "αναδιάρθρωση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" έχει δοκιμαστεί ήδη. Χιλιάδες σπουδαστές έμειναν στον αέρα μετά το προηγούμενο σχέδιο "Αθηνά", ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική, με τεράστιους συνωστισμούς σε τμήματα και ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.

Δεν μασάμε κουτόχορτο! Ολες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια όλο "ανωτατοποιήσεις" των ΤΕΙ έκαναν κι όλο στα ΤΕΙ τα πράγματα "κάθε πέρσι και καλύτερα ήτανε".

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε - να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.

Εχουμε κοινές ανάγκες για ολοκληρωμένες σπουδές και κοινές αγωνίες για το μέλλον μας. Μαζί να παλέψουμε γιατί αυτές οι αλλαγές "βουλιάζουν" πιο βαθιά τα δικαιώματά μας.

Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα στο αντικείμενο που επιλέξαμε! Και αυτό σήμερα, όπως και αν "μετονομαστεί" το τμήμα μας, μάς το στερούν λόγω των πολιτικών υποχρηματοδότησης και "κουρέματος" των αποθεματικών! Αυτές οι πολιτικές έφεραν και τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ σε σημείο "εκρηκτικό"!

Είναι λοιπόν πρόκληση η ίδια κυβέρνηση που φέτος ψήφισε τον "κόφτη", μέσα στον οποίο εντάσσονται και οι κωδικοί για την Παιδεία, σήμερα να μιλά για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών μας!

Θέλουμε μετά το πτυχίο μας να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με πλήρη εργασιακά δικαιώματα! Και αυτό σήμερα το στερούμαστε τόσο οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων όσο και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μιλά για "αναβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων", την ώρα που διατηρεί και ετοιμάζει νέους νόμους που τσακίζουν τους μισθούς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Απορρίπτουμε την πρόταση της "επιτροπής σοφών" όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ομως δεν αποδεχόμαστε αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με την πρόταση αυτή είναι:

  • Να προσαρμοστούν καλύτερα οι σχολές μας "στα μέτρα" των εταιριών. Οποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην "πιάτσα" της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. (...)
  • Οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: με 400 ευρώ μισθό, ωράρια - λάστιχο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση, που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. (...)
  • Να "εξοικονομηθούν πόροι" από την παιδεία για να χρηματοδοτούνται οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι, για να πληρωθούν οι καπιταλιστές - δανειστές.

Την ίδια ώρα στις προτάσεις της επιτροπής σοφών περιλαμβάνονται:

  • Πρόταση για ίδρυση "Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας" που θα λειτουργεί ως ο manager για αναζήτηση πόρων από χορηγούς. (...) Οσο για την "ευεργετική" δράση των εταιρειών, την είδαμε ήδη στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, η οποία έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες.
  • Μετατρέπουν το πτυχίο των φοιτητών που θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση σε κορνίζα! Αφαιρείται η ιδιότητα της "διδακτικής επάρκειας" από το πτυχίο μας! Με λίγα λόγια δηλαδή δεν θα αρκούν το πτυχίο και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για να μπορεί κάποιος να διοριστεί ως καθηγητής στο Δημόσιο, αλλά θα πρέπει να κυνηγάει την πιστοποίηση της διδακτικής επάρκειας μέσω πανάκριβων μεταπτυχιακών και κύκλων σεμιναρίων»!

Το ΜΑΣ καταλήγει καλώντας όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να συζητήσουν και να απορρίψουν τα πορίσματα του διαλόγου: «Να προετοιμαστούμε, ώστε σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να στηθεί τείχος για να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου»!

ΚΝΕ - ΕΔΟΝ
Την Παρασκευή η εκδήλωση - αφιέρωμα σε δύο μεγάλους συνθέτες

Το ΚΣ της ΚΝΕ και το ΚΣ της ΕΔΟΝ πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση - αφιέρωμα στην Αθήνα, για να τιμήσουν το έργο δύο μεγάλων συνθετών, του Χρήστου Λεοντή και του Μάριου Τόκα. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιούνη, στις 19.00, στην Καισαριανή, στον χώρο δίπλα στο Θυσιαστήριο (πρόσβαση με το λεωφορείο 224).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΣ της ΕΔΟΝ, Χρίστο Χριστόφια, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια των δύο συνθετών, σε εκτέλεση μουσικών σχημάτων των δύο Οργανώσεων.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι δύο Οργανώσεις επιδιώκουν να φέρουν τους νέους σε επαφή με το πρωτοπόρο καλλιτεχνικό έργο των δύο συνθετών, που μελοποίησαν έργα μεγάλων μας ποιητών και που τα τραγούδια τους δέθηκαν με τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντίστοιχη πολιτιστική εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ είχε πραγματοποιηθεί και το 2009 στην Αθήνα, αφιερωμένη στους ποιητές Κώστα Βάρναλη και Θοδόση Πιερίδη.

Τα τραγούδια του Χρ. Λεοντή θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Δράκου Μυρτώ (βιολί), Μαλακατές Περικλής (κλασική κιθάρα), Μαούτσος Αλέξανδρος (ακουστική κιθάρα, μπουζούκι), Παπαπαναγιώτου Αγης (μπάσο), Χατζηαναγνώστου Στέφανος (φλάουτο). Τραγουδούν οι Σαραντόπουλος Γιώργος, Φιλντίση Γεωργία. Απαγγέλλουν οι Βεχλίδης Νίκος και Ιωάννα Τσαγκάρη.

Τα τραγούδια του Μ. Τόκα θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Λευτέρης Δημοσθένους (κιθάρα), Παντελίνα Κούκου (καχόν). Τραγουδούν οι Κατερίνα Παράσχου και Λευτέρης Δημοσθένους. Απαγγέλλουν οι Ευαγγέλου Ιωάννα και Σπανός Χαράλαμπος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
«Βαθαίνει η σύνδεση των Ιδρυμάτων με την επιχειρηματικότητα»

Συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας

Με τη συζήτηση για τον «Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας» ολοκληρώθηκε χτες ο κύκλος του διαλόγου για την Παιδεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Την απουσία από το κείμενο οποιασδήποτε αναφοράς στα προβλήματα των νέων που σπουδάζουν και την κατεύθυνση που υπηρετείται μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής.

Οπως σημείωσε, δεν αναφέρεται «ούτε λέξη για τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών που βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα όλο και πιο ψηλούς, όλο και πιο ανυπέρβλητους τους ταξικούς φραγμούς για τη μόρφωσή τους μιας και το κόστος σπουδών είναι ήδη απαγορευτικό για πολλούς. Ούτε, βέβαια, γίνεται η παραμικρή έστω νύξη για μερική έστω άρση αυτών των ταξικών φραγμών με την κάλυψη, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων σε σίτιση, στέγαση κι άλλες πτυχές της φοιτητικής μέριμνας που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών».

Ο Γ. Δελής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η «νέα μεταρρυθμιστική πολιτική», για την οποία γίνεται λόγος, είναι «η βαθύτερη σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τη λεγόμενη "υγιή καινοτομία και επιχειρηματικότητα" που είναι υγιής και κερδοφόρα φυσικά μόνο για τις επιχειρήσεις και άκρως ανθυγιεινή και ζημιογόνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Γι' αυτήν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξή της, άλλωστε, παίρνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε.

Οπως σημείωσε, η κυβερνητική πλειοψηφία αφοσιωμένη στη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ όπως διαγράφεται καθαρά στο κείμενο, θέλει αφενός να αξιοποιήσει ένα προσοντούχο δυναμικό, υψηλά ειδικευμένο, με το χαμηλότερο όμως κόστος, χαρίζοντας υψηλά ειδικευμένη εργασία στους μεγαλο-εργοδότες και αφετέρου θέλει με μοχλό την ελάχιστη αυτή χρηματοδότηση να προσανατολίσει και να κατευθύνει καλύτερα το επιστημονικό και ερευνητικό έργο με γνώμονα τις στοχεύσεις και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της φράσης του κειμένου για "στοχευμένη χρηματοδότηση ως όργανο εθνικής στρατηγικής"», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόβλεψη για «οριζόντια κινητικότητα» του προσωπικού των ιδρυμάτων ως μέσο κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα «εικονικά ινστιτούτα» στα οποία προβλέπεται να δικτυώνονται ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, σημείωσε πως δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο παρά την προσπάθεια του αστικού κράτους να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που δεν αμφισβητούνται αλλά αντίθετα προωθείται η γενίκευσή τους και με νόμο που έρχεται και προετοιμάζεται το έδαφος για δίδακτρα ακόμα και στα προπτυχιακά.

Οπως και οι προηγούμενες συνεδριάσεις, και η χτεσινή, κινήθηκε σε «συναινετικό» κλίμα με τα υπόλοιπα κόμματα που ήταν παρόντα αλλά και τη ΝΔ, που και χτες δεν συμμετείχε, να συμφωνούν με την κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων που περιγράφονται στον «οδικό χάρτη» του πορίσματος. Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, είπε πως ο ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας «είναι μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση η οποία εξορθολογίζει και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης όλου του επιστημονικού δυναμικού». Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως άμεσα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για τα μεταπτυχιακά, διαχωρίζοντάς τα σε όσα οδηγούν σε έρευνα και σε εκείνα που οδηγούν σε εξειδίκευση και θα έχουν δίδακτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ