Με τη συμμετοχή των Γερμανίας, ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλων «συμμάχων»
Ο Τούρκος επιτελάρχης (δεξιά) ενημερώνει Πρόεδρο και πρωθυπουργό για τη μεγάλη άσκηση «Efes» |
Τη στρατιωτική «ετοιμότητα» που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή ήρθε να αναδείξει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Efes» (Εφες), με αληθινά πυρά, που έγινε στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, για πρώτη φορά με τη συμμετοχή και δυνάμεων από σύμμαχες χώρες, στις 30 και 31 Μάη.
Την άσκηση, στην οποία πήραν μέρος και οι Γερμανία, ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Βρετανία, Κατάρ, Πακιστάν, Πολωνία και Σαουδική Αραβία, επιθεώρησαν ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλούσι Ακάρ. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», συνολικά, υπήρξαν παρατηρητές από 79 διαφορετικές χώρες, ενώ ανάμεσα σε όσους παρέστησαν ήταν και οι υπουργοί Αμυνας, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι αρχηγοί του Στρατού Ξηράς από Αζερμπαϊτζάν, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ουκρανία, Πολωνία, Ιαπωνία και Πακιστάν. Οι ασκήσεις διεξήχθησαν στα ανοιχτά των κεντρικών τουρκικών παραλίων που βρέχονται από το Αιγαίο και τον Κόλπο της Σμύρνης, δηλαδή μια περιοχή που συνδέεται και με την προώθηση αυτοτελών φιλοδοξιών της τουρκικής αστικής τάξης, στον ανταγωνισμό της και με την ελληνική, με ό,τι κινδύνους προκαλούνται για τους λαούς των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακάρ έκρινε σκόπιμο, στις δηλώσεις που έκανε, να επισημάνει ότι οι υποσχέσεις που δίνονται εντός συμμαχιών πρέπει να τηρούνται, υπενθυμίζοντας - σύμφωνα και με σχετικές αναλύσεις - τις προσδοκίες που η Αγκυρα διατηρεί από Τουρκία και ΗΠΑ, στο σκέλος της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», με ό,τι προεκτάσεις αυτή αποκτά.
Στόχος της άσκησης, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, ήταν η εκπαίδευση στο σχεδιασμό αλλά και τη διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων, η βελτίωση της συνεργασίας των διαφόρων επιτελείων και δυνάμεων.
Στο μεταξύ, χτες, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε τη λύπη της Μόσχας για το ότι η Τουρκία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσταση που προκλήθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη. Πάντως, την Τρίτη, ο Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για μια πολυήμερη περιοδεία για την Ανατολική Αφρική, είχε τονίσει πως δεν κατανοεί τι είδους «πρώτο βήμα» προσδοκά η Μόσχα από την Αγκυρα. «Αληθινά, είναι προκλητικό οι σχέσεις μας με τον κ. Πούτιν να φτάνουν στο σημερινό επίπεδο (...) και το ότι θυσίασε την Τουρκία λόγω ενός λάθους που έκανε κάποιος πιλότος. Θα έπρεπε σίγουρα να αναπτύσσουμε (τους) δεσμούς και να τους αποκαταστήσουμε...».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί (και κατά πάσα πιθανότητα εγκριθεί) στο γερμανικό Κοινοβούλιο η πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κάτι που η Αγκυρα έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.
Μετά τον Ερντογάν, χτες και ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «γελοία ψηφοφορία», χαρακτηρίζοντας τα όσα έγιναν το 1915 κατά των Αρμενίων «συνηθισμένα γεγονότα που μπορούσαν να συμβούν σε κάθε κοινωνία ή κάθε χώρα το 1915, σε συνθήκες Α' Παγκοσμίου Πολέμου». Ωστόσο, αργότερα ο Γιλντιρίμ τόνισε από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ότι «οι σχέσεις μας με τη Γερμανία και την ΕΕ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ειδικά πρόσφατα, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας, της συμφωνίας επανεισδοχής και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης...». Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν στη «Χουριέτ» ότι ανεξάρτητα από τη γερμανική απόφαση για την Αρμενία, οι επαφές Αγκυρας - Βρυξελλών θα συνεχιστούν κανονικά.
Αλλά και στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν την Αγκυρα έτοιμη μέχρι και να αποσύρει τον πρέσβη της, εξέφρασε ελπίδες αλλά και προσδοκίες η όποια απόφαση της Βουλής να μην προκαλέσει «μόνιμη διαταραχή στις σχέσεις με την Τουρκία. Αντιθέτως, έχουμε πολλά θέματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Τουρκία, πρώτα απ' όλα την χρονίζουσα αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων η συμφωνία για τους πρόσφυγες. Η σχέση με την Τουρκία όμως εκτείνεται πολύ πέρα από αυτή τη συμφωνία και όχι μόνο λόγω των πολλών ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν μαζί μας ειρηνικά εδώ και γενεές».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Νέα προσπάθεια να ενισχύσουν το ρόλο τους στην αναχαίτιση του «Ισλαμικού Κράτους» (και φυσικά τα όσα θα ακολουθήσουν) αναπτύσσουν οι Κούρδοι στη Συρία, όπως φαίνεται και από τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν στη Βόρεια Συρία, στην περιοχή Μαντζίμπ, που θεωρείται κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την ανακατάληψη εδαφών που σήμερα κατέχουν οι τζιχαντιστές.
Σύμφωνα και με πληροφορίες που πρώτα μετέδωσε το «Ρόιτερς», η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί μυστικά τις προηγούμενες βδομάδες, ενώ στήριξη στους Κούρδους προσφέρουν Αμερικανοί, οι οποίοι (προς το παρόν τουλάχιστον) διαδραματίζουν συμβουλευτικό ρόλο και δουλεύουν από τα μετόπισθεν. Επιπλέον, «κάλυψη» θα παρείχε και ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ με εναέριες επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, χτες, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), η οποία εκπροσωπούσε τη συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στη Γενεύη, πρότεινε κατάπαυση των εχθροπραξιών σε όλη τη Συρία, για όλο το μήνα που θα διαρκέσει το Ραμαζάνι. «Το Ραμαζάνι που ξεκινά την άλλη βδομάδα, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, την κατάλληλη ατμόσφαιρα για εμάς να επιστρέψουμε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη. Αυτή είναι η πρόθεση της HNC», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της HNC.
Στο μεταξύ, ατέλειωτο είναι το αδιέξοδο για τους χιλιάδες αμάχους που πασχίζουν να επιβιώσουν στις εμπόλεμες ζώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πόλεις Νταράγια και Μουανταμίγια, μόλις χτες, έφτασε για πρώτη φορά από το 2012 ανθρωπιστική βοήθεια. Μόνο στην Νταράγια υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από 8.000 άνθρωποι.
Στο Ιράκ, με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Φαλούτζα, όπου μόνο τα αποκλεισμένα παιδιά φτάνουν τις 20.000. Μάλιστα, μεγαλώνουν οι φόβοι για τις πιέσεις που ασκούν ούτως ή άλλως οι τζιχαντιστές, προκειμένου να διευρύνουν τις τάξεις τους με ανήλικους, όπως και να αυξήσουν τους βομβιστές αυτοκτονίας...
Τα Κατεχόμενα της Κύπρου επέλεξε και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για να κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός συνόρων, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στο Νησί και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο για την υπεράσπιση συνολικά των στρατηγικών συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου.
Σε δηλώσεις μετά την άφιξή του, ο Γιλντιρίμ τόνισε: «Κάναμε κάθε εποικοδομητικό βήμα. Κρίμα που στο παρελθόν αυτοί που έδωσαν υποσχέσεις δεν τις κράτησαν. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται. Ποιο είναι το βασικό; Ενα κράτος δικοινοτικό». Ως κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υπάρξει «λύση», προσδιόρισε την ίση αντιπροσώπευση των δύο κοινοτήτων και όλο νόημα συνέχισε: «Ως Τουρκία θα στηρίξουμε τις συνομιλίες μέχρι τέλους αλλά πρέπει να γίνει γνωστό ότι το μικρότερο λάθος να γίνει στους Κύπριους αδερφούς μας θα σημαίνει ότι το λάθος αυτό έγινε προς την Τουρκία». Ακόμα, τόνισε ότι ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία περιμένει πραγματικά ότι οι δυο κοινότητες θα βρουν λύση μέσα στον επόμενο χρόνο.
Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που συνάντησε τον Γιλντιρίμ υπογράμμισε - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι η ανάπτυξη και ενίσχυση της «οικονομίας» και των «θεσμών» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» θα ωφελήσουν μια συμφωνία που θα επανενώνει το νησί ως ομοσπονδία. Μια «τουρκοκυπριακή διοίκηση» που «θα βασίζεται στα δικά της πόδια» θα αποτελέσει «τη μεγαλύτερη εγγύηση» για μια συμφωνία ειρήνης, υποστήριξε, ουσιαστικά προμηνύοντας ένταση των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους και των πολύμορφων παρεμβάσεων (στις οποίες φυσικά πρωτοστατούν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα), για να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με γνώμονα την ανεμπόδιστη επιτάχυνση των σχεδιασμών μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων.
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.--
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αναμένεται να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που θα διεξαχθεί στις 16-18 Ιούνη, υπό την προεδρία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», επικαλούμενο αξιωματούχους του Φόρουμ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, έχει διαμηνύσει την πρόθεση του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να παραστεί στη συνάντηση και να έχει συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο, κάτι που ερμηνεύεται ως κίνηση στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών, που επιδεινώθηκαν μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων και αντικυρώσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, που όμως δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τον τομέα της προμήθειας με φυσικό αέριο.