Η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών - Συνεργαζόμενοι» πήρε 87 ψήφους, από 36 και κατέλαβε 2 έδρες, από 1, που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές το 2013. Επίσης, κατέλαβε έδρα στην Εξελεγκτική και την Πειθαρχική Επιτροπή. Η παράταξη, που βρισκόταν στη διοίκηση της Εταιρείας, «ΕΝΟΤΗΤΑ - ΟΡΑΜΑ, Νέα Εποχή» έλαβε 7 έδρες.
Η αύξηση της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών - Συνεργαζόμενοι» είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ειδικά σε συνθήκες εξόντωσης του ελληνικού κινηματογράφου και από την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στη χρόνια υποχρηματοδότηση που μαστίζει τον κλάδο, ήρθε να προσθέσει την κατάργηση του «ειδικού φόρου εισιτηρίων για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας» και την εκτίναξη του ΦΠΑ στο 23% του κινηματογραφικού εισιτήριου με κίνδυνο τόσο το κλείσιμο των μικρών αιθουσών, όσο και την πρόσθεση ενός ακόμα δυσβάστακτου εξόδου στον ήδη εξανεμισμένο προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας.
Η αύξηση της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών - Συνεργαζόμενοι» δείχνει ότι δυναμώνει η διάθεση αντίστασης απέναντι σε αυτήν την πολιτική, αλλά και απέναντι στη γραμμή της διοίκησης της Εταιρείας, που ακολουθεί τη γραμμή της συνδιαλλαγής και των ευκαιριακών τακτικισμών, υπονομεύοντας τη συλλογική λειτουργία και δράση.
Το επόμενο διάστημα, μπροστά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έρχονται, η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών - Συνεργαζόμενοι» θα δείξει συνέπεια, θα κρατήσει αγωνιστική στάση και θα παλέψει για τη συσπείρωση των σκηνοθετών, για να «δώσουμε» - όπως σημείωνε και στη διακήρυξή της - «έντιμο αγώνα μαζί με τα άλλα μαχόμενα τμήματα των εργαζομένων τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, όσο και για το ευρύτερο δικαίωμα της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει με πολλαπλούς τρόπους τον απόλυτο έλεγχο των σκηνοθετών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους κρατικούς φορείς, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε το μέγεθος της αφυπνιστικής επίδρασης που μπορεί να ασκήσει η τέχνη μας στην ανθρώπινη συνείδηση».
Η εκδήλωση ήταν μέρος του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, που διοργανώνει με μεγάλο ζήλο και επιτυχία ο αρχιμουσικός Βύρωνας Φιδετζής. Στη συναυλία ακούστηκαν έργα νέων Ελλήνων συνθετών, που είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα οποία γράφτηκαν το 2015 για το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων». Η εκδήλωση ήταν μια λαμπρή απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας, τόσο στον τομέα της δημιουργίας πρωτότυπου μουσικού έργου όσο και στον τομέα της ερμηνείας.
Ακούστηκαν οι συνθέσεις: «Erika-Rigby» της Παρασκευής Ματσούκα, «Ανοιξιάτικο χιόνι» του Δημήτρη Δοξάκη, «ChamberMusic» του Σπύρου Γραμματικού, «Obstacles» της Ηλιάνας Καραλίγκα, «Slang Style» του Χρήστου Παρίντα, «Escape» της Ειρήνης Χατζηθεμελή, «GyRation» του Ηλία Ησαΐα, «6x6» του Σπυρίδωνος Ρουβά, «Ideefixe» του Παναγιώτη Αποστόλου.
Τα έργα χρησιμοποιούσαν μια μεγάλη γκάμα ηχοχρωμάτων κι ήταν επηρεασμένα από πληθώρα καλλιτεχνικών ρευμάτων (μεταμοντέρνο, μινιμαλισμός, ατονικότητα, δωδεκαφθογγισμός), αλλά και από πληθώρα μουσικών ιδιωμάτων (ποπ, ροκ, παραδοσιακό, κλασικό). Οι ερμηνείες από τους μουσικούς και την μπαγκέτα του Χρίστου Κολοβού χαρακτηρίστηκαν από σεβασμό στα μουσικά κείμενα, μεγάλη τεχνική επάρκεια, ακρίβεια και εκφραστικότητα.
Το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων» που ερμήνευσε τα έργα, αποτελείται από την Γκρέτα Παπά (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο), Ana Chifu (φλάουτο), Κώστα Τζέκο (κλαρινέτο), Στέφανο Νάσο (πιάνο). Από όσους παρακολούθησαν τη συναυλία, έβγαινε αβίαστα το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο Σύνολο έχει δυνατότητες να μας χαρίσει ερμηνείες πολύ υψηλού επιπέδου.
Οσο για το μαέστρο Χρίστο Κολοβό, που μετά από πολύχρονες σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική έδωσε για πρώτη φορά δείγμα των πολλών γνώσεων και των μεγάλων ικανοτήτων του στη χώρα μας, ευχόμαστε να του δοθούν όλες οι απαραίτητες ευκαιρίες για μια πλούσια και δημιουργική παρουσία στη μουσική ζωή της πατρίδας μας.
Τη συναυλία παρακολούθησε και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.
Ο Νίκος Κηπουργός |
Ο συνθέτης θα διευθύνει την Ορχήστρα των Κυκλάδων, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η Ορχήστρα δημιουργήθηκε το 2010 στη Σύρο, από μουσικούς που κατοικούν μόνιμα στο νησί. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες στις Κυκλάδες. Επίσης, έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Διονύση Σαββόπουλο, την Μαρία Φαραντούρη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Βασιλικό.
Συμμετέχουν φιλικά: Παιδική - Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, The Performers Quartet, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας.
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης |